Αρχική » Aντιβιοτικά μια μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα μετά τον καρκίνο

Aντιβιοτικά μια μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα μετά τον καρκίνο

by admin

H ανθεκτικότητα στα  παραδοσιακά αντιβιοτικά θα γίνει «μια ακόμη μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα μετά από τον καρκίνο αν ο κόσμος δεν λάβει σοβαρά μέτρα» αυτό δήλωσε ο George Osborne υπουργός  οικονομικών της Αγγλίας στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο έως το 2050, ως αποτέλεσμα  της χρήσης των αντιβιοτικών που θα τους καθιστά ανίκανους ενάντια στις  κοινές λοιμώξεις – με αποτέλεσμα να πεθαίνουν περισσότεροι από  αυτή την αιτία, απ’ ότι σήμερα που η πλειοψηφία των ασθενών πεθαίνει από τον καρκίνο.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε επίσης ότι αυτό το φαινόμενο θα έχει “τεράστιο οικονομικό” αντίκτυπο“.

GeorgeOsborne2015

George Osborne

Το 2050, η μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και κατά 3,5 τοις εκατό – ένα σωρευτικό κόστος των £ 70 τρισεκατομμύριων!

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ήμισυ των αντιβιοτικών στους ενήλικες μπορεί να αποτύχει λόγω των ανθεκτικών μικρόβιων.

Τελευταίες έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η αντίσταση σε μερικά από τα πιο κοινά αντιβιοτικά επηρεάζει τα μισά παιδιά, προκαλώντας φόβους ότι η μελλοντική θεραπεία θα μπορούσε να καταστεί «αναποτελεσματική».

Ο  George Osborne είπε: «Εάν δεν λάβουμε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, η μικροβιακή αντοχή θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από ό, τι ο καρκίνος είναι σήμερα».

Δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα υγείας, αλλά  και  σημαντικό οικονομικό πρόβλημα. Το κόστος του να μην κάνουμε τίποτα, τόσο από την άποψη των ανθρώπινων ζωών που χάνονται  αλλά και η σπατάλη χρημάτων, είναι πολύ μεγάλη. Ο κόσμος πρέπει να έρθει μαζί μας για να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση.

«Πρέπει να αλλάξουν  δραματικά και τα κίνητρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες και όλους τους άλλους, να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα αυτό, με νέες ανταμοιβές, που  θα χρηματοδοτούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αντιβιοτικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση χρειαζόμαστε επίσης καλύτερη ταχεία διάγνωση που θα μειώσει τις τεράστιες ποσότητες περιττής χρήσης αντιβιοτικών.

Μια μελέτη που αναφέρεται στην έκθεση του Λόρδου O’Neill   αποκάλυψε πως τα δύο τρίτα των αποφάσεων  για χρήση των αντιβιοτικών ήταν πιθανό να έχουν ανάρμοστα  συνταγογραφηθεί για λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς ή καταστάσεις που δεν συνδέονται με τη μολύνσεις.[quote]οι ασθενείς πολύ συχνά απαιτούν αντιβιοτικά για ένα κοινό κρυολόγημα[/quote]

doctors-z

Για Δεκαπέντε χρόνια πριν, οι επιστήμονες σε διάφορες χώρες δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν σχετικά με τον ορισμό της μικροβιακής αντοχής (AMR) –  όρος για τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία τους. Με μια τεράστια επέκταση των αεροπορικών ταξιδιών το  χτύπημα των ιών μεταδόθηκε στους επιβάτες, και συνεπώς οι Ιοί έγιναν ανθεκτικοί στα φάρμακα, σε όλο τον κόσμο, εδώ μια συντονισμένη διεθνή προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας.

Ένας άλλος λόγος που αξίζει προσοχή είναι όταν ένας ασθενής φθάνει σε ένα νοσοκομείο με μια σοβαρή μόλυνση, οι πρώτες 48 ώρες είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για να προσδιοριστεί ποια βακτήρια προκαλούν τη λοίμωξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μόλις τα βακτήρια ταυτοποιηθούν μπορεί να στοχευθεί με ακρίβεια η χρήση για τα σωστά αντιβιοτικά. Αλλά σε αυτά τα πρώτα κρίσιμα διαστήματα των 48 ωρών ο πειρασμός είναι η θεραπεία του ασθενούς να συνδυάζεται με κάθε αντιβιοτικό. Εκθέτοντας σε βακτήρια όλα αυτά τα φάρμακα απλά η εξέλιξη επιταχύνεται και ταυτόχρονα η διαδικασία της αντίστασης.

Επίσης οι ασθενείς πολύ συχνά απαιτούν αντιβιοτικά για ένα κοινό κρυολόγημα, ακόμη και αν τα κρυολογήματα προκαλούνται από έναν ιό, που δεν είναι βακτήριο.

Αντίθετα τα Αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο ενάντια στα βακτηρίδια. Με την υπερκατανάλωση  στα αντιβιοτικά,  τροφοδοτείται  η διαδικασία με την οποία τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα.  Και οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να είναι τόσο αδύναμοι στην θέληση των ασθενών  για αλόγιστη κατανάλωση. Είναι μέρος της δουλειάς τους να παρέχουν  την σωστή θεραπεία και να κατευθύνουν .

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα