Αρχική » Ο Γιατρός της Ντόπας …Πέθανε άφησε παρακαταθήκη-προσπάθησε να πείσει τους γιατρούς

Ο Γιατρός της Ντόπας …Πέθανε άφησε παρακαταθήκη-προσπάθησε να πείσει τους γιατρούς

by admin

Οι Γιατροί του ντοπαρίσματος είναι πολλοί. Σταδιακά θα δημοσιεύονται τα ονόματα τους. Είναι μια υπόθεση που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι κάτι καινούριο, και φυσικά δεν αφορά μόνο το στοχοποιημένο bodybuilding, αλλά όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού, πρόκειται για μια δημιουργική ιστορία, όπου κατά καιρούς εξελισσόταν υπό την προστασία υπαλλήλων των κρατικών μυστικών υπηρεσιών και στελεχών αθλητικών ομοσπονδιών..εδώ έχουμε κάτι παραπάνω ο Γιατρός μίλησε ανοιχτά για τα αναβολικά… αλλά κάποιοι  αθλητές τον πρόδωσαν! διότι ενώ τα έλαβαν έκαναν πως δεν τον γνώριζαν.

Ο GP Michel Karsten ήταν ένας από τους λίγους γιατρούς στην Ολλανδία που μίλησαν χωρίς δισταγμό για την παροχή αναβολικών στεροειδών. Ήθελε να κάνει το θέμα ανοικτό για συζήτηση. Ο Karsten δήλωσε ότι ήταν ενάντια στο ντόπινγκ, αλλά θεώρησε ότι κάθε αθλητής δικαιούται ιατρική υποστήριξη. Μέχρι το θάνατό του, προσπάθησε να πείσει τους γιατρούς ότι τα αναβολικά στεροειδή θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ασθενών με παραπληγία.
Ο Karsten ήταν εξαίρεση. Επειδή οι συνάδελφοί του δεν ήταν εξειδικευμένοι στην αθλητική ιατρική, αλλά κυρίως λόγω της σύνδεσης μεταξύ στεροειδών και ντόπινγκ, δεν ήθελαν να συνεργαστούν με αυτόν.

GP Michel Karsten  Ο Γιατρός της Ντόπας!

Ο Michel Karsten πέθανε σε ηλικία 76 ετών πριν από λίγες ημέρες, νόσησε από  καρκίνο του παγκρέατος. Πριν περιγράψουμε ποιος ήταν ο Karsten, θα πρέπει να επισημάνουμε πως σήμερα ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων δολαρίων – ευρώ που κερδίζονται από την πώληση παράνομων φαρμακευτικών ουσιών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ζήτησης, αλλά και της νόθευσης των φαρμάκων με φτηνές πρώτες ύλες που πολλαπλασιάζουν το κέρδος για τους προμηθευτές – διανομείς. Ο Karsten  ήταν από τους πρώτους που θέλησε να θέσει το θέμα του ντόπινγκ υπό μια ευρεία συζήτηση, παρόλο που ήταν αντίθετος με τη χρήση του. Ως  γιατρός ο Michel Karsten προχώρησε σε διαπιστώσεις για την διακίνηση των νοθευμένων αναβολικών στεροειδών και δεν ήθελε να βλέπει κορυφαίους αθλητές να παίρνουν στεροειδή, από τη μαύρη αγορά, διότι, όπως και σήμερα υπήρχαν πολλά επικίνδυνα φάρμακα προς πώληση !

Ο Γιατρός μίλησε ανοιχτά για τα αναβολικά…
αλλά οι αθλητές τον πρόδωσαν!

Ο γιατρός ο Michel Karsten ήταν ένας ιδεολόγος της ντόπας, δεν ήταν ένας ντίλερ που τον ενδιέφερε το κέρδος, για να απολαμβάνει ωραίες διακοπές με την ερωμένη του, δεν τον ενδιέφερε να προβάλει από τα κέρδη των αναβολικών – στεροειδών το ακριβό του αυτοκίνητο, αντίθετα  επιζητούσε να επισημανθούν οι θετικές πτυχές των αναβολικών στεροειδών, ακόμη και στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του επιδίωκε να συζητηθεί ανοιχτά το ζήτημα του ντόπινγκ. Μεταξύ των 200 ​​αθλητών  που τον επισκέφθηκαν, σύμφωνα με τη δική του  δημόσια δήλωση ήταν αθλητές, του τζούντο, ποδηλάτες, αρσιβαρίστες, μαχητές πολεμικών τεχνών, ποδοσφαιριστές, αθλητές στίβου, bodybuilders.

Ο GP Michel Karsten, έγινε γνωστός ως ένας από τους
λίγους γιατρούς που μιλούσε

ανοιχτά για τη χορήγηση αναβολικών στεροειδών
σε κορυφαίους αθλητές.

Όλα ξεκίνησαν  την Δευτέρα 23 Μαρτίου 1992, όταν ο Michel Karsten φανερά στην τηλεόραση, αποδέχτηκε πως κορυφαίοι αθλητές έκαναν χρήση φαρμάκων, ενώ προσδιόρισε και έναν σκέιτερ, έμμεσα και άλλους που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992  που διοργανώθηκαν στην Αλμπερβίλ της Γαλλίας.
Ο ίδιος δήλωσε  Ως γιατρός είχα το καθήκον να τους βοηθήσω, διαφορετικά θα πήγαιναν στη μαύρη αγορά  Als dokter had ik de plicht ze te helpen, anders zouden ze naar de zwarte markt gaan’

Αυτό ήταν αρκετό για να γυρίσουν οι αθλητές εναντίον του, δηλώνοντας πως δεν τον γνώριζαν! Η βασική ομάδα, συμπεριλάμβανε τους  Leo Visser, Bart Veldkamp, ​​Rintje ritsma και Yvonne van Gennip, κατέθεσαν αγωγή εναντίον του: οι skaters απαίτησαν να αποσύρει τα λόγια του ή ότι είπε σχετικά. [quote]Εδώ υπέγραψε την καταδίκη του διότι ομολόγησε δημόσια για την Ντόπα -ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ [/quote]

[youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”dI1uyosMOy8″]

Η υπόθεση έγινε εθνική είδηση. Εκείνες τις ημέρες μετά την συνέντευξη ο γιατρός δέχτηκε από έναν άγνωστο, ένα απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα! η κατάσταση είχε ξεφύγει, ο Karsten δήλωσε πως δεν είχε πρόθεσή να εκθέσει κάποιους αθλητές , αλλά ήθελε να θέσει  το ζήτημα του ντόπινγκ σε μια διαφορετική  προοπτική».

Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- e mails  και σε συνομιλίες που καταγράφηκαν σε κασέτα, ο Karsten μιλούσε για την καθοδήγηση που προσέφερε στους σκέιτερ με τη μεγαλύτερη μυστικότητα. Δεν θέλησε όμως  να αναφέρει τα ονόματά τους λόγω του επαγγελματικού ιατρικού απορρήτου.Ο Karsten ανέφερε πως δεν πρότεινε τη χρήση αναβολικών στεροειδών από γυναίκες αθλήτριες, απλά έδωσε πληροφορίες «Μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τις γυναίκες» όπως είχε δηλώσει.

Ο Karsten ήταν επίσης ανοικτός για τα μειονεκτήματα της χρήσης στεροειδών, επιβεβαιώνει ο Jaap ten Kortenaar, πρώην ειδικός στους αγώνες ποδηλασίας. Τον εκτιμούσα επειδή δεν ήταν το είδος του ατόμου που έλεγε: απλά το κάνουμε. Ήταν επίσης επιφυλακτικός και ειλικρινής. Φυσικά υπάρχουν παρενέργειες, έλεγε. Άφηνε πραγματικά την επιλογή στον αθλητή. Τότε στο τέλος δεν το έκανε. [quote]Με τους  bodybuilders, ήταν πολύ ειλικρινής, πάρα πολύ ειλικρινής[/quote]

Ο Michel Karsten πρώτα προσπάθησε να πείσει ότι μπορείς να προχωρήσεις  με επιμονή και σκληρή προπόνηση. “Αλλά αν μετά ήταν πεπεισμένος ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν φάρμακα, όπως ο ίδιος ανέφερε, σκέφτηκα ότι είχα καθήκοντα ως γιατρός για να τους βοηθήσω. Αν δεν το έκανα, θα τα έπαιρναν  στη μαύρη αγορά. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο χάος. Πρέπει να τους έχω εκθέσει εν γνώσει μου στον κίνδυνο; Τι είδους γιατρός θα ήμουν;

Με τους  bodybuilders, ήταν πολύ ειλικρινής, πάρα πολύ ειλικρινής, ανέφερε ο Ap Steenbeek, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο bodybuilding, «Ήταν προοδευτικός γιατρός. Ο καθένας γνώριζε τον Michel. Έχει καθοδηγήσει πολλούς ανθρώπους.Όταν ήρθα  με εξέταζε πάντα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια»

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ για αποκατάσταση των ασθενών με παραπληγία

Ο Karsten συνέχισε να αγωνίζεται για  την υπεύθυνη χρήση αναβολικών στεροειδών μέχρι το θάνατό του, για παράδειγμα, για να βελτιώσει την αποκατάσταση των ασθενών με παραπληγία. Λόγω της ασθένειάς του, σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει και ο ίδιος τον επόμενο χρόνο.

Το κέντρο αποκατάστασης του Άμστερνταμ, Reade, εξετάζει
τη χρήση αναβολικών στεροειδών σε παραπληγικούς ασθενείς.

Με τα αναβολικά στεροειδή μπορούν να ενισχυθούν οι μύες των (μερικώς) παραλυμένων ασθενών, οι οποίοι σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταθούν ή και να περπατήσουν. Η ανάπτυξη των μυών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. Όπως δημοσιεύτηκε το σχέδιο προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας συνάντησης μεταξύ των γιατρών και των επιστημόνων που συνεργάστηκαν  πρόσφατα με  τον Michel Karsten, ο οποίος απεβίωσε πριν λίγες ημέρες.  Ο Pim de Ronde, ενδοκρινολόγος στο Spaarne Gasthuis ανέφερε πως στην  κλινική του βλέπει τακτικά αθλητές που αντιμετωπίζουν παρενέργειες από τη χρήση αναβολικών στεροειδών, όπως το σχηματισμό γυναικομαστίας, την ακμή, τη κακή διάθεση και την έλλειψη λίμπιντο. «Αλλά οι παρενέργειες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή», λέει. «Εάν δεν υπερβαίνεται τη δόση και επιλέξετε καλά τους ασθενείς, οι παρενέργειες μπορούν να επιβλεφθούν και να είναι μερικώς προβλέψιμες. Αν και είμαι αντίθετος με τη χρήση στις γυναίκες». Ως εκ τούτου, υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα για το θέμα αυτό. “Είμαι ένας μεγάλος υποστηρικτής αυτού.”ανάφερε για τους ασθενείς. Οι γιατροί αποκατάστασης και οι αθλητικοί επιστήμονες που εργάζονται με το γιατρό και ενδοκρινολόγο Pim, επικεφαλής της « κλινική στεροειδών» του Νοσοκομείου Spaarne, ακολουθούν ένα ερευνητικό πρωτόκολλο όπου οι ασθενείς θα μπορούσαν να το τηρήσουν  υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο Karsten απέκτησε φήμη επειδή μίλησε ανοιχτά για την παροχή ντόπινγκ σε ελίτ αθλητές. Τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε τη χρήση στεροειδών στην αποκατάσταση. Τα αναβολικά στεροειδή δεν απαγορεύονται στις Κάτω Χώρες. «Αλλά στον κόσμο της αποκατάστασης βλέπει κανείς αναβολικά στεροειδή με καχυποψία», είπε ο Karsten σε  μια από τις τελευταίες του συνομιλίες με τον de Volkskrant . «Οι γιατροί συχνά σκέφτονται: αυτό είναι ντόπινγκ, δεν ξεκινώ με αυτό. Αλλά νομίζω: ότι επίσης να μπορούν να δουν τι πρέπει να κάνουν. “

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα