Αρχική » Ραβδομυόλυση το ρίσκο από την υπερπροπόνηση και την κατάχρηση νεφροτοξικών φαρμάκων

Ραβδομυόλυση το ρίσκο από την υπερπροπόνηση και την κατάχρηση νεφροτοξικών φαρμάκων

by admin

Όπως δημοσιεύτηκε πολλοί persomal trainers  θα μπορούσαν να ωθήσουν τους πελάτες στην επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων ωθώντας τους ταυτόχρονα σε καταστροφικό τραυματισμό των νεφρών! Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα generationiron ασχολούνται με μια παλαιότερη ιστορία, του νεαρού bodybuilder Jared Shamburger και του προπονητή Alex Feszko, όπου και οι δύο είχαν πληγεί από την ραβδομυόλυση μια σπάνια νεφρική διαταραχή, αποτέλεσμα και της υπερβολικής προπόνησης. Η Ραβδομυόλυση χαρακτηρίζεται ως οξεία και μερικές φορές θανατηφόρος ασθένεια, κατά την οποία τα υποπροϊόντα της λύσης των μυϊκών κυττάρων συσσωρεύονται στα νεφρικά σωληνάρια και οδηγούν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η ραβδομυόλυση μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, τοξικής δράσης φαρμάκων ή χημικών στους γραμμωτούς μύες, υπερβολικής άσκησης, σήψης, σοκ, και σοβαρής υπονατριαιμίας, μεταξύ άλλων ασθενειών και καταστάσεων. Απειλητική για τη ζωή υπερκαλιαιμία και μεταβολική οξέωση μπορεί να επακολουθήσουν. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη χορήγηση υγρών πλούσιων σε διττανθρακικά (με σκοπό τη διευκόλυνση της απέκκρισης μυοσφαιρίνης και σιδήρου στα ούρα) ή την αιμοδιάλυση.

Στο άρθρο ο  Ο Δρ David Geier βραβευμένος και πιστοποιημένος ορθοπεδικός χειρούργος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας για την Αθλητική Ιατρική, αναφέρει :Τα προϊόντα διάσπασης των μυών (οι ιστοί των μυών και τα προϊόντα της διάσπασης των μυϊκών ινών απελευθερώνονται στο αίμα)  εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, κατά  πόσο αυτά τα προϊόντα της διάσπασης είναι λιγοστά όλα είναι εντάξει, εάν είναι πολλά, τότε επέρχεται βλάβη  των οργάνων και είναι συνήθως η νεφρική βλάβη

Στο άρθρο  επισημαίνεται πως ο τραυματισμός των νεφρών δεν είναι κάτι αστείο, αλλά αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει είναι η κοινή νοοτροπία στο bodybuilding ότι χωρίς πόνο, δεν υπάρχει  κέρδος. Από πότε ξέρετε πραγματικά πόσο έχετε πιέσει το σώμα σας, μήπως τελικά είστε πέρα ​​από το όρια;

Επανερχόμενοι στην ιστορία μας, ο Jared Shamburger και ο  Alex Feszko, περιέγραψαν μια επώδυνη κατάσταση, όπως οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ραβδομυόλυση παρουσίασαν  ακραίο μυϊκό πόνο και πρήξιμο, καθώς και μυϊκή αδυναμία με σκούρα κόκκινα ή καστανά ούρα. Μέσα σε 24 ώρες, είχα ένα αγωνιώδη πόνο … οι δικέφαλοι μυς και οι τρικεφάλοι μου πρήστηκαν τριπλασιάστηκαν, τετραπλασιάστηκαν σε μέγεθος. Ένιωσα σαν τα οστά μου να σπάνε και οι μύες μου να εκραγούν! δήλωσε ο Alex Feszko.

Για τον  Δρ David Geier, τα τραγικά ατυχήματα όπως τα αυτοκινητιστικά δυστύχημα ή η πτώση από ύψος  μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο “μυϊκό θάνατο” και τις ίδια συμπτώματα όταν ο  αθλητής προπονείται  πέρα ​​από τα όριά του, και οι μυϊκές ίνες καταστρέφονται. Geier describes isn’t the only form of rhabdo. Tragic accidents—like car crashes, or falling from a high level—can cause the same type of muscle death, and the same consequences

Σημ BS Η σοβαρότερη ίσως κλινική συνέπεια της ραβδομυόλυσης είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η βαρύτητα της οποίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ραβδομυόλυσης. Να σημειωθεί ότι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια που συνοδεύει τη ραβδομυόλυση ενδεχομένως να μην οφείλεται σε αυτή καθ’ αυτή τη ραβδομυόλυση, αλλά σε καταστάσεις όπως η υποογκαιμία, η σήψη και η κατάχρηση νεφροτοξικών φαρμάκων. Η μεταβολική οξέωση που προκαλείται από την οξεία νεφρική ανεπάρκεια ( είναι ανεξάρτητη της μεταβολικής οξέωσης η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην είσοδο στην κυκλοφορία ιόντων K+ και οργανικών οξέων).
Ο  κυτταρικός θάνατος, ο οποίος επέρχεται, οδηγεί στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων οργανικών και ανόργανων κυτταρικών στοιχείων στην κυκλοφορία και στην εμφάνιση τοξικών κλινικο-εργαστηριακών εκδηλώσεων.
Οι επιπλοκές αυτές είναι σε αρκετές περιπτώσεις δυνητικά θανατηφόρες. Η μεταβολική οξέωση με αυξημένο χάσμα ανιόντων, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια από τις εν λόγω επιπλοκές. Η απελευθέρωση και η είσοδος στην κυκλοφορία μεγάλων ποσοτήτων οργανικών οξέων ή πρόδρομων μορφών οξέων έχει ως αποτέλεσμα την οξεία εγκατάσταση μεταβολικής οξέωσης.
Επιπρόσθετα, το γαλακτικό οξύ που απελευθερώνεται από τους ιστούς οι οποίοι ισχαιμούν και εισέρχεται στην κυκλοφορία επιδεινώνει την ήδη προϋπάρχουσα μεταβολική οξέωση.
Η εγκατασταθείσα  μεταβολική οξέωση μπορεί να καταστεί άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς στην περίπτωση κατά την οποία συνυπάρχει και ηπατική δυσλειτουργία (αδυναμία μεταβολισμού του γαλακτικού οξέος), που προκαλείται εξ αιτίας της πιθανά συνυπάρχουσας υποογκαιμίας. Εκτός των οργανικών οξέων, τα οποία προκαλούν την εμφάνιση της μεταβολικής οξέωσης , η καταστροφή των κυττάρων έχει ως συνέπεια και την απελευθέρωση ανόργανων στοιχείων, όπως καλίου (K+), Ca2+ και φωσφόρου. Η είσοδος στον εξωκυττάριο χώρο και κατ’ επέκταση στον ενδαγγειακό μεγάλης ποσότητας K+ οδηγεί στην εμφάνιση οξείας υπερκαλιαιμίας.

Άραγε αξίζει το ρίσκο;

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα