Αρχική » Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του Covid-19

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του Covid-19

by admin

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του Covid-19 αυξάνοντας παράλληλα  τα ένζυμα που επιτρέπουν στον κοροναϊό να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα των πνευμόνων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι καπνιστές και τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (  ΧΑΠ) μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ενός ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης II (ACE-2), το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των πνευμόνων και λειτουργεί ως το «σημείο εισόδου» του κοροναϊού για να εισέλθει στα πνευμονικά κύτταρα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην  European Respiratory Journal

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες παθήσεις εμφανίστηκαν ως παράγοντες που καθιστούν ευάλωτους τους ανθρώπους στο Covid-19, τη νόσο που προκαλείται από τον κοροναϊό και που σαρώνει τον κόσμο ως πανδημία.
Η έρευνα, εγινε από την Janice Leung, αναπνευμονολόγο στο Νοσοκομείο του St. Paul’s Hospital  στο Βανκούβερ, ως  μια παρατήρηση μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα που προκύπτουν από την Κίνα, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο για τους άνδρες από  ότι στις γυναίκες.  Περίπου οι μισοί άνδρες κάπνιζαν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τα δεδομένα  με δύο υπάρχουσες ομάδες μελέτης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 249 άτομα και ένας συνδυασμός μη καπνιστών, πρώην καπνιστών και σημερινών καπνιστών.

Τα αποτελέσματα για άλλη μια φορά έδειξαν ότι οι σημερινοί καπνιστές είχαν υψηλότερα επίπεδα ACE-2 στους πνεύμονες τους, ενώ οι μη καπνιστές και ακόμη και οι πρώην καπνιστές είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Η επικεφαλής Δρ Janice Leung σχολίασε τα ευρήματα λέγοντας: «Τα στοιχεία που προέκυψαν από την Κίνα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο να έχουν χειρότερα αποτελέσματα λόγω του  Covid-19. Υποθέσαμε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα του ACE-2 στους αεραγωγού τους μπορεί να αυξηθούν σε σύγκριση με άτομα χωρίς ΧΑΠ, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τον ιό να μολύνει τον αεραγωγό. Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ και άτομα που εξακολουθούν να καπνίζουν έχουν υψηλότερα επίπεδα ACE-2 στους αεραγωγούς τους, γεγονός που μπορεί να τους θέσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων από το COVID-19. Οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συμβουλεύονται  ειδικούς, να τηρούν αυστηρά την κοινωνική αποστασιοποίηση,  και την σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης “, δήλωσε η Δρ. Leung.

“Επίσης διαπιστώσαμε ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια επίπεδα ACE-2. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ καλύτερος χρόνος για να σταματήσετε το κάπνισμα ώστε  να προστατευθείτε από το Covid-19”.

Ο καθηγητής Tobias Welte, ένας ειδικός για τις λοιμώξεις από την Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε επίσης: «Αυτή η μελέτη δίνει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο πιο σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19 από άλλους. δεν μας λέει εάν είναι δυνατό να χειριστούμε τα επίπεδα ACE-2 για να βελτιώσουμε την επιβίωση σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με Covid-19 ή αν αυτό θα έκανε τη διαφορά σε ασθενείς με ΧΑΠ που συμβάλλουν στη μόλυνση ».

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα