Αρχική » Μιλούν για φουσκωτούς και μπράβους

Μιλούν για φουσκωτούς και μπράβους

by admin

Νέα συνταρακτικά στοιχεία φέρνουν στην επιφάνεια τα ελληνικά media για το μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται  αστυνομικοί,  και που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής το βράδυ της Πέμπτης κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε “φουσκωτούς” – άντρες με εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.

[quote]Του βαράω ένα μπουνίδι. Και βαράω, τον κλώτσησα τον άλλον στο κεφάλι[/quote]
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τη δράση του μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών, που εξάρθρωσαν οι Αρχές.

Βίαιοι και αιματηροί ξυλοδαρμοί, τραμπουκισμοί, εκβιασμοί, εκρήξεις, εμπρησμούς ακόμη και στοιχηματισμό σε κυνομαχίες παράλληλα με τοκογλυφία, αποτελούσαν τον «κατάλογο» της πολυποίκιλης εγκληματικής δράσης των μπράβων του Πειραιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η δράση τους έληξε με μια απόπειρα εκβιασμού και έναν «αδύναμο κρίκο».

Συγκεκριμένα, μια αποτυχημένη απόπειρα εκβιασμού ιδιοκτήτη καφέ μπαρ στη Σαλαμίνα στις 25 Ιουνίου του 2019 είναι η αφετηρία των αστυνομικών ερευνών. Η συμμορία επιχείρησε να εκβιάσει τους ιδιοκτήτες ενώ έκαναν εγκαίνια. Θαμώνας τους αφόπλισε και τραυμάτισε μάλιστα τους μπράβους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 35χρονος φερόμενος αρχηγός που συνελλήφθη την περασμένη Πέμπτη, πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα για να καταφέρει διαφύγει. Στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν λίστα με 12 καταστήματα που φέρεται να εκβίαζε η συμμορία.

Τη χαριστική βολή στο κύκλωμα έδωσε δυσαρεστημένο μέλος που λειτούργησε ως «δούρειος ίππος» και κατέθεσε στους αστυνομικούς λεπτομέρειες της εκβιαστικής δράσης της συμμορίας, με τους εμπρησμούς, τις εκρήξεις και τις εγκληματικές της ενέργειες, συνδέοντάς τες με συγκεκριμένα πρόσωπα.[quote]Έχω βάλει τρεις φουσκωτούς εκεί, λέω πηγαίνετε μέσα λέω και τσιγκλήστε τον λίγο…Τον εκάνανε, τον εκάνανε κορώνα και χέσ… . Του λέω άκου του λέω φίλε. Εδώ, εδώ του λέω δεν είναι Λειβαδιά. Εδώ του λέω θα σε πετάξουν σε ένα πορτ-μπαγκάζ και δεν θα σε ξαναβρούνε[/quote]

Σοκάρουν οι διάλογοι

Ενδεικτικοί της βιαιότητας και της κυνικότητας του κυκλώματος είναι οι διάλογοι και οι αναφορές του 35χρονου φερόμενου αρχηγού, ο οποίος εμφανιζόταν σαν μισθωμένος «από μηχανής θεός», όπως φαίνεται σε μέρος των απομαγνητοφωμημένων συνομιλιών του.

«Του βαράω ένα μπουνίδι. Και βαράω, τον κλώτσησα τον άλλον στο κεφάλι. Άκου τώρα, άμα ρωτήσεις αυτόν που ήταν εκεί. Νεκροί».

 

[quote]Εσύ είσαι μεγάλη λινάτσα. Δεν είναι τίποτα του λέω να σε πλακώσω στις μπουνιές του λέω εδώ μέσα να σε κάνω άχρηστο, δεν ντρέπεσαι μωρή παλιοπ…… του λέω, να σε ξεμπλέκω και να σε αβαντάρω και να είσαι φίλος στο facebook με τους ρουφιάνους[/quote]

 

Ο αρχηγός περιγράφει πως έβαλε φουσκωτούς να απειλήσουν περιφερειακά μέλη

«Έχω βάλει τρεις φουσκωτούς εκεί, λέω πηγαίνετε μέσα λέω και τσιγκλήστε τον λίγο…Τον εκάνανε, τον εκάνανε κορώνα και χέσ… . Του λέω άκου του λέω φίλε. Εδώ, εδώ του λέω δεν είναι Λειβαδιά. Εδώ του λέω θα σε πετάξουν σε ένα πορτ-μπαγκάζ και δεν θα σε ξαναβρούνε».

Υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης περιγράφει σε συνομιλία του τον εκβιασμό καταστηματάρχη.

«Του είχανε βάλει το πιστόλι στο κεφάλι και ποιον θα σκοτώσουμε σήμερα και θα μας δώσεις τα μαγαζιά και έκλαιγε. Θα σου πάρουμε χαρτζιλίκι και έκλαιγε. Τον σκότωσαν στο ξύλο».

Όταν οι ιδιοκτήτες ανησυχούσαν για τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου ο 35χρονος αρχηγός τους καθησύχαζε ότι θα τα σβήσει αστυνομικός. Πράγματι ο αστυνομικός που πλέον συνελήφθη λέει σε συνομιλία του:

«Μην αγχώνεσαι αν έρθει θα του μιλήσω εγώ. Έχω ήδη μιλήσει με τον δικό μου το Διοικητή».

Τα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν σε αγοραπωλησίες όπλων και ναρκωτικών. Είχαν κωδικές ονομασίες για όπλα όπως «Καστάνια», «Μηχανάκι», «Ποδήλατο»,

«Τρυπάνι». Οι κωδικές ονομασίες για ναρκωτικά ήταν «Πέτρα», «Κουφέτο», «Σιντί», «Γλυκάκι», «Λουκούμια».

Ο αρχηγός ήταν σκληρός για τις σχέσεις των μελών της συμμορίας με αντιπάλους

«Εσύ είσαι μεγάλη λινάτσα. Δεν είναι τίποτα του λέω να σε πλακώσω στις μπουνιές του λέω εδώ μέσα να σε κάνω άχρηστο, δεν ντρέπεσαι μωρή παλιοπ…… του λέω, να σε ξεμπλέκω και να σε αβαντάρω και να είσαι φίλος στο facebook με τους ρουφιάνους»

Πηγή: skai.gr


Πως εξαρθρώθηκε η σπείρα των εκβιαστών

Όταν τον περασμένο Ιούνιο σε ένα παραλιακό μαγαζί της Σαλαμίνας είχαν «μιλήσει τα μαχαίρια» κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν  η αρχή του νήματος για να εξαρθρωθεί, ένα χρόνο μετά, μια από τις πιο σκληρές συμμορίες «μπράβων» του Πειραιά. Οι «φουσκωτοί» που την Παρασκευή πέρασαν την πόρτα των δικαστηρίων του Πειραιά θα έχουν σίγουρα πολλά να πουν στον ανακριτή όταν θα απολογηθούν. Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προσωρινή κράτηση και τότε θα αποχαιρετίσουν την dolcevita που έκαναν καθημερινά στις γειτονιές του Πειραιά.

Στη συμπλοκή της Σαλαμίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, θέλοντας να υπερασπίσει τον ιδιοκτήτη παραλιακού καταστήματος ο οποίος ήταν φίλος του, μαχαίρωσε ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» της συμμορίας που πήγε στη Σαλαμίνα για να κανονίσει τα λεφτά της «προστασίας». Το μαχαίρωμα αυτό έγινε γνωστό στον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη. «Αυτή η “πράξη ανδρείας” έκανε τον 35χρονο να διαμηνύσει στον υπαξιωματικό ότι ήταν δίπλα του να τον βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί καθώς φέρεται να είχε αντιπαλότητες με την ομάδα που προσπάθησε να πάρει την «προστασία» του καταστήματος» λέει στη zougla.gr αξιωματικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.[quote]Επίσης, αν γινόταν κάποιο σοβαρό επεισόδιο είτε μόνος του είτε μαζί με άλλους «φουσκωτούς» που ήταν σε κοντινή απόσταση αναλάμβανε να το «διευθετήσει».[/quote]

Ο ρόλος του αστυνομικού «φάντασμα»

Ένα από τα βασικά πρόσωπα της συμμορίας των «μπράβων του Πειραιά» ήταν και ένας αστυνομικός που συνελήφθη από το τμήμα Εκβιαστών. Από τα αρχικά στάδια της έρευνας οι αστυνομικοί είδαν τον «συνάδελφο» τους να συχνάζει σε ένα συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο στην περιοχή του Αιγάλεω. Όσο ο καιρός περνούσε διαπίστωσαν ότι καθόταν σε κοντινή απόσταση ή σε κάποιο αυτοκίνητο, αλλά σπάνια στο εσωτερικό του καταστήματος. «Δεν ήταν αυτό που λένε στη νύχτα, «πόρτα» ή «μπράβος» μέσα στο νυχτερινό κέντρο. Ήταν σαν «φάντασμα». Αν π.χ. στο μαγαζί υπήρχε κάποιος μεθυσμένος τον απομάκρυνε. Επίσης, αν γινόταν κάποιο σοβαρό επεισόδιο είτε μόνος του είτε μαζί με άλλους «φουσκωτούς» που ήταν σε κοντινή απόσταση αναλάμβανε να το «διευθετήσει». Επίσης, ενημέρωνε τον 35χρονο αρχηγό για την κίνηση του καταστήματος, αν είχε ή δεν είχε πολύ δουλειά, ώστε να ζητούν και τα ανάλογα χρήματα για την «προστασία» του» λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της έρευνας.

Όσον αφορά στους άλλους δυο ένστολους που περιλαμβάνονται στην υπόθεση ο ένας αστυνομικός, πρόκειται για διοικητή αστυνομικού τμήματος της περιοχής του Πειραιά στο οποίου υπηρετούσε και ο «αστυνομικός – φάντασμα», κατηγορείται ότι έκανε «τα στραβά μάτια» με το αζημίωτο για συγκεκριμένο κατάστημα το οποίο είχε παραβιάσει τον αντικαπνιστικό νόμο και έπρεπε να του επιβληθούν κυρώσεις. Ο δεύτερος αστυνομικός έχει καταγραφεί να συνομιλεί με τον φερόμενο «αρχηγό» ο οποίος του ζητά να επισκευάσει ένα όπλο.

Ο αρχηγός και οι «σκληροί» της σπείρας

Ο 35χρονος «αρχηγός» στις φωτογραφίες του στα socialmedia δεν κρύβει την αγάπη του για τα όπλα, τις γρήγορες μηχανές μεγάλου κυβισμού αλλά και το πιστεύω του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» κρατώντας ένα πιστόλι με την κάνη του ακόμα να καπνίζει. Θα απολογηθεί την Τρίτη, με συνηγόρους υπεράσπισης τους δικηγόρους Παναγιώτη Κάσση και Γιάννη Γλύκα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 35χρονος θα αρνηθεί το κατηγορητήριο και μετά την ενδελεχή αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού θα τοποθετηθεί συνολικά. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες κράτησαν αρνητική στάση στους αστυνομικούς και δεν είπαν σχεδόν τίποτα για όσα τους κατηγορούσαν.

Η ταρίφα και τα στόματα κλειστά

Από τις καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών προκύπτει ότι η «ταρίφα» της σπείρας ήταν από διακόσια μέχρι πεντακόσια ευρώ ενώ σε τουλάχιστον μια περίπτωση τα θύματα πλήρωσαν 1500 ευρώ. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δίστασαν να καταγγείλουν περισσότερα στοιχεία. Οι αρχές έχουν επίσης συμπεριλάβει στη δικογραφία και τουλάχιστον μια περίπτωση τοκογλυφίας.

«Σε πρώτη φάση το αποδεικτικό υλικό, αν και δεν προλάβαμε να το μελετήσουμε σε όλη την έκταση καθώς είναι πολύ μεγάλο, φαίνεται ότι έχει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία. Στην ανάκριση θα διευκρινιστεί ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε ατόμου» λέει στη zougla.gr συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων. Οι απολογίες τους είναι προγραμματισμένες για το πρωί της Δευτέρας και Τρίτης.

Πηγή  zougla.gr 


Το eREPORTAZ παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα όλο το κατηγορητήριο για την ομάδα των εκβιαστών και όχι μόνον που εξαρθρώθηκε εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση. Μια επιχείρηση η οποία διήρκεσε πολλούς μήνες για να φθάσει στην τελική της κατάληξη.

Συγκεκριμένα οι συλληφθέντες κατηγορούνται για:

  1. Συγκρότητη και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  2. διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  3. εκβίαση που τελέστηκε με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση
  4. εκβίαση που τελέστηκε με απειλή βλάβης της επιχείρησης που τηρεί ο εξαναγκαζόμενος και προσφορά παροχής προστασίας για την  αποτροπή πρόκλησης τέτοια βλάβης από πρόσωπα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση
  5. διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, ήτοι κλοπές που τελέστηκαν από δύο ή περισσότερους που είχαν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, κατ΄εξακολούθηση
  6. διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης (ιδίως αγορά, πώληση και κατοχή)
  7. νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ εξακολούθηση
  8. παράνομη οπλοφορία πιστολιού και σιδερογροθιάς
  9. παράνομη κατοχή κυνηγετικής καραμπίνας
  10. παράνομη κατοχή, όπλου, γεμιστήρα, (μέρους όπλου), φυσιγγίων, μαχαιριού, σιδηρογροθιάς, πτυσσόμενης ράβδου, αεροβόλου όπλου
  11. παράνομη κατοχή κροτίδων
  12. κατοχή ναρκωτικών για ιδία αποκλειστικά χρήση
  13. εμπρησμός από τον οποίο προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένος και σε απόπειρα
  14. ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη (άπαξ τελεσθείσα)
  15. έκρηξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα
  16. κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση
  17. παράνομη διενέργεια κυνομαχιών κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση
  18. παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση
  19. δωροληψία υπαλλήλου, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

  

 


«Μπράβοι του Πειραιά»: H αποτυχημένη απόπειρα εκβιασμού στην Σαλαμίνα που οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ στα ίχνη τους

Μία αποτυχημένη και επώδυνη για τους δράστες απόπειρα εκβιασμού σε καφέ μπαρ στην Σαλαμίνα στις 25 Ιουνίου 2019 ξεκίνησε την έρευνα για τους «Μπράβους του Πειραιά».

 

Γράφει ο Χάρις Κ. Λαμπρόπουλος

Ένας δυσαρεστημένος εσωτερικός… δούρειος ίππος, έδωσε την «χαριστική βολή» περιγράφοντας με λεπτομέρειες την δράση του κυκλώματος, τοποθετώντας πρόσωπα και πράγματα στις εγκληματικές ενέργειές του.

Είχε έρθει σε έντονες προστριβές με τον «αρχηγό», και απευθύνθηκε στους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, για να καταθέσει σημαντικές λεπτομέρειες για τους τρόπους εκβίασης, εμπρησμών, εκρήξεων και άλλων ενεργειών.

«Η περιοχή είναι δική μου. Θα σου κάνουμε καλή τιμή» είχε πει ο 40χρονος εκβιαστής, στους ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ στην Σαλαμίνα, μία μέρα μετά τα εγκαίνια! Δέκα μέρες αργότερα, όταν οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις, ο 40χρονος μαζί με 7-8 εύσωμους έφθασαν έξω από το κατάστημα στον Άγιο Γεώργιο Σαλαμίνας.

Ακολούθησε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας, ένας από τους φουσκωτούς έβγαλε μαχαίρι, τον… αφόπλισε θαμώνας του καταστήματος, και τραυμάτισε στο πρόσωπο τον 40χρονο εκβιαστή, ενώ άλλος εύσωμος, έβγαλε πιστόλι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα, τράπηκε σε φυγή και αναζητείται.

Στο σπίτι του 35χρονου οπλοφόρου, σημερινού «αρχηγού» της συμμορίας που εξαρθρώθηκε, οι αστυνομικοί εντόπισαν σημειωματάριο με λίστα… 12 καταστημάτων (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, λέσχες και… ψιλικατζίδικα) και δίπλα χρηματικά ποσά, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες εκβιαστικές… δόσεις! Ο 40χρονος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκε σε ομάδα μπράβων του Πειραιά, στην οποία συμμετείχαν ο Γεράσιμος Μαυράκης, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2007, σε φανάρι στο Ταύρο, ο Κώστας Τσαντσαρίδης, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2003 στην Καλλίπολη Πειραιά, και ένας ακόμη γνωστός μπράβος του Πειραιά, ο οποίος έχει γλιτώσει τουλάχιστον δύο φορές από δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος του.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της επικίνδυνης συμπλοκής, είχαν συλλάβει τον 40χρονο στο Θριάσιο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί μετά τον τραυματισμό του, και έναν 37χρονο, κατηγορούμενους για απόπειρα εκβίασης, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Από τότε είχαν ταυτοποιήσει τον 35χρονο πιστολέρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη, ενώ είχαν ταυτοποιηθεί επτά ακόμη άτομα.

Όλα είχαν ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου 2019, όταν δύο αδέρφια έκαναν εγκαίνια σε ένα κατάστημά τους στη Σαλαμίνα. Την επόμενη μέρα δέχθηκαν την εκβιαστική προσέγγιση του 40χρονου, να καταβάλουν χρήματα για την προστασία του καταστήματος. Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε, και κλείστηκε ραντεβού, όπου πήγαν εκεί ο 40χρονος και η φουσκωτή συνοδεία του.

Ο ιδιοκτήτης και οι θαμώνες αντέδρασαν, για να ακολουθήσει η συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας βγήκε μαχαίρι και πιστόλι. Ο 40χρονος τραυματίστηκε από το μαχαίρι, ενώ ο 35χρονος συνεργός του, έβγαλε πιστόλι το οποίο έστρεψε προς τους θαμώνες, ενώ πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και τράπηκε σε φυγή.

Από τις τότε έρευνες σε σπίτια, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν δύο πολεμικά τυφέκια ρέπλικες, ηλεκτρικό εκκενωτή (taser), χειρόγραφο σημείωμα που ανέγραφε διάφορα χρηματικά ποσά και καταστήματα στη Σαλαμίνα.


Ποια σχέση έχει «Μαφία του Πειραιά» με την Μάνη;

“ Νάρκισσος και μυθομανής δήλωσε ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας των εκβιαστών ”

08-07-2020 22:40

ΕΛΛΑΔΑ. Νάρκισσος και μυθομανής δήλωσε ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας των εκβιαστών του Πειραιά για να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του.

Σύμφωνα με το STAR ο κατηγορούμενος είπε ενώπιον του ανακριτή: «παρατηρείται πως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ατόμου μου συνάδουν με αυτά ενός ατόμου με έντονη μυθομανία ή φανταστική ψευδολογία ως βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Δηλαδή ένα άτομο που επινοεί φανταστικά συμβάντα στην προσωπική μου ζωή».

Επίσης ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ενώ η υπεράσπιση υποστήριξε πως το κατηγορητήριο βρίσκεται στον «αέρα» αφού δεν υπάρχουν στοιχεία και στηρίζεται μόνο σε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Οι ισχυρισμοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που διέταξαν την προφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού.

Επίσης την Τρίτη προφυλακίστηκαν και ακόμα τέσσερα άτομα για το κύκλωμα εκβιαστών.

Ο 35χρονος φερόμενος ως αρχηγός με καταγωγή από την Μάνη δεν δίσταζε να ποζάρει δημόσια σε όπλα και να διαφημίζει τον πολυτελή βίο του, με τα χρήματα που κέρδιζε από τη δράση του. Παράλληλα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και «τραμπουκισμών», συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής.

Συμμορία «μπράβων»

Εκβιασμοί καταστηματαρχών, ξυλοδαρμοί «απείθαρχων», αγοραπωλησίες όπλων, τοκογλυφία, κυνομαχίες και επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αυτά ήταν μερικά από τα… αντικείμενα εργασίας, της συμμορίας των «μπράβων» που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Εκβιαστών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα 36 κατηγορουμένων, ανάμεσα τους τρεις αστυνομικοί κι ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 11 μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε 14 σπίτια παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν 80 πάνοπλοι αστυνομικοί, καθώς είχαν να ακινητοποιήσουν και συλλάβουν άτομα οπλισμένα και με εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.

Όσον αφορά την έρευνα διήρκησε περίπου 1 χρόνο, διάστημα κατά το οποίο γίνονταν νόμιμες υποκλοπές τηλεφωνημάτων και SMS, καθώς επίσης και φυσικές παρακολουθήσεις.

Οι τομείς δράσης

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση «πουλούσε προστασία» τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019 σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) το κύκλωμα έχοντας ως αρχηγικό μέλος τον 35χρονο λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καφέ, μπαρ και καταστήματα ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα, ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλείς των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεωνόντουσαν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η εγκληματική οργάνωση απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.

Επιπλέον τα μέλη της συμμορίας είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί:

32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί κλπ.

2 περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020,

2 περιπτώσεις έκρηξης Αυτοσχέδιου Εμπρηστικού Εκρηκτικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.) τον Φλεβάρη του 2020 έξωθεν οικίας στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη και

4 κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.

Το… λεξιλόγιο

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ένα δικό τους λεξιλόγιο στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. τους έπιασε να αναφέρονται στα όπλα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι». Την ίδια ώρα, στα ναρκωτικά αναφέρονταν ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα».

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα