Αρχική » Επίδραση της χρήσης αναβολικών στεροειδών στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς στους αθλητές

Επίδραση της χρήσης αναβολικών στεροειδών στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς στους αθλητές

by admin

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) 2019 ρίχνει φως στους κινδύνους της χρήσης ανδρογόνων – αναβολικών – στεροειδών (AAS) στην καρδιακή λειτουργία. 

 Η μελέτη, η οποία εξέτασε τη χρήση των AAS σε 100 άρρενες αρσιβαρίστες, παρέχει περαιτέρω στοιχεία που έδειξαν ότι οι αθλητές  που χρησιμοποιούν AAS είχαν παχύτερο καρδιακό μυ και οπίσθιο τοίχωμα της αριστερής κοιλίας, μειώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητά του να λειτουργεί.

Η αναβολική-ανδρογόνος χρήση στεροειδών σχετίζεται με μειωμένη καρδιακή λειτουργία σε αρσιβαρίστες

 «Η συνεχής και μακροχρόνια χρήση των ανδρογόνων – αναβολικών – στεροειδών  μπορεί να αποδειχθεί« σιωπηλός δολοφόνος »αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», δήλωσε ερευνητής  στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. “Υπάρχουν πολλές μελέτες περιπτώσεων που υπάρχουν με AAS που χρησιμοποιούν αρσιβαρίστες που καταλήγουν νεκροί ή νοσηλεύονται από καρδιακή προσβολή ή απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αναγκαία η διεξαγωγή test παρατήρησης για το θέμα αυτό.

Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της παράνομης χρήσης τvn AAS στην καρδιαγγειακή υγεία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη που περιελάμβανε άνδρες αρσιβαρίστες με ιστορικό αθροιστικής χρήσης AAS άνω του 1 έτους και αρσιβαρίστες που δεν είχαν εκτεθεί στα AAS.

Το μέγεθος, το πάχος, η μάζα και η λειτουργία της καρδιάς μετρήθηκαν με ηχοκαρδιογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς και της βαλβίδας  όπως και το κλάσμα εξώθησης, το οποίο μετρά πόση ποσότητα αίματος αποβάλλει η αριστερή κοιλία με κάθε συστολή.

Οι ερευνητές διενήργησαν ηχοκαρδιογραφία σε όλους τους συμμετέχοντες και αξιολόγησαν τη μάζα της αριστερής κοιλίας μέσω των γραμμικών μετρήσεων της ηχοκαρδιογραφίας 2D και της φόρμουλας Cube. Επιπλέον, το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας και η γενική επιμήκυνση της αριστερής κοιλίας εκτιμήθηκαν με ηχητική καρδιογραφία.

Σημ BSΗ μάζα της αριστερής κοιλίας (LVM) είναι ένα καλά εδραιωμένο μέτρο που μπορεί να προβλέψει ανεξάρτητα τις δυσμενείς καρδιαγγειακές αιτίες και τον πρόωρο θάνατο. Μελέτες με βάση τον πληθυσμό αποκάλυψαν ότι η αυξημένη LVM και η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας (LVH), όπως εκτιμήθηκε με μετρήσεις της δισδιάστατης (2D) M-mode ηχηκοκαρδιογραφίας, παρέχουν προγνωστική πληροφορία πέρα ​​από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου (CVD)[quote]Συνολικά 100 άνδρες αρσιβαρίστες προσλήφθηκαν για τη μελέτη, 58 από τους οποίους ήταν πρώην ή νυν χρήστες AAS ενώ οι άλλοι 42 ήταν μη εκτεθειμένοι αρσιβαρίστες – Σε αναλύσεις, οι αρσιβαρίστες που εκτέθηκαν με AAS έδειξαν παχύτερο διακοιλιακό διάφραγμα [/quote]

Συνολικά 100 άνδρες αρσιβαρίστες προσλήφθηκαν για τη μελέτη, 58 από τους οποίους ήταν πρώην ή νυν χρήστες AAS ενώ οι άλλοι 42 ήταν μη εκτεθειμένοι αρσιβαρίστες. Από τους χρήστες AAS, η μέση διάρκεια της χρήσης AAS ήταν 10,4 έτη. Οι ερευνητές δεν είχαν διαφορά στη μέση ηλικία (35,5 έναντι 35,3, P = 0,8) ή BMI (31,4 έναντι 30,1, P = 0,6) μεταξύ των χρηστών AAS και των μη εκτεθειμένων αρσιβαρίστρων.

Σε αναλύσεις, οι αρσιβαρίστες που εκτέθηκαν με AAS έδειξαν παχύτερο διακοιλιακό διάφραγμα (11,2 έναντι 9,2 mm, P <0,001), παχύτερη διάσταση οπίσθιου τοιχώματος αριστερής κοιλίας (10,1 έναντι 8,9 mm, P <0,001) και υψηλότερο δείκτη μάζας αριστερής κοιλίας (99,7 έναντι 78,4 g / m2, Ρ < 0,001) από τους μη εκτεθειμένους ανυψωτήρες βάρους. Επιπρόσθετα, το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (49 έναντι 53%, Ρ = 0,02) και η γενική διαμήκης καταπόνηση της αριστερής κοιλίας (-15,6 έναντι -18,3, Ρ <0,001) μειώθηκαν σε   που αρσιβαρίστες είχαν εκτεθεί με AAS σε σύγκριση με τους μη εκτεθειμένους ομολόγους τους.

Η ομάδα των στεροειδών παρουσίασε επίσης μειωμένη ικανότητα να συστέλλει τους κοιλιακούς θαλάμους της καρδιάς κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού κύκλου. Τόσο το κλάσμα εξώθησης όσο και η κοιλιακή σφαιρική καταπόνηση, μια νέα μέθοδος για την εκτίμηση της συστολικής λειτουργίας, μειώθηκαν σε άτομα που λάμβαναν AAS σε σύγκριση με τη μη στεροειδή ομάδα, 49% έναντι 53% κατά μέσο όρο και -15,6% έναντι -18,3 %.

“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η χρήση παράνομων στεροειδών σχετίζεται με μια σειρά ανησυχητικών επιπτώσεων στην καρδιά”, δήλωσαν οι ερευνητές . “Αποδείξαμε ότι οι αρσιβαρίστες  που χρησιμοποιούν AAS έχουν παχύτερο καρδιακό μυ και μειωμένη ικανότητα σύσφιξης των κοιλιακών θαλάμων της καρδιάς καρδιακού κύκλου ». “
Αυτή η μελέτη,« Η μακροχρόνια χρήση αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών σε   αρσιβαρίστες συσχέτιση με  τη συστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας », παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ESC 2019 μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα