Αρχική » Oι Αφρικανοί την πούλησαν φθηνά την SCITEC ! ξανά στους Ούγγρους της BioTech USA

Oι Αφρικανοί την πούλησαν φθηνά την SCITEC ! ξανά στους Ούγγρους της BioTech USA

by admin

Όσοι γνωρίζουν την βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής τα τελευταία 40 χρόνια και απευθυνόμαστε στους λίγους  πρώτους επιχειρηματίες που ασχολήθηκαν με τη εισαγωγή και διανομή συμπληρωμάτων διατροφής, θα διαπίστωσαν μια πλημμυρίδα προσφοράς αθλητικών τροφών που “φίσκαραν” την αγορά και ανάγκασαν παλιότερες εταιρείες να διακόψουν την λειτουργία τους.

Η εισβολή χωρών από το πρώην ανατολικό μπλοκ με φθηνές πρώτες ύλες και ωραιοποιημένα κουτιά (marketing) ανακάτεψε την καταναλωτική συνείδηση, όπου ποιότητα και νοθεία έγιναν ένα και το αυτό. Ουσιαστικά η χαμηλή ποιότητα παρουσιάστηκε ως εξευγενισμένη παραγωγική διαδικασία που τηρεί τα στάνταρ. Επίσης ο εμπορικός πόλεμος  και η φορολογία – τελωνειακοί έλεγχοι ευνόησαν τις ευρωπαϊκές εταιρείες έναντι των αμερικανικών.
Εάν συμπεριλάβουμε και την επενδυτική proforma όπου φθηνές πρωτεΐνες ήταν η προκάλυψη για να διοχετευτούν ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή (παραγωγή πίσω από την κουρτίνα) δημιούργησαν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δεν είχε προηγούμενο.
Πάρα ταύτα ο συνεχής ανταγωνισμός η προσφορά και η πτώση των τιμών δημιούργησε ένα αδιέξοδο 

Οι Αφρικανοί πλήρωσαν χρυσάφι  (γιατί; ) και οι Ούγγροι ξαναγόρασαν φθηνά!

Τον Μάιο του 2016, η SCITEC εξαγοράστηκε από μια μεγάλη εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης της Νοτίου Αφρικής που ονομάζεται Ascendis Health. Η τιμή ήταν περίπου 186.575.000 δολάρια ΗΠΑ (170 εκατομμύρια ευρώ). Τώρα μετά από 4 χρόνια αργότερα, η SCITEC πωλήθηκε  στην Atlas Invest (η οποία αποτελεί μέρος της BioTech USA) έναντι μόλις 5.435.250,00 δολαρίων ΗΠΑ (5 εκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για απώλεια άνω των 180 εκατομμυρίων δολαρίων! Η χρηματοοικονομική επίδοση της SCITEC είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, της μείωσης των πραγματικών κερδών και την μείωση του όγκου των πωλήσεων που προκλήθηκαν από την απώλεια βασικών εταίρων με τους οποίους συνεργάστηκαν.


Σημ BS : Σύμφωνα με το Forbes, η Scitec ήταν σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας να επιδεινώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και να χάνει μερίδιο της αγοράς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, τα έσοδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν με ζημία 5,39 εκατ. Ευρώ. Αντίθετα, πριν από την εξαγορά, το 2015, είχαν ακόμη κέρδος μετά από φόρο 10,6 εκατ. Ευρώ. Το 2015, πριν από την εξαγορά, η Scitec ανέφερε κέρδη μετά από φόρο ύψους 10,6 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μέγεθος των δύο εταιρειών δεν δικαιολογεί μια αυτόματη έρευνα για τον ανταγωνισμό, αλλά είναι πιθανό σε αυτές τις περιπτώσεις να κοινοποιηθεί στο Γραφείο Οικονομικού Ανταγωνισμού.


 

** Εξαμηνιαία στοιχεία, το οικονομικό εξάμηνο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα κέρδη από το 2018 και το 2019, οι ετήσιες εκθέσεις γράφουν μόνο
ότι έχει μειωθεί περαιτέρω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ( κόκκινη στήλη)
κύκλος εργασιών ( Γαλάζια στήλη)  

BioTech εξαγόρασε την SCITEC οι Ούγγροι τα βρήκαν μεταξύ τους

Η BioTech είναι μια μεγάλη ουγγρική εταιρεία συμπληρωμάτων που ιδρύθηκε το 1999 με περισσότερους από 900 υπαλλήλους και 170 καταστήματα συμπληρωμάτων στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία ανήκει στον Μπάλιντ Λεβέι (Levai Balint )

Διανέμουν τα προϊόντα τους σε περίπου 70 χώρες με μια τεράστια γκάμα προϊόντων σε κάθε κατηγορία. Διαθέτουν επίσης ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής της Ευρώπης και έχουν συμβόλαιο με αθλητές, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικοτήτων των social media όπως,  Ulisses, Stephanie Davis, Alexis Gonzalez Benitez, Virag Kiss, Jamo Kiss και πολλών άλλων.

Τώρα η ουγγρική εταιρεία  BioTech μπήκε σφήνα και αγόρασε την άλλη ουγρική εταιρεία SCITEC από τους αφρικανούς πάμφθηνα, αν και οι ίδιοι είχαν εκτιμήσει την εταιρεία ως καλή επένδυση!

Εικόνα: ιδρυτής της εταιρείας Levai Balint

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  BioTechUSA –  ο Levai Balint (κέντρο)

Η  εταιρεία SCITEC έχει επίσης τη δική της μονάδα παραγωγής και ένα μεγάλο αριθμό  αθλητών με σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων των Mr.Olympia Brandon Curry, Ahmd Ashkanani, Francesca Stoico και πολλών άλλων. Με αμφότερες τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ουγγαρία με τις δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής, και οι δύο διανέμονται ευρέως σε όλο τον κόσμο με πολλους αθλητές σε σύμβαση, αυτό φαίνεται σαν μια εξαιρετική επένδυση  για τη BioTech.  . Με το Covid-19 να καταστρέφει τη βιομηχανία συμπληρωμάτων στην Ευρώπη τους τελευταίους 3 μήνες σε συνδυασμό με ένα ισχυρό νόμισμα των ΗΠΑ, αναμένουν από την BioTech και άλλες ευρωπαϊκές μάρκες να κυριαρχήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά το τελευταίο εξάμηνο του 2020 έναντι των αμερικανών ανταγωνιστών τους.   

Όπως δημοσιεύτηκε μετά την πώληση της Scitec Nutrition, είναι αμφίβολο τι θα συμβεί στους αθλητές που χρηματοδοτούνται  με χορηγίες από την ουγγρική μάρκα έως και  σήμερα. Έχουμε ήδη αναφέρει τον Brandon Curry, ο οποίος έχει συνάψει σύμβαση με τη σύζυγό του Brandy Leaver. Υπάρχουν επίσης και άλλοι επαγγελματίες του IFBB όπως ο Ahmad Ashkanani, ο Ryan John-Baptiste και ο Manuel Canadillas. Ο Cedric McMillan, ο οποίος ήταν στην ομάδα της Scitec για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσχώρησε πρόσφατα στην RedCon1 . Είναι πολύ αμφίβολο εάν η BioTechUSA θα αναλάβει όλους αυτούς τους αθλητές, εχοντας παράλληλα τους Ulisses Jr. και Stephanie Davis, στο ρόστερ.

Όπως γράφει επίσης το περιοδικό Forbes, η Scitec Nutrition δημιούργησε κέρδη  άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ το 2015, λίγο πριν την εξαγορά από την Ascendis Health. Μόνο που  το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ωστόσο, υπήρχε ήδη σημαντική απώλεια των πωλήσεων, η οποία πιθανώς αντιστοιχούσε περίπου στο ποσό για το οποίο η BioTechUSA χτύπησε πρόσφατα και αγόρασε τον ουγγρικό ανταγωνιστή. Θα πρέπει να δούμε αν οι αριθμοί στη Scitec θα εξελιχθούν  ξανά θετικά μετά από αυτή τη συμφωνία.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα