Αρχική » Δέσποινα Ιωαννίδου Αποκλειστική συνέντευξη: Από την ΕΟΣΔ στα Γυμναστήρια ΥΑVA

Δέσποινα Ιωαννίδου Αποκλειστική συνέντευξη: Από την ΕΟΣΔ στα Γυμναστήρια ΥΑVA

by admin

Η Δέσποινα (Πέννυ) Ιωαννίδου δηλώνει: “Η αποχώρηση μου έκλεισε έναν κύκλο ζωής!”  “ούτε υπήρξα ούτε ήθελα να είμαι ο ηγέτης της ΕΟΣΔ. Συμμετείχα στη λειτουργία της από τη θεσμική θέση της Γενικής Γραμματέως με όλες μου τις δυνάμεις και διατηρώντας χαμηλό προφίλ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε την εφαρμογή του Αθλητικού Νόμου”.
Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει  “Προσωπικά έμαθα να αγωνίζομαι και να επιβιώνω στα δύσκολα και όχι στα εύκολα, έμαθα να δουλεύω συστηματικά και αθόρυβα και όχι να δίνω διαταγές”.

Παράλληλα μιλά για τα γυμναστήρια YAVA όπου αναφέρει, “Τα μελλοντικά μας πλάνα ανάπτυξης ήδη είναι σε εφαρμογή από το 2018, καθώς αναπτύσσεται με ταχύτητα η παρουσία των YAVA Fitness Centers Franchise στην Ευρώπη και σε άλλες παγκόσμιες αγορές. Σε αυτές τις αγορές περιλαμβάνονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Κίνα (με δύο μονάδες υπό κατασκευή, συνολικής έκτασης 7.000 τμ στο φημισμένο Εμπορικό Κέντρο της Σαγκάης) καθώς και με χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής”. Παρακάτω η συνέντευξη  που θα συζητηθεί


BODY & STYLE INTERVIEW

IFBB World Congress Benidorm, Spain, 2017, Penny Ioannidou – Gen. Secretary Greek Bodybuilding & Fitness Federation

  •  Χαιρόμαστε που μετά από χρόνια έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για το bodybuilding. Γνωρίζω ότι από το 2018 δεν συμμετέχετε θεσμικά στις επίσημες δραστηριότητες του αθλήματος. Θα θέλατε να μας ενημερώσετε για την τωρινή σας κατάσταση;

 Πράγματι, είχα καταθέσει το 2016 παραίτηση από τη θέση της Γενικής Γραμματέως της ΕΟΣΔ (στην οποία θέση εκλεγόμουν παμψηφεί από το 1987, έτος ίδρυσης της ΕΟΣΔ) και τελικώς έγινε δεκτή το 2018. Σε αυτή την καθυστέρηση συνετέλεσε το γεγονός ότι είχα αναλάβει την διοργάνωση στην Ελλάδα διεθνών αθλητικών αγώνων της IFBB σε συνεργασία με την ΕΟΣΔ. Οι διοργανώσεις αυτές καθώς και άλλες θεσμικές υποχρεώσεις ήδη ήταν σε εξέλιξη και όφειλα να τις ολοκληρώσω με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες είχε παρευρεθεί και η Διοίκηση των YAVA Fitness Centers, ως χορηγός, τα μέλη της οποίας γνώριζαν τις υπηρεσίες μου προς το άθλημα για 30 και πλέον χρόνια. Κατόπιν είχα την τιμή να μου προταθεί από την Διοίκηση των YAVA, η Διεύθυνση των Διεθνών Υποθέσεων την οποία και δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

  • Μετά από μια μεγάλη πορεία στα δρώμενα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Bodybuilding & Fitness IFBB και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης ΕΟΣΔ σήμερα ασχολείστε με την σύγχρονη βιομηχανία του Fitness. Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

 Κατ΄αρχάς θα αναφέρω εν συντομία τους λόγους που οδήγησαν την Διοίκηση των YAVA να μου προτείνουν συνεργασία. Εκτός από την πολύχρονη εμπειρία στα διοικητικά της ΕΟΣΔ και της IFBB (από τη θέση της Γεν. Γραμματέως της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας “EBFF” στην οποία η Ελλάδα ήταν ιδρυτικό μέλος), είχα επιπλέον το πτυχίο της Προπονήτριας Σωματικής Διάπλασης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (που ίδρυσε και λειτούργησε την 1η Εθνική Σχολή Προπονητών Σωματικής Διάπλασης στο ΟΑΚΑ το 2006 με Υπουργική Απόφαση), είμαι δημοσιογράφος της ΕΣΠΗΤ και επίσης διατηρούσα μία μεγάλη «ατζέντα» με διεθνείς και διαπροσωπικές σχέσεις στα 192 κράτη-μέλη της IFBB [quote]Δεν ένοιωσα ποτέ «παροπλισμένη», ούτε ήθελα να βυθιστώ σε αναδρομές στο παρελθόν. Το μέλλον με εμπνέει [/quote]

Κατά την Τελετή Αποφοίτησης της 1ης Εθνικής Σχολής Προπονητών Σωματικής Διάπλασης που ίδρυσε και λειτούργησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 2006 στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών. Από αριστερά η κ. Δέσποινα Κούτσαρη Πρόεδρος της Σχολής, ο κ. Σταύρος Τζωρτζής, Διευθυντής της 1ης Εθνικής Σχολής Προπονητών Σωματικής Διάπλασης της Γ.Γ.Α., ο Dr. Rafael Santonja, Πρόεδρος της IFBB και Εισηγητής και η Πέννυ Ιωαννίδου (Γεν. Γραμματέας της ΕΟΣΔ και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Bodybuilding & FitnessEBFF)

 Αυτός ο συνδυασμός λειτούργησε διαδραστικά ανάμεσα στον Όμιλο YAVA και σε εμένα, ενώ είχε κλείσει εν τω μεταξύ ο κύκλος μου με τα διοικητικά του αθλήματος. Στην ουσία αποδεσμεύτηκα, αφήνοντας άλλους να αναλάβουν την ευθύνη να συνεχίσουν την πρόοδο της ΕΟΣΔ. Ωστόσο, δεν ένοιωσα ποτέ «παροπλισμένη», ούτε ήθελα να βυθιστώ σε αναδρομές στο παρελθόν. Το μέλλον με εμπνέει και μου δίνει όρεξη, ιδέες, δύναμη και χρόνο για δημιουργία και προσφορά.

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της IFBB στη Σάντα Σουσάννα, ο Πρόεδρος της IFBB Dr. Rafael Santonja απονέμει  στον Erich Janner Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την εξαιρετική διάκριση “IFBB Life Achievement Award”  που είχα φιλοτεχνήσει πριν μερικά χρόνια ειδικά για την IFBB.

Με τους διεθνείς κριτές της Τσέχικης και Ουγγρικής  Ομοσπονδίας ΒΒ&F της IFBB στην Πράγα το 2017

  • Στο παρελθόν σε συνέντευξη σας στο «bodyandstyle» είχατε αναφέρει, « Η ηγεσία μίας αθλητικής ομοσπονδίας δεν είναι εύκολο πράγμα» η προώθηση ενός επιχειρηματικού project στον ιδιωτικό τομέα της άθλησης είναι πιο εύκολη υπόθεση;

Φυσικά και δεν αναφερόμουν στο πρόσωπο μου όταν μίλησα για αυτό το σημείο, γιατί ούτε υπήρξα ούτε ήθελα να είμαι ο ηγέτης της ΕΟΣΔ. Συμμετείχα στη λειτουργία της από τη θεσμική θέση της Γενικής Γραμματέως με όλες μου τις δυνάμεις και διατηρώντας χαμηλό προφίλ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε την εφαρμογή του Αθλητικού Νόμου, που δικαιωματικά και θεσμικά, όφειλε η ΕΟΣΔ να υπερασπίζεται δυναμικά και με κάθε μέσο. Γενικά, κάθε μορφή ηγεσίας είναι μία πρόκληση, είτε αυτή η ηγεσία ασκείται μέσα στην οικογένεια, είτε στις επιχειρήσεις είτε σε επίπεδο κρατικής διακυβέρνησης.
Προσωπικά έμαθα να αγωνίζομαι και να επιβιώνω στα δύσκολα και όχι στα εύκολα, έμαθα να δουλεύω συστηματικά και αθόρυβα και όχι να δίνω διαταγές. Κάθε τομέας έχει τη δική του δυσκολία και τις δικές του προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί η ίδια η ζωή, και πόσο μάλλον η επαγγελματική αρένα, έχει εντυπωσιακές προκλήσεις και απαιτήσεις πέρα από κάθε φαντασία.

World IFBB Congress, Benidorm 2017, Penny Ioannidou (General Secretary of Greek BB&F Federation), Omid Jebeli in the center (Gen. Secretary of Iranian BB&F Federation) and Nasser Pouralifar (President of the Iranian BB&F Federation)

Από την επαγγελματική μου θέση η Διοίκηση των YAVA μού δίνει τη δυνατότητα να δημιουργώ concepts και projects, να τα οργανώνω και να τα πραγματοποιώ και αυτή η δραστηριότητα μού δίνει μεγάλη ικανοποίηση επειδή προσφέρω δυνάμεις και χρόνο για καλό σκοπό και με φέρνει σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και συστήματα από όλον τον κόσμο.

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρίγκηπας Nawaf Bin Faisal, η Γεν. Γραμματέας της ΕΟΣΔ Πέννυ Ιωαννίδου, μαζί με τον Καθηγητή Garoub Najed Mohammed, Πρόεδρο του Κέντρου Νομικής Εκπαίδευσης της Σαουδικής Αραβίας,

Τα μεγάλα επιχειρηματικά projects συνήθως εμπεριέχουν και μεγάλες ιδέες, μεγάλα οράματα και συνεπάγονται μεγάλες ευθύνες. Και όπως συνήθως λέγεται, οι άνθρωποι χωρίς όραμα είναι στεγνοί σαν προβιές: Υπάρχουν – αλλά δεν ζουν. Βρίσκονται τοποθετημένοι κάπου – αλλά δεν απολαμβάνουν την ύπαρξη τους. Ωστόσο, η ολοκλήρωση τέτοιων projects αναδεικνύει τις ικανότητες και το πάθος για ζωή των δημιουργικών ανθρώπων, όπως είναι η Διοίκηση των YAVA. Και πιστέψτε με, είναι μία συνεχής πρόκληση το να δίνεις σάρκα και οστά σε μεγάλα οράματα.

[quote]Το 1987 είχα ως όραμα την αθλητική αναγνώριση του bodybuilding και γι αυτό δούλεψα σκληρά και αγωνίστηκα επί 19 χρόνια[/quote]

 

  • Τι εννοείτε όταν μιλάτε για «όραμα»;

Εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, για μένα όραμα δεν νοείται η φιλοδοξία, ο αριβισμός, η κενοδοξία και τα ψυχρά επιχειρηματικά σχέδια με απώτερο σκοπό το κέρδος και μόνο. Όραμα είναι να βλέπεις τη συμμετοχή σου στο όφελος των πολλών, ώστε να ωφελούνται στο διηνεκές, να διέπεσαι από υψηλές ηθικές αρχές και η εκπλήρωση του οράματος σου να είναι η αφετηρία σου για τον επόμενο στόχο.

Το 1987 είχα ως όραμα την αθλητική αναγνώριση του bodybuilding και γι αυτό δούλεψα σκληρά και αγωνίστηκα επί 19 χρόνια μέχρι την αναγνώριση της ΕΟΣΔ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 2003. Δυστυχώς, υπάρχουν και εκείνοι που επιβουλεύονται συστηματικά τα οράματα των δημιουργικών ανθρώπων προς ίδιον όφελος και συνήθως η κατάληξη τους είναι θλιβερή.

Αυτή η πιθανή προοπτική όμως δεν με εμποδίζει διόλου να θέτω ξανά από την αρχή στόχους και οράματα και σε αυτό το σημείο συμπλέω με το όραμα του Ομίλου YAVA, όπως για παράδειγμα, στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών προς όφελος των πολλών σε βάθος χρόνου. Αυτό το επιχειρηματικό όραμα εμπεριέχει θέσεις εργασίας για εκατοντάδες άτομα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπηρεσίες που ανακουφίζουν τη δύσκολη ζωή ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και τη δυνατότητα να προσφέρονται συστήματα που προάγουν την καλή φυσική κατάσταση με πολύ οικονομικούς όρους πάνω στην ιδέα “Fitness for All”.

  • Περιγράψτε μας την ιδεολογία των γυμναστηρίων YAVA. Υπάρχουν μελλοντικά πλανά ανάπτυξης; H εμπειρία σας στο διεθνές περιβάλλον της IFBB πιστεύετε ότι θα βοηθήσει εδώ;

Το motto των YAVA Its not Fitness, its Life!” περιγράφει λακωνικά την ιδεολογία του ομίλου YAVA. Αν κάποιος περιηγηθεί στον ιστότοπο μας www.yava.gr θα αντιληφθεί ότι ο Όμιλος, με 400.000 μέλη και 1.200 άτομα προσωπικό, έχει γερά θεμέλια δοκιμασμένα στο χρόνο, πάθος για ζωή και δράση, φρέσκιες ιδέες, τολμηρές πολιτικές και ο συνδυασμός όλων αυτών είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον Όμιλο και τις άλλες επιχειρήσεις fitness. Ο Όμιλος YAVA, που σήμερα λειτουργεί 50 μονάδες σε 8 περιφέρειες της Ελλάδας, προάγει την καινοτομία στο χώρο της σωματικής άσκησης προς όφελος όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Πρωτοπορεί με ειδικά προγράμματα για την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής που θα υποστηρίξουν, μεταξύ άλλων, κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες όπως τα ΑμΕΑ.

Τα YAVA σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου το 2018, σε μία από τις πολλές κοινωνικές δράσεις
της Εταιρικής Υπευθυνότητας που αποτελεί βασικό πυλώνα του ομίλου YAVA

Η εμπειρία μας σε ρηξικέλευθες ενέργειες αποτυπώνεται σε μία από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές του ομίλου YAVA στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2015, οι οποίες προσαρμόστηκαν στις πρωτοφανείς για την Ελληνική κοινωνία, σκληρές συνθήκες επιβίωσης. Το ακόλουθο βιντεάκι του 1 λεπτού περιγράφει αυτό το φαινόμενο, που αποκάλεσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα ως “Ελληνικό Παράδοξο”, το οποίο επαναλήφθηκε επί τρία χρόνια για μία νύχτα εγγραφής κάθε χρόνο, και προσέλκυσε συνολικά 235.000 Έλληνες προσφέροντας τους μία εξαιρετική διέξοδο στα προβλήματα τους, μέσω ενός σωματικά και πνευματικά υγιούς τρόπου ζωής.

[youtube width=”400 ” height=”250″ video_id=”B0FfvUX6ykw”]

Τα μελλοντικά μας πλάνα ανάπτυξης ήδη είναι σε εφαρμογή από το 2018, καθώς αναπτύσσεται με ταχύτητα η παρουσία των YAVA Fitness Centers Franchise στην Ευρώπη και σε άλλες παγκόσμιες αγορές. Σε αυτές τις αγορές περιλαμβάνονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (με τρεις από τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει συνομιλίες και ανταλλαγές απόψεων, συμφωνητικών και αρχιτεκτονικών σχεδίων για την επιχειρηματική μας παρουσία εκεί), η Κίνα (με δύο μονάδες υπό κατασκευή, συνολικής έκτασης 7.000 τμ στο φημισμένο Εμπορικό Κέντρο της Σαγκάης) καθώς και με χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Πρόσφατα, οι παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες κι εξελίξεις, ειδικά στο χώρο της Μεσογείου και της Ανατολής, επηρεάζουν και εμάς ώστε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης μας σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο οι πολύ καλές διεθνείς μας σχέσεις με εθνικούς παράγοντες αυτών των χωρών μάς βοηθούν να είμαστε σε στάση αναμονής αλλά και εγρήγορσης χωρίς να ακυρώνουμε κανένα από τα σχέδια μας.

Ρουμανία 2018. Gabriel Tonseau (Πρόεδρος Ρουμανικής Ομοσπονδίας BB&F και Βαλκανικής Ομοσπονδίας IFBB), Penny Ioannidou (YAVA International Affairs Director) και ο Δήμαρχος της πόλης DrubetaTurnu Severin.

Τον Δεκέμβριο του 2019 είχα μία πρόταση συνεργασίας από μία ακόμη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και επίσης μελετούμε ένα νέο Project που μας πρότειναν για μία χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μού δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν οι άνθρωποι που με πλησιάζουν για συνεργασία είναι παλαιοί γνώριμοι από την ΕΟΣΔ ή πρώην συνεργάτες μου από την IFBB και την Ευρωπαϊκή ή τη Βαλκανική Ομοσπονδία. Βέβαια, όλες αυτές οι προτάσεις μπαίνουν σε αυστηρή σειρά προτεραιότητας προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να μην γίνονται βεβιασμένες κινήσεις που θα οδηγούσαν σε επιχειρηματικά ρίσκα.

[quote]Είχαμε επίσης τη χαρά να συναντηθούμε προσωπικά με τον Arnold Schwarzenegger με τον οποίο θα συνεργαστούμε στα πλαίσια ενός μεγάλου μελλοντικού project.[/quote]

Το πρώτο βήμα μας στο άνοιγμα προς την Ευρώπη έγινε με το έργο που ανέλαβα τότε, δηλαδή τη δυναμική συμμετοχή των YAVA Fitness Centers – με ένα περίπτερο εξαιρετικής αισθητικής – ως Χρυσού Χορηγού στη μεγάλη διεθνή διοργάνωση Arnold Classic Europe 2018 στη Βαρκελώνη, όπου ήρθαμε σε επαφή με μεγάλες διεθνείς εταιρίες στο χώρο του αθλητισμού, που αργότερα προστέθηκαν στους συνεργάτες μας, αλλά είχαμε και εποικοδομητικές επαφές με εκπροσώπους Διεθνών Αθλητικών Αρχών και

Arnold Schwarzenegger και Δημήτρης Παπαδογεωργάκης (YAVA Executive Director of Network Developemnt Support) στο Arnold Classic Europe Barcelona 2018.

Το πρώτο βήμα μας στο άνοιγμα προς την Ευρώπη έγινε με το έργο που ανέλαβα τότε, δηλαδή τη δυναμική συμμετοχή των YAVA Fitness Centers – με ένα περίπτερο εξαιρετικής αισθητικής – ως Χρυσού Χορηγού στη μεγάλη διεθνή διοργάνωση Arnold Classic Europe 2018 στη Βαρκελώνη, όπου ήρθαμε σε επαφή με μεγάλες διεθνείς εταιρίες στο χώρο του αθλητισμού, που αργότερα προστέθηκαν στους συνεργάτες μας, αλλά είχαμε και εποικοδομητικές επαφές με εκπροσώπους Διεθνών Αθλητικών Αρχών και είχαμε επίσης τη χαρά να συναντηθούμε προσωπικά με τον Arnold Schwarzenegger με τον οποίο θα συνεργαστούμε στα πλαίσια ενός μεγάλου μελλοντικού project.

[pp_gallery gallery_id=”75193″ width=”250″ height=”250″]

O Kevin Levrone – και ο Dorian Yates μαζί με τον Δημήτρη Παπαδογεωργάκη (YAVA Executive Director of Network Developemnt Support) και την Πέννυ Ιωαννίδου(YAVA International Affairs Director) στο περίπτερο του Ομίλου YAVA, στο Arnold Classic Europe 2018.  Άποψη του περίπτερου YAVA στο Συνεδριακό και Εκθεσειακό  Κέντρο «Fira Gran Via Barcelona» συνολικής έκτασης 198.000 τμ. που φιλοξένησε τη διοργάνωση και τις αθλητικές εκδηλώσεις  από 45 αγωνίσματα στο Arnold Classic Europe 2018. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 250.000 και οι αθλητές τους 5.000.

Στις αρχές του 2020 ήρθαμε σε επαφή με δική μας πρωτοβουλία με το Κολλέγιο ΒΑΚΑΛΟ – Art & Design, με το οποίο συνεργαζόμαστε σε ένα πρωτοποριακό νέο project που έχει ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και θα υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020. Είχα αποφοιτήσει από τη ΒΑΚΑΛΟ πριν από πολλά χρόνια και βεβαίως τόσο οι σπουδές μου εκεί όσο και η επαγγελματική μου ενασχόληση ως graphic designer με βοηθούν τώρα να συμμετέχω πιο δυναμικά στον τομέα του franchising του Ομίλου YAVA που άπτεται του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των μονάδων Fitness, του interior design και γενικά της αισθητικής των χώρων.

[pp_gallery gallery_id=”75204″ width=”250″ height=”250″]

Σε γενικές γραμμές, στην ανάληψη και εκτέλεση των σημερινών μου επαγγελματικών καθηκόντων συνετέλεσε και το γεγονός ότι είχα αναπτύξει και καλλιεργήσει αρμονικές σχέσεις με επιχειρηματίες του αθλητισμού και με όλες τις εθνικές ομοσπονδίες της IFBB, και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της IFBB κ. Rafael Santonja, ο οποίος με είχε τιμήσει με την εμπιστοσύνη του να εκπροσωπήσω την IFBB σε πολλές αποστολές αθλητικής διπλωματίας (όπως για παράδειγμα στο Κόσσοβο τo 2018, με ειδικό αφιέρωμα στο www.ifbb.com/news).

[pp_gallery gallery_id=”75210″ width=”250″ height=”250″]

Φωτογραφίες  1. Πρίστινα 2018, με τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Beshim Hassani, τον Sabri Dragusha,  Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Bodybuilidng & Fitness του Κοσόβου (αριστερά) και μέλος της Ομοσπονδίας του Κοσόβου (δεξιά).
2. 
Πρίστινα 2018, στο Γραφείο Συνδέσμου Ελλάδος με την κ. Αλιφιέρη, Πρέσβη (αριστερά) και τον Sabri Dragusha, Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας BB&F του Κοσόβου.
3. 
Απονομή Διάκρισης στην Πέννυ Ιωαννίδου από τον Esat Lataj, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Bodybuilding & Fitness του Κοσόβου κατά το Εθνικό Πρωτάθλημα Κοσόβου.

[quote]Οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες, τα κράτη χρειάζονται μία μορφή διοίκησης που να αποτελείται από χαρισματικά άτομα με σωφροσύνη και ανιδιοτέλεια και με πολλές ικανότητες προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά και δυναμικά[/quote]

  • Θα θέλαμε να επανέλθουμε στον κόσμο του bodybuilding και fitness. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με την μυϊκή κουλτούρα πιστεύετε ότι το άθλημα της σωματικής διάπλασης έχει γίνει αποδεκτό από την κοινωνία; Έχει επηρεάσει τον κόσμο των γυμναστηρίων;

Στην ουσία όλα τα γυμναστήρια ασχολούνται και προωθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο τη σωματική διάπλαση, βοηθώντας τους ανθρώπους όχι μόνο να αθλούνται ευχάριστα αλλά και να μπορούν να διορθώσουν στοχευμένα, με αρμονικό και συμμετρικό τρόπο, τις ατέλειες του σώματος τους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί από άλλα αθλήματα. Η αισθητική της ισορροπημένης σωματικής διάπλασης, ήταν και είναι ένα από τα αρχαία Ελληνικά ιδεώδη που εξακολουθεί να έχει διάρκεια στον χρόνο και να εμπνέει όλους τους fitness concious.

  • H χαρισματική προσωπικότητα ή η καλή οργάνωση αναδεικνύουν μια αθλητική ομοσπονδία ή μια επιχείρηση; Η προσωπικότητα είναι ικανή να καλύψει τις αδυναμίες ή τελικά μια καλή οργάνωση δεν χρειάζεται την προσωπικότητα;

Οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες, τα κράτη χρειάζονται μία μορφή διοίκησης που να αποτελείται από χαρισματικά άτομα με σωφροσύνη και ανιδιοτέλεια και με πολλές ικανότητες προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά και δυναμικά. Οι αδυναμίες μίας προσωπικότητας – που καλύπτεται από ένα πειστικό επίχρισμα χαρισματικής φυσιογνωμίας και προβάλλεται λόγω συνθηκών και συγκυριών –  αποκαλύπτονται αργά ή γρήγορα με ολέθρια κατάληξη όταν αυτή η «χαρισματική» προσωπικότητα δεν είναι στην πραγματικότητα αυτόφωτη, όταν δηλαδή καλύπτει τις ελλείψεις και τα κενά της με έπαρση και αλαζονεία και εδραιώνει το δημόσιο πρόσωπο της και την εξουσία της βασιζόμενη στα προσόντα και στο έργο άλλων τους οποίους ουδέποτε αναγνωρίζει ως σημαντικούς παράγοντες προόδου.

Από την άλλη, η καλή οργάνωση δεν είναι από μόνη της οντότητα, χρειάζεται ως συστατικά στοιχεία έναν ιθύνοντα νου πρόθυμο να εργαστεί μέσα σε πνεύμα ομαδικής συνεργασίας και μία ευέλικτη ομάδα διεκπεραίωσης ικανή να αντιμετωπίζει δυσκολίες και κρίσεις. Χρειάζεται να μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο αυτοκριτικής και συντονισμού, δυνατότητα επικοινωνίας και σαφείς στόχοι, χρειάζεται πρόγραμμα και εφαρμογή θέσεων, αποφάσεων και αρχών και τέλος χρειάζεται ταπεινοφροσύνη στην αναγνώριση και διόρθωση λαθών και αστοχιών.

  • Γνωρίσατε τον Ben Weider που ίδρυσε το 1946 την IFBB σε μια εποχή όπου η σωματική διάπλαση έδινε παγκόσμιο αγώνα αναγνώρισης. Μετά από τόσα χρόνια έχετε κάνει απολογισμό; Θα τολμούσαμε να ρωτήσουμε, σκέφτεστε αυτή την περίοδο μετά από την αποχώρηση σας;

 Συχνά σκέφτομαι το έργο που επιτέλεσε αυτή η σπουδαία φυσιογνωμία του αθλήματος μας, του οποίου την εξέλιξη είχα το προνόμιο να ζήσω από κοντά και να συμμετέχω εν μέρει σε αυτό. Ήταν ενθουσιώδης και ακούραστος ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, καθώς ζούσε την πραγμάτωση του δικού του οράματος και επισκεπτόταν όλες τις χώρες-μέλη, συμβάλλοντας τόσο στην ευημερία των εθνικών ομοσπονδιών της IFBB, όσο και στην επιστημονική πρόοδο του αθλήματος μας μέσω συνεργασιών με μεγάλα ιατρικά και ερευνητικά κέντρα, με αθλητικές αρχές και ακαδημίες.

Το σύνθημα του Ben Weider ήταν: «Στον αθλητισμό είμαστε όλοι σαν αδέλφια, χωρίς σύνορα φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά ή πολιτικά. Η σωματική διάπλαση είναι σημαντική για τη διάπλαση των Εθνών». Κάνοντας λοιπόν έναν ειλικρινή απολογισμό, αναγνωρίζουμε όλοι τα σημαντικά αποτελέσματα – όπως φαίνονται συνοπτικά στην ιστοσελίδα www.ifbb.com – που περιγράφουν την πραγμάτωση του οράματος του Ben Weider, και που θεωρούνται τα μεγάλα επιτεύγματα του αθλήματος μας:

Το άθλημα του bodybuilding διεθνώς έχει αναγνωριστεί μέσω της IFBB από Παγκόσμιες Αθλητικές Αρχές καθώς και από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε ορισμένες χώρες και επίσης από Παγκόσμιους Αθλητικούς Οργανισμούς και συμμετέχει σε Ολυμπιακές Διοργανώσεις, όχι ως άθλημα επίδειξης, αλλά ως ισότιμα αγωνιστικό μέλος όπως τα άλλα Ολυμπιακά Αθλήματα. Μερικές από αυτές τις Αρχές και τους Οργανισμούς είναι:

  • SportAccord, Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (πρώην GAISF)
  • The WORLD GAMES
  • A.D.A. (World Anti-Doping Agency)
  • UNESCO
  • ICSSPE
  • Peace & Sport

Και ο κατάλογος συνεχίζεται και μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα www.ifbb.com

Η συνεργασία με τον Εμβληματικό Θεσμό της Κίνας Belt & Road θεμελιώθηκε με τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων και άλλων αγώνων της IFBB στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IFBB στη Σαγκάη το 2020.

 

2019 Belt and Road from IFBBvideo on Vimeo.

 

Η αποχώρηση μου έκλεισε έναν κύκλο ζωής, όμως δεν σημαίνει ότι διέγραψα αυτό το κομμάτι της ζωής μου, αντίθετα είναι το εφαλτήριο για νέες προκλήσεις. Αναπολώ με συγκίνηση τις δυνατές στιγμές, στιγμές αγωνίας, άγχους, απόγνωσης αλλά και χαράς, αναδημιουργίας και ελπίδας, που έζησα με πολλά από τα στελέχη της IFBB και της ΕΟΣΔ. Έμαθα από τις εμπειρίες μου και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν του έχει πάντα τη δυνατότητα να αλλάξει το μέλλον του.

Για μένα όλη αυτή η εμπειρία ήταν μία θητεία για γερά νεύρα, ωστόσο, τόσο εγώ όσο και οι αθλητές του bodybuilding ξέρουμε τι σημαίνει να μας ατσαλώνει η δυσκολία, η προκατάληψη, το επικριτικό πνεύμα. Για αυτόν τον λόγο τούς θεωρώ ως τους πιο δυνατούς, αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς αθλητές.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση μας από τα λάθη μας στο παρελθόν ωφελούν το μέλλον μας μόνον όταν αλλάζουμε την άποψη μας και τη δράση μας για το παρόν.

  • Είναι κοινή διαπίστωση πως η εμπειρία σας είναι σημαντική, κυρίως διότι έχετε ζήσει τις συμμαχίες και τους συσχετισμούς στο διεθνές περιβάλλον της IFBB. Θα θέλαμε να μας παραθέσετε την άποψη σας. Τελικά ποιο είναι το πιο σκληρό περιβάλλον για μια γυναίκα, οι ομοσπονδίες της μυϊκής κουλτούρας ή οι επιχειρήσεις;

 Ελπίζω σε μία άλλη ευκαιρία να σας εκθέσω πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα, σε επίπεδο εθνικό αλλά και διεθνές, για τα οποία δεν έχει γίνει λόγος δημοσίως, και τα οποία περιγράφουν τις συμμαχίες και τους συσχετισμούς μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο είχε την ευκαιρία να αναδείξει το πόσο πολύ Φιλέλληνας ήταν ο Ben Weider και πώς είχε στηρίξει το άθλημα μας, σεβόμενος την προέλευση της σωματικής διάπλασης και τη συνεισφορά των Ελλήνων στη διαμόρφωση και πρόοδο του αθλήματος.

Όσον αφορά το σκληρό περιβάλλον της μυϊκής – και όχι μόνον – κουλτούρας οι γυναίκες εξακολουθούν να παίζουν σπουδαίο ρόλο στα αθλητικά δρώμενα, ως διοικητικά στελέχη, ως αθλήτριες, ως σύζυγοι αθλητών, ως υποστηρικτές. Η γυναικεία μας βιολογία και ψυχοσύνθεση μάς κάνει να είμαστε πολύ ανθεκτικές, ευρηματικές, ευέλικτες, δημιουργικές και αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν είμαστε μόνες στη ζωή, και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, και να είστε σίγουρος ότι όντως πίσω από κάθε επιτυχημένη οικογένεια, ομοσπονδία, ή επιχείρηση υπάρχει μία γυναίκα που μοχθεί, όχι μόνο να επιβιώσει σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, αλλά να υψώσει ανάστημα, να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει.

Με την Miss Olympia Juliette Bergman μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο της IFBB στο Benidorm

Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά πολύτιμο το προνόμιο να συνεργάζομαι σήμερα με τον Όμιλο YAVA που είναι εν μέρει γυναικοκρατούμενος, με γυναίκες στη θέση CEO, στη Διεύθυνση Λογιστηρίου, στο Marketing, στις Δημόσιες Σχέσεις, σε θέσεις Gym Managers και αλλού. Χαίρομαι πραγματικά που συμμετέχω σε ένα μεγάλο όραμα που διέπεται από αρχές και ενεργεί προς όφελος των ανθρώπων σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου και εύχομαι σε όλους να ορίσουν το δικό τους όραμα και να αγωνίζονται σθεναρά και έντιμα γι αυτό.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα