Αρχική » ΤΟ ΑΙΜΑ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !

ΤΟ ΑΙΜΑ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !

by admin

O Bodybuilder γιατρός Γιώργος Τουλιάτος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι αντιμετωπίζει καθημερινά περιστατικά όπου πολλοί χρήστες σχοινοβατούν στο κενό, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου οι κίνδυνοι για τη υγεία τους ελλοχεύουν σε καθημερινή βάση.  Σήμερα στο σύγχρονο fitness life style η χρήση αναβολικών αλλά και άλλων φαρμάκων, όπως τα ανδρογόνα, η θυροξίνη, οι αυξητικές ορμόνες και τα κορτικοειδή ευθύνονται  και  για την αύξηση του αιματοκρίτη, οι ασθενείς με ερυθροκυττάρωση, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, έχουν αυξημένη γλοιότητα αίματος, η οποία μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία θρόμβων, με  αποτέλεσμα την απόφραξη αγγείων και κατά συνέπεια την εμφάνιση εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, εγκεφαλική αιμορραγία, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, στηθάγχη, έμφραγμα, πνευμονική εμβολή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, και σε ορισμένες περιπτώσεις επείγον, να μειωθούν τα επίπεδα του αιματοκρίτη.


Παρακάτω τι αναφέρει ο Bodybuilder γιατρός

Ενα δείγμα αίματος από αιμοληψία, το φυγοκεντρούμε κι ύστερα ξεχωρίζουμε τον κίτρινο όρο όπου εκεί βρίσκονται οι βιοχημικοί, οι ορμονικοί,, οι καρκίνοι δείκτες, οι ηλεκτρολύτες, οι βιταμίνες. Ο ορός βρίσκεται στο άνω μέρος του διαλύματος, ενώ τα ερυθροκύτταρα στο ίζημα.

Ένα δείγμα αίματος απαρτίζεται από δύο κύρια συστατικά:

1) Το ερυθρό ίζημα που αποτελείται από ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια

2) Τον κιτρινωπό ορό, μέσα στον οποίο κυκλοφορεί πληθώρα διαφορετικών συστατικών όπως:

α) Βιοχημικοί δείκτες, β) Ορμόνες-πεπτίδια, γ) Βιταμίνες-ηλεκτρολύτες, δ) Καρκινικοί δείκτες, ε) Παράγοντες πήξης, στ) Φλεγμονώδεις πρωτεΐνες.

‘Ενας υψηλός αιματοκρίτης (ποσοστιαία αναλογία των ερυθρών στην ποσότητα αίματος) Θα δώσει μικρότερο όγκο ορού και αντιστρόφως.

Συνεπώς, είναι εφικτό να γίνει μια ευρεία ανάλυση βιοχημικών-ορμονικών εξετάσεων, στην περίπτωση που το υποκείμενο έχει χαμηλότερο αιματοκρίτη.

Διαφορετικά, μεγαλύτερη ποσότητα αίματος πρέπει να αφαιρεθεί.

Στο παρακάτω δείγμα για παράδειγμα Ο ασθενής έχει σοβαρή αναιμία (20% αιματοκρίτη) Αυτό όμως επιτρέπει μεγαλύτερη συλλογή ορού (κιτρινωπό)  

Φωτογραφία 1

Αντίθετα σε έναν bodybuilder, όπου συνήθως έχουμε υψηλό αιματοκρίτη (ερυθροκυττάρωση) λόγω ΑΑΣ (αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή), το κιτρινωπό πλάσμα είναι ελάχιστο  

Αίμα bodybuilder με 60% αιματοκρίτη Βλέπετε πόσο λίγο είναι το πλάσμα επάνω  (φωτογραφία 2)

Φωτογραφία 2

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα