Αρχική » Γλυκοζαμίνη–Χονδροϊτίνη & Ωμέγα-3 Βοηθούν αλλά έλεγχος στην χρήση!

Γλυκοζαμίνη–Χονδροϊτίνη & Ωμέγα-3 Βοηθούν αλλά έλεγχος στην χρήση!

by admin

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις σας μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα , όπως η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, που συχνά λαμβάνονται από κοινού, ή χάπια ωμέγα-3, όπως τα ιχθυέλαια. Πέρυσι, οι καταναλωτές των ΗΠΑ πέρασαν σε κατανάλωση τα $ 721.000.000 για χρήση γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης και κατανάλωσαν 1,1 δις δολάρια! για ιχθυέλαια και άλλα ζωικά έλαια. Εδώ, θα εξετάσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία για το πότε αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν, αλλά και άλλες στρατηγικές διαχείρισης του πόνου πριν τα δοκιμάσετε.

Ωμέγα-3 συμπληρώματα

Η έρευνα δείχνει ότι οι υψηλές δόσεις ιχθυελαίου, ή άλλες πηγές  σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσουν  για έναν συγκεκριμένο τύπο αρθρώσεων που παρουσιάζουν πρόβλημα, όπως : η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αλλά η επίδρασή της στα περισσότερα κ’άλλα είδη πόνου στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, είναι ασαφής. Για παράδειγμα, σε μια ανάλυση του Journal pain (American Pain Society ) αναλύθηκαν 17 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, όπου  διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έλαβαν 1.7 έως 9.6 γραμμάρια ιχθυέλαιο την ημέρα ανέφεραν λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις, λιγότερη ευαισθησία, και ακαμψία.

mass-effect-3-omega-dlc-uk-release-date-1810
Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που πήραν περισσότερα από 2,7 g ανά ημέρα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στην πρωινή δυσκαμψία, μείωση του πόνου και βελτίωση στις αρθρώσεις, από εκείνους που έλαβαν χαμηλότερες δόσεις. Όμως, λαμβάνοντας ιχθυέλαιο δεν πρέπει να αγνοούμε και τους κινδύνους. “Ακόμα και σε δόσεις κάτω από τρία γραμμάρια ανά ημέρα, το ιχθυέλαιο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων τις στομαχικές διαταραχές,  την διάρροια , και μια τάση να ρευτεί κάποιος”, λέει ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος το Consumer Reports ο MD. Marvin M. Lipman, “Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση που θα λάβει κάποιος  το πιο πιθανό είναι να βιώσει γαστρεντερικά προβλήματα”.
Ένα άλλο πρόβλημα: Τα Διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα, έτσι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στο μπουκάλι  με το ιχθυέλαιο αυτά  που αναγράφονται στην ετικέτα είναι καλής ποιότητας και εμπεριέχουν ότι αναφέρει, ή ότι είναι ασφαλές να τα παίρνετε. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας,  “Μερικά συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου ή βιταμίνης Α, τα  οποία θα μπορούσαν  να είναι τοξικά”

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη

Μια μελέτη του 2010 όπου συμμετείχαν 662 άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals που ασχολείται με τις Ρευματικές  Ασθένειες,  η μελέτη έκρινε ότι αυτά τα συμπληρώματα ανακουφίζουν τον πόνο σε μερικούς ανθρώπους, αλλά με την πάροδο του χρόνου ότι δεν ήταν πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο. glucosamineΚαι πιο πρόσφατα, μια μελέτη  το 2015 όπου συμμετείχαν 1625 άνθρωποι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology, διαπίστωσε ότι η χρήση γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης σε μια περίοδο τεσσάρων χρόνων δεν ανακουφίζει τον πόνο στο γόνατο ή  αποτρέπει την απώλεια χόνδρου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, καθόλου καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο.

Όμως και η  Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών δεν συνιστά αυτά τα συμπληρώματα για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Τι να κάνετε

Ένα βήμα είναι να χάσετε βάρος. Η έρευνα δείχνει ότι κάθε κιλό επιπλέον βάρους, μπορεί να ρίξει περίπου τέσσερα κιλά πίεσης από τα γόνατα κατά τη βάδιση. “Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στην  ενίσχυση των μυών που στηρίζουν την πληγείσα περιοχή από κοινού. Απαλά, με χαμηλές εντάσεις στην άσκηση, όπως το κολύμπι και το περπάτημα μπορεί να ανακουφίσει  τον πόνο στο γόνατο, κρατώντας τις αρθρώσεις ευέλικτες και να μειώσετε ταυτόχρονα τις τριβές στις αρθρώσεις διότι γίνονται λειτουργικές (λίπανση)”, λέει ο Lipman. Επίσης δοκιμάστε over-the-counter φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη (Advil και τα γενόσημα) ή την ναπροξένη (Aleve ).

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα