Αρχική » Δικαστική απόφαση υπέρ της Κάστερ Σεμένια έως τις 25 Ιουνίου

Δικαστική απόφαση υπέρ της Κάστερ Σεμένια έως τις 25 Ιουνίου

by admin

Ελεύθερη να τρέχει χωρίς φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι η Κάστερ Σεμένια (Caster Semenya) μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της στο ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.  H Caster Semenya είναι και πάλι ελεύθερη να αγωνιστεί στα 800 μέτρα χωρίς να χρειαστεί να λάβει φάρμακα – τουλάχιστον προς το παρόν – αφού το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας διέταξε την IAAF να αναστείλει τους κανονισμούς τεστοστερόνης για αυτήν με άμεση ισχύ. Η Ολυμπιονίκης μπορεί να ανταγωνιστεί σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 400μ. εως ένα μίλι χωρίς φαρμακευτική αγωγή μέχρι τις 25 Ιουνίου. Ωστόσο, προς το παρόν ισχύει μόνο για τους νοτιοαφρικανούς και όχι για άλλους αθλητές με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη (DSD).

Προηγούμενη απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου είχε υποχρεώσει την 28χρονη αθλήτρια να ρυθμίζει την ορμόνη με χημικά μέσα. δείτε εδώ H τεστοστερόνη και οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό

Η Νοτιοαφρικανή Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων γεννήθηκε με μια μορφή ερμαφροδιτισμού που προκαλεί αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. δείτε εδώ Είμαι γυναίκα και είμαι γρήγορη! υψηλή τεστοστερόνη Η υπόθεση της Σεμένια έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και συχνά αντιπαράθεση. Κάποιοι τονίζουν ότι οι αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη έχουν προβάδισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες, ενώ άλλοι καταγγέλλουν διακρίσεις σε βάρος τους που συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος της Semenya, Greg Nott, ο οποίος έκρινε την απόφαση ως “ηθικά ενθαρρυντική και τόσο καλή για τον Caster”, αποκάλυψε ότι η ομάδα του είχε ζητήσει την αναστολή όταν άσκησαν έφεση κατά του διαιτητικού δικαστηρίου για την απόφαση του στην περίπτωση της Semenya την περασμένη εβδομάδα. “Το δικαστήριο διέταξε την IAAF να αναστείλει αμέσως την εφαρμογή του κανονισμού σε σχέση με την Caster και έδωσε στην IAAF μέχρι τις 25 Ιουνίου ώστε να ανταποκριθεί στην αδιάλειπτη κατάσταση”, δήλωσε ο Nott. “Είναι απολύτως θετικές ειδήσεις.”

Σε σύντομη δήλωση, η  Semenya ευχαρίστησε τους Ελβετούς δικαστές για την απόφασή τους. “Ελπίζω ότι μετά την έκκλησή μου θα μπορέσω για άλλη μια φορά να είμαι ελεύθερη”, πρόσθεσε.

Η ελβετή σύμβουλος της,  Δρ Dorothee Schramm, χαιρέτισε επίσης την απόφαση. “Αυτή είναι μια σημαντική περίπτωση που θα έχει θεμελιώδεις επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών αθλητών”, ανέφερε.  Η απόφαση είναι η τελευταία συστροφή στη διαμάχη μεταξύ της Semenya και της IAAF για μια πολιτική που απαιτεί από τους αθλητές της DSD να μειώσουν την τεστοστερόνη τους κάτω από πέντε nmol / L για τουλάχιστον έξι μήνες εάν θέλουν να ανταγωνίζονται διεθνώς σε όλες τις αποστάσεις από τα 400μ και πάνω.

Τον περασμένο μήνα, η Cas δέχθηκε ότι μια τέτοια πολιτική ήταν «διακριτική» για τους αθλητές της DSD, οι οποίοι συνήθως γεννιούνται με όρχεις. Εντούτοις, αποφάνθηκε υπέρ του IAAF, αφού δέχθηκε το επιχείρημά του ότι η υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες αθλητές προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε μέγεθος, δύναμη και δύναμη από την εφηβεία και μετά. Στην απόφασή της, η Cas δήλωσε ότι η πολιτική ήταν «απαραίτητη, λογική και αναλογική» για να εξασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό στον γυναικείο αθλητισμό.

Ο αντίκτυπος της απόφασης αυτής ήταν άμεσος. Την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη ένας αγώνας 800 μέτρων των γυναικών στο Diamond League κέρδισε για πρώτη φορά από το 2015 ένας αθλητής μη DSD – ο Αμερικανός Ajee Wilson.  Η Semenya και ο αθλητής του Burundi Francine Niyonsaba κέρδισαν τους τελευταίους 22 αγώνες. Τώρα, όμως, η υπόθεση θα μπορούσε να παραμείνει για μήνες χωρίς ψήφισμα – και θα μπορούσε ακόμα να σημάνει ότι η Νότια Αφρική είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο της στα 800 μέτρα  στη Ντόχα το Σεπτέμβριο.

δείτε εδώ όλα για την  Κάστερ Σεμένια

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα