Αρχική » Αντιντόπινγκ οι θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων

Αντιντόπινγκ οι θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων

by admin

Με την ομόφωνη παραδοχή για την ανάγκη καταπολέμησης του ντόπινγκ με σύγχρονα μέτρα πρόληψης και καταστολής και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αθλητισμού για την κύρωση του επικαιροποιημένου νέου κώδικα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, διευκρινίζοντας ότι είναι θετικοί στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι, “για την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν δέσμευση και προτεραιότητα που έγινε πράξη, η αντιμετώπιση του προβλήματος ντόπινγκ και η εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου με τον νέο επικαιροποιημένο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ”. Έμφαση έδωσε στην θεσμική ενίσχυση του έργου του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, τονίζοντας ότι “είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε πράξη ότι δηλώσαμε ιδρύοντας έναν ανεξάρτητο Οργανισμό και εξασφαλίζοντας του την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια του, με προϋπολογισμό 1.513.000 ευρώ ενώ κάθε χρόνο θα εγγράφεται αντίστοιχο ποσό για την χρηματοδότηση του ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με εκσυγχρονισμένα μέσα στο νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ”.

“Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Η πολιτεία όμως, οφείλει να πράξει ότι είναι δυνατόν για την αποτροπή του ντόπινγκ”, τόνισε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέτα ενώ κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι “είναι απολύτως υπόλογος και δεν έχει καμία δικαιολογία για τις καθυστερήσεις και την αδράνεια που έχει επιδείξει στον τομέα της αρμοδιότητας του”.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε “ζωτικής σημασίας την καταπολέμηση του ντόπινγκ για την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού” ενώ τόνισε ότι “πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία του ΕΟΚΑΝ”,

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε ότι το κόμμα του “επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια” και πρόσθεσε ότι, “παρότι δεν στέκεται αρνητικά στο νομοσχέδιο, ωστόσο δεν τρέφει αυταπάτες ότι ο νέος κώδικας θα μπορούσε να λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα στον χώρο του αθλητισμού όπου κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση”.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου έκανε λόγο για “αναγκαία ενημέρωση του αθλητικού κόσμου” ενώ επεσήμανε ότι “το θέμα του ντόπινγκ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μα αποσπασματικά μέτρα αλλά με καθαρές λύσεις και κίνητρα και εξασφάλιση ίσων ευκαιριών”.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης εξέφρασε επιφυλάξεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι “ο νέος κώδικας εναρμονίζει και ενισχύει τον διεθνή έλεγχο και έχει ως κατευθυντήριους στόχους “να θεωρούνται απαγορευμένες ουσίες τα αναβολικά, να καθοριστούν μέθοδοι ώστε να μειωθεί η λήψη και χρήση τους μέσα από τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και να προωθηθεί η διεθνής συνεργασία”.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Φώντας Μπαραλιάκος τόνισε ότι “με τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου, υιοθετούνται οι βέλτιστες πρακτικές για τον έλεγχο προληπτικά και κατασταλτικά, του ντόπινγκ, με στόχο να δοθεί τέλος στις παθογένειες και ολιγωρίες του παρελθόντος”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα