Αρχική » Χαμηλή λίμπιντο – ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ο ρόλος της Τεστοστερόνης ο γοναδικός άξονας η ψυχιατρική αξιολόγηση

Χαμηλή λίμπιντο – ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ο ρόλος της Τεστοστερόνης ο γοναδικός άξονας η ψυχιατρική αξιολόγηση

by admin

Το ανθρώπινο σώμα είναι  ένα πολύπλοκο οργανικό σύστημα όπου η δράση προκαλεί την αντίδραση, όπου τα όργανα και οι ορμόνες αλληλοεπιδρούν. Η όποια εξωτερική παρέμβαση με διοχέτευση ορμονών από προπονητές γκουρού  δήθεν ειδήμονες και φανατικούς χημικούς καμικάζι ανατρέπει την ισορροπία σε ένα πολύπλοκο οργανικό σύστημα . Παρακάτω ο bodybuilder και γιατρός Γιώργος Τουλιάτος εφιστά την προσοχή σε μια διαφορική περίπτωση – την περίπτωση του μεσήλικα που υποφέρει από χαμηλή λίμπιντο και όλα τα προβλήματα υγείας που οφείλονται στην χαμηλή του τεστοστερόνη. Το ΖΗΤΗΜΑ για τον Τουλιάτο είναι η εμφανής σύζευξη του ορμονικού προβλήματος με τα ψυχιατρικά πρόβλημα που προκύπτουν και η προσπάθεια φαρμακολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης χωρίς επιπτώσεις.   

Η τεστοστερόνη είναι η λύση σε πολλά πράγματα κατάθλιψη, στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο,αναιμία, καχεξία, οστεοπόρωση και υπογοναδισμό. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει κακή φήμη και θεωρείται ως villain steroid, (στεροειδές που προκαλεί κακό στον οργανισμό). Ο  Γιώργος Τουλιάτος αναρωτάτε  Γιατί αποδίδουμε ένα κακό όνομα στην τεστοστερόνη και παρουσιάζουμε την όλη διαδικασία ως μια κακοποίηση του οργανισμού; Δίνοντας ένα παράδειγμα ο Τουλιάτος αναφέρει Αν υποθέσουμε ότι ένας μεσήλικας επισκέπτεται τον ψυχίατρό του παραπονούμενος  για χαμηλή αυτοεκτίμηση, φτωχή λίμπιντο και εξασθενημένη νοητική λειτουργία (ομιχλώδες μυαλό – κατάσταση αρνητικών σκέψεων).

Θα διαγνωσθεί με κατάθλιψη και θα συνταγογραφηθούν φάρμακα *SSRI. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δύναται να οδηγήσουν σε υπογοναδισμό. Προφανώς το πρόβλημα δεν προσεγγίζεται από το σημείο από όπου ξεκίνησε. Στο εγγύς μέλλον, μια πλήρης ψυχιατρική αξιολόγηση θα επιδιώκει και μια πλήρης αξιολόγηση της *HPTA. (εξέταση Υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικού άξονα)

Ομοίως ένας μεσήλικας που επισκέπτεται τον ουρολόγο του. Αναφέροντας τη στυτική δυσλειτουργία και την έλλειψη σεξουαλική ορμής . Ο γιατρός τον συνταγογραφεί αναστολείς 5PED.
( φάρμακα που διευρύνουν το σηραγγώδες σώμα του πέους , διευκολύνοντας την στύση με σεξουαλική διέγερση και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας) Προφανώς το πρόβλημα παραμένει  εντούτοις όσον αφορά τη λίμπιντο. Επομένως και στις δύο περιπτώσεις το κύριο ανδρογόνο, η τεστοστερόνη δύναται να κάνει τη διαφορά.

Σε μια εβδομάδα θα φιλοξενηθώ από το Διεθνές Συνέδριο της Νευρο-Ψυχιατρικής. Είναι μια τιμή και ένα προνόμιο ως βιοπαθολόγος, διδάσκοντας στην ψυχιατρική κοινότητα σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις της HRT  στην ψυχική υγεία. Είναι καιρός να τελειώσουμε με τον φόβο των ορμονών. Η βελτιστοποίηση των ορμονών είναι η επιτομή της διαχείρισης για την ηλικία.


* SSRI Επιλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης – SSRI Φάρμακα:  τα SSRI έχουν μακρό χρόνο ημιζωής και μπορεί να δίνονται σε εφάπαξ ημερήσια χορήγηση. Eφόσον δεν υπάρξει βελτίωση σκόρ μικρότερο του 7 στην κλίμακα Hamilton-D17) σε 6 εβδομάδες, η περίπτωση θα πρέπει να θεωρηθεί ανθεκτική στη συγκεκριμένη θεραπεία. O περαιτέρω χειρισμός απαιτεί είτε ενίσχυση της θεραπείας με άλατα λιθίου ή χορήγηση αντικαταθλιπτικού άλλης φαρμακευτικής ομάδας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα εξής SSRI: σιταλοπράμη, εσκιταλοπράμη, φλουοξετίνη, παροξετίνη, φλουβοξαμίνη και σερτραλίνη.

*HPTA  Ο άξονας ελέγχει την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και τη γήρανση στα ζώα. Η ορμόνη απελευθέρωσης της γοναδοτροπίνης (GnRH) εκκρίνεται από τον υποθάλαμο από νευρώνες που εκφράζουν GnRH . Το πρόσθιο τμήμα της υπόφυσης παράγει ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), και οι γοναδές παράγουν οιστρογόνα και τεστοστερόνη.

Ο άξονας HPG διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και ρύθμιση κάποιων συστημάτων του σώματος, όπως το αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Οι διακυμάνσεις αυτού του άξονα προκαλούν αλλαγές στις ορμόνες που παράγονται από κάθε αδένα και έχουν διάφορες τοπικές και συστημικές επιδράσεις στο σώμα.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα