Αρχική » Η διαδικασία των εξετάσεων πριν και μετά το Ντοπάρισμα!

Η διαδικασία των εξετάσεων πριν και μετά το Ντοπάρισμα!

by admin

Ζούμε την εποχή της υγεινομικής κρίσης που επηρέασε συνολικά τις εκφάνσεις της κοινωνικοποίησης  και της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως όλες οι κρίσεις και αυτή θα περάσει, είναι ιστορικά διαπιστωμένο. Στο style των μυών υπάρχει μια συνέχεια, στην νησιωτική και την ηπειρωτική  ελλάδα, στην ευρώπη και την άλλη πλευρά του ατλαντικού ολοένα και περισσότεροι Gym Junkies εμπλέκονται στην χημική υποκουλτούρα. Ο  νεανικός τους  ενθουσιασμός  είναι το πρόταγμα που τους οδηγεί στα κανάλια της σύγχρονης ντοπαριστικής μεθοδολογίας .. θέλουν να φτιαχτούν! είναι για αυτούς μια μορφή αυτο – προσδιορισμού, νέοι μυώδεις και όμορφοι, άραγε κάνουν ιατρικές εξετάσεις για να μπουν στους κύκλους του ντοπαρίσματος;

[quote]O Τουλιάτος προτείνει εξετάσεις πριν και μετά το ντοπάρισμα  [/quote]

Πόσο εφικτό είναι; να περιμένουν στην σειρά  οι χρήστες για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις; πριν, αλλά και μετά το ντοπάρισμα τους; O Γιώργος Τουλιάτος  Βιοπαθολόγος, bodybuilder και χρήστης Ανδρογόνων Αναβολικών  Στεροειδών φαρμάκων (ΑΑΣ) κατά το παρελθόν, δίνει την απάντηση στο περιοδικό των μυών Muscular Development.

Ο Τουλιάτος προτάσσει τις  κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις, ως αναπόσπαστη διαδικασία στο σύγχρονο ντοπαριστικό γίγνεσθαι, για τον βιοπαθολόγο οι εξετάσεις παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της υγείας των ασθενών. Πριν από την έναρξη ενός κύκλου αναβολικού-ανδρογόνου στεροειδούς (ΑΑΣ), ο υποψήφιος χρήστης στεροειδών πρέπει να υποβληθεί σε ειδική αξιολόγηση που αφορά  τη συνολική του υγεία, ώστε να εντοπιστούν  πιθανές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να τον θέσουν σε κίνδυνο! Όπως επισημαίνει ο βιοπαθολόγος  και πρώην χρήστης, κάποιος μπορεί να επηρεαστεί από καταστάσεις που δεν έχουν εμφανή συμπτωματολογία και δύναται  να εντοπιστεί μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις.

Για τον Τουλιάτο οι εισερχόμενοι σε έναν κύκλο φαρμακευτικής χρήσης , ανεβάζουν το ρίσκο για τα ζωτικά τους όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η πιθανή βλάβη των ιστών εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως ηλικία, η διάρκεια των κύκλων, η δοσολογία ΑΑΣ / PEDs, τύπος ΑΑΣ , φαρμακευτικές μορφές, αριθμός διαφορετικών AΑΣ που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ή διαδοχικά (στοίβαξη), ο τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα, τους κανόνες ιατρικής πρόληψης, η παρουσία υποκείμενων συγγενών ανωμαλιών, το οικογενειακό ιστορικό (γενετική προδιάθεση).

Η δισλιπιδαιμία, η τρανσαμιναιμία, η ερυθροκυττάρωση και η αζοθεμία είναι από τις πιο συχνές παραμορφώσεις(επιπτώσεις από την χρήση των φαρμάκων) . Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια ενός κύκλου τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν και ίσως ο χρήστης θα αναγκαστεί να διακόψει τον κύκλο του. Μετά το τέλος ενός κύκλου, όταν το PCT τελειώσει, (Θεραπεία μετά από κύκλο χρήσης  στεροειδών) ο πρώην χρήστης των ΑΑΣ έχει την υποχρέωση να υποβληθεί σε ειδικές εργαστηριακές αξιολογήσεις (βιοχημικές και ορμονικές) προκειμένου να παρακολουθεί την ιατρική του κατάσταση και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η εργαστηριακή αξιολόγηση πρέπει να πραγματοποιείται πριν ή μετά και όχι κατά τη διάρκεια ενός κύκλου τονίζει ο Τουλιάτος,  εκτός εάν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει: Εξετάσεις αίματος και ούρων,  γενική εξέταση αίματος (CBC) για την καταμέτρηση των αιμοκυττάρων : Αιματοκρίτης (Hct), αιμοσφαιρίνη (Hgb), μέσος όγκος ερυθρών (MCV) , μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο σώμα (MCH), κατανομή του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW) , ποσοστό και απόλυτες διαφορικές μετρήσεις, αριθμός αιμοπεταλίων, αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων, Σίδηρος (Fe), Φερριτίνη (Fer) , Φολικό οξύ ( Folic acid ) Κυανοκοβαλαμίνη (B12)

Νεφρικό προφίλ: Ουρία ( Bun), κρεατινίνη (Crea), ουρικό οξύ (UA), ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR), στο 24ωρο κρεατινίνη ούρων, συλλογή ούρων 24ώρου
Το προφίλ των λιπιδίων: Ολική χοληστερόλη (CHOL), υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) χοληστερόλη, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλη, τριγλυκερίδια (Trig), ομοκυστεΐνη (Hcy), λιποπρωτεΐνη Α (LPA), απολιποπρωτεΐνη Α (Apo A), απολιποπρωτεΐνη Β (Apo B).
Ηπατικό προφίλ: Αλανίνη αμινοτρανσφεράση (SGPT / ALT), ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (SGOT / AST), γάμμα-γλουταμυλο τρανσφεράση (γGT), αλκαλική φωσφατάση (ALP), Bilirubin (BIL), γαλακτική αφυδρογονάση (LDH).
Μεταβολικό προφίλ: Γλυκόζη, HbA1c, ολική πρωτεΐνη, αλβουμίνη (ALB), σφαιρίνη, αναλογία A: G, Νάτριο (Na), Κάλιο (Κ), Ασβέστιο (Ca), Μαγνήσιο (Mg), Φώσφορος (Ρ), Χλωριούχο (Cl ).
Κρεατίνη φωσφοκινάση (CPK), CK-MM, CK-MB: Η CPK (κινάση της φωσφοκρεατίνης) εκφράζεται από διάφορους ιστούς (σκελετικός, καρδιακός μυς). Αυτό η εξέταση δεν είναι συγκεκριμένη για τον τύπο του ενζύμου που είναι αυξημένο. Το εργαστήριο είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ των διαφόρων συστατικών αυτού του ενζύμου. Για παράδειγμα, το κλάσμα που προέρχεται από σκελετικό μυ αναφέρεται ως CK-MM ενώ  από τον καρδιακό μυ ονομάζεται CK-MB.
Τεστ αιμόστασης-πήξης INR, μέτρηση του χρόνου ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης  (aPTT), χρόνος προθρομβίνης (PT), χρόνος θρομβίνης (TT), ινωδογόνο (FIB)
Ορμονικό προφίλ (αξιολόγηση HPTA, σπερματογένεση, λίμπιντο και γονιμότητα): Ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων (FSH),  ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), ολική τεστοστερόνη (TT), ελεύθερη τεστοστερόνη (FT), βήτα-οιστραδιόλη (E2), προλακτίνη (PRL ), Η σφαιρίνη που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, δεδομένου ότι βρίσκονται στα μέγιστα επίπεδα.
Προφίλ θυρεοειδούς: Ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς αδένα, (TSH), θυροξίνη (T4), ελεύθερη T4 (FT4), τριοδοθυρονίνη (T3) μέτρηση της ελεύθερης T3 (FT3), ANTI-TPΟ, ANTI TG, U / S θυρεοειδούς αδένα. Ανιχνεύεται ο μεταβολισμός του θυρεοειδούς αδένα που αντανακλά τη BMR, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, το μέγεθος του αδένα ή οποιοδήποτε σενάριο πιθανής οζώσεως.
Νεοπλασματικοί / καρκινικοί δείκτες (tumor markers
CEA, CA 19/9, AFP, PSA και FREE PSA Πολλοί και διαφορετικοί δείκτες όγκων έχουν χαρακτηριστεί και χρησιμοποιούνται στη κλινική χρήση. Μερικά σχετίζονται με έναν μόνο τύπο καρκίνου, ενώ άλλοι σχετίζονται με δύο ή περισσότερους τύπους καρκίνου. Αντανακλώνται σε συγκεκριμένους ιστούς, όπως οι πνεύμονες, όρχεις, το παχύ έντερο, ο προστάτης, τα σπλαχνικά όργανα. Οι δείκτες όγκου (CEA, AFP, PSA, CA 19-9) είναι αξιόπιστοι σε περίπτωση συγκεκριμένων φλεγμονών, αλλά και για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης νόσου. Ωστόσο, είναι πολύτιμοι για εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυξητικούς παράγοντες (HGH, IGF-1, FST, MGF πεπτίδια), καθώς η σωματοτροπίνη, η σωματομεδίνη C, ο mechano-αυξητικός παράγοντας, τα πεπτίδια Follistatin και GHRH   πεπτίδια είναι υπεύθυνα για την κυτταρική ανάπτυξη που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό, ανάπτυξη ιστών και τελικά στην ογκογένεση ενός καρκίνου.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση των καρκινικών δεικτών. Μερικές φορές, οι μη καρκινικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ορισμένων καρκινικών δεικτών. Επιπλέον, δεν θα έχουν όλα τα άτομα με συγκεκριμένο τύπο καρκίνου υψηλότερο επίπεδο καρκινικό δείκτη που σχετίζεται με αυτόν τον καρκίνο. Επιπλέον, οι δείκτες δεν έχουν ταυτοποιηθεί για κάθε τύπο καρκίνου. Οι δείκτες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη διαχείριση ορισμένων τύπων καρκίνου, προφλεγμονώδους νόσου (ο καρκίνος είναι το αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής). Αν και ένα αυξημένο επίπεδο ενός καρκινικού δείκτη  μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία καρκίνου, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για τη διάγνωση του καρκίνου. Επομένως, οι μετρήσεις των καρκινικών δεικτών συνήθως συνδυάζονται με άλλες δοκιμές, όπως βιοψίες και CT.

Όλες αυτές οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να μετρηθούν μετά από 12 ώρες νηστείας, με κατάλληλη ενυδάτωση. Η παρακολούθηση των θραυσμάτων και κρυστάλλων της  χοληστερόλης  των  και των τριγλυκεριδίων απαιτεί μια καθαρή δίαιτα την προηγούμενη ημέρα, προκειμένου τα αποτελέσματα να μετρηθούν σωστά.

Καρδιαγγειακός έλεγχος
Ένας τυπικός καρδιαγγειακός έλεγχος περιλαμβάνει: • Αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης. • Ακτινογραφία της θωρακικής κοιλότητας , που αποκαλύπτει το σχήμα της καρδιάς (μπροστινή εικόνα) και αξιολόγηση του καρδιοθωρακικού δείκτη. • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), που αποκαλύπτει οποιοδήποτε πρόσφατο ή προηγούμενο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αρρυθμίες (κοιλιακή ή κολπική), υπερτροφία αριστερής κοιλίας. • Ηχοκαρδιογραφία (Triplex U / S), το οποίο απεικονίζει το μέγεθος και τη λειτουργικότητα (εκτιμώμενο κλάσμα εξώθησης) όλων των καρδιακών θαλάμων, βαλβίδων και της παρουσίας δομικών ανωμαλιών στο μυοκάρδιο. Επιπλέον, η ανερχόμενη αορτή και η αορτική αψίδα απεικονίζονται και ελέγχονται για τη μορφολογία και τη λειτουργικότητά τους.

Όπως επισημαίνει ο Τουλιάτος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καρδιαγγειακές ανωμαλίες, όπως η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, η καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας (cor pulmonale) ή οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών είναι συνήθως “σιωπηλές” έως ότου εμφανιστεί μια πιθανώς θανατηφόρα αρρυθμία, αλλά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εντοπιστεί μέσω προσεκτικής καρδιαγγειακής εξέτασης. Εάν είναι απαραίτητο, 24ωρη  παρακολούθηση Holter  < https://www.healthline.com/health/heart-disease/ideal-heart-rate >, ρυθμός < https://www.healthline.com/symptom/abnormal- καρδιακοί ρυθμοί >, αρτηριακή πίεση), stress test/echo (U/S)  ή ακόμα και απεικόνιση στεφανιαίας μαγνητικής τομογραφίας (CMR), γνωστή ως μαγνητική τομογραφία καρδιάς (MRI) Η στεφανιαία μαγνητική τομογραφία είναι ανώτερη από άλλες τεχνικές απεικόνισης. Η τεχνική έχει βασικό ρόλο σε τεκμηριωμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές οδούς σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι εφαρμογές του περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου και των καρδιομυοπαθειών, της μυοκαρδίτιδας, των αγγειακών παθήσεων (ενδοθηλιακή δυσλειτουργία) – καταστάσεις που είναι δυσμενείς επιπτώσεις της κατάχρησης από ΑΑΣ. Είναι το πρότυπο αναφοράς για την αξιολόγηση της καρδιακής δομής και λειτουργίας και είναι πολύτιμο για τη διάγνωση και τον χειρουργικό σχεδιασμό σε καρδιακές παθήσεις.

 Υπερηχογραφία

Η Υπερηχογραφία (U/S) η αξονική τομογραφία (C/T) της κοιλιακής κοιλότητας θα μπορούσε να αποκαλύψει λιπώδες ήπαρ (NAFLD), ηπατική πελίωση, ηπατικούς / χολικούς όγκους, είτε αδένωμα ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (ηπατίωμα). Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία πυέλου, συμπληρωματική με άλλες τεχνικές απεικόνισης, για να αποκλειστεί η παρουσία καρκίνου του προστάτη. Αυτός ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.

Πιθανές αιτίες αυξημένων εργαστηριακών τιμών κατά την κατάχρηση AAS είναι:
• Htc: ερυθροκυττάρωση από κατάχρηση AAS, κάπνισμα, αφυδάτωση (ψευδώς αυξημένη λόγω αύξησης της συγκέντρωσης στο πλάσμα), διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο (> 2000 m). • Ουρία: θετική ισορροπία αζώτου-αζωθυμία, αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια.
• Κρεατινίνη: ραβδομυόλυση (CPK> 1000), αυξημένη πρόσληψη κρεατίνης (> 10gr / ημέρα), υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυξημένη μυϊκή μάζα (ΔΜΣ> 30), κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), νεφρική ανεπάρκεια, σπειραματοσκλήρυνση, νέκρωση σωληναρίων, αντιβιοτικά αμινογλυκοσίδων.
• Ουρικό οξύ: αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, που εμπλέκεται στον μεταβολισμό της πουρίνης, ουρική αρθρίτιδα. • SGOT (AST), SGPT (ALT): κατάχρηση 17-αλκυλιωμένου AAS ανά OS (φαρμακευτική ηπατίτιδα), κατάχρηση ακεταμινοφαίνης, ραβδομυόλυση, υπερβολική προπόνηση, κατανάλωση αλκοόλ.
• Gamma Glutamyl Transferase, ALP: χολόσταση-ίκτερος, αλκοολισμός, κίρρωση του ήπατος.
• Ολική / συζευγμένη χολερυθρίνη: ίκτερος, κίρρωση, φαρμακευτική ηπατίτιδα, αιμόλυση.
• LDL, Ολική χοληστερόλη: δυσλιπιδαιμία, αθηρογένεση, κατανάλωση  κορεσμένων λιπαρών οξέων SFA, απουσία EFAs (ωμέγα-3,6,9).
• Τριγλυκερίδια: απουσία DHA, EPA (ωμέγα-3 PUFA).
• Ομοκυστεΐνη: Κατάχρηση AΑΣ και υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακών / εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων, χαμηλό B12, Folate. • Αμμωνία: κίρρωση, σοβαρή ηπατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών.
• Γλυκόζη, HbA1c: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, αντίσταση στην ινσουλίνη.
• INR: Κατάχρηση ΑΑΣ. • CPK: ραβδομυόλυση, υπερβολική προπόνηση, χρήση κοκαΐνης.
• Β12: Η μείωση της ισοδυναμεί με μεγαλοβλαστική αναιμία (ανεπάρκεια κυανοκοβαλαμίνης), ως αποτέλεσμα είτε υποσιτισμού είτε αλκοολισμού.
• TSH: υποθυρεοειδισμός.
• T3, T4: υπερθυρεοειδισμός. CEA, AFP, Ca 19-9: όγκοι των πνευμόνων, όρχεις (σεμίνωμα), παχύ έντερο (έντερο), σπλαχνικά όργανα (ήπαρ, χολή, πάγκρεας, στομάχι).
• PSA / PSA χωρίς: καλοήθη υπερτροφία προστάτη, προστατίτιδα.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις  (Τεστ) είναι ζωτικής σημασίας για τον αθλητή που κάνει κατάχρηση Ανδρογόνων Αναβολικών Στεροειδών  και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται με ακρίβεια και να παρέχουν τοιαύτη παρακολούθηση. Κάθε γιατρός υποχρεούται να ενημερώνει τους ασθενείς του πώς να διατηρήσουν την ευεξία τους. Η εκτίμηση είναι πρωταρχικής σημασίας για τον προσδιορισμό της τρέχουσας υγείας και των κινδύνων του χρήστη πριν από την έναρξη οποιουδήποτε κύκλου, στη συνέχεια για την εκτίμηση του άμεσου αντίκτυπου της χρήσης AAS / PED και τέλος για την αξιολόγηση της παραμόρφωσης ή της αποκατάστασης της αρχικής κατάστασης καλής υγείας. Ωστόσο , τα εργαστηριακά δεδομένα δεν αποτελούν ποτέ υποκατάστατο μιας καλής φυσικής εξέτασης και του ιστορικού του ασθενούς,  οι κλινικοί ιατροί πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ασθενή, όχι μόνο με τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

 

 

 

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα