Αρχική » Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη απειλούν την καρδιά

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη απειλούν την καρδιά

by admin

Από μελέτη του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, δόθηκαν στοιχεία από 29.000 ασθενείς, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας και έδειξαν ότι οι 3.376 από αυτούς είχαν λάβει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) έως και 30 μέρες πριν από την ανακοπή. Όλα τα φάρμακα της κατηγορίας σχετίστηκαν με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, ωστόσο η ιβουπροφαίνη έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου (50% αυξημένος)

Καθώς τα εν λόγω φάρμακα επιδρούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, (επηρεάζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, τη στένωση των αρτηριών και την αρτηριακή πίεση), δεν είναι ανεξήγητη η συσχέτιση με τον αυξημένο καρδιακό κίνδυνο.

naproxen-lg

Η ναπροξένη αναδείχθηκε ως το πλέον ασφαλές ΜΣΑΦ και συνιστάται η δόση έως 500mg, ημερησίως.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα ΜΣΑΦ εντάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και μάλιστα σε πολλές χώρες της Ευρώπης διατίθενται και εκτός των φαρμακείων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να διατίθενται από σημεία πώλησης όπου δεν παρέχεται συμβουλή για τη χρήση τους. Πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε χαμηλές δόσεις (<1200mg/ημέρα). Επίσης συνιστούν να χορηγούνται με επιφύλαξη και μόνο για σημαντικό λόγο, ενώ πρέπει να αποφεύγονται από καρδιοπαθείς, κυρίως η δικλοφαινάκη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart JournalCardiovascularPharmacotherapy.

Η ναπροξένη αναδείχθηκε ως το πλέον ασφαλές ΜΣΑΦ και συνιστάται η δόση έως 500mg, ημερησίως.Η ναπροξένη (naproxen) είναι ένα μη ναρκωτικό ανατιφλεγμονώδες φάρμακο με σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα