Αρχική » Δεν πήγαν πολλοί πελάτες στα γυμναστήρια θα ανέβουν οι τιμές;

Δεν πήγαν πολλοί πελάτες στα γυμναστήρια θα ανέβουν οι τιμές;

by admin

Όσοι γυμνάζονται εδώ και  δεκαετίες (σπάνιο) αλλά και όσοι επιχειρηματικά δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο της παροχής υπηρεσιών – γυμναστήρια, γνωρίζουν πως μετά το 1990 παρατηρήθηκε  μια σταδιακή ανάπτυξη των γυμναστηρίων στην Ελλάδα που διέγραψε μια ανοδική πορεία. Μετά το 2000 παρατηρήθηκε μια ταχεία ανάπτυξη, ενώ την περίοδο μετά το 2010 μια αλματώδη ανάπτυξη που δεν είχε προηγούμενο, φαινομενικά ως μια πρωταρχική ανάγκη.   (Το 2012 υπήρξε και πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα γυμναστήρια)

[quote]Ήταν φθηνά και θέλησαν να δοκιμάσουν! δεν ήταν οπαδοί της γυμναστικής [/quote]

Η προσέλευση των ανθρώπων στα πρώτα στάδια που περιγράφηκαν παραπάνω ήταν αντίστοιχη της αλλαγής του τρόπου ζωής και του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η εικόνα του σώματος ως βελτιωμένου μέσου κοινωνικοποίησης αλλά και παράγοντα υγείας. Όμως, τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός των τιμών έφερε στους χώρους των γυμναστηρίων ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ουσιαστικά δεν ανήκε στους οπαδούς της καθημερινής εκγύμνασης αλλά στους fans της ψυχαγωγίας που είδαν μια ευκαιρία φθηνής ψυχαγωγικής κοινωνικοποίησης με δέλεαρ το φθηνό αντίτιμο. Εν ολίγοις ήταν φθηνά και θέλησαν να δοκιμάσουν! αυτόνομα είτε σε ομαδικά τμήματα.

Στην ελληνική δημοσιογραφία δημοσιεύτηκε άρθρο όπου γίνεται προσπάθεια να αναζητηθούν οι λόγοι της μη προσέλευσης μεγάλου μέρους  πελατών των γυμναστηρίων όπου επέστρεψε το 40-50%, άρα είμαστε πάρα πολύ καλά όπως αναφέρεται στο άρθρο. Αντίθετα στην Ευρώπη είναι 18%. (Επίσης κάποια γυμναστήρια δεν άνοιξαν λόγω της κρίσης).

Σύμφωνα με την αρθρογραφία αυτό οφείλεται στον φόβο του κόσμου, ενώ παράλληλα φαίνεται πως η κρίση αλλάζει τα δεδομένα και δύναται να αυξηθούν οι τιμές διότι θα είναι λιγότεροι οι πελάτες άρα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν.

BS Οι δικοί μας προβληματισμοί στις νέες συνθήκες

  • Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα σε γυμναστήρια που είχαν καταβληθεί ετήσιες συνδρομές τις  πάγωσαν ενώ ζητήθηκε από πελάτες να πληρώσουν τους μήνες του καλοκαιριού ξανά! Ενώ το υπόλοιπο των ετήσιων συνδρομών θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση ξανά από το φθινόπωρο με νέους όρους! Έτσι πολλοί πελάτες το θεώρησαν εμπαιγμό και δεν πήγαν.  Αυτό είναι μια απάντηση για ποιο λόγο πολλοί δεν πήγαν στο γυμναστήριο διότι ενώ πλήρωσαν τους ζήτησαν να ξαναπληρώσουν!
  • Σε κάποια γυμναστήρια που ήταν τρεις μήνες κλειστά δεν καλύφθηκε το κενό και επιμερίστηκε στους πελάτες
  • Σε πολλά γυμναστήρια ο χρόνος εκγύμνασης είναι 60 λεπτά ενώ παράλληλα και τα κλειστά ντους δεν αποτελούν ελκυστικό γνώρισμα σε σχέση με το παρελθόν, κάνοντας πολλούς να μην θέλουν να συνεχίσουν ως συνδρομητές.
  • Ο φόβος πράγματι λειτουργεί ανασταλτικά αλλά δεν είναι ο βασικός παράγων
  • Ήδη πολλοί πελάτες είναι προβληματισμένοι για την υπογραφή νέων συμβάσεων το φθινόπωρο έχοντας υπόψη ένα προηγούμενο

Όπως προαναφέρθηκε υπάρχει η άποψη πως πολλοί έχουν ως πρωταρχική ανάγκη το γυμναστήριο. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, το «πιστό» κοινό που γυμνάζεται καθημερινά είναι η μειοψηφία η πλειοψηφία γυμνάζεται διότι το γυμναστήριο είναι πια μια φθηνή διασκέδαση  ως κοινωνικοποίηση και σε περίπτωση ανόδου των τιμών (δεν αναφερόμαστε στις πολύ χαμηλές προσφορές που πράγματι δημιουργούν ζητήματα) πολλοί άνθρωποι σε μια περίοδο κρίσης δεν θα ανταποκριθούν στις υψηλότερες τιμές .  Η επερχόμενη  μείωση των αμοιβών εργασίας, θα αποδυναμώσει την ιδιωτική κατανάλωση και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη. Τα οικονομικά δεδομένα μετά από μια δεκαετή κρίση (ύφεση προβλέπεται το 2020) είναι ανασταλτικός παράγοντάς για μια επιπλέον ψυχαγωγική επένδυση, αλλά παράλληλα μαρτυρά και μια νοοτροπία που έχει να κάνει με το φθηνό και λιγότερο με την ανάγκη. Ύφεση από 5,1% με , 7,3% στο μεσαίο και 9,8% στο δυσμενέστερο σενάριο , που δεν είναι όμως και ακραίο, όπως επισημαίνεται, καταγράφει στην Εαρινή του Eκθεση το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, παραμένοντας έτσι εντός του εύρους των προβλέψεων που διατυπώνονται τελευταία, όπως π.χ. του ΟΟΣΑ για ύφεση 8%-9,8% Η ανεργία θα αυξηθεί στο 20,5% στο θετικό σενάριο.

Το πελατολόγιο σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ και οι παλιοί επαγγελματίες  γνωρίζουν πως έρχεται δύσκολο φθινόπωρο.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα