Αρχική » Παρήγγειλε μου έναν άνθρωπο! Φρίκη ή Πρόοδος;

Παρήγγειλε μου έναν άνθρωπο! Φρίκη ή Πρόοδος;

by admin

Προβάλλεται Ουτοπικό αλλά στο μέλλον η εξέλιξη της επιστήμης θα το εδραιώσει ως πραγματικό. Αν και σε πρώτη φάση η ολοκλήρωση της ολότητας του ανθρώπου είναι μια φανταστική επιλογή η δημιουργία τμημάτων του ως ανταλλακτικά χρήσης, είναι μια πιο ρεαλιστική βιολογική προσέγγιση.

Η συνάντηση  των επιστημόνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις  ΗΠΑ ήταν μια από τις νέες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια με στόχο την δημιουργία εκ του μηδενός ενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος!

Πρόσφατα Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου έχουν δημιουργήσει μια έκδοση καθρέφτη-εικόνας, μιας πρωτεΐνης που εκτελεί δύο από τις πιο θεμελιώδεις διαδικασίες της ζωής: την αντιγραφή του DNA και την μεταφορά του σε RNA.

Το έργο είναι ένα «μικρό βήμα» στην πορεία για να δημιουργηθούν  μορφές ζωής με το είδωλο τους! λέει ο μοριακός βιολόγος Jack Szostak της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, της Μασαχουσέτης. «Είναι ένα καταπληκτικό ορόσημο», προσθέτει ο συνάδελφός του στοΧάρβαρντ George Church, ο οποίος ελπίζει μια μέρα να δημιουργήσει ένα ολόκληρο κύτταρο καθρέφτης-αντίγραφο της εικόνας του.

Ο καθηγητής γενετικής George Church που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή δήλωσε επίσης ότι βασικός τους στόχος τους είναι να προχωρήσουν πέρα από την «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γενετικού υλικού του ανθρώπου, στο να «γράψουν» (συνθέσουν) το δικό τους DNA με χημικό τρόπο!

test-540163

Βρέφη σε σωλήνα δοκιμής θα μπορούσε να είναι ο κανόνας στο μέλλον!

 

Μπορώ να κλωνοποιήσω μωρό Νεάντερταλ

Ο George Church, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι γνωστός  στο παρελθόν  υποστήριξε ότι είναι η εφικτή η κλωνοποίηση ενός Νεάντερταλ από απολιθωμένο δείγμα DNA, απλά είναι απαραίτητη μια γυναίκα πρόθυμη να κυοφορήσει το βρέφος. «Μπορώ να κλωνοποιήσω μωρό Νεάντερταλ» 

george-church

George Church, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Παρά ταύτα η σύνθεση ενός ολοκληρωμένου γονιδιώματος είναι μια δύσκολη προσπάθεια, έχοντας εφαρμοσθεί σε μικρά τμήματα του DNA σε μήκος που περιλαμβάνει έως και  200 ζεύγη βάσεων .

Στον άνθρωπο σε κάθε σωματικό κύτταρο υπάρχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Τα 22 πρώτα χαρακτηρίζονται ως αυτοσωμικά (ή αυτοσώματα) και το ένα χρωμόσωμα κάθε ζεύγους είναι μητρικής και το άλλο πατρικής προέλευσης. Το 23ο ζεύγος είναι το ζεύγος των φυλετικών χρωμοσωμάτων, τα ζεύγη βάσεων  ουσιαστικά είναι οι χημικές μονάδες του γενετικού υλικού.

Το χρηματιστηριακό κόστος

Με τα σημερινά  οικονομικά δεδομένα, το κόστος σύνθεσης ενός πλήρους γονιδιώματος από τους επιστήμονες που πρέπει να  περιέχει τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, όσα περίπου και  το ανθρώπινα ζεύγη είναι μια δαπανηρή προσπάθεια που κοστολογείται  είναι στα 90+ εκατομμύρια δολάρια.

Κινεζική προσπάθεια

Το δύσκολο έργο είναι να δημιουργήσουν το ένζυμο – είδωλο που συντονίζει τη διαδικασία αντιγραφής, που ονομάζεται DNA πολυμεράση. Αυτό θα πρέπει να συντεθεί από δεξιόστροφα αμινοξέα, αλλά συνήθως όταν  χρησιμοποιούνται ένζυμα πολυμεράσης έχουν περισσότερα από 600 αμινοξέα – που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ μεγάλα για την τρέχουσα συνθετική μέθοδο.

Έτσι, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Tsinghua στράφηκε προς το μικρότερο γνωστό ενζυμο πολυμεράσης (την  αφρικανική πανώλη των χοίρων και τον Ιο της πανώλης πολυμεράσης Χ, το οποίο περιέχει μόνο 174 αμινοξέα). «Δυστυχώς, η διαδικασία είναι επίσης εντυπωσιακά αργή – ίσως λόγω του μικρού μεγέθους της», λέει ο συνθετικός βιολόγος Ting Zhu, ένας πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής του Szostak ο οποίος βοήθησε να γίνει  η προσπάθεια.
Η ομάδα του  έκανε μια έκδοση ενός  καθρέφτη του ενζύμου και διαπίστωσαν ότι όπως και το φυσικό ισοδύναμο της, θα μπορούσε να επεκτείνει έναν καθρέφτη-εκκινητή που αποτελείται από 12 νουκλεοτίδια (κτίριο DNA μπλοκ) σε ένα καθρέφτη-κλώνο DNA 18 νουκλεοτιδίων σε περίπου τέσσερις ώρες? και σε 56-νουκλεοτιδίων κλώνου σε 36 ώρες.

web_Cover art 1

‘Ενα ένζυμο είδωλο πολυμεράσης είναι απαραίτητο για να αντιγραφεί το αριστερόστροφο DNA

Όταν η κανονική μορφή του ενζύμου  και το είδωλο του  αναμίχθηκαν μαζί στο ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα, και οι δύο διεργασίες αναδιπλασιασμού δούλεψαν ανεξάρτητα χωρίς παρεμβολές. Η πολυμεράση καθρέφτης-εικόνας θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει  τον  καθρέφτη-DNA σε καθρέφτη-RNA, και πάλι με αργούς ρυθμούς. Η εργασία δημοσιεύεται στο Nature Chemistry 1.

Εδώ να επισημάνουμε πως οποιοδήποτε  οργανισμός αρχίζει να δημιουργείτε  με αμινοξέα. Ευρίσκονται  ογδόντα διαφορετικοί τύποι, αλλά μόνο είκοσι από αυτούς βρίσκεται στους ζώντες οργανισμούς. Εάν τα αμινοξέα δημιουργήθηκαν από την ακτινοβολία στην πρωτόγονη Γη, δεν θα υπήρχε καμία αποκάλυψη ποιος τύπος οξέος θα δημιουργούταν. Οι πιθανότητες που υπάρχουν είναι ακριβώς μια στις τέσσερις. Το τέχνασμα είναι να απομονωθεί ο σωστός τύπος αμινοξέων. Κατόπιν τα σωστά αμινοξέα πρέπει να συνδεθούν μαζί στη σωστή ακολουθία για να παραγάγουν τα πρωτεϊνικά μόρια. Κάτι που τεχνικά ομοιάζει πολύ δύσκολο και σύνθετο.

Human Genome Project-HGP

Το Πρόγραμμα του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος  ονομάστηκε Human Genome Project-HGP, γι’ αυτό η αρχική ονομασία της δεύτερης  πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write.

Το HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Όμως ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον  να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα.

Ο Sven Klussmann, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της  Noxxon Pharma  λέει ότι η Noxxon Pharma ενδιαφέρεται..« έχει την επιδίωξη για μια παρόμοια προσέγγιση αλλά με μια πιο αποτελεσματική  μέθοδο που αφορά το ένζυμο».

Αγώνες επιστημόνων

Ο γενετιστής Κρεγκ Βέντερ έχει καταφέρει να συνθέσει ένα βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο βάσεις DNA. Το πρώτο αυτό συνθετικό γονιδίωμα μικροοργανισμού ουσιαστικά αποτελούσε αντίγραφο του πραγματικού. Το 2016 ο Βέντερ παρουσίασε ένα βελτιωμένο πρωτότυπο συνθετικό γονιδίωμα μήκους περίπου 500.000 βάσεων DNA.

Ταυτόχρονα, Ting Zhu  και οι συνεργάτες του ελπίζουν να οικοδομήσουν την μορφή ενός πιο αποτελεσματικού  ΕΙΔΩΛΟΥ πολυμεράσης, γνωστής ως Dpo4, το οποίο είναι χτισμένο από 352 αμινοξέα.

Στην ερευνητική εργασία τους, οι ερευνητές  του Tsinghua παρουσίασαν επίσης το έργο τους ως μια προσπάθεια να διερευνήσουν την χειρομορφία* της ζωής

*( Χειρομορφία είναι μια ιδιότητα της ασυμμετρίας σημαντική σε πολλούς κλάδους της επιστήμης. Η λέξη χειρομορφία προέρχεται από την Ελληνική , χειρ ( Kheir ), “χέρι”, ένα γνώριμο χειρικό αντικείμενο. Ένα αντικείμενο ή ένα σύστημα είναι χειρόμορφο εάν είναι διακριτό από τον καθρέφτη εικόνα του.  Δηλαδή, δεν μπορεί να υπερτίθεται επάνω σε αυτό)

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρωπίνων όντων, αλλά η πρόκληση είναι ιδιαιτέρως ισχυρή.

Στον αντίποδα σκεπτικιστές επιστήμονες από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής, ανησυχώντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική κοινωνία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB Γ.Γ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα