Αρχική » Σύνδρομο ακρωμιακού ώμου. Σύνδρομο πρόσκρουσης

Σύνδρομο ακρωμιακού ώμου. Σύνδρομο πρόσκρουσης

by admin

Πολλές φορές στο CF (CrossFit) έχω ακούσει για ενοχλήσεις στην περιοχή του ώμου, ένας απ τους πιο συχνούς τραυματισμούς είναι το σύνδρομο ακρωμιακού ώμου, τι είναι αυτό?

SHOLDERS

Το “Σύνδρομο πρόσκρουσης” του ώμου Τι είναι;

Με τον όρο “σύνδρομο πρόσκρουσης” περιγράφουμε μια κλινική κατάσταση κατά την οποία, το τενόντιο “πέταλο” των στροφέων μυών (υπερακάνθιος,  ο υπακάνθιος, ο ελάσσων στρόγγυλος,  και ο υποπλάτιος  μυς) συμπιέζεται παθολογικά, από τις πρόσθιες δομές του κορακοακρωμιακού τόξου , δηλαδή μεταξύ του ακρωμίου, του κορακοακρωμιακού συνδέσμου και της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης αυτής είναι ο ερεθισμός των στροφέων μυών του ώμου, γεγονός που καταστέλλει την λειτουργία τους όσον αφορά τον έλεγχο της κεφαλής του βραχιονίου, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση των χεριών πάνω από το ύψος του κεφαλιού
Tendinosis-..(Εικ.2)  π.χ ρίψεις και κολύμβηση,  γεγονός το οποίο διαιωνίζει την διαδικασία της πρόσκρουσης. Η αύξηση της πίεσης ή τενοντίτιδα στο τενόντιο πέταλο των στροφέων και κυρίως στον τένοντα του υπερακανθίου μυός (τενοντίτιδα υπερακανθίου), μπορεί να οδηγήσει στην χρόνια τριβή και τελικά στην ρήξη των τενόντων των στροφέων μυών.

Αιτίες

Το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί να έχει ποικιλία από  άμεσες ή έμμεσες αιτιολογίες. Οι κύριες αιτίες είναι

  1. Ένταση (τενοντίτιδα) στον τένοντα του πετάλου των στροφέων και κυρίως του υπερακανθίου μυός.
  1. Μερική ή ολική ρήξη του τένοντα του πετάλου των στροφέων μυών.
  1. Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου.
  1. Τενοντοπάθεια του τένοντα του πετάλου των στροφέων από χρόνια υπέρχηση.
  1. Αστάθεια της άρθρωσης του ώμου.
  1. Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης της ωμοπλάτης που αρθρώνεται με τον βραχίονα.
  1. Μη φυσιολογική μυική συνεργασία στον ώμο.
  1. Διαφορετική μορφολογία ακρωμίου (τύπου III) και συνοδό αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Κλινική εικόνα/ φυσική εξέταση

Οι ασθενείς με “σύνδρομο πρόσκρουσης” συχνά παραπονιούνται για:

  • Πόνο του ώμου και πόνο που μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα.
  • Αδυναμία ή δυσκολία στις δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση των χεριών πάνω από το κεφάλι.
  • Νυχτερινό πόνο, ξυπνάνε από τον πόνο ή δεν μπορούν να βρουν θέση ανακούφισης στον ύπνο.
  • Πιθανόν εμφανίζουν παραισθησία στον άνω βραχίονα, περιγράφουν αίσθημα “νέκρωσης” του βραχίονα.

 

[youtube width=”500″ height=”350″ video_id=”IjF2oJlqujw”]

Σύνδρομο ώμου πρόσκρουση – κίνηση των ώμων και της αλλαγής του ακρωμίου

Στην φυσική εξέταση οι ασθενείς με σύνδρομο πρόσκρουσης εμφανίζουν κυρίως απώλεια κίνησης του ώμου (ποσοτική και ποιοτική) και πόνο σε συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς κίνησης (επώδυνο τόξο)

Είναι πολύ σημαντικό για την σωστή διάγνωση εδώ να αποκλειστούν άλλα αίτια που μπορεί να δίνουν τα ίδια συμπτώματα, όπως παθολογικές καταστάσεις τις αυχενικής μοίρας.

Πως μπορεί αυτό να προκληθεί μέσω της προπόνησης του CF? Κατ αρχήν μην  ξεχνάμε τον χρυσό κανόνα της προπόνησης “άκου το σώμα σου” Πάντα λόγο αυξημένου όγκου προπόνησης είναι πιθανόν να προκληθούν τραυματισμοί! Γι αυτό όταν νιώθουμε ενοχλήσεις πρέπει να ενημερώνουμε τον προπονητή μας, να σταματάμε την προπόνηση και να τοποθετούμε πάγο στη πάσχουσα περιοχη. Ειναι τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης κάποιου πιθανού τραυματισμού.

Snatch54

Δυστυχώς πολλές φορές πάνω στην ένταση του WOD θυσιάζουμε την τεχνική! Τεράστιο λάθος! Αν  οι πιέσεις ώμου δεν εκτελούνται σωστά, αν δεν ”κλειδώνουμε” την κεφαλή, καταπονούμε ιδιαίτερα την άρθρωση και την θέτουμε σε κίνδυνο! Αν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, ειδικότερα οι αρχάριοι η μετά από αρκετό χρόνο αποχής και  προσθέτουμε παραπάνω κιλά στην μπάρα απ αυτά που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του WOD, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό η προοδευτικότητα στην προπόνηση! Γι αυτό και ο κάθε προπονητής προσαρμόζει τα κιλά ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες του κάθε αθλούμενου.

group

Τέλος το κακό kiping και ειδικά το baterfly στις έλξεις. Η ταλάντευση γίνεται για να αποφορτίζεται η άρθρωση και να εκτελείτε η επανάληψη απ τους μύες της λεκάνης και απ τις δυνάμεις που αναπτύσσονται απ την κίνηση του σώματος μας και όχι καταπονώντας την πολύπλοκη άρθρωση του ώμου.

Θεραπεία

Το “μαγικό κλειδί” για την πετυχημένη θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης είναι ο καθορισμός της πραγματικής αιτίας των συμπτωμάτων της πρόσκρουσης. Ο παράγοντας αυτός γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός, όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και υπάρξει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, επειδή οι χειρουργικές διαδικασίες διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την αιτία της πρόσκρουσης π.χ. ακρωμιοπλαστική σε ακρώμιο τύπου III.

Η ένδειξη για να χειρουργηθεί κανείς είναι η στασιμότητα στην ανάρρωση, σε επίπεδο που περιορίζει λειτουργικά τον ασθενή ή η ένταση των συμπτωμάτων που δεν υποχωρούν.

Η συντηρητική θεραπεία είναι πολύ δημοφιλής και επιτυχής, η οποία αποτελείται από ένα συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων που περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή και κυρίως ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης.

shoulder-pain-back

 

Σημεία όπου επικεντρώνεται ο πόνος (φωτογραφία)

Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδών στην υπακρωμιακή περιοχή, για τον έλεγχο των επώδυνων συμπτωμάτων στην οξεία φάση του συνδρόμου. Στην συντηρητική θεραπεία εφαρμόζουμε εξειδικευμένη φυσικοθεραπεια, manual therapy ,κινητοποίηση ώμου, χειρομάλαξη, εναλλαγή θερμού-ψυχρού, ενδυνάμωση με λάστιχα αντίστασης επίδεση με kinisiotape.

Κάποιος που υποφέρει από σύνδρομο πρόσκρουσης δεν είναι απαραίτητο να διακόψει την προπόνηση, απλά είναι απαραίτητο να την προσαρμόσει έτσι που να μην ενεργοποιείται η πάσχουσα άρθρωση.
Σε περίπτωση αποκατάστασης θα επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα μόνο όταν θα έχουμε παντελή έλλειψη πόνου σε όλο το εύρος της κίνησης.

Τέλος ακούτε και ρωτάτε τους προπονητές σας. ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕ τις συμβουλές τους θα έχετε μια ασφαλή προπόνηση και μια προοδευτική αύξηση των δυνατοτήτων σας, όσο επιθυμείτε εσείς να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, άλλο τόσο επιθυμεί και ο προπονητής σας! Αυτό όμως γίνεται μόνο μέσω της σωστής τεχνικής και της ιδανικής ισορροπίας βάρους-ταχύτητας-όγκου επαναλήψεων σε συνάρτηση με τον χρόνο. Και αυτό ο προπονητής σας έχει περισσότερη εμπειρία, γνώση και νηφαλιότητα να το κρίνει!

Καλές και ασφαλείς προπονήσεις!

Θανάσης Ζησιόπουλος

Τηλ.επικοινωνίας 694 694 0808

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα