Αρχική » Προπόνηση: πότε γίνεται η Μυϊκή διάταση

Προπόνηση: πότε γίνεται η Μυϊκή διάταση

by admin

Οι διατάσεις είναι το κλειδί στην πόρτα της μυϊκής προβολής,  είναι η θεραπευτική μεθοδολογία που εφαρμόζεται για να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων, για την πρόληψη των  μυϊκών βραχύνσεων δεν είναι κουραστικό παιχνίδι, είναι μια νοοτροπία που χρειάζεται προνοητική  εμβάθυνση στον σύγχρονο κόσμο της προπονητικής κουλτούρας.
[quote]Βασική προϋπόθεση για τη σωστή μυϊκή διάταση αποτελεί η εύρεση της σωστής αφετηρίας [/quote]
Όταν κατά τον έλεγχο (μέτρηση) αποδειχτεί ότι υπάρχει περιορισμένη κινητικότητα που δεν πληρεί τις απαιτήσεις λόγω μυϊκής βράχύνσης, τότε πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα μυϊκών διατάσεων. (Κων. Μανδρούκας) Αν η μυϊκή διάταση επαναφέρει την φυσιολογική κινητικότητα και ελαττώνει τον πόνο τότε θεωρείται κατάλληλη. Στην διάρκεια της προπόνησης, η διάταση των μυών πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος και γίνεται:

  1. Σε ειδικές φάσεις της προπόνησης, για να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων που είναι ειδικά σημαντικές για το άθλημα.
  2. Στους ειδικούς μυς που Θα δραστηριοποιηθούν στο ειδικό άθλημα.
  3. Μετά από κάθε προπόνηση δύναμης για την πρόληψη μυϊκών βραχύνσεων που συχνά εμφανίζονται μετά από σκληρή φυσική δραστηριότητα ή προπόνηση δύναμης.
  4. Μετά από ελαφρύ τραύμα, αφού φυσικά διαπιστωθεί η καλή επούλωσή του, όπου ο νεοσύστατος ιστός έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη λειτουργική κινητικότητα.
  5. Σε κάθε φυσική δραστηριότητα που δε σκοπεύει μόνο στον πρωταθλητισμό.
  6. Μετά από ενοχλήσεις τύπου κράμπας των μυών. Οι «κανόνες» για την προπόνηση γενικής κινητικότητας και ειδικής κινητικότητας είναι οι ίδιοι. Η πρώτη αποσκοπεί στην κινητικότητα όλου τον σώματος και αποτελεί τη βάση για την ειδική κινητικότητα, η οποία με τη σειρά της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κινητικότητας κάποιου συγκεκριμένου αθλήματος.

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή  μυϊκή διάταση αποτελεί η εύρεση της σωστής αφετηρίας που να εξασφαλίζει  καλή σταθεροποίηση για την εκτέλεση της διάτασης.[quote]ένα σχετικά μεγάλο διάλειμμα 180 sec ανάμεσα σε δύο διατάσεις περιορίζει σημαντικά την εμφάνιση δομικών αλλαγών στις μυΐκές ίνες που συνδέονται με τον κίνδυνο του τραυματισμού[/quote]

Οι μυϊκές διατάσεις έχουν σκοπό να διατείνουν τους ιστούς των μαλακών μορίων για την επίτευξη μεγαλύτερης τροχιάς που θα είναι χρήσιμη για τον ασκούμενο. Για τη σωστή και αποτελεσματική διάταση των μυών απαιτείται, εκτός από την κατάλληλη αφετηρία, και καλή ισορροπία από το υπόλοιπο σώμα, με τη βοήθεια, κάποιου στηρίγματος που θα δώσει από τη μια μεριά τον χρόνο που χρειάζεται για τη διάταση και από την άλλη θα αποφευχθεί η περιττή ή άσκοπη ένταση των άλλων μυών τους οποίους δεν έχουμε σκοπό να διατείνουμε και που ίσως να επιδρούν ή να επηρεάζουν αυτούς τους μυς που πρωταρχικά θα διαταθούν.

hhhh

Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε επαναλαμβανόμενες διατάσεις είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Έχει βρεθεί ότι ένα σχετικά μεγάλο διάλειμμα 180 sec ανάμεσα σε δύο διατάσεις περιορίζει σημαντικά την εμφάνιση δομικών αλλαγών στις μυΐκές ίνες που συνδέονται με τον κίνδυνο του τραυματισμού (Stauber and Wίllems, 2002). Η μυϊκή διάταση μπορεί να γίνει και πριν από την προπόνηση, αρκεί να γίνει σωστά, αλλά ποτέ δε μπορεί να αντικαταστήσει  ούτε και πρέπει, να συγχέεται με την προθέρμανση.

Η προθέρμανση έχει σκοπό να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και την καρδιακή λειτουργία και γενικά να προετοιμάσει φυσιολογικά τον ασκούμενο στη φυσική δραστηριότητα.

Για τη διάταση των διαρθρικών μυών είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργική ανατομία των μυών και των αρθρώσεων.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα