Αρχική » Τι ωραία πλαστικά φαγητά μου προσφέρεις!

Τι ωραία πλαστικά φαγητά μου προσφέρεις!

by admin

Την επόμενη φορά που θα προσθέσετε πατάτες στην παραγγελία του burger σας, έχετε πιθανότητες να προσθέσετε και επιπλέον χημικές ουσίες φθαλικών ενώσεων, τις DEHP και DINP*. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα fast food είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων από τους μη καταναλωτές, γεγονός που υποδηλώνει ότι  η <γρήγορη διατροφή> μπορεί να εκθέσει στους πελάτες σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.
*Οι φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικοί εστέρες, είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές (ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους). Χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Πολιτεία της Καλιφόρνια πρόσθεσε το φθαλικό εστέρα DINP στη λίστα με τις δυνητικά επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις. Αυτή τη στιγμή  οι περισσότερες δοκιμές έχουν γίνει, ωστόσο, η DINP παραμένει μέρος του καταλόγου των επικίνδυνων φθαλικών ενώσεων μέχρι νεωτέρας.

Η μελέτη,  δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (foxnews) από την Environmental Health Perspectives, όπου χρησιμοποίησαν στοιχεία από 8.877 συμμετέχοντες από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών(CDC) και  το Εθνικό Σύστημα Υγείας Πρόληψης – Διατροφής έρευνας και εξέτασης.
Η ηλικιακή ομάδα ορίστηκε από την ηλικία των 6 ετών και άνω, ένα μέγεθος δείγματος  που είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αντικατοπτρίζει εύλογα τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο της ομάδας μελέτης ανέφερε ότι έτρωγε κάποιο fast food στις προηγούμενες 24 ώρες. Στα Fast food περιλαμβάνονται επεξεργασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα, carryout ή τροφίμων παράδοσης, και τα τρόφιμα που προέρχονται από εστιατόρια χωρίς υπηρεσία σερβιτόρου.

fast-food-hamburger

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή τους τις τελευταίες 24 ώρες και έδωσαν δείγματα ούρων, τα οποία ελέγχθηκαν για προϊόντα διάσπασης των δύο συγκεκριμένων φθαλικών ενώσεων, τις DEHP και DINP

“Εστιάσαμε σχετικά με τη διατροφή σε μια μέρα, επειδή ο χρόνος ημίσειας ζωής αυτών των χημικών ουσιών, στο σώμα, είναι πολύ μικρή”,  δήλωσε η επικεφαλής Ami Zota, ScD, MS, επίκουρος καθηγήτρια της περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στο George Washington University και στο Ινστιτούτο Σχολής Δημόσιας Υγείας, η Zota είπε στο FoxNews.com. «Οι χημικές ουσίες στα ούρα αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά τις προηγούμενες 24 ώρες.”

Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα όπου συμπεριλήφθησαν αντιπροσωπευτικά οι διαφορές στην ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το εισόδημα των νοικοκυριών και το BMI (δείκτης μάζας σώματος)

Οι άνθρωποι με την υψηλότερη κατανάλωση γρήγορου φαγητού είχαν 23,8 τοις εκατό υψηλότερα επίπεδα του προϊόντος διάσπασης για τις ενώσεις DEHP! και σχεδόν 40 τοις εκατό υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών DINP!, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε fast food στην αναφερόμενη χρονική περίοδο.

“Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματά μας στατιστικά εξαιρετικά  και σημαντικά, θέλαμε επίσης να εξετάσουμε αν τα αποτελέσματα έχουν νόημα”, δήλωσε η Ζώτα. “Στην περίπτωσή μας, είδαμε μια διαφορά 20 έως 40 τοις εκατό ανάμεσα σε εκείνους που δεν τρώνε fast food και τους καταναλωτές που κατανάλωναν fast food,  τα αποτελέσματα που βρήκαμε ήταν εντυπωσιακά”.

ΗΠΑ

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει υποστεί ζημία από την έκθεση σε πλαστικοποιητές φθαλικών ενώσεων. Παρ ‘όλα αυτά, η επιστημονική αβεβαιότητα παραμένει  για το ενδεχόμενο ότι οι  φθαλικές ενώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου ή την αναπαραγωγική ανάπτυξη. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την ασφάλειά τους.

Ευρώπη 

(Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται συχνά σε βερνίκια νυχιών, δολώματα αλιείας, κόλλες, λούστρα, χρωστικές ουσίες βαφών, και σεξουαλικά βοηθήματα, που φτιάχνονται από το επονομαζόμενο “jelly rubber”. Μερικοί πωλητές τέτοιων βοηθημάτων συνιστούν την κάλυψή τους με προφυλακτικά κατά την εσωτερική χρήση, εξαιτίας των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Ο Ολλανδός αντιπρόσωπος της GreenpeaceΑγγλίας συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απαγόρευση βοηθημάτων που περιέχουν φθαλικές ενώσεις.)

Group Of Teenagers Sitting Outdoors Eating Fast Food

Μόνο η ουσία DEHP καταναλώνεται σε ποσότητα περίπου 500.000 τόνων, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων Ευρώ.
Κατά την αξιολόγηση των ουσιών αυτών (οι ουσίες αυτές μελετούνται από το 1997) για τους κινδύνους που εμφανίζουν για την ανθρώπινη υγεία βρέθηκαν μη αντιστρεπτές βλάβες στα νεφρά και ατροφία στους όρχεις (αποδόμηση των ιστών και μείωση του μεγέθους) σε διάφορα είδη ζώων, μείωση της γονιμότητας και προβλήματα στην ανάπτυξη των όρχεων σε νεογέννητα των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί στην ουσία κατά την εγκυμοσύνη ή την γαλουχία.
Η αξιολόγηση κατέληξε ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν και τον άνθρωπο και θεωρήθηκαν αρκετά για να καταχωρηθούν οι ουσίες αυτές ως τοξικές για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των ανθρώπων με την οδηγία 2001/59/EC τον Αύγουστο του 2001 (ευρωπαϊκή οδηγίας67/548/EEC Classification and Labelling of Dangerous Substances) με κωδικό R60 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα