Αρχική » Dorian Yates η κατάθλιψη μετά το αγωνιστικό bodybuilding…εσύ θα τα καταφέρεις;

Dorian Yates η κατάθλιψη μετά το αγωνιστικό bodybuilding…εσύ θα τα καταφέρεις;

by admin

Η κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεστε, τον τρόπο που σκέφτεστε και πώς ενεργείτε. Ευτυχώς, είναι επίσης θεραπεύσιμη. Η κατάθλιψη προκαλεί συναισθήματα θλίψης ή και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνετε κάποτε. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων και μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί στην εργασία και στο σπίτι.

Η έλλειψη ενέργειας, η έλλειψη όρεξης, οι φόβοι, η νωθρότητα και τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι μόνο μερικές από τις πολλές πτυχές που μπορεί να επιφέρει η κατάθλιψη. Υπάρχουν τόσες μέθοδοι και λύσεις, καθώς εμφανίζονται τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι καταφεύγουν στους φίλους τους, άλλοι αναζητούν νέα χόμπι με τα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν οι υγιείς  δραστηριότητές, συμπεριλαμβανομένου του bodybuilding, αυτό  δεν είναι ασυνήθιστο. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, να απελευθερωθούν από την πίεση. Αλλά τι συμβαίνει σε ένα άτομο που είναι επαγγελματίας αθλητής όλη του τη ζωή και πέφτει σε σοβαρή κατάθλιψη μετά το τέλος της καριέρας του; – Ο Dorian Yates εξηγεί αυτό σε μια συνέντευξη στο London Real.


Ο ίδιος ο Dorian ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή του το 1998, ένα χρόνο μετά την τελευταία του νίκη στο διαγωνισμό του Ολύμπια στο Long Beach. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα, ο Βρετανός bodybuilder να διαγνωστεί με κατάθλιψη, αλλά δεν ήταν μόνο το τέλος της αθλητικής του σταδιοδρομίας αποκλειστικά υπεύθυνο για την πτώση του, αλλά και ο θάνατος ενός στενού του φίλου, που είχε ένα τραγικό ατύχημα, επίσης το διαζύγιο με την πρώην σύζυγο του, και ότι είχε σταματήσει να λαμβάνει αναβολικά στεροειδή από τη μία ημέρα στην άλλη, με αποτέλεσμα την ταχεία μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης του, οι ορμόνες είχαν επίδραση τελικά.

Για να απελευθερωθεί από αυτό και να δει ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο, ο Dorian διάβασε βιογραφίες αξιόλογων επαγγελματιών μποξέρ, μεταξύ των οποίων ο Frank Bruno και ο Sugar Ray Leonard, (και οι δύο ήταν τοξικομανείς), συνειδητοποιώντας ότι υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις στις οποίες κάποιος προσπαθεί να αντικαταστήσει το άθλημα με κάτι άλλο,  κάτι που είναι εντελώς συνηθισμένο. Όμως, ο 57χρονος Dorian έχει συνειδητοποιήσει ότι το bodybuilding δεν πρέπει να αντικατασταθεί αν και τώρα νέες διέξοδοι και οι ευκαιρίες έχουν ανοίξει για αυτόν ώστε να αφιερωθεί σε πράγματα για τα οποία προηγουμένως δεν βρήκε το χρόνο λόγω της αυστηρά ρυθμιζόμενης ζωής του με το bodybuilding.

Ως άτομο που είτε βάζει όλη του την καρδιά σε ένα πράγμα που επενδύει ή τίποτα, ο Βρετανός bodybuilder στη δύσκολη στιγμή του αποσύρθηκε από τα πάντα, μέχρι που βρήκε ένα νόημα ξανά: το bodybuilding! Κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης μετά τους διαγωνισμούς, συνέχισε να γυμνάζεται  τακτικά και αισθάνθηκε λίγο καλύτερα μετά από κάθε προπόνηση, μέχρι που επέστρεψε στο σπίτι και δεν μπορούσε να έχει έναν  συγκεκριμένο στόχο, όπως ένας επαγγελματικός διαγωνισμός, και έτσι αναζήτησε ξανά ένα νέο περιεχόμενο στη ζωή. Παρόλο που υπήρχε μια πιθανότητα να γίνουν κάποιες εμφανίσεις,  guest posing ο έξι  φορές νικητής του Ολύμπια αισθάνθηκε τόσο δυσαρεστημένος με την εμφάνισή του στους αριστερούς δικέφαλους μυς, τον τρικέφαλο και τον ώμο του, ώστε γρήγορα να αποτραβηχτεί διότι δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα του, αν και του έλεγαν έλα να σε πληρώσω για μια εμφάνιση!

Στην περίοδο της κατάθλιψης:  “Απλά με το χρόνο σκέφτομαι.” λέει  “Ξέρω ότι πρέπει να είμαι προσεκτικός να μην πέσω πάρα πολύ βαθιά.” τονίζει ο Yates “Απλά τώρα πηγαίνω στο γυμναστήριο, και παίρνω αυτές τις ενδορφίνες,.” Απλά κάνω την προπόνηση με τα βάρη γιατί αυτό είναι που ξέρω”.  Αν και χρησιμοποίησε ναρκωτικά και αλκοόλ, δεν είχε πρόβλημα όπως αναφέρει.  Αργότερα οι μεγάλες βραδιές σε διάφορες πόλεις και τα ταξίδια σε διαφορετικές χώρες τον βοήθησαν να  βιώσει ξανά  τον μύθο του bodybuilding, επειδή σχεδόν σε κάθε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, οι μπράβοι γνώριζαν τη “Σκιά” και γι ‘αυτό απολάμβανε ορισμένα οφέλη, αναγνώρισης.  Τέλος η Gal Ferreira Yates, η δεύτερη σύζυγός του, τον βοήθησε επίσης να ξαναβρεί τον εαυτό του.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα