Αρχική » Αλληλεπιδράσεις στα συμπληρώματα διατροφής!

Αλληλεπιδράσεις στα συμπληρώματα διατροφής!

by admin

Ακόμη και τα πιο κοινά συμπληρώματα μπορεί να έχουν ουσιαστικές  αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και άλλα συμπληρώματα. “Τα πράγματα που είναι φυσικά δεν είναι απαραιτήτως ασφαλή”, δηλώνει ο David S. Seres, MD, διευθυντής ιατρικής διατροφής και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Columbia. Αυτός εξηγεί την συλλογιστική για τη λήψη διαφόρων συμπληρωμάτων που προέρχεται από την εξέταση μεγάλων πληθυσμών που καταναλώνουν αυτές τις ουσίες μέσω διατροφής και ως εκ τούτου φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Ωστόσο, όταν μια ουσία τοποθετείται σε μορφή συμπληρώματος, είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη (μεγαλύτερη ποσότητα).  “Οι καταναλωτές δεν πρέπει να εκπλήσσονται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων και τοξικότητας όταν πρόκειται για τα  συμπληρώματα”, αναφέρει ο David S. Seres.

Εδώ, μερικά από τα συμπληρώματα που μπορεί να έχουν δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με διαφορετικά φάρμακα και άλλα συμπληρώματα βοτάνων.

Ψευδάργυρος

Αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα: Εάν λαμβάνετε ένα αντιβιοτικό που περιέχει κινολόνη ή τετρακυκλίνη, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει τόσο το φάρμακο όσο και το ψευδάργυρο. Για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε τη σωστή ποσότητα του αντιβιοτικού σας, πάρτε το δύο ώρες πριν ή τέσσερις έως έξι ώρες αφού πάρετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα πενικιλλαμίνης, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα . Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει ψευδάργυρο δύο ώρες πριν από αυτούς τους τύπους φαρμάκων για να αποτρέψετε την κακή απορρόφηση της πενικιλλαμίνης.

Ιχθυέλαιο

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Η λήψη ιχθυελαίου με φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση πάρα πολύ. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί για τη λήψη ιχθυελαίου μαζί με άλλα φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη.  Επίσης, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ιδιότητα του ιχθυελαίου να ρίχνει τα τριγλυκερίδια.
  • Αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων διατροφής:  Η λήψη υψηλών δόσεων ιχθυελαίου με βότανα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος (συμπεριλαμβανομένου του Ginkgo bilboa) μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Το βαλσαμόχορτο / St. John’s wort

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Η  λήψη του  St. John’s wort  με αντικαταθλιπτικά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα σας, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής ακαμψίας και των επιληπτικών κρίσεων. Το βαλσαμόχορτο μπορεί επίσης να καταστήσει τα άλλα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά, όπως τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, ορισμένα φάρμακα για τον HIV και αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα για την ημικρανία όπως η σουματριπτάνη και η ζολμιτριπτάνη και να αυξήσει τον κίνδυνο του συνδρόμου της σεροτονίνης.

Ασβέστιο

  • Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα: Το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων οστεοπόρωσης που είναι γνωστά ως διφωσφονικά (όπως το alendronate), ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντιβιοτικά στις οικογένειες τετρακυκλίνης και κινολόνης (όπως το Cipro) και την λεβοθυροξίνη, η οποία αντιμετωπίζει τον υποθυρεοειδισμό.

Εχινάκεα (Echinacea)

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Η ικανότητα της Echinacea να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που το καταστέλλουν, όπως είναι το στεροειδές φάρμακο πρεδνιζόνη.

Μελατονίνη

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Επειδή η μελατονίνη φέρνει υπνηλία, το να την παίρνετε μαζί με κατασταλτικά φάρμακα μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολική υπνηλία. Επίσης, η μελατονίνη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, οπότε το να την παίρνετε μαζί με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ηπαρίνη ή βαρφαρίνη, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για μώλωπες και αιμορραγία. Αποφύγετε τη χρήση μελατονίνης, εάν παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να την αυξήσει αρκετά.
  • Αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων διατροφής:  Η λήψη μελατονίνης με άλλα συμπληρώματα που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες (συμπεριλαμβανομένου του γένους St. John’s και της βαλεριάνα) μπορεί να αυξήσει τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες της μελατονίνης.

Βιταμίνη D

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις:Η  Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που μειώνει τη χοληστερόλη της ατορβαστατίνης (Lipitor) και μπορεί επίσης να παρεμβαίνει σε κάποια φάρμακα για την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, αν παίρνετε υψηλές δόσεις βιταμίνης D μαζί με ένα διουρητικό φάρμακο, μπορεί να αυξήσει την συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα, το οποίο με την σειρά του μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα