Αρχική » Φάνης Νηρός BHB – Αιματοεγκεφαλικός φραγμός – πρωτεϊνική σύνθεση

Φάνης Νηρός BHB – Αιματοεγκεφαλικός φραγμός – πρωτεϊνική σύνθεση

by admin

Νέα αρθογραφία απο τον Φάνη Νηρό που δημοσιεύει:


Κετογονική διατροφή & Βήτα υδροξυβουτυρικό (BHB)

Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες διαλύονται σε γλυκόζη και αυτή στη συνέχεια διασπάται περαιτέρω και εισέρχεται στα μιτοχόνδρια για να παραχθεί ΑΤΡ, το οποίο είναι το ενεργειακό σύστημα των κυττάρων. Κοινώς, χρησιμοποιούμε υδατάνθρακες για ενέργεια.
Όταν ακολουθούμε μια κετογενική διατροφή, τα λιπαρά διασπώνται σε χημικές ενώσεις που ονομάζονται κετόνες και στην συνέχεια αυτές χρησιμοποιούνται ως ενέργεια.
Έτσι λοιπόν οι επιλογές που υπάρχουν στο σώμα για ενέργεια είναι είτε Η γλυκόζη είτε οι κετόνες.
Ο κετογονικός μεταβολισμός παράγει τρεις διαφορετικούς τύπους κετονών:
1. Οξεικό (Ακετόνη)
2. Ακετοξικό εστέρα (AcAc)
3. Β-υδροξυβουτυρικό (BHB)
Εμείς θα ασχοληθούμε σήμερα με το BHB, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του.
Το Beta-HydroxyButyrate (BHB) είναι η κύρια κετόνη που δημιουργείται από τα λιπαρά κατά τη διάρκεια της κέτωσης. Μέσω της κετόλυσης, οι κετόνες διασπώνται μέσα στα μιτοχόνδρια. Η κετόλυση εμφανίζεται σε όλους τους ιστούς του σώματος εκτός από το συκώτι (επειδή το συκώτι δεν περιέχει ένα από τα βασικά ένζυμα για την οξείδωση της κετόνης).
Όταν το BHB εισέρχεται στα μιτοχόνδρια του κυττάρου, μετατρέπεται σε ακετοξικό άλας, μετά από το οποίο υφίσταται μια αντίδραση όπου προστίθεται CoA. Το αποτέλεσμα είναι ακετοακετυλο-CοΑ, το οποίο διασπάται για να σχηματίσει ακετόνη και ακετυλο-CοΑ.
Το ακετυλο-CοΑ εξελίσσεται στον κύκλο του Krebs και οδηγεί στην παραγωγή ΑΤΡ, η οποία, όπως αρκετοί γνωρίζετε, είναι η ενέργεια που απαιτείται για τις κυτταρικές λειτουργίες.
Το BHB διασχίζει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (που διασχίζεται από την περιφερειακή κυκλοφορία στο κεντρικό νευρικό σύστημα), έτσι ενώ μπορεί να παρέχει ενέργεια για το σώμα, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη και για την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο.
Το BHB δεν είναι μόνο μια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο – έχει και άλλα πλεονέκτηματα όπως:
Την διατήρηση πρωτεΐνης, καθώς και την προώθηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Επιπλέον αποτρέπει την οξείδωση της λευκίνης, η οποία είναι ένα από τα κύρια αμινοξέα που χρησιμοποιούνται στην οικοδόμηση του μυϊκού ιστού.
Φάνης Νηρός.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα