Αρχική » Το ένδυμα προπόνησης και η κουλτούρα του στην εκγύμναση 1970 -2016

Το ένδυμα προπόνησης και η κουλτούρα του στην εκγύμναση 1970 -2016

by admin

Το ένδυμα προπόνησης και η κουλτούρα του στην εκγύμναση 1970 -2016 πότε ξεκίνησαν όλα και πως εξελίχτηκαν έως σήμερα. Οι εταιρείες οι τάσεις οι άνθρωποι.Η κοινωνική ψυχολογία κάθε εποχή.

Η Αρχή

Η περίοδος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στις ΗΠΑ ήταν η απαρχή της νέας Μυϊκής κουλτούρας του γυμναστηρίου. Η αποστροφή για την προηγούμενη βίαιη πολεμική  περίοδο δημιούργησε την  ανθρώπινη ανάγκη για νέες εκφάνσεις δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας, σε όλους τους τομείς.
Το ανθρώπινο σώμα αποδεσμεύτηκε από τον παραδοσιακό συντηρητισμό και ξεγυμνώθηκε σε κοινή θέαση, ως Μυϊκό σύμβολο στις παραλίες της Καλιφόρνια. Ένα σώμα που προέβαλε την δεκαετία του 1950 την ανδροπρεπή ισχύ αλλά δεν οριζόταν με την  ενδυματολογική  του ταυτότητα. Το έναυσμα δόθηκε αργότερα
[pp_gallery gallery_id=”11884″ width=”150″ height=”150″]

1965

Joe Gold

Οι παραλίες της Καλιφόρνια Venice Beach, Santa Monica μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισαν να μαζεύουν κάποιους παράξενους τύπους που γυμναζόταν δημόσια και προέβαλαν το σώμα τους. Ταυτόχρονα αυτοσχέδιες γυμναστικές επιδείξεις ομαδικής ισορροπίας όπου συμμετείχαν άντρες και γυναίκες δημιουργούσαν ένα κλίμα ευφορίας. Σε αυτό το ευνοϊκό διαμορφωμένο κλίμα ένας τύπος ο Joe Gold πρώην βετεράνος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου είχε την ιδέα να κατασκευάσει πρωτότυπα όργανα εκγύμνασης και να αναλογιστεί … δεν τους μαζεύω όλους αυτούς να γυμνάζονται οργανωμένα;

Πραγματικά το αποφασίζει και δημιουργεί το  1965 το Gold’s Gym στο Venice Beach της  Καλιφόρνια. Στήριγμα του η ασυμβίβαστη γυναίκα ηθοποιός Mae West (έχω κάνει ένα μικρό αφιέρωμα για αυτή την γυναίκα εδώ Mae West η Ασυμβίβαστη Γυναίκα που χτύπησε την συντηρητική ηθική

Εκεί θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα το νεοφερμένο  Αυστριακό Χωριατόπαιδο o Arnold Schwarzenegger που θα εργαστεί για αυτόν βλέποντας τον ως μια πατρική φιγούρα.
[pp_gallery gallery_id=”11893″ width=”100″ height=”100″]

1970  

Ο πρώτος σχεδιαστής προπονητής

Ο Joe Gold δεν ήταν μόνο προπονητής, ήταν και επιχειρηματίας, επένδυσε στο Brand Name που δημιούργησε ενδυματολογικά. Προώθησε το μάρκετινγκ με τα δικά του αθλητικά φανελάκια γυμναστικής εμφανίζοντας και μια νέα ‘‘φωναχτή’’ γυμναστική κουλτούρα επάνω στο ένδυμα.
[youtube width=”500″ height=”300″ video_id=”gEH_4PKKKSk”] Αυτή η φανέλα θα γινόταν διαχρονικό σύμβολο, το Gold’s Gym και αργότερα το World Gym θα αποτελέσουν την Viral κουλτούρα, που ως ομαδικός παροξυσμός θα διαδοθεί.

1980 -1990

Mια χαρούμενη τρελή εποχή – Pop άποψη

Μαϊάμι και Καλιφόρνια έπρεπε  να συνδυαστούν το χρώμα και το σχέδιο έσπασε το καθιερωμένο παντελόνι σωλήνα οι φαρδιές πολύχρωμες  παντελόνες με τα αντίστοιχα φαρδιά , φανταχτερά 3/4 μπλούζες και φανέλες προέβαλαν όσο ποτέ την νέα γυμναστική τάση που προβαλλόταν σε πλαίσια έθνικ και Pop άποψης.

80S Workout Fashion  Jane Fonda
Jane Fonda: Η γυμναστική και οι γυναίκες οφείλουν πολλά σε μια γυναίκα, που ουσιαστικά προώθησε με την εικόνα της το σύγχρονο exercise life style, την Jane Fonda.
Η αεροβίωση επέβαλε στην εποχή της  το dress code, όπου πολλή σύντομα το ένδυμα του κολάν (Tights ) θα το φορούσαν και οι άντρες! Αυτό που φάνταζε τρελό για την προηγούμενη εποχή στα τέλη του 80 και στις αρχές του 1990 καθιερώθηκε ως Hard Core ενδυμασία για τους άντρες και sexy εικόνα για τις γυναίκες. [pp_gallery gallery_id=”11903″ width=”100″ height=”100″][quote]Στα σχέδια δεν υφίσταται απαγόρευση και κομφορμισμός[/quote]

Μια φανταστική πολυχρωμία όπου τα έντονα χρώματα και τα πολυγωνικά σχήματα αντικατοπτριζόταν σε φόρμες και μπλούζες, ήταν ένα έξυπνο στοίχημα που κέρδισαν οι σχεδιαστές της εποχής ακολουθώντας την ψυχική ευφορία της pop art κουλτούρας.
Η προπόνηση αφομοίωσε μέσα στην καθημερινότητα την πολυσυλλεκτικότητα των χρωμάτων διώχνοντας από τα γυμναστήρια τα μουντά, και αυστηρά χρωματικά μοτίβα.
το ευνοούσε η εποχή των διαστημικών λεωφορείων, της dance κουλτούρας και του clubbing.

Κύριοι ενδυματολογικοί σταθμοί στο exercise style

  • Το κορμάκι μπαλέτου εισάγεται στο AEROBIC και στο Bodybulding στις Γυναίκες
  • Το κολάν (tights) φοριέται χωρίς ντροπή από άντρες και γυναίκες στα γυμναστήρια
  • Τα πολύχρωμα φαρδιά παντελόνια υιοθετούνται ως exercise pop κουλτούρα και αργότερα ως Hip – Hop τάση.
  • Στα σχέδια δεν υφίσταται απαγόρευση και κομφορμισμός, απελευθερωμένα και δημιουργικά απεικονίζεται στα ενδύματα η ελευθερία της  πολυχρωμίας.

Κύριοι εκπρόσωποι την εποχή αυτή στο ενδυματολογικό training dress code είναι οι:
Crazee Wear, Gorilla Wear, Andreas Cahling.

Η άνεση και η λειτουργικότητα

Κάποιος σήμερα θα σκεφτεί ποιος ο λόγος κάποιοι άνδρες και γυναίκες εκείνη την εποχή να μοιάζουν με τον MC HAMMER στο τραγούδι MC Hammer – U Can’t Touch This[youtube width=”500″ height=”300″ video_id=”otCpCn0l4Wo”]

Θα παρατηρήσεις πως στο video η κουλτούρα έχει διαδοθεί παντού φαρδιά παντελόνια και κοντά κολάν γυμναστικής φοριούνται από τις γυναίκες. Dance ρυθμός και γυμναστική έχουν κοινή ιδεολογία έντασης και ψυχαγωγίας.
Το μόνο πρακτικό ζήτημα ήταν στο γυμναστήριο όπου η φόρμα σκάλωνε κάποιες φορές στα μηχανήματα αλλά για τους τύπους με τα τεράστια πόδια δεν ήταν πρόβλημα..ΟΚ!

2000

Λίγο πριν το 2000 μια νέα τάση άρχισε να εξαπλώνεται. Οι άνδρες επιζητούσαν πιο σκληρές εκδοχές στην εξωτερική τους προβολή στο δρόμο, και  ταυτόχρονα πιο Hard Rock μουσικές αναζητήσεις την ώρα της προπόνησης. Χρωματικοί συνδυασμοί Μαύρου, και Γκρι, χρωμάτων βάσης, συνδυαζόταν με το σκούρο γαλάζιο η το μώβ χρώμα. Μονοχρωμία η και διχρωμία προέβαλε την ταυτότητα. Οι γυναίκες άρχισαν να αποφεύγουν τα electric ρούχα και τα  ζωηρά κολάν προτιμώντας τις πιο κλασσικές χρωματικές επιλογές, ταυτόχρονα οι επιρροές στην εξάσκηση συνδύαζαν το σκληρό προφίλ με πιο minimal χρωματικούς συνδυασμούς. Οι παντελόνες αποσύρθηκαν ως πολύχρωμες επιλογές αλλά παρέμειναν ως μονόχρωμα αξεσουάρ. Ταυτόχρονα άρχισε σιγά σιγά οι μπλούζες να ενσωματώνεται πιο κοντά στο σώμα (κολλητές) και το κάτω μέρος να οδεύει σε φόρμες με κλασσικό μοτίβο.[pp_gallery gallery_id=”11956″ width=”100″ height=”100″]

Τα ρούχα NPC του διοργανωτή αγώνων Jim Manion άρχισαν να αρέσουν στους άντρες. Στις γυναίκες και τους πιο FITNESS άντρες  θα άρχιζαν σιγά σιγά να εισέρχονται στο workout dress και οι μεγάλες εταιρείες όπως η NIKE.

Το κουστούμι [pp_gallery gallery_id=”11969″ width=”100″ height=”100″]Yπάρχουν περιπτώσεις όπου διαχρονικά το φοράς και σε φοράει, οι παραπάνω φωτογραφίες είναι ενδεικτικές για το πώς δείχνουν κάποιοι με το συμβατικό τρόπο ένδυσης. Μια από τις εταιρίες που προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα ήταν η Hot Bodz .

Σήμερα

[pp_gallery gallery_id=”12016″ width=”100″ height=”100″]

Εταιρείες όπως η Gasp  η Gorilla Wear, Strong lift, Animal (Bodybuilding & fitness) ή η Εverlast (Boxing & Fitness)t προωθούν το πιο σκληρό αντρικό προφίλ σε νέες μορφές δυναμικής κουλτούρας συνταυτίζονται με το bodybuilding όπως η μάχη του δρόμου αλλά και η γυναικεία αντίδραση στα ανδρικά καθιερωμένα. Σκληρές και οι γυναίκες ωθούνται σε μια fight street fashion που ‘‘μαλακώνει’’ από πιο γνωστές εταιρείες όπως η NIKE ή UNDER ARMOUR ή η ADIDAS λόγω μεγάλων τμημάτων marketing σε όλα τα αθλήματα. Κάποιους τους γοητεύει το σκληρό style των φωτογραφιών, άλλους απλά η προσπάθεια. Οι μεγάλες εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και επενδύουν στο δυναμικό μερίδιο της αγοράς

[pp_gallery gallery_id=”12031″ width=”100″ height=”100″]

Τα συνθήματα
Η συνθηματολογία δεν λείπει, το ίδιο το σχέδιο δεν αρκεί να προβάλει το μήνυμα, ο άνθρωπος επιλέγει και το μήνυμα το οποίο πρέπει να διαδοθεί στους άλλους ανθρώπους, δυναμικά. Bodybuilding, Cross Fit ή απλά στο γυμναστήριο. Είναι σαν να σου φωνάζει …έχω τον χώρο μου ….εγώ γυμνάζομαι και το παλεύω. Δεν είναι ένας εκφοβισμός, είναι πιστεύω περισσότερο μια δήλωση διαφορετικότητας, που προκύπτει από την ζωή των μεγαλουπόλεων που ασφυκτικά περιορίζει τον χώρο.

[pp_gallery gallery_id=”12039″ width=”100″ height=”100″]

Η γυναίκα
Όπως προανέφερα η γυναίκα δεν είναι πια η παλιά φυσιογνωμία που γνωρίζαμε, έχει ενταχτεί και αυτή στην δυναμική κουλτούρα εκγύμνασης, δεν είναι μόνο οι αθλήτριες αλλά και οι καθημερινές αθλούμενες που επιδιώκουν το καθημερινό workout. Στην κοινωνία της πληροφορίας με τα έξυπνα gadgets οι τελευταίες τάσεις έχουν επαναφέρει την πολυχρωμία αλλά με διαφορετική χάραξη συμβόλων στο ένδυμα. Μια νέα τάση δημιουργήθηκε, η γυναίκα απαιτεί και στο γυμναστήριο ισότητα και αναγνώριση.

Από την ρομαντική εποχή μεταφερθήκαμε στο σήμερα, όπου άντρες και γυναίκες μπήκαν  στην δυναμική ενδυματολογική πρόκληση του γυμναστηρίου, τελικά ο ανταγωνισμός απασχολεί και το workout ένδυμα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα