Αρχική » Πεταμένα λεφτά η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής; Το άρθρο από «Το Βήμα»

Πεταμένα λεφτά η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής; Το άρθρο από «Το Βήμα»

by admin

Aν δαπανάτε χρήματα σε συμπληρώματα διατροφής – που πιθανότατα δαπανάτε, όπως δείχνουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας στους δύο Ελληνες λαμβάνει κάποιο συμπλήρωμα – προκειμένου να θωρακίσετε την υγεία σας και να κατακτήσετε τη μακροζωία, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε και να σώσετε την… τσέπη σας. Αυτή είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η συμβουλή που δίνουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς οι οποίοι διεξήγαγαν πρόσφατα μια τεράστια μετα-ανάλυση μελετών, η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει αν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώς και διαφορετικές δίαιτες συνδέονται με επιμήκυνση της ζωής ή με προστασία από τις καρδιοπάθειες.

Γιατί οι ειδικοί του Τζονς Χόπκινς κατέληξαν σε αυτή τη συμβουλή; Διότι ανακάλυψαν ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι… πεταμένα λεφτά – τουλάχιστον πάντως, ευτυχώς, δεν φάνηκαν σε γενικό πλαίσιο να επιβαρύνουν την υγεία. «Το Βήμα» μίλησε με την επικεφαλής της νέας μετα-ανάλυσης, δρα Εριν Μίχος, αναπληρώτρια διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Κέντρο Ciccarone για την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σχετικά με τα άκρως ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά ευρήματα της ομάδας της. Aν το επίθετο της δρος Μίχος σας μοιάζει ελληνικό, σωστά σας μοιάζει, αφού η δρ Εριν Ντόνελι, όπως είναι το πατρικό της όνομα, είναι παντρεμένη με Ελληνα, τον κ. Δημήτριο Μίχο από τη Νάουσα, και μάλιστα επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, την οποία, όπως μας είπε, αγαπά τόσο για τα όμορφα τοπία της όσο και για τους φιλόξενους ανθρώπους της. Η δρ Μίχος τόνισε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι πανάκεια, ούτε «μαγικά φίλτρα» που χαρίζουν υγεία και μακροζωία, και κάλεσε τον πληθυσμό να ακολουθεί μια κατά το δυνατόν ισορροπημένη διατροφή, η οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υπεραρκετή για να λαμβάνει ο καθένας μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν κάποιος αποφασίσει να λάβει συμπληρώματα, πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό πριν από τη λήψη τους, ιδίως αν συγχρόνως λαμβάνει φάρμακα, καθώς μπορεί να πέσει «θύμα» πιθανών επικίνδυνων αλληλεπιδράσεων.

Εκτενής μελέτη

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» ..περισσότερα εδώ
Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής – Εχουν οφέλη;

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα