Αρχική » Τα κυκλώματα της ντόπας έως την αθώωση! ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

Τα κυκλώματα της ντόπας έως την αθώωση! ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

Iδιοκτήτες συνεργείων στο Γαλάτσι, δύο άνεργοι από το Αγρίνιο, κατασκευαστές γυψοσανίδων στη Λάρισα, μυστηριώδεις ξενοδοχοϋπάλληλοι από το κέντρο της Αθήνας, φαρμακοποιοί και γιατροί πέραν πάσης υποψίας είναι ορισμένα από τα υπόλοιπα (εκτός ομοσπονδιών και αθλητικών παραγόντων) μέλη του ατέλειωτου σε μέγεθος, όπως αποκαλύπτεται, «ελληνικού κυκλώματος της ντόπας»

by admin

Ο επιχειρηματίας που προμήθευε τον κ. Ιακώβου με τα κινεζικά σκευάσματα «ήταν φίλος και με τον Χρ. Τζέκο», λέει πρώην συνεργάτης του Τα κυκλώματα της ντόπας Ο άγγλος χημικός, ο λαρισαίος εισαγωγέας, οι ασιατικές αγορές και το φαρμακείο της οδού Λένορμαν Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιδιοκτήτες συνεργείων στο Γαλάτσι, δύο άνεργοι από το Αγρίνιο, κατασκευαστές γυψοσανίδων στη Λάρισα, μυστηριώδεις ξενοδοχοϋπάλληλοι


Iδιοκτήτες συνεργείων στο Γαλάτσι, δύο άνεργοι από το Αγρίνιο, κατασκευαστές γυψοσανίδων στη Λάρισα, μυστηριώδεις ξενοδοχοϋπάλληλοι από το κέντρο της Αθήνας, φαρμακοποιοί και γιατροί πέραν πάσης υποψίας είναι ορισμένα από τα υπόλοιπα (εκτός ομοσπονδιών και αθλητικών παραγόντων) μέλη του ατέλειωτου σε μέγεθος, όπως αποκαλύπτεται, «ελληνικού κυκλώματος της ντόπας». Η «υπόθεση Ιακώβου», με τους 11 ντοπαρισμένους αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, έσκασε σαν βόμβα, αλλά τα θραύσματά της δεν έχουν «πάρει» παρά ένα μικρό τμήμα του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης αναβολικών, που δραστηριοποιείται ανενόχλητο σε όλη τη χώρα. Περί τις 100 εταιρείες εισαγωγής νομιμοφανών «συμπληρωμάτων διατροφής» προωθούν σε περίπου 2.500 γυμναστήρια και σε δεκάδες αθλητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα περίπου 11 εκατομμύρια κουτιά με διάφορες ουσίες κάθε χρόνο. Από αυτά ένα 15% υπολογίζεται ότι το μόνο «συμπλήρωμα» που περιέχουν είναι στεροειδή αναβολικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται στη χώρα μας – όχι μόνον από μεγάλους αθλητές, αλλά και από πιτσιρικάδες που παλεύουν να διακριθούν μεταξύ των συνομηλίκων τους στα σχολικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα – περίπου 1,7 εκατομμύρια κουτιά με ντόπες! Στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες ιδιώτες. Εμποροι, φαρμακοποιοί, γιατροί και διάφοροι άλλοι, οι οποίοι παίζουν ρόλο μεσαζόντων ή εγγυητών της… αποτελεσματικής ντόπας, δικτυώνονται γρήγορα μεταξύ τους και γνωρίζουν να τηρούν τον νόμο της σιωπής. Τα τελευταία χρόνια οι έλληνες εισαγωγείς αναβολικών ουσιών έχουν στραφεί στις γεμάτες ευκαιρίες αγορές της Ρωσίας και της Κίνας. 

 

Ο εισαγωγέας από τη Λάρισα κ. Παναγιώτης Κατσέλος, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο της άρσης βαρών, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του ησχολείτο με την κατασκευή γυψοσανίδων. Του άρεσε όμως η γυμναστική και το μπόντι μπίλντινγκ και δικτυώθηκε γρήγορα στον χώρο των γυμναστηρίων. Το 1994 παράτησε τις γυψοσανίδες και ίδρυσε το πρώτο του γυμναστήριο στην οδό Φαρσάλων. Παράλληλα ξεκίνησε να εισάγει σκευάσματα υπό μορφήν «συμπληρωμάτων διατροφής» από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ουκρανία, τα οποία προωθούσε σε όλη τη χώρα. Ανοιξε μαγαζί και στο Περιστέρι.

Ο κ. Κατσέλος συνεργαζόταν με τον βρετανό πρωταθλητή του μπόντι μπίλντινγκ Ντόριαν Γέιτς, ο οποίος θεωρείτο ο… Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ της Γηραιάς Αλβιώνος. Ο Γέιτς και ένας ακόμη Αγγλος, χημικός το επάγγελμα, επισκέπτονταν συχνά τη Λάρισα και την Αθήνα, για να προωθήσουν μέσω του αντιπροσώπου τους τα προϊόντα τους. Ο λαρισαίος επιχειρηματίας δημιούργησε στην πορεία και τον σύλλογο «Διάπλαση», ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης (ΕΟΣΔ) και διοργάνωνε αγώνες, τους οποίους παρακολουθούσαν συχνά πυκνά από τις θέσεις των επισήμων βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.[quote]έδωσα στον φίλο μου, ομοσπονδιακό τεχνικό Χρήστο Ιακώβου, τα συμπληρώματα διατροφής και δεν πήρα χρήματα γιατί δεν θα καταδεχόμουν να πάρω από αυτόν τον μύθο» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Κατσέλος,[/quote]

 

Η φιλία με τον κ. Ιακώβου 

«Μέσω αυτής της δραστηριότητας γνώρισε τον κ. Χρ. Ιακώβου, με τον οποίο είχε προσωπική φιλία, όπως και με τον κ. Χρήστο Τζέκο, ο οποίος ήταν επίσης έμπορος συμπληρωμάτων διατροφής» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μανώλης Τζινίδης, γυμναστής και πρώην συνεταίρος του κ. Κατσέλου στο κατάστημα του Περιστερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζέκος, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα με συμπληρώματα διατροφής στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ήταν προπονητής της Κατερίνας Θάνου και του Κ. Κεντέρη, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μετά το επεισόδιο της εξαφάνισης και του γνωστού τροχαίου.

«Ο κ. Κατσέλος, όπως και άλλοι έμποροι συμπληρωμάτων διατροφής, είχε στραφεί στην αγορά της Κίνας» σημειώνει ο κ. Τζινίδης. Μάλιστα, όπως αναφέρει άλλος συνεργάτης του, «το τελευταίο διάστημα δεχόταν καθημερινά δεκάδες e-mails από 5-6 κινεζικές εταιρείες παραγωγής σκευασμάτων.Προσέφεραν καλές τιμές και τα σκευάσματά τους θεωρούνταν πολύ αποτελεσματικά. Ετσι, παράλληλα με τα προϊόντα του Γέιτς, άρχισε η προώθηση και των κινεζικών ουσιών».

[accordion title=”«Εδωσα στον φίλο μου τα αμινοξέα και δεν πήρα χρήματα»” close=”0″]έδωσα στον φίλο μου, ομοσπονδιακό τεχνικό Χρήστο Ιακώβου, τα συμπληρώματα διατροφής και δεν πήρα χρήματα γιατί δεν θα καταδεχόμουν να πάρω από αυτόν τον μύθο» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Κατσέλος, ο άνθρωπος που εισήγαγε τα κινεζικά συμπληρώματα. Και υποστήριξε ότι έκανε την παραγγελία στην Κίνα γιατί εκεί είναι πιο φθηνά και ήταν η μόνη που είχε τα συγκεκριμένα αμινοξέα εκείνη τη στιγμή, ενώ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «η κρεατίνη των 500 gr κάνει 40,5 ευρώ και η κινεζική των 5 κιλών 20 ευρώ».

Στη συνέντευξή του ο κ. Κατσέλος ανέφερε ότι γνώρισε τον κ. Ιακώβου πριν από τέσσερα χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών στο Κλειστό της Νεάπολης. «Από τότε είχαμε αναπτύξει μια οικογενειακή σχέση». Και προσέθεσε: «Ετσι,λοιπόν,επειδή όλοι οι αθλητές, όλες οι ομάδες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, μιλούσαμε και γι΄ αυτά».

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας σημείωσε ότι πριν από λίγο καιρό ο ομοσπονδιακός τεχνικός του είπε πως δεν μπορεί να βρει κάποια αμινοξέα και τον ρώτησε αν μπορεί να τα παραγγείλει. «Του είπα ότι εγώ φέρνω συμπληρώματα διατροφής από την Αγγλία με την εταιρεία μου,αλλά επειδή ξέρω την αγορά θα βρω τα αμινοξέα από αλλού και σε καλή τιμή.Ετσιμέσω Ιnternet παραγγέλνω τα τρία αμινοξέα στην Κίνα, στη μεγαλύτερη εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής.Αυτά με κούριερ φθάνουν σε μένα και το κόστος (στο σημείο αυτό έδειξε την απόδειξη όπου γράφει και την παραγγελία ότι είναι η L-τυροζίνη) είναι 20 δολάρια,δηλαδή 15 ευρώ». Ο κ. Κατσέλος σημείωσε ότι ακολούθως έστειλε όπως ήταν την παραγγελία σφραγισμένη στον Χρήστο Ιακώβου και αυτά πήγαν στους αθλητές.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η παραγγελία έγινε στην Κίνα ο επιχειρηματίας εξήγησε την απόφασή του λέγοντας: «Γιατί στην Κίνα είναι πιο φθηνά και ήταν η μόνη που είχε τα συγκεκριμένα αμινοξέα εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή,θα πάρουμε ένα κινεζικό προϊόν φασόν ενός άλλου,δεν θα προτιμήσουμε το κινεζικό; Πόσοι δεν αγοράζουν κινεζικά προϊόντα; Ενα πράγμα θα πω: η κρεατίνη των 500 gr κάνει 40,5 ευρώ και η κινεζική των 5 κιλών 20 ευρώ. Κοιτάξτε τις αγορές. Πάρτε και δείτε τις τιμές». Αναρωτήθηκε ακόμη: «Δεν υπάρχουν ελαττωματικές παρτίδες από γάλατα ή γιαούρτια από μια εταιρεία; Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ελαττωματική παρτίδα αυτοκινήτων; Ετσι και στα συμπληρώματα διατροφής υπάρχει περίπτωση να βρεθεί μια ελαττωματική παρτίδα».

Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη απο την κινεζική εταιρεία υποστήριξε: «Την Πέμπτη βγαίνει η ιστορία καιστέλνουμε αμέσως στην εταιρεία e-mail όπου ζητάμε εξηγήσεις.Και η γραμματέας,η Σου-Λι,έστειλε νέο e-mail ζητώντας συγγνώμη για το λάθος που έκαναν και αντί για L-τυροζίνη περιείχε L-τυροζίνη με μια ερευνητική ουσία».

Χθες το απόγευμα ο κ. Κατσέλος εκλήθη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας για να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Γ.Κοσμίδης σχετικά με το αν υπάρχουν απαγορευμένες ουσίες στην επιχείρηση του κ. Κατσέλου. Νωρίτερα αστυνομικοί είχαν πάρει στοιχεία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου του για να εξακριβωθεί η γνησιότητα του email. Παράλληλα ο εισαγγελέας ζήτησε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων να διερευνήσει το κομμάτι που αφορά την εισαγωγή των σκευασμάτων από την Κίνα και να διαπιστώσει αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εισαγωγής.[/accordion]

Η Κίνα δεν είναι ο αποκλειστικός τροφοδότης αναβολικών της χώρας μας. Ο ιταλός ερευνητής Σάντρο Ντονάτι, σε έκθεση του 2007 για λογαριασμό της WADA, σημειώνει ότι στην Κίνα αλλά και στην Ινδία «δραστηριοποιούνται άκρως εγκληματικές οργανώσεις που έχουν σχέση με το εμπόριο αναβολικών ουσιών σε διεθνές επίπεδο». Εμπειρος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής προσθέτει στους εξ Ασίας τροφοδότες της ελληνικής αγοράς και την Ταϊλάνδη. «Μαζί με την Κίνα, η Ταϊλάνδη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις κύριες παραγωγούς εφεδρίνης και ψευδοεφεδρίνης, πρόδρομες ουσίες για την παρασκευή αναβολικών και ναρκωτικών. Τους διευκολύνουν η έλλειψη τελωνειακών ελέγχων και οι πωλήσεις μέσω Internet».

Την αποστολή της μετατροπής των… χημικών ουσιών που έφθαναν απέξω, σε χάπια, είχε αναλάβει – στην περίπτωση της εθνικής ομάδας άρσης βαρών – φαρμακοποιός στην οδό Λένορμαν, ο οποίος ήδη ελέγχθηκε από κλιμάκια του ΕΟΦ και της ΕΛ.ΑΣ. Ο φαρμακοποιός αυτός φαίνεται ότι είχε προσωπική γνωριμία με στελέχη της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και είχε αναλάβει το σχετικό έργο τα τελευταία χρόνια, με μια διακοπή μερικών μηνών… συμπτωματικώς όταν είχε «σκάσει» και πάλι σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα.

Ωστόσο η αλυσίδα δεν κλείνει στο φαρμακείο της Λένορμαν αφού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος,«για να προχωρήσει στην παρασκευή χαπιών έπρεπε να υπήρχε συνταγή γιατρού και απόλυτη γνώση με επίσημα παραστατικά της σύστασης της ουσίας». Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο κ. Λουράντος, «έχουμε επισημάνει τη δραστηριότητα 10-15 φαρμακοποιών που πωλούν αναβολικές ουσίες. Αλλά τέτοια περίπτωση… εργαστηρίου μαζικής παραγωγής ύποπτων χαπιών δεν έχουμε ξαναβρεί»…

Κάνουμε και εξαγωγές 

Ολες οι ποσότητες που μπαίνουν στην Ελλάδα δεν καταλήγουν στην εσωτερική αγορά· προορίζονται για άλλες χώρες. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι υπηρεσίες του ΕΟΦ μετρούν δεκάδες περιστατικά την τελευταία επταετία, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως σήμερα. Αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έχουν πιάσει δύο αδέλφια από το Αγρίνιο που προμηθεύονταν ουσίες ντόπινγκ από φαρμακοποιό της Ρόδου και τις έστελναν ταχυδρομικώς – μέσω υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στον Βύρωνα – στις ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για τη διακίνηση τέτοιου είδους σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Τα δύο αδέλφια μάλιστα είχαν δημιουργήσει και ιστοσελίδα στο Internet, όπου διαφήμιζαν τις… ροδίτικες ντόπες.

Μία ακόμη παρτίδα εντοπίστηκε προ μερικών μηνών, όταν σε γνωστά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έφθασαν μεγάλοι φάκελοι που περιείχαν αναβολικά. Τα χάπια φαίνεται να τα είχαν στείλει… ξενοδοχοϋπάλληλοι στον εαυτό τους! Το κόλπο επελέγη, φυσικά, για να εξαϋλωθούν τα ίχνη των πραγματικών πολυεθνικών αποστολέων.

Τέσσερα μεγάλα κυκλώματα διακίνησης χιλιάδων αναβολικών χαπιών με συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων και Ρώσων είχαν εντοπισθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα ακόμη εξαρθρώθηκε στην Αμαλιάδα. Εντυπωσιακή ήταν και η υπόθεση εξάρθρωσης του κυκλώματος διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων αναβολικών χαπιών στο λιμάνι του Ντόβερ της Βρετανίας. Η ντόπα ήταν ελληνικής παραγωγής και συνελήφθησαν δύο Ελληνες: ο φαρμακοποιός και ένας οδηγός φορτηγού.

Ολα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι, όπως και μεμονωμένοι αθλητές, που έχουν αποπεμφθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Μπόντι Μπίλντινγκ). Οπως αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος της ομοσπονδίας κ. Δ. Παναγιωτόπουλος, «απεπέμφθησαν επειδή ήθελαν να μετατρέψουν το άθλημα της σωματικής διάπλασης σε καλλιστεία,αλλά και γιατί δεν ήθελαν να ακολουθούν κανέναν κανόνα. Πολλοί δεν ήθελαν να ελέγχονται για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η διακίνηση αναβολικών ήταν συνεχής. Οταν πήγαμε να επιδώσουμε έγγραφα στην έδρα ενός υποτιθέμενου συλλόγου στο Γαλάτσι, διαπιστώσαμε ότι στη θέση του βρισκόταν… συνεργείο αυτοκινήτων».

ΠΗΓΗ www.tovima.gr 


Αποκαλυπτικός για το ντόπινγκ στην Ελλάδα ήταν ο Λαρισαίος εισαγωγέας της επίμαχης ουσίας. στην συνέντευξη του στον «Alpha» και τη Ρένα Κουβελιώτη.
Ο εντολέας της μοιραίας παραγγελίας τόνισε με απόλυτη ψυχραιμία ότι «όποιος πει ότι δεν έχει ιδέα, λέει ψέματα» και κάνει λόγο για «βιομηχανία πρωταθλητών».
Ακόμη, μιλάει για τη σχέση του με την κινεζική εταιρεία, τους ελέγχους του ΕΟΦ στα σκευάσματα και την εμπλοκή γιατρών στον αθλητισμό.
Σε επισήμανση της Ρένας Κουβελιώτη ότι το όνομα και η υπογραφή του γιατρού δεν φαίνεται πουθενά στην παραγγελία, ο Παναγιώτης Κατσέλος είναι κατηγορηματικός. «Πώς δε φαίνεται; Την πρώτη φορά η συνταγή φέρει την υπογραφή του, σίγουρα. Την δεύτερη φορά έλειπε ο Χρήστος στην Κύπρο και το είπε τηλεφωνικά και δεν τα έγραψαν από αμέλεια».
Στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου ο κ. Κατσέλος είναι κατηγορηματικός, ότι για όλες τις παραγγελίες συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχει συνταγή με υπογραφή γιατρού και προσθέτει με νόημα: «Δεκατρείς γιατρούς έχει η Ομοσπονδία. Τι τους θέλουν στην ομάδα; Άμα είναι, να τους κόψουν και να το κάνουμε Αλβανία».
Αποκαλυπτικός όμως είναι και για τους ελέγχους ή πιο συγκεκριμένα τους μη ελέγχους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. «Λένε “ο ΕΟΦ πέρασε;”. Βρε, τον ΕΟΦ κοιτάς, πού είναι σαν το Ελληνικό ΚΤΕΟ; Δουλευόμαστε; Δεν ξέρουμε πώς περνούν από το Ελληνικό ΚΤΕΟ; Δεν ξέρω πως περνούν από τον ΕΟΦ χίλια δύο πράγματα;» λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην κινεζική εταιρεία και πως ανέλαβε αμέσως την ευθύνη, διευκρίνισε ότι «δεν την πήραν αμέσως. Βρήκαν στις αποθήκες τους τα καθαρά αμινοξέα και έτσι κατάλαβαν τι έστειλαν».
Όσο για τις σχέσεις του μαζί της, είπε ότι «ήξερα την εταιρεία απ’ το internet. Είχα πάρει για μένα πράγματα. Υπήρχε μια πιθανότητα να συνεργαστώ με την εταιρεία, να γίνω εισαγωγέας για Βαλκανικές χώρες, όταν έμαθα πως όλοι αγοράζουν από κει στο ένα δέκατο, το ένα εικοστό της τιμής. Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να φέρεις και εδώ;».
Ο επιχειρηματίας της Λάρισας μάλιστα μας μετέφερε και το πανικό των Κινέζων, λέγοντας «φοβούνται, γιατί περιμένω και άλλα πράγματα από κει, αλλά έχουν εξαφανισθεί. Τώρα με το Θιβέτ τους «την έπεσαν» και οι Αμερικανοί και τους είπαν “τι κάνετε εκεί;”. Είναι κομμουνιστές. Θα τους ξηλώσουν».
Ο κ. Κατσέλος παραδέχεται ότι το λάθος ήταν, που δεν πέρασαν οι συσκευασίες από τελωνείο, για να υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ενώ ήταν αποκαλυπτικός και ως προς το γιατί παραγγέλθηκαν πρώτες ύλες και όχι έτοιμα σκευάσματα και πώς βρέθηκε η ουσία για πειραματικούς σκοπούς στη συσκευασία, λέγοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια «ποιος σου είπε, ότι δεν κάνεις προσμείξεις σε διάφορα σκευάσματα;».
Ερωτηθείς δε αν η συγκεκριμένη ουσία ανήκει στα αναβολικά, απάντησε «αυτά τα ξέρει ο Χρήστος».

 


[accordion title=”Στις ελληνικές καλένδες η ντόπα της άρσης” close=”0″]αναβολή για τις 15 Μαρτίου 2010 πήρε χθες η υπόθεση της εκδίκασης της ποινικής δίωξης κατά των 25 αθλητών, προπονητών και γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών. Η υπόθεση είχε ορισθεί να εκδικασθεί χθες μετά τη δίωξη την οποία είχε ασκήσει στις 20 Μαΐου 2008 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ανδρέας Καραφλός κατά των 11 αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδας, του (τότε) αρχιπροπονητή κ. Χρήστου Ιακώβου, του εκ των συνεργατών του κ. Σεραφείμ Γραμματικόπουλου , των γιατρών της ομάδας αλλά και του φαρμακοποιού που προμήθευε τις κάψουλες της Μ3. Λόγω όμως της χθεσινής στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων η εκδίκαση των υποθέσεων άρχισε μετά τις 11 το πρωί και, καθώς η υπόθεση της άρσης βαρών είχε το τελευταίο νούμερο (17) στο πινάκιο, αποφασίστηκε η αναβολή της για την άνοιξη του 2010, δηλαδή δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Αντίθετα από την ελληνική Δικαιοσύνη, που φαίνεται να παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, το Ανώτατο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης, το περίφημο πλέον για τον ελληνικό αθλητισμό CΑS, αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά στην υπόθεση της προσφυγής 10 αθλητών και αθλητριών- δεν κατέθεσε προσφυγή η Βίκυ Κασάπη – κατά της απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΙWF) η οποία τους επέβαλε ποινή διετούς αποκλεισμού. Οι 10 εκ των 11 αθλητών είχαν καταθέσει προσφυγή στο CΑS τον περασμένο Οκτώβριο επικαλούμενοι τον γνωστό ισχυρισμό του κ. Ιακώβου ότι του είχαν σταλεί λάθος σκευάσματα από την κινεζική εταιρεία που τους προμήθευε με συμπληρώματα διατροφής.

Χθες ήρθαν στην Αθήνα οι δικαστές του CΑS, μεταξύ των οποίων και ο ελβετός δικηγόρος κ. Ντένις Οσβαλντ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, τον οποίο έχει υποδείξει η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WΑDΑ = World Αnti-Doping Αgency), και ο κ. Χρήστος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Κυπριακής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και νομικός σύμβουλος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τον οποίο υπέδειξαν οι αρσιβαρίστες. Οι δικαστές του CΑS ολοκλήρωσαν χθες τη διαδικασία των καταθέσεων των αθλητών που διήρκεσε από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Κατέθεσε επίσης ο κ. Ιακώβου, το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας άρσης βαρών κ. Γιώργος Παρασκευόπουλος και εισαγωγέας των σκευασμάτων κ. Παναγιώτης Κατσέλος. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τους επόμενους μήνες.[/accordion]

 

σημείωση

Οι ουσίες που ανιχνεύτηκαν από το εργαστήριο της Κολονίας στα ούρα των αθλητών και αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών είναι:

Μεθιλοτριενολόνη: στεροειδές αναβολικό, χίλιες φορές πιο δυνατό από την τεστοστερόνη.

Βουπρενορφίνη: ναρκωτικό, 25-40 φορές ισχυρότερης δράσης από τη μορφίνη.

Αντιοιστρογόνο: αντίδοτο στη βουπρενορφίνη, ώστε να μη δημιουργεί εθισμό.

Η μεθιλοτριενολόνη κρίθηκε από το γαλλικό φορέα ελέγχου φαρμάκων «ως απόλυτα τοξικό» για το ήπαρ, γι’ αυτό και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του στο εμπόριο. Χρησιμοποιείται μόνο για πειράματα σε ζώα. Το ήπαρ επιβαρύνει και η βουπρενορφίνη που προκαλεί επίσης βλάβες στο σύστημα αναπαραγωγής, βραχνάδα και αρρενοποίηση στις γυναίκες.

 

Η  αθώωση

Ασπιλοι και αμόλυντοι

Η τυφλή ελληνική Δικαιοσύνη παρέδωσε λευκούς στην κοινωνία τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο ντόπινγκ που γκρέμισε το «θαύμα» της άρσης βαρών πριν από 6 χρόνια. Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας αποφάσισε ότι για όλα έφταιγαν οι Κινέζοι, που έστειλαν στην Ελλάδα παράνομα σκευάσματα και ξεγέλασαν τους δικούς μας. Οι 25 κηρύχθηκαν αθώοι έπειτα από δίκη-εξπρές, δίχως να εκφωνηθεί σκεπτικό, και βγήκαν από το ακροατήριο πανηγυρίζοντας.

Πανηγυρίζοντας έφυγαν Ιακώβου, αθλητές και δικηγόροι

Πανηγυρίζοντας έφυγαν Ιακώβου, αθλητές και δικηγόροι Η κοινή δήλωση των συνηγόρων Αλέξη Κούγια και Μιχάλη Δημητρακόπουλου ξεπερνάει και τα όρια της θυμηδίας: «Η Δικαιοσύνη αθώωσε τη σύγχρονη αθλητική ιστορία της Ελλάδος στο αγώνισμα της άρσης βαρών. Ο εθνικός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, οι ολυμπιονίκες Βαλέριος Λεωνίδης και Βίκτωρας Μήτρου, που οι διαχρονικές τους επιτυχίες πλημμύρισαν τις καρδιές μας από εθνική υπερηφάνεια και χαρά, σήμερα μας κοιτάζουν στα μάτια και βροντοφωνάζουν: Ελληνες πάνω από την μπάρα, όλοι μαζί μπορούμε»!

Ο Ιακώβου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (2-1) για τα πλημμεληματικού τύπου αδικήματα, όπως και ο φαρμακοποιός Χρήστος Γιουρτουμάς και ο αθλητής Παναγιώτης Κατσέλος. Για τους υπόλοιπους 22, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Ολοι τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε γνώση για το περιεχόμενο των σκευασμάτων που προκάλεσαν τα θετικά δείγματα. «Ο γιατρός της ομάδας δεν μπορούσε να βρει στην ελληνική αγορά τα σκευάσματα που χρειαζόμασταν και έτσι ρώτησα ένα γνωστό μου», εξήγησε ο Ιακώβου. «Η πρώτη δόση ήρθε κανονικά. Στη δεύτερη δόση, κανείς δεν γνώριζε τι είχε μέσα το κουτί και αν ήταν το σωστό σκεύασμα». Μόνο στην Ελλάδα θεωρείται η άγνοια άλλοθι.

«Η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα», υποστήριξε ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτριος Νομικός, πριν εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων. «Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα. Το ερώτημα παραμένει. Ηταν λόγω σκοπιμότητας ή έτυχε; Η ομάδα μας, αν και μας τίμησε, μπήκε στο μάτι του κυκλώνα».

Ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής και παλαίμαχος ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης υποστήριξε πως οι αθλητές λάμβαναν και λαμβάνουν μόνο συμπληρώματα διατροφής, ενώ η αθλήτρια Ολυμπία Τόκκα ανέφερε: «Ακόμα δεν το έχω χωνέψει. Μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ, στη ζωή μας και στο άθλημα».

Οι 11 αθλητές που πιάστηκαν ντοπαρισμένοι το 2008 τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση, ενώ οι υπεύθυνοι προπονητές (Ιακώβου, Λεωνίδης) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απομακρύνθηκαν από το χώρο. Η ελληνική άρση βαρών ουδέποτε συνήλθε από το ηλεκτροσόκ.

Εάν οι αθλητές κρίνονταν ένοχοι από την ποινική Δικαιοσύνη, θα έχαναν και τα όποια προνόμια που τους δόθηκαν από την Πολιτεία. Για αδικήματα όπως η εισαγωγή, διακίνηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και η ηθική αυτουργία, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια, αλλά και βαριά πρόστιμα.

Στον κατάλογο των αθωωθέντων περιλαμβάνονται επίσης οι αθλητές Αρθούρος Ακριτίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Παπαγερίδης, Μαρία Πιπιλιαρίδου, Αννα Αθανασιάδου, Ελένη Κουρτελίδου, Κατερίνα Ροδίτη, Αλέξανδρος Πολιτίδης και οι προπονητές Σεραφείμ Γραμματικόπουλος, Παύλος και Φώτης Σαλτσίδης.

Συνταγή…

Μετά την πλήρη αποκατάσταση του ονόματός τους και επειδή, όπως πληροφορηθήκαμε από το δικαστήριο, για όλα φταίνε οι Κινέζοι, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον δοξασμένο Πύρρο Δήμα, με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, να επαναπροσλάβει τον Χρήστο Ιακώβου. Τον Εθνικό Προπονητή αναρίθμητων επιτυχιών, που θα μπορέσει έτσι μέσα από συστηματική και προπάντων καθαρή δουλειά να φτιάξει μια καινούργια ντριμ-τιμ. Αν αυτό θα περιλαμβάνει και στρατολόγηση αθλητών από τις τέως σοβιετικές δημοκρατίες και την Αλβανία, με ελληνοποιήσεις και βαφτίσεις, λίγη σημασία έχει. Αλλωστε τη συνταγή της επιτυχίας την ξέρει καλύτερα από τον καθένα…

πηγή enet.gr

 

Δείτε επίσης εδώ

H άνοδος και η πτώση της ελληνικής Dream Team

H άνοδος και η πτώση της ελληνικής Dream Team | tovima.gr

Ο Χρήστος Ιακώβου έχει αφιερωθεί στο CrossFit. Στα 66 του, ο αρχιστράτηγος της άρσης βαρών προπονεί – από χόμπι πια – οκτώ παιδιά σε μια τεχνική προπόνησης που περιλαμβάνει αρασέ και ζετέ και τους μιλά με τις ίδιες λέξεις που κάποτε ήταν εθνικά συνθήματα. Ο Πύρρος Δήμας συχνάζει στη Βουλή στηρίζοντας την άρση βαρών από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Ο Κάχι Καχιασβίλι ζει στην Ελλάδα και πηγαινοέρχεται στη Γεωργία. Ο Λεωνίδας Κόκκας έχει αφήσει τη μαγνησία – τη λευκή σκόνη που χρησιμοποιούν οι αρσιβαρίστες – για να γυμνάσει με κλασικές ασκήσεις τους υπόλοιπους αξιωματικούς στον στρατό. Την ίδια ώρα, ο Βαλέριος Λεωνίδης δίνει κατευθυντήριες γραμμές στη νεότερη Εθνική ομάδα, ενώ ο έτερος ομοσπονδιακός προπονητής, Λεωνίδας Σαμπάνης, προσπαθεί να ξεπεράσει τη σύνδεση του ονόματός του με την υψηλή τεστοστερόνη. Η Εθνική ομάδα άρσης βαρών μεγάλωσε. Αλλά εξακολουθεί να συχνάζει στα ίδια μέρη.

Εχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από τις 28 Νοεμβρίου του 1999. Από την ημέρα που το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν κατάμεστο. Από την ημέρα που οι Ελληνες πλήρωναν όσο όσο για να δουν από κοντά ανεπτυγμένους μυς να συσπώνται και αμέτρητες σταγόνες ιδρώτα να στάζουν στο ταπί. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών έφτανε πια στο τέλος του, στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα και η Εθνική ομάδα ήταν για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφή. Ηταν η λογική συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, όταν η Ελλάδα γιόρταζε ένα σπάνιο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αυτό του άγνωστου – αλλά γεννημένου με την ιδιότητα του σταρ – Πύρρου Δήμα. Το 1996 στην Ατλάντα τέσσερις ακόμη αθλητές – εκτός από τον πρώτο διδάξαντα – κρέμασαν μετάλλια στον λαιμό τους. Η άρση βαρών ήταν πια εθνικό άθλημα. Για λίγο.
Το e-mail της Σου Λι
Εντεκα θετικά δείγματα ντόπινγκ και 25 κατηγορούμενοι άλλαξαν το 2008 την όψη του αθλήματος. Ανάμεσα στα ονόματα ήταν και αυτά του Χρήστου Ιακώβου, του Βαλέριου Λεωνίδη, αλλά και του Βίκτωρα Μήτρου, ασημένιου ολυμπιονίκη στο Σίδνεϊ. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον ελληνικό αθλητισμό έβγαλε σύσσωμη την Εθνική ομάδα άρσης βαρών από τα γήπεδα και τη διέταξε αυτή τη φορά να καθήσει κάτω από την «έδρα» στις δικαστικές αίθουσες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η απόφαση, που βγήκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν αθωωτική. «Η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα. Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα» σημείωσε η εισαγγελέας της περίφημης δίκης. Ομως ο Χρήστος Ιακώβου, γνωστός προπονητής του αθλήματος των δυνατών, είχε ήδη οδηγηθεί σε παραίτηση.
«Οι αθλητές της άρσης βαρών δεν πήραν αναβολικά. Δεν είναι τρελοί. Αντιθέτως, είναι πανέξυπνοι και όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι ουσίες ανιχνεύονται» λέει ο Χρήστος Ιακώβου σήμερα στο BHmagazino και εξηγεί ότι ένας αθλητής σίγουρα χρειάζεται να πάρει κάποια συμπληρώματα, γι’ αυτό θα έπρεπε αυτά να τα δίνει το κράτος. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας οργανισμός που να ξέρει για το κάθε άθλημα τι χρειάζεται και οι ειδικοί πια να τα προμηθεύουν. Τα περισσότερα σκευάσματα που πουλάνε στο εμπόριο περιέχουν απαγορευμένες ουσίες αλλά δεν το γράφουν» συμπληρώνει χαρακτηριστικά, αφήνοντας τη δήλωσή του να παραπέμψει στην υπερασπιστική γραμμή της δίκης, που βασίστηκε στο περιβόητο e-mail της Σου Λι, υπαλλήλου της κινεζικής εταιρείας, η οποία και προμήθευε τις επίμαχες ουσίες και αναφερόταν σε λανθασμένη αποστολή σκευάσματος. Ελεγχος, πάντως, από την ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έγινε ποτέ.
Ο Λεωνίδας Σαμπάνης, ομοσπονδιακός προπονητής σήμερα, πατέρας δύο παιδιών, έχει και εκείνος αρκετές κακές αναμνήσεις από το άθλημα, αφού ήταν από τους πρώτους που άκουσαν το όνομά τους δίπλα σε αυτό του ντόπινγκ. Μετά τα δύο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια από την Ατλάντα και το Σίδνεϊ, το 2004 στην Αθήνα άγγιξε το χάλκινο μετάλλιο, λίγο προτού ανιχνευθούν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του. «Κάναμε εχθρούς με τις επιτυχίες και τα μετάλλια που φέραμε στη χώρα. Τα υπόλοιπα αθλήματα εκτός από τον στίβο και την άρση βαρών δεν τα αγγίζει κανένας» λέει προτού εκφράσει τη θλίψη του για την προσωπική του υπόθεση. «Ολοι κρίνουν με ευκολία. Εχω απογοητευτεί πάρα πολύ. Τις συνέπειες που είχα εγώ από όλη αυτή την ιστορία δεν τις ξέρει κανείς. Η κόρη μου ζει στην Αμερική και έφυγε για αυτόν τον λόγο» λέει σήμερα ο Σαμπάνης.
Ο Πύρρος και η Βουλή
Η μπάρα έχει μήκος περίπου δύο μέτρα. Την πρώτη φορά που έσκυψε για να τη σφίξει με τα χέρια του ο Πύρρος Δήμας ήταν επτάμισι ετών. Ακόμη και αν δεν φαινόταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, ο ίδιος ήξερε από τότε ότι το πείσμα του θα τον πήγαινε μακριά. Μεγαλωμένος στη Χειμάρρα από έλληνες γονείς, επέστρεψε στις ρίζες του στις 7 Φεβρουαρίου του 1991 παρέα με έναν γάτο και μια νάιλον σακούλα. Το χρυσό κεφάλαιο της άρσης βαρών ήταν ακόμη στα σκαριά. Ο Γιάννης Σγουρός, πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, είχε πείσει τον Χρήστο Ιακώβου – ήταν 5ος ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972 – να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής ομάδας και οι προϋπολογισμοί είχαν ήδη πάρει την ανιούσα. «Αρχίσαμε να ψάχνουμε Ελληνες που έκαναν άρση βαρών σε όλον τον κόσμο. Τότε ήταν και η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και βρήκαμε πολλούς ελληνόφωνους που ήθελαν να έρθουν στη χώρα μας. Τελικά μπορέσαμε και φέραμε 70-80 άτομα» εξηγεί ο Χρήστος Ιακώβου στο BHmagazino.
Ο Πύρρος Δήμας ξεχώρισε γρήγορα. Μάζεψε τρία χρυσά από τη Βαρκελώνη, την Ατλάντα και το Σίδνεϊ και κρέμασε τα παπούτσια του προσθέτοντας στην πλούσια συλλογή του το χάλκινο από την Αθήνα το 2004, για να γίνει ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Σήμερα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και βουλευτής Επικρατείας με το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2012. Ο βραβευμένος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως ο καλύτερος αθλητής του αιώνα και απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Πλέον, με ασυναγώνιστα κατορθώματα να γεμίζουν τη φαρέτρα του, έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες ημέρες της αμφισβήτησης, όπως και κάποιες από τις παλαιότερες δηλώσεις του. «Θέλει πάλη για να γλιτώσουμε από όλο αυτό (σ.σ.: την οικονομική κρίση) και προσωπική πάλη. Οποιος τα περιμένει από τους πολιτικούς, να ξέρει πως θα περιμένει πολύ ακόμη» δήλωνε χαρακτηριστικά το 2011 στο ΒΗΜΑΜΕΝ, για να το αναιρέσει λίγα χρόνια αργότερα με τις επιλογές του. «Το πρώτο μετάλλιο του Πύρρου Δήμα το ξεχωρίζω γιατί είχαμε 86 χρόνια να πάρουμε χρυσό στην άρση βαρών» σχολιάζει ο Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος είναι παντρεμένος, έχει έναν γιο 14 ετών και δεν σταματά να αναπολεί τις χρυσές ημέρες του παρελθόντος. Οχι όλες.[quote]Ο Λεωνίδης, διαζευγμένος σήμερα και με δύο παιδιά, ήρθε στην Ελλάδα και εκείνος το 1991 από τη Ρωσία με ένα πτυχίο φαρμακευτικής στη βαλίτσα του. Εχει μείνει στη μνήμη όλων για τις μάχες με τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, αφού και στην Ατλάντα έχασε το χρυσό μετάλλιο μόλις για 2,5 κιλά.[/quote]
Καθήστε κάτω από την μπάρα
Αυτή την εποχή η άρση βαρών δεν έχει την ίδια αίγλη. «Οι νέοι αθλητές θα μπορούσαν να φτάσουν ψηλά. Θα μπορούσαν να γίνουν και σαν εμάς αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα» εξηγεί ο ομοσπονδιακός προπονητής, αργυρός ολυμπιονίκης και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Βαλέριος Λεωνίδης, που μαζί με τον Σαμπάνη και την Κυριακή Γαλάνη καθοδηγούν την Εθνική ομάδα. Ο Λεωνίδης, διαζευγμένος σήμερα και με δύο παιδιά, ήρθε στην Ελλάδα και εκείνος το 1991 από τη Ρωσία με ένα πτυχίο φαρμακευτικής στη βαλίτσα του. Εχει μείνει στη μνήμη όλων για τις μάχες με τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, αφού και στην Ατλάντα έχασε το χρυσό μετάλλιο μόλις για 2,5 κιλά. «Το αργυρό μετάλλιο μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη. Ο αγώνας ήταν συναισθηματικά φορτισμένος καθώς έναν χρόνο πριν είχα χάσει τον αδελφό μου. Η γέννηση του γιου μου, Βίκτωρα, που πήρε και το όνομά του, όμως, τον Ιανουάριο του 1996, μου έδωσε δύναμη» δηλώνει σήμερα.
Ο δρόμος για την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για κανέναν. Οι διπλές προπονήσεις και οι ατελείωτες ώρες πείνας – οι αθλητές έπρεπε να διατηρούν το βάρος τους σε συγκεκριμένα κιλά – ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. «Δεν τρώγαμε την τελευταία εβδομάδα πριν από τους Αγώνες. Ισως λίγο κρέας, μισή ντομάτα και λεμόνι, ενώ δεν μπορούσαμε να πιούμε ούτε όσο νερό θέλαμε» θυμάται από την πλευρά του ο Λεωνίδας Κόκκας, ασημένιος ολυμπιονίκης το 1996 στην Ατλάντα, που κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Αγώνες έσκισε το πέλμα του κάνοντας μια βουτιά στη θάλασσα. Επιστρέφοντας στα βάρη, ο Ιακώβου τού είπε ότι με την προπόνηση θα γιατρευτεί. Ηταν γνωστό, άλλωστε, ότι μόνο ο πυρετός μπορούσε να βγάλει κάποιον από το ταπί. Ο Χρήστος Ιακώβου ήξερε καλά τι σημαίνει πρωταθλητισμός, ήταν αυστηρός αλλά και πάντα στο πλευρό των αθλητών του για να δίνει οδηγίες. Το «κάτσε κάτω από την μπάρα» δεν ήταν ένα απλό σύνθημα εντυπωσιασμού. Οι αθλητές το άκουγαν κάθε ημέρα στην προπόνηση, αφού συνόψιζε τα τεχνικά στοιχεία της σωστής εκτέλεσης της κίνησης push jerk – όπως λέγεται στη γλώσσα τους.
Ο Κόκκας ξεκίνησε στα 13 του χρόνια προπόνηση στο Δυρράχιο. Στα 41 του σήμερα, πηγαίνει στο στρατόπεδο για να γυμνάζει τους υπόλοιπους αξιωματικούς, ενώ κάνει και ο ίδιος προπόνηση συντήρησης. «Αν δεν γυμνάζομαι, οι πόνοι στο σώμα θα είναι μεγάλοι. Η ψυχολογική αλλά και η σωματική ένταση που βιώνει κάποιος στον πρωταθλητισμό δεν φεύγει εύκολα από πάνω του» εξηγεί.
Θυμάται, όμως, με αγάπη τις στιγμές πριν από τις νικητήριες προσπάθειες που σκεφτόταν ότι θα σηκώσει την μπάρα ή θα πεθάνει, ενώ αναπολεί και την ώρα που του έβαλαν το μετάλλιο στο στέρνο και ένιωσε να παίρνει μια ανάσα ζωής. Από την άλλη, ο άνθρωπος με τη χαρακτηριστική ψυχραιμία και την υπολογιστική δεινότητα – σήκωνε ακριβώς τα απαραίτητα κιλά για τη νίκη -, ο Κάχι Καχιασβίλι, χρυσός ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη με την Κοινοπολιτεία και χρυσός το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ με την Ελλάδα, έχει στην Αθήνα την οικογένειά του – η αδελφή του, ο γαμπρός του και οι γονείς του ζουν εδώ -, αλλά επισκέπτεται τακτικά και τη Γεωργία, τη χώρα στην οποία γεννήθηκε, όπου ασχολείται (ασφαλώς) και με την άρση βαρών.
Ο Γιώργος Τζελίλης, πρωταγωνιστής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1999, υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό και μετά το διαζύγιό του με την πρωταθλήτρια του ακοντισμού Μιρέλα Μανιάνι παντρεύτηκε ξανά και ζει στην πρωτεύουσα μεγαλώνοντας την κόρη του. Δεν σηκώνει πια βάρη, αλλά τρέχει συχνά για να διατηρείται σε φόρμα. Ο ίδιος δηλώνει ότι αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω θα αφιερωνόταν στην ίδια καριέρα αλλά ίσως να άλλαζε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής του.

Μιλώντας με τους πρωταγωνιστές της παλιάς εποχής, διακρίνει κανείς τη μελαγχολία των περασμένων μεγαλείων. Το πείσμα του μόχθου, την προσπάθεια να νικηθεί η ρετσινιά του ντόπινγκ. Η γλώσσα της άρσης βαρών δεν έχει μόνο εύκολα συνθήματα, επιτυχίες και πλάκες. Εχει και άγραφους κανόνες, που μόνο όσοι έχουν πασαλείψει τα χέρια τους με τη σκόνη της μαγνησίας, μόνο όσοι έχουν πεινάσει μαζί πριν από τους Αγώνες μπορούν να καταλάβουν. Από μια άποψη, καλύτερα.*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα