Αρχική » Κάντο Βιτρίνα το Μαγαζί να μην το κλείσεις!

Κάντο Βιτρίνα το Μαγαζί να μην το κλείσεις!

by admin

Μικροκαταστήματα και μεγάλο – καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής αντιμετωπίζουν μια διαφορετική πραγματικότητα την νέα δεκαετία.  Η περίοδος 2020 – 2030 είναι ένα άγνωστο τερέν όπου ο ανταγωνισμός δεν θα χαριστεί σε κανέναν  Αν το παρελθόν διδάσκει για το μέλλον θα δούμε ότι με βάση τα στοιχεία σε ποσοστό 28,74% σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν την περίοδο 2016-2019 αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, όταν το διάστημα 2011-2015 το αντίστοιχο ποσοστό διαγραφών ήταν στο 23,75% και την περίοδο 2006-2010 στο 14,9%. Πέραν αυτού στην εποχή των συνεργιών και των οικονομιών κλίμακος, στην Ελλάδα τα φυσικά πρόσωπα αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στην ίδρυση νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, με ποσοστό που ξεπερνάει το 62%. Από τις εταιρικές μορφές οι ΙΚΕ αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία, ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες εταιρείες, ενώ οι ΕΠΕ και οι ΑΕ έχουν μερίδιο κάτω του 1% στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις. (πηγή voria)

Οι Πρωτεΐνοχρήστες  είναι το βασικό target group για το οποίο ανταγωνίζονται να του πουλήσουν πρωτεΐνες μικροκαταστηματάρχες αλλά και αλυσίδες καταστημάτων. Μαζί με αυτούς personal trainers, γυμναστές, προπονητές και χημικοί γκουρού επίσης ανταγωνίζονται στις πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής.

Το ελληνικό κοινό κατά ένα ποσοστό προσανατολίζεται  και στις αγορές μέσω ίντερνετ ως μιας επιλογή που «κουβαλά» την νοοτροπία της ανεξαρτητοποίησης και της προσωπικής επιλογής. Ουσιαστικά  εδώ οι  πρωτεΐνοχρήστες «νιώθουν πως δεν έχουν την ανάγκη κάποιου για να κάνουν τις αγορές του» [quote]H επιλογή μιας δραστηριότητας με κατάστημα βιτρίνα φαίνεται να «αντέχει» στον ανταγωνισμό[/quote]

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που μειώνει τις πιθανότητες για ποσοστιαίες – κερδοφόρες πωλήσεις. Ο προσανατολισμός είναι πιο «βολικός» στην ομάδα των καταναλωτών που είναι  πρωτεΐνοχρήστες αλλά και Gym junkies – χρήστες ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών (ΑΑΣ). Η αναγκαστική επιλογή σε αυτήν την ομάδα αράζετέ και από την καταναλωτική συμπεριφορά που επικεντρώνεται στο «πιστό life style” της σωματικής βελτίωσης.

Μια ουσιαστική και κερδοφόρα λύση είναι το βιτρίνα μαγαζιά όπου μπροστά θα τοποθετούνται  τα κουτιά των πρωτεϊνών και τα διαιτολογικά γεύματα και στο παραβάν θα χημικοτροποποιούνται οι δοσολογίες των ΑΑΣ στους ενδιαφερομένους.

Αν υπολογίσουμε  πως σε άλλες δραστηριότητες μίνι μάρκετ – ψιλικατζίδικα – καφέ – τυροπιτάδικα, εμφανίζεται η επιχειρηματικότητα της ανάγκης –αν όχι της απελπισίας- που γνωρίζει πάντοτε μόδες, από τις οποίες λίγοι βγαίνουν κερδισμένοι και πολλοί χαμένοι, η επιλογή μιας δραστηριότητας με κατάστημα βιτρίνα φαίνεται να «αντέχει» στον ανταγωνισμό. Διότι εάν σε κάποια φάση μπορεί να βγαίνει ένα μεροκάματο, από μια νόμιμη δραστηριότητα αλλά αν συνυπολογίσει κανείς το επενδυμένο κεφάλαιο, τις ώρες εργασίας και τα  πάγια έξοδα, το αποτέλεσμα τις περισσότερες  φορές είναι αρνητικό.

Τρανό παράδειγμα η έρευνα απο τον ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2020. 

Όπου οι επιδόσεις των επιχειρήσεων κινήθηκαν καθοδικά καθώς το 69% των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2020 σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. Μία στις τέσσερις (1 στις 4) επιχειρήσεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ενώ μόλις το 7% σημείωσε βελτίωση.

Οι πωλήσεις κατά τις χειμερινές εκπτώσεις το 2020 δεν ήταν ενθαρρυντικές συγκριτικά τόσο με εκείνες των χειμερινών του 2019 όσο και με τις αντίστοιχες των θερινών του ίδιου έτους. Ο λόγος εντοπίζεται στο γεγονός πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που εμφάνισαν πτώση των πωλήσεων ενισχύθηκε οριακά, εις βάρος όσων επιχειρήσεων εμφάνισαν ενίσχυση ή σταθερότητα των πωλήσεων (σύγκριση χειμερινών 2020 με τις δύο προηγούμενες, χειμερινές και θερινές 2019. Από τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2020 συγκριτικά με πέρυσι, 4 στις  10 (39%) κατέγραψαν μείωση έως 20%, ενώ συρρίκνωση του κύκλου εργασιών από 21% έως 40% παρουσίασε το 40% των επιχειρήσεων. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις (41%+) παρουσίασε το 14% των επιχειρηματικών μονάδων.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα