Αρχική » Η θρεπτική αξία του βόειου κρέατος σε αθλητές

Η θρεπτική αξία του βόειου κρέατος σε αθλητές

by admin
O Φάνης Νηρός δημοσιεύει για τη  θρεπτική αξία του βόειου κρέατος στους  αθλητές.

Το βόειο κρέας είναι πλούσιο σε ένα βασικό λιπαρό οξύ (EFA) γνωστό ως αραχιδονικό οξύ. Αυτό το συγκεκριμένο EFA είναι ένα δομικό στοιχείο για τις διανολικές προσταγλανδίνες, μια κατηγορία ορμονών με βαθιές φυσιολογικές επιπτώσεις:
Συγκεκριμένα
1. Την αύξηση του κύκλου σύνθεσης πρωτεϊνών.
Αυξημένος ρυθμός πρωτεΐνοσύνθεσης είναι απαραίτητος για την αναδόμηση του μυϊκού ιστού.
2. Την Αύξηση των αποθεμάτων σιδήρου.
Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, πρωτεΐνες που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τους μύες αντίστοιχα. Η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας.
Οι αθλητές, εξαρτώνται από την αποτελεσματική παροχή οξυγόνου στους μύες για μέγιστη απόδοση. Όταν η ποσότητα του σιδήρου πέσει, τόσο λιγότερο το οξυγόνο που παρέχεται στους μύες, με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση της απόδοσης. Λάβετε υπόψη πως ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των επιπέδων σιδήρου όταν η πρόσληψη και τα αποθέματα σιδήρου είναι ανεπαρκή.
Οι αθλητές χρειάζονται έως και 30% περισσότερο σίδηρο από τον μέσο ενήλικα, ειδικά οι γυναίκες αθλήτριες συχνά έχουν έλλειψη σιδήρου ή αναιμία.
Η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου σε αθλητές με έλλειψη σιδήρου όχι μόνο βελτιώνει τις βιοχημικες τους εξετάσεις, αλλά επίσης αυξάνει την απόδοση αντοχής και δύναμης,
όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου, την μείωση του καρδιακού ρυθμού και την μείωση της μυϊκής κόπωσης.
Υπάρχουν δύο μορφές
διαιτητικού σίδηρου
Σίδηρος αίματος που βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια
και μη σίδηρος από αίμα, που υπάρχει σε μια ποικιλία φυτικών πηγών.
Η απορρόφηση του σιδήρου αίματος από το σώμα είναι πολύ μεγαλύτερη από τον σίδηρο μη αίματος.
Η απορρόφηση σιδήρου
αυξάνεται από άλλα συστατικά του γεύματος, ειδικά από τον σίδηρο αίματος που περιέχει πρωτεΐνη.
Φάνης Νηρός.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα