Αρχική » Νέα Έρευνα Ασβεστοποίηση Αρτηριών & λήψη συμπληρώματος Ασβεστίου

Νέα Έρευνα Ασβεστοποίηση Αρτηριών & λήψη συμπληρώματος Ασβεστίου

by admin

Τα Συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες είναι μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ωθούνται από βαρύγδουπες διαφημίσεις και εγγυημένες υποσχέσεις ότι τα συμπληρώματα με κάποιο τρόπο θα σας κάνουν να είσθε υγιέστεροι, αναφέρει ο Steven Salzberg. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι βιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα είναι άχρηστα, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, και μπορούν ακόμη να είναι και επιβλαβή.

(Ο Steven Salzberg συνεργάζεται με το Bloomberg είναι διακεκριμένος καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής, Επιστήμης των Υπολογιστών, και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins)

Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα συμπλήρωμα στη λίστα εκείνων που δεν πρέπει να λαμβάνονται: Το ασβέστιο. Τα συμπληρώματα ασβεστίου πωλούνται συχνά με την υπόσχεση ότι θα ενισχύσουν τα οστά σας ή ενισχύουν την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών μας, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι, το επιπλέον ασβέστιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση τους.[quote] οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στην ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών σε 2.742 ενήλικες.

Αυτό που φαίνεται λογικό, όμως, δεν είναι πάντα ικανό να αποδειχτεί αληθινό.  Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα του American Heart Association, δείχνει ότι η λήψη συμπληρωματικού ασβεστίου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αυξάνοντας την ασβεστοποίηση στις αρτηρίες σας. Αυτό είναι ένα κακό αποτέλεσμα.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον John Anderson JB του UNC Chapel Hill και Erin Michos από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, κατέληξε ότι η λήψη συμπληρωματικού ασβεστίου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συγκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στην ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών σε 2.742 ενήλικες. Όπως διαπιστώθηκε παρουσιάστηκε, Αποτιτάνωση των αρτηριών( επικάθιση αλάτων ασβεστίου σε ιστούς ή όργανα) που φαίνεται να συνδέεται έντονα με εμφράγματα και άλλες εκδηλώσεις απειλητικές για τη ζωή. Βασικά, μια ασβεστοποιημένη αρτηρία είναι επικίνδυνη, είναι μια ανθυγιεινή αρτηρία.

Η μελέτη διαπίστωσε κάποια εκπληκτικά αποτελέσματα που φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση να είναι αντιφατικά: οι άνθρωποι που κατανάλωναν, απλά περισσότερο ασβέστιο μέσω της διατροφής τους είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο αποτιτάνωσης των αρτηριών – περίπου 27% χαμηλότερο από την ομάδα που λάμβανε ακόμη και το χαμηλότερο σε ύψος  διαιτητικό ασβέστιο (συμπλήρωμα). Ωστόσο, οι άνθρωποι που πήραν συμπληρώματα ασβεστίου είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο ασβεστοποίησης.

Γιατί είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου επιβλαβή όταν το διαιτητικό ασβέστιο (συμπλήρωμα) παρουσιάζεται υγιεινό; Οι συντάκτες της έρευνας εξήγησαν:

“Ακόμη και η πιο ελάχιστη ποσότητα πρόσθετου ασβεστίου πραγματικά παρέχεται από τα συμπληρώματα ασβεστίου, όμως, ήδη αυτή η ποσότητα ενυπάρχει στο οστά των ενηλίκων”.

97

Με άλλα λόγια, αν έχετε μόλις λάβει ένα χάπι συμπυκνωμένου ασβεστίου, το σώμα σας δεν μπορεί να το χειριστεί, και κάποιες από αυτές τις επιπλέον ποσότητες φαίνεται να καταλήγουν στις αρτηρίες σας και να εναποτίθενται εκεί καθιστώντας αυτές, άκαμπτες, συμβάλλοντας στην καρδιαγγειακή νόσο. Έτσι, αντί να έχετε την ενίσχυση των οστών σας, με τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να “ενισχύσετε” τις αρτηρίες σας, αλλά με άσχημο τρόπο. Καθώς η μελέτη εξηγεί:

“Αντί να προάγουν την υγεία των οστών, η πλεονάζον ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή με τα συμπληρώματα αξιωματικά προκύπτει στους αγγειακούς ιστούς”

Ουσιαστικά δεν θέλετε περισσότερο ασβέστιο στις αρτηρίες σας. Αυτό είναι πολύ κακό για τους δημιουργούς συμπληρωμάτων , των οποίων οι αξιώσεις είναι ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι για την”προώθηση υγιών οστών» ( όπως ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, η Nature’s Way  για την “bone formula” calcium pills, μόνο που απλά δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

That’s too bad for supplement makers, whose claims that calcium supplements “promote healthy bones” (as claimed, for example, by Nature’s Way “bone formula” calcium pills) are just not supported by science.

Μπορείτε, όμως, να λάβετε άφθονο ασβέστιο με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο:

  • Τυρί
  • Γιαούρτι
  • Γάλα
  • Σαρδέλες

Επίσης τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο Rabe, και το bok choy.

bok-choy-healthy-recipes

bok choy

Έτσι, εάν είστε από αυτούς που ανησυχούν για την οστεοπόρωση ή απλά τη γενική υγεία των οστών, παραλείψετε τα χάπια, (εκτός από τα χρήματα) και προστατεύσετε την καρδιά σας ακολουθώντας μια πλούσια διατροφή σε ασβέστιο από τις τροφές.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα