Αρχική » Nεφρική βλάβη στον μαραθώνιο!

Nεφρική βλάβη στον μαραθώνιο!

by admin

Νέα Υόρκη :Ερευνητές αναφέρουν ότι το νεφρό ανταποκρίνεται στην φυσική πίεση της διαδρομής του  μαραθωνίου σαν να είναι τραυματισμένο, με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σε νοσηλευόμενους ασθενείς, όταν το νεφρό επηρεάζεται από ιατρικές και χειρουργικές επιπλοκές.

Στην τελική ευθεία για έναν μαραθώνιο: Προσοχή, το σωματικό στρες που προκαλείται από την  καταπόνηση του τρεξίματος μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Στη μελέτη, το 82% των δρομέων είχε συμπτώματα Οξείας Νεφρική βλάβη Στάδιο 1 (AKI) αμέσως μετά τον αγώνα. Η ΑΚΙ (Οξεία νεφρική βλάβη) είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά αποτυγχάνουν να φιλτράρουν τα υπολείμματα από το αίμα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πιθανές αιτίες της νεφρικής βλάβης  που σχετίζονται  με τον μαραθώνιο θα μπορούσε να είναι η παρατεταμένη αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος, η αφυδάτωση ή μειωμένη ροή αίματος προς τους νεφρούς που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου.[quote]Αν και τα νεφρά των εξεταζόμενων δρομέων αναρρώνουν πλήρως εντός δύο ημερών μετά τον μαραθώνιο, η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της έντονης δραστηριότητας σε μια εποχή που οι μαραθώνιοι έχουν αυξήσει την δημοτικότητα τους[/quote]

CP-finish-DSC_0332

Συμπεριλήφθηκαν 22 μαραθωνοδρόμοι. Η μέση ηλικία ήταν 44 ετών και το 41% ​​ήταν άνδρες. Το 82% των δρομέων είχε αναπτύξει μια αύξηση στο ισοδύναμο επίπεδο της κρεατινίνης στο AKIN-ορίζεται ΑΚΙ στάδιο 1 και το  2. 73% είχαν διαγνώσεις  βλαβών στο μικροσκόπιο από σωληνοειδείς τραυματισμούς. Η Κρεατινίνη ορού, Η αλβουμίνη των ούρων, και τα επίπεδα της ζημίας των βιοδείκτων κορυφώθηκαν την ημέρα 1 (μετά τον μαραθώνιο)και ήταν σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα επίπεδα κινάσης την ημέρα 0 (ημέρα του μαραθωνίου)και την ημέρα 2 μετά τον μαραθώνιο. Ο Ορός κρεατίνης συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά από την ημέρα 0 έως την ημέρα 2

«Το νεφρό ανταποκρίνεται στην φυσική πίεση του μαραθωνίου κατά την διάρκεια της καταπόνησης σαν να είναι τραυματισμένο, με έναν τρόπο που είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σε νοσηλευόμενους ασθενείς, όταν το νεφρό επηρεάζεται από ιατρικές και χειρουργικές επιπλοκές» είπε ο Chirag Parikh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Αν και τα νεφρά των εξεταζόμενων δρομέων αναρρώνουν πλήρως εντός δύο ημερών μετά τον μαραθώνιο, η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της έντονης δραστηριότητας σε μια εποχή που οι μαραθώνιοι έχουν   αυξήσει την δημοτικότητα τους , είπαν οι ερευνητές στο έγγραφο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal για τα  νεφρικά νοσήματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν επίσης αλλαγές στη λειτουργία της καρδιάς που σχετίζονται με τον μαραθώνιο .

Για τη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε τους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος το 2015 στο μαραθώνιο του Χάρτφορντ . Η ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος και ούρων πριν και μετά τα 26,2 μιλία ή 42 χιλιόμετρα της  εκδήλωσης.

Ανέλυσαν μια ποικιλία από δείκτες νεφρικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της  κρεατινίνης ορού, τα κύτταρα  του νεφρού για μικροσκοπική ανάλυση  των *πρωτεϊνών στα ούρα. (συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα) (Μετρήσεις της κρεατινίνης του ορού, κινάση κρεατίνης, και λευκωματίνη ούρων)

Eρευνητές:

  • Sherry Γ Mansour , DO
  • Gagan Verma , MPH
  • Rachel W. Pata , DPT, CCS
  • Thomas G. Martin , PhD
  • Mark Α Perazella , MD

 

* Η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα ονομάζεται πρωτεϊνουρία ή λευκωματουρία και αποτελεί σοβαρή ένδειξη βλάβης στα νεφρά

Η CPΚ Ορός κρεατίνης συντίθεται από δυο υπομονάδες, την CK–M και την CK-Β CK-MΒ σχετίζεται (αν όχι απόλυτος ειδικά) με την καρδιά και η υψηλότερη τιμή της συγκέντρωσής της βρίσκεται στο μυοκάρδιο. Όμως μαζί με την τιμή της ολικής CK και άλλους δείκτες όπως οι καρδιακές τροπονίνες αποτελεί έναν βασικό βιοχημικό δείκτη για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα επίπεδα της CK αυξάνονται κατά την διάρκεια και μετά από σκληρή άσκηση και φθάνουν στην υψηλότερη τιμή τους από 1 εως 4 μέρες μετά την άσκηση.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα