Αρχική » Εκκλησίες γίνονται γυμναστήρια!

Εκκλησίες γίνονται γυμναστήρια!

by admin

Στα βόρεια της Ολλανδίας μία εκκλησία έχει μετατραπεί σε εστιατόριο. Στα νότια της χώρας, μια μεγάλη νέο γοτθική εκκλησία έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο.


Περίπου 1.400 εκκλησίες στις Κάτω Χώρες έχουν πλέον κοσμική χρήση λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και της ουδετερότητας των λαών προς κάποια θρησκεία.

Η ραγδαία εκκοσμίκευση, η έλλειψη ιερέων και το μεγάλο κόστος συντήρησης έχουν οδηγήσει την Καθολική και Προτεσταντική εκκλησία στη μετατροπή ιστορικών εκκλησιών σε κοινοτικά κέντρα, μουσεία, εστιατόρια ακόμη και γυμναστήρια. Σύμφωνα με έρευνα ολλανδικής εφημερίδας τουλάχιστον το ένα πέμπτο των 6.900 ολλανδικών εκκλησιών, δηλαδή, περίπου 1.400 εκκλησίες έχουν μετατραπεί για κοσμική χρήση ενώ εκατοντάδες άλλες αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη τα επόμενα χρόνια.

Ο Simon Richter, καθηγητής γερμανικών γλωσσών και λογοτεχνιών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τάση προς την εκκοσμίκευση στις Κάτω Χώρες συνδέεται με την αύξηση της ποιότητας ζωής για τις μεγάλες μάζες του πληθυσμού, τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και τη «γενική αίσθηση οτι ο ανθρώπινος ορθολογισμός μπορεί να σας φτάσει αρκετά μακριά.” 

Ο Richter δήλωσε ότι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην Ολλανδία κάνουν δημιουργική τη χρήση του αυξανόμενου αριθμού κενών εκκλησιών. 

Περίπου το 25% των ολλανδικών εκκλησιών που χτίστηκαν μεταξύ του 1800 και του 1970 χρησιμοποιούνται σήμερα για μη θρησκευτικούς σκοπούς. Πολλες από αυτές έχουν μετατραπεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, γραφεία και πολιτιστικά κέντρα. Πρόκειται για το 20% των ολλανδικών εκκλησιών που χτίστηκαν πριν από το 1800 και επανασχεδιαστεί και πλέον λειτουργούν ως κοινοτικά κέντρα, μουσεία ή θέατρα.[quote]Στα νότια της χώρας, μια μεγάλη νέο γοτθική εκκλησία έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο[/quote]

Οι ναοί αυτοί βρίσκονται συνήθως σε κεντρικές περιοχές των μεγάλων πόλεων. Οι μεγάλες και παλιές εκκλησίες – πριν το 1800 – θεωρούνται εθνικά μνημεία και έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης, ενώ συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που εκκλησιάζονται.

Εστιατόρια και γυμναστήρια

Στα βόρεια της Ολλανδίας μία εκκλησία έχει μετατραπεί σε εστιατόριο. Στα νότια της χώρας, μια μεγάλη νέο γοτθική εκκλησία έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο. Μία από τις πιο διάσημες ανακατασκευές πραγματοποιήθηκε σε έναν Καθολικό καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα στο Μάαστριχτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τώρα γνωστή ως Boekhandel Selexyz Dominicanen, η εκκλησία έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο.

ch3.jpg

Ουδέτεροι το 51% των Ολλανδών

Το 2017, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν εντάσσονται σε κάποια θρησκεία στην Ολλανδία ξεπέρασε τον αριθμό των θρησκευτικών λαϊκών για πρώτη φορά στην ιστορία (51% έναντι 49%), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Πολλοί  Ολλανδοί υποστηρίζουν πως άφησαν τη θρησκεία τους επειδή δεν πιστεύουν πλέον στις διδασκαλίες της, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew. Ένας σημαντικός αριθμός ισχυρίστηκε επίσης ότι απλώς «σταδιακά παρασύρεται μακριά» χωρίς να προσδιορίζει εάν αυτή η στάση έχει μόνιμο χαρακτήρα ή προσωρινό.

Η αποκήρυξη της θρησκείας μεταξύ των χριστιανικών πληθυσμών στις Κάτω Χώρες είναι μία τάση που καταγράφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τον Jeroen Dewulf, καθηγητή ολλανδικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών του Berkeley.

και στην νέα Υόρκη το ίδιο

μέρος των πληροφοριών –  ethnos.gr

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα