Αρχική » Πήρα πολλά αναβολικά ανδρογόνα και τώρα έχω πρόβλημα στην καρδιά κινδυνεύω;

Πήρα πολλά αναβολικά ανδρογόνα και τώρα έχω πρόβλημα στην καρδιά κινδυνεύω;

by admin

 Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για τους καρδιοπαθείς; όπως και για τους καρδιοπαθείς bodybuilders;
Είναι αλήθεια, δεν είναι μόνο οι καρδιοπαθείς από τις σύνηθες καταχρήσεις ή τα οργανικά προβλήματα, είναι και αυτοί που απέκτησαν καρδιαγγειακά νοσήματα από κατάχρηση Ανδρογόνων Αναβολικών Στεροειδών φαρμάκων, και τώρα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο (CVD) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, παρόλο που η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το ποια βλάβη μπορεί να προκαλέσει ο COVID-19,  (νόσος) που προκαλείται από τον κοροναϊό, σε αυτούς τους ασθενείς.


Σημ BS:  Ο Mohammad Madjid, MD ( UTHealth, Houston, TX)  οποίος έχει κάνει χρόνια έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ των ιών της γρίπης και της καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε, ότι κάθε ιογενής λοίμωξη μπορεί να αναμένεται να επηρεάσει την καρδιά και ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τους τύπους καρδιακών επιπλοκών που παρατηρούνται από τις εποχιακές εστίες γρίπης μπορεί να ρίξει φως στους τύπους καρδιαγγειακών τραυματισμών που αναμένονται από το COVID-19. Το πρώτο, όπως σημειώνεται, είναι η φλεγμονή, την οποία τόνισε ότι είναι συστηματική καθώς και εντοπισμένη στο αρτηριακό επίπεδο. «Γνωρίζουμε ότι η γρίπη επηρεάζει την αρτηριοσκλήρωση στις αρτηρίες των ζωικών μοντέλων και επηρεάζει το μυοκάρδιο. Γνωρίζουμε επίσης από ανθρώπινες και επιδημιολογικές μελέτες ότι, αν παρατηρήσετε σχεδόν σε όλες τις επιδημίες και τις πανδημίες της γρίπης, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια παρά από πνευμονικές ασθένειες ή θνησιμότητα από πνευμονία-γρίπη ».


Κλινικό δελτίο ACC

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), εδώ και καιρό είχε εξεδώσει  ένα κλινικό δελτίο  με το οποίο ενημέρωνε τους καρδιολόγους για τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του κορονοϊού Covid-19.

Το δελτίο παρείχε πληροφορίες σχετικά με την επιδημία, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, και εξέταζε  τις πρώιμες καρδιακές επιπτώσεις από τις αναφορές διαφορετικών περιστατικών. Παρείχε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές καρδιακές επιπτώσεις από αναλογικές ιϊκές αναπνευστικές πανδημίες και πρόσφερε πρώιμη κλινική καθοδήγηση δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας για τον COVID-19.

Συγκεκριμένα, η επικαιροποίηση ανέφερε ότι “στις γεωγραφικές περιοχές με ενεργή μετάδοση COVID-19 (κυρίως στην Κίνα εκείνη την εποχή ), είναι εύλογο να συμβουλεύουμε τους ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο για τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο και να ενθαρρύνουμε πρόσθετες εύλογες προφυλάξεις. Υπογράμμιζε επίσης τη σημασία που έχει για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα να «παραμείνουν σε ισχύ οι εμβολιασμοί, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου δευτερογενούς  βακτηριακής λοίμωξης »και προτείνει την ενθάρρυνση του« εμβολιασμού κατά της γρίπης για την πρόληψη μιας άλλης πηγής πυρετού που θα μπορούσε αρχικά να συγχέεται με μόλυνση από κοροναϊό. ”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο COVID-19 είναι μια ταχέως μεταβαλλόμενη επιδημία με αβέβαιο κλινικό προφίλ και οι πάροχοι υγείας  πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

• Σε μια πρόσφατη αναφορά περιπτώσεων σε 138 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, 16,7% των ασθενών εμφάνισαν αρρυθμία και 7,2% εμφάνισαν οξεία καρδιακή βλάβη, εκτός από άλλες επιπλοκές σχετιζόμενες με τον COVID-19
• Οι δημοσιευμένες και ανεπίσημες αναφορές υποδεικνύουν περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας οξείας εμφάνισης, εμφράγματος του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδας και καρδιακής ανακοπής. όπως με οποιαδήποτε οξεία ασθένεια, η υψηλότερη καρδιομεταβολική ζήτηση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές
• Η τρέχουσα αναφορά δεν περιγράφει ακόμη την επικράτηση καρδιακών επιπλοκών σε ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγουμένως CVD έναντι καρδιοπαθειών
Οι καρδιακές επιπλοκές του COVID-19 είναι περίπου ανάλογες με τα SARS, MERS και τα ανάλογα της γρίπης
• Οι καρδιολόγοι πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν άλλες κλινικές ειδικότητες για τη διαχείριση καρδιακών επιπλοκών σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19
• Οι ομάδες κρίσιμης φροντίδας και καρδιολογίας πρέπει να προσφέρουν φροντίδα για τους ασθενείς που χρειάζονται εξωσωματική κυκλοφορική υποστήριξη με ECMO φλεβοφλέβια (V-V) versus veno-arterial (V-A)
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, μεταβολές ΗΚΓ ή καρδιομεγαλία πρέπει να έχουν κάνει ηχοκαρδιογραφία.

Reviewed and Approved
March 6, 2020
ACC Science and Quality Committee
Thomas M. Maddox, MD, MSc, FACC (Chair)
Eric C. Stecker, MD, MPH, FACC (Vice-Chair)
Biykem Bozkurt, MD, PhD, FACC
Nathalie DeMichelis, RN
John U. Doherty, MD, FACC
Andrew Freeman, MD, FACC
Ty Gluckman, MD, FACC
Dipti Itchhaporia, MD, FACC
Andrew P. Miller, MD, FACC
Andrea L. Price, MS, RCIS, AACC
Lonny Reisman, MD, FACC
Prem Soman, MD, PhD, FACC
Additional Expert Advisors
Mohammad Madjid, MD, MS, FACC
Scott D. Solomon, MD, FACC
Orly Vardeny, PharmD, MS

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα