Αρχική » Θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης; Προσοχή στα Νεφρά!

Θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης; Προσοχή στα Νεφρά!

by admin

Πρέπει να προβληματίσει: Στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας  στο Σαν Φρανσίσκο, 18-21 Μαΐου 2018, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία. Σε αυτή την αναδρομική σύγκριση κοόρτης, παρατηρήσαμε μια αύξηση του διετούς απόλυτου κινδύνου εμφάνισης γεγονότων πέτρας μεταξύ των ασθενών με TRT θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτήν την ορμονική θεραπεία. Αυτά τα ευρήματα αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση και εξέταση από τους κλινικούς γιατρούς.

Τεστοστερόνη – Νεφρά

Το ακόλουθο άρθρο αποτελεί μέρος της κάλυψης της διάσκεψης από τη συνάντηση της αμερικανικής ουρολογικής ένωσης το 2018 στο Σαν Φρανσίσκο.

Η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης (TRT) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ουρολοίμωξης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας για το 2018.

Σε μια μελέτη 26.585 ανδρών ηλικίας 40 έως 64 ετών που έλαβαν συνεχή θεραπεία TRT που ταιριάζουν με το έτος γέννησης, τη φυλή, την οικογενειακή κατάσταση και άλλους παράγοντες  με κλινικό υπογοναδισμό, όχι στην TRT.
Οι επιστήμονες Tyler R. Mc Clintock MD, MS, Brigham καθώς και το  Women’s Hospital και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, μαζί με  συναδέλφους τους διαπίστωσαν μια σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ουροποιητικών λίθων μεταξύ των ληπτών TRT. Το κύριο αποτέλεσμα απέδειξε το υψηλό ρίσκο της θεραπείας μετά το πέρασμα 2 χρόνων, από το γεγονός  ότι εμφανίστηκε πέτρα, που εμφανίστηκε σε 659 άνδρες με TRT σε σύγκριση με 482 άτομα στην ομάδα ελέγχου.

Η πλειοψηφία των λίθων (πέτρες) ανιχνεύθηκε μέσω κλινικής διάγνωσης, παρόλο που η χειρουργική παρέμβαση όπως η εξωσωματική λιθοτριψία κρουστικών κυμάτων, η διαδερμική νεφρολιθοτομία και η ουρητηροσκόπηση με λιθοτριψία χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τον εντοπισμό περιπτώσεων λίθων  στα νεφρά. Μια υποανάλυση των τύπων TRT έδειξε ότι υπήρξε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου πέτρας όσο και των μορφών έγχυσης της TRT, αν όχι χάπια τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κλινικά διαγνωσμένων ουρικών πέτρες μεταξύ των ανδρών που έλαβαν θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης (TRT) έναντι συγκριτικών ελέγχων όχι σε TRT.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κλινικά διαγνωσμένων ουρικών – πέτρες μεταξύ των ανδρών που έλαβαν θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης (TRT) έναντι συγκριτικών ελέγχων όχι σε TRT.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει ειδικά τη σχέση θεραπείας αντικατάστασης τεστοστερόνης με γεγονότα πέτρας στα νεφρά , θεωρούμε ότι τα ευρήματά μας μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά παράλληλα με άλλους γνωστούς κινδύνους και οφέλη της TRT, καθώς οι κλινικοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους και καθορίζουν τους κατάλληλους υποψήφιους για θεραπεία». Ο McClintock έκανε τις δηλώσεις στην εκδοσή νεφροί και ουρολογικά νέα.

Όσο για το πώς μπορεί να εξηγηθεί η συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας TRT και σχηματισμού πέτρας, ο McClintock εξήγησε ότι προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η τεστοστερόνη σχετίζεται με αυξημένη απέκκριση με  το οξαλικό των νεφρών και μειωμένη απέκκριση κιτρικών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Επιπλέον, η τεστοστερόνη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον νεφρικό χειρισμό του ασβεστίου.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα