Αρχική » Ψευτογκουρού πως σου τρώνε τα λεφτά οι Bro Science

Ψευτογκουρού πως σου τρώνε τα λεφτά οι Bro Science

by admin

Στο παρελθόν η χρήση ανδρογόνων αναβολικών φαρμάκων ΑΑΣ ήταν μια αποδεκτή πρακτική σε μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών bodybuilders. Στις πρώιμες δεκαετίες των 70s – 80s η ταύτιση με το ιδεατό μυώδες πρότυπο έλκυε μια μικρή κοινωνική ομάδα αθλουμένων η οποία έκανε εποχιακή χρήση ανδρογόνων επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά κέρδη σε μυϊκή μάζα. Αντιθέτως σήμερα η χρήση ΑΑΣ έχει εξαπλωθεί σε χιλιάδες αθλούμενους οι οποίοι πειραματίζονται βιοχημικά, αυξάνοντας τις ποσότητες σε τέτοιο βαθμό που αργότερα τους επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία τους.
Ουσιαστικά απλοί άνθρωποι αλλά και μέσης δυναμικής bodybuilders συνδυάζουν ποσότητες φαρμάκων που χρησιμοποιούν διεθνούς φήμης επαγγελματίες. Τα κλασσικά ανδρογόνα αντικαταστάθηκαν από την GH – αυξητική ορμόνη – τα πεπτίδια και την ινσουλίνη ενώ και τα ΑΑΣ ενίονται σε 3πλασιες έως και 5πλασιες δόσεις από ότι στο παρελθόν.

Η επιδίωξη για γρήγορα – εντυπωσιακά μυϊκά κέρδη έχει ως αποτέλεσμα να ωφελείται η τσέπη κάποιων που διέγνωσαν κυρίως την ψυχική μεταβλητότητα των υποκειμένων τους – (θυμάτων) τα οποία πρωτίστως μαζί με τις  Bro Science συμβουλές (αντιεπιστημονική καθοδήγησή)  επιζητούν και την ψυχική στήριξη. Δεν θα ήταν άτοπο να διακρίνουμε σε αρκετούς χρήστες τον ψυχιατρικό όρο Διαταραχή της υπευθυνότητας, όπου στο πρόσωπο του ψευτογκουρού με την συχνή αμφίδρομη επικοινωνία  βρίσκουν την υποτιθεμένη απάντηση.

Σε ευχαριστώ είσαι ο καλύτερος

Τα θύματα χρήστες δεν διακρίνονται για την αυτοεπίγνωση των πράξεων τους, επί το πλείστον θεωρούν πως η επιβράβευση – αναγνώριση  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτύχουν και για αυτό καταφεύγουν σε κάποιον δικτυωμένο – δημοφιλή Bro Science καθοδηγητή ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν:

  1. Την φαρμακευτική αγωγή
  2. Την διατροφική ακολουθία
  3. Την προπονητική τακτική
  4. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας
  5. Τις ψυχικές μεταπτώσεις – άγχος για το αποτέλεσμα – θυμός -κατάθλιψη – μεγαλομανία σε ένα πλασματικό φιλικό πλαίσιο όπου ο πάτρωνας γκουρού αναβαθμίζεται στο επίπεδό του εξομολογητή.

Συχνά δημοσιεύονται εκφράσεις όπως, ..Σε ευχαριστώ είσαι ο καλύτερος … σου είμαι ευγνώμων …δεν ήξερα τι θα έκανα χωρίς εσένα … εσύ με οδήγησες στην επιτυχία  ….
Παράλληλα κοινότυπες δανεισμένες εκφράσεις από λεκτικά μοτίβα διαφορετικών περιπτώσεων “εμβολιάζονται: στη αυθυποβολή  για να προσδώσουν αυτοπεποίθηση , όπως μην τα παρατάς! … συνέχισε και εάν έπεσες κ.α. πάντα σε συνδυασμό με την ερασιτεχνική μιμητική ακολουθία που επέλεξε ο γκουρού ο οποίος οδηγεί το θύμα του περισσότερο στην ψυχική εξάρτηση – αφού πρωτίστως έχει κυριαρχήσει πειραματικά στην χημική τροποδοσολογία του υποκειμένου.

Bro Science πως επιβάλουν την κυριαρχία τους

Στο παρελθόν η bodybuilding συμβουλευτική πρακτική  ήταν συνυφασμένη με τους έμπειρους διακεκριμένους  bodybuilders, το σύγχρονο μοντέλο επηρεασμού προέρχεται από  την πειθώ του γκουρού που δεν είναι bodybuilder αλλά ο οιοσδήποτε “πειστικός” που μπορεί να επηρεάσει ψυχικά το θύμα και να το κάνει υποχείριο του με τρόπο φαινομενικά συγκαταβατικό αλλά στην πραγματικότητα καταστροφικό.

Έτσι λοιπόν, ικανοί προπαγανδιστές της υποκουλτούρας συγκρούονται με τους bodybuilders που έχουν αποφασίσει να βρουν ως πελατολόγιο τους άλλους bodybuilders και αθλούμενους οι οποίοι θα είναι τα εργαλεία του βιοπορισμού τους. Συνήθως και οι δυο ομάδες αντιγράφουν πρωτοκόλλα χρήσης  ΑΑΣ από το διαδίκτυο τα οποία προβάλουν ως βάση των γνώσεων τους. Παράλληλα διανθίζουν την αυτοπροβολή τους με διαιτολογικά κείμενα και μηνύματα υγείας ως μάσκα εξωραϊσμού που προσδίδουν στο πρόσωπο τους μια νομιμοφάνεια και την καλή προαίρεση της κοινωνικοποίησης τους. Εν ολίγοις δημιουργούν την ψευδαίσθηση του καλοπροαίρετου με την υγεία για να καμουφλάρουν την εμπορική τους δραστηριότητά σε όλα τα επίπεδα (κάποιοι είναι και διακινητές  ΑΑΣ– όρια παραβατικότητάς )

Η επιθυμία του μιμητή της επιστήμης Bro Science για χρηματικά κέρδη βάζει στο στόχαστρο τη επιθυμία του πελάτη για μυϊκά κέρδη, εδώ οι στοχεύσεις συγκλίνουν και φέρνουν την επικοινωνία, και οι δυο ομάδες ψευτογκουρου και εμπειρικοί bodybuilders’ θάβουν την ηθική απαγόρευση και ρίχνουν τα χαρτιά τους στον πελάτη – θύμα. Χρησιμοποιώντας την δυναμική της βιοχημικής αντίδρασης (steroids) επιτυγχάνουν σε δυο επίπεδα:

Α. Να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία –  ανασφάλεια του πελάτη τους που θεωρεί ότι οφείλει την βελτίωση του κυρίως  στον καθοδηγητή, αντιδρώντας ταυτόχρονα με ευγνωμοσύνη, αγνοώντας πως τα φαρμακευτικά /διατροφικά πρωτόκολλά στηρίζονται σε έναν πειραματισμό που εφαρμόστηκε και συνεχίζει να  εφαρμόζεται χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση στον οργανισμό του. Κανείς δεν υπέγραψε με κάποιον γκουρού ηθική ή και χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση αποτυχίας του γκουρού Bro Science.

Β. Πείθουν τον πελάτη – θύμα  πως είναι αναγκαίοι σε κάθε προσπάθεια που θα καταβάλει  σε κάθε του βήμα στο διατροφικό του πλάνο, στην φαρμακευτική του αγωγή σε κάποιες περιπτώσεις και στην προπόνηση. Όλο αυτό θυμίζει ύπνωση με αναφορά.

Η επικοινωνία χρησιμοποιείται ως τεχνική που προβάλει το “ενδιαφέρον” του καθοδηγητή στον πελάτη  ερασιτέχνη αθλούμενο ή bodybuilder ενισχύοντας τον δεσμό μαζί του. Όμως περισσότερο είναι μια τεχνική που επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο του θύματος το οποίο ανύποπτο δίνει συχνές αναφορές για τη πρόοδο του, τα λάθη του, τα άγχη του. Με αυτό τον τρόπο ο πελάτης πείθεται και για την αναγκαιότητα διατήρησης μιας σχέσης προστατευτικού πατερούλη  – αθλούμενου ή πάτρωνα bodybuilder. Η σχέση διακόπτεται όταν οι οικονομικές δυνατότητες του θύματος ελαχιστοποιούνται ή όταν το θύμα αντιλαμβάνεται πως έχει καταβάλει πολλά περισσότερα από ότι έχει επιτύχει. (χρήματα – και ρίσκο υγείας)

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα