Αρχική » Cross fit και ψυχοσωματική αποκατάσταση

Cross fit και ψυχοσωματική αποκατάσταση

by admin

Όπως είναι γνωστό το Cross Fit δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. απ τον coach Glassman. Ένας απ τους λόγους που το άθλημα πήρε τόσο μεγάλη δημοτικότητα είναι ότι χρησιμοποιήθηκε απo τις ένοπλες δυνάμεις των Η.Π.Α. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο στρατός των Η.Π.Α συμμετέχει σε πολέμους… (σε αυτό το άρθρο δεν θα κάνουμε πολιτική συζήτηση), θα αναφερθούμε στο πως το συγκεκριμένο άθλημα μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ψυχοσωματική αποκατάσταση!

Πολλοί βετεράνοι στρατιώτες επέστρεψαν με μόνιμες αναπηρίες ή και ακρωτηριασμούς. Σαν φυσικοθεραπευτής που είμαι, γνωρίζω  πολύ καλά τις σοβαρότατες ψυχικές μεταπτώσεις που προκαλούν τέτοιου είδους μόνιμοι τραυματισμοί! Επίσης γνωρίζω και την  πλήρη αναγκαιότητα της πολυαρθρικής λειτουργικής άσκησης που χρειάζεται στα συγκεκριμένα άτομα.[quote]γιατροί και φυσιοθεραπευτές του αμερικανικού στρατού πρότειναν και αναζήτησαν μια ψυχοσωματική αποκατάσταση [/quote]

1395

Δυστυχώς και ως ένα βαθμό απόλυτα δικαιολογημένο,  σε ένα άτομο που έχει υποστεί μια μόνιμη βλάβη, το επόμενο βήμα είναι η κατάθλιψη η άρνηση της πραγματικότητας και  η απομόνωση στον εαυτό του.  Αποκοινωνικοποίηση, μόνιμη απαισιοδοξία και απουσία κάθε στόχου είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν!

Παράλληλα η αναγκαιότητα πολυαρθρικών λειτουργικών ασκήσεων είτε για πρόληψη περαιτέρω μυώ σκελετικών βλαβών που δημιουργούνται απ την έλλειψη κινητικότητας, για λόγους αποκατάστασης ιάσιμων τραυματισμών ,για τόνωση και πρόκληση ερεθισμών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος είναι.. ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ![quote] Cross Fit συνεχείς εναλλασσόμενες λειτουργικές ασκήσεις σε υψηλή ένταση[/quote]

Για όλους τους παραπάνω λόγους, γιατροί και φυσιοθεραπευτές του αμερικανικού στρατού πρότειναν και αναζήτησαν μια ψυχοσωματική αποκατάσταση, σε ασθενείς με μόνιμη αναπηρία και ακρωτηριασμούς, στα Cross Fit box. Τα αποτελέσματα… ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τους βετεράνους να αρχίσει να περνά και στους πολίτες, και σιγά σιγά να τείνει να γίνει η πιο σίγουρη και ασφαλής μέθοδος ψυχοσωματικής αποκατάστασης! Οι λόγοι? Απλοί, και συγκεκριμένοι.

Σε οποιοσδήποτε μυοσκελετικό-νευρολογικό τραυματισμό, ανεξάρτητα από την σοβαρότητα του επιβάλλεται η σταδιακή φόρτιση, και επιβάρυνση, η λειτουργική κίνηση στο πλήρες εύρος της άρθρωσης, και τα συνεχώς εναλλασσόμενα ερεθίσματα στον εγκέφαλο! Αυτό ακριβώς είναι το Cross Fit!!! Δηλαδή συνεχείς εναλλασσόμενες λειτουργικές ασκήσεις σε υψηλή ένταση.

Ας πάμε στον ψυχολογικό τομέα. Φυσικοθεραπευτής  είμαι, όχι ψυχίατρος, αλλά είμαι και προπονητής και  έχω δει πολλούς, μα πάρα πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες.

Διαφορετική ψυχοσύνθεση και διαχείριση καταστάσεων.

Το Cross Fit πάνω απ όλα είναι ένα παιχνίδι…! Ναι αυτό ακριβώς! Γελάμε, χαιρόμαστε, κάνουμε πρωτόγνωρες ασκήσεις για το σώμα μας και θέτουμε συνεχώς καινούργιους στόχους (σε αυτό θα επανέλθω). Επομένως αγωγή της ψυχής-ψυχαγωγία. Είναι κοινωνικοποίηση! Το box είναι το σπίτι μας!

Η παρέα μας, οι φίλοι μας, οι φάσεις που περνάμε μαζί …οι δύσκολες και επίπονες στιγμές.
Η Αλληλοβοήθεια ή και ο  <χαβαλές> μετά την προπόνηση! Οι Στόχοι! είναι τόσο απλό, τόσο σοβαρό, τόσο ζωτικό! Κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς στόχους! Είτε, επαγγελματικούς, προσωπικούς, ή κοινωνικούς! Το Cross Fit σου δίνει στόχους! Να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό! να σηκώσεις πιο πολλά κιλά! Να κάνεις πιο πολλές επαναλήψεις, να κάνεις αυτό που είδες στο YouTube…να κάνεις αυτό που όταν πρωτοξεκινούσες σου φαινόταν αδύνατο! Να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!

Για όλους αυτούς τους λόγους το Cross Fit πιστεύω είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος ψυχοσωματικής αποκατάστασης, κοινωνικής επανένταξης σε άτομα που έχουν υποστεί μόνιμες αναπηρίες ή ακρωτηριασμό. Στην 16χρονη εμπειρία μου σαν φυσικοθεραπευτής και στην 6χρονη ως προπονητής, όχι απλά το συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά και μπορώ να το αποδείξω στον οποιοιδήποτε για την ωφέλεια του! Και μην ξεχνάτε, το Cross Fit απευθύνεται σε όλους γιατί προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες όλων.

Θανάσης Ζησιόπουλος

Τηλ.επικοινωνίας 694 694 0808

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα