Αρχική » Πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος

by admin

Ο πόνος στο στήθος, ειδικά όταν είναι δυνατός και ξαφνικός, είναι ένας συχνός λόγος ανησυχίας στους περισσότερους από μας. Και βέβαια οι πιο πολλοί φοβόμαστε ότι οφείλεται σε καρδιοπάθεια.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον πόνο ή δυσφορία στο στήθος, εκτός της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων τη δυσπεψία ή τον μυϊκό πόνο (πίνακας 1).

 

Καρδιακές παθήσεις Στεφανιαία νόσος, φλεγμονή της καρδιάς (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα)
Πνευμονικές παθήσεις Πλευρίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, καρκίνος, τραύμα, εμβολή
Μυοσκελετικά αίτια Μυϊκός πόνος, τραύμα, αρθρίτιδα στο θώρακα, στους ώμους, στην ωμοπλάτη, στον αυχένα, οστεοπόρωση
Γαστρεντερικές παθήσεις Οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου,  παθήσεις χοληδόχου κύστης, κ.α.
Νευρολογικά αίτια Νευραλγίες στα μεσοπλεύρια νεύρα (νευρόπονοι)
Ψυχολογικά αίτια Καταστάσεις άγχους
Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής
(στις γυναίκες)Πόνος στο μαστό λόγω περιόδου Μπορεί να αφορά τον έναν ή και του δύο μαστούς
Ιογενείς λοιμώξεις Προκαλούν μυαλγίες

 

  Πίνακας 1: Κυριότερες αιτίες πόνου στο στήθος

Μερικές φορές όμως, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως η στεφανιαία νόσος, στην οποία τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) παρουσιάζουν στενώσεις λόγω της συσσώρευσης λίπους δηλαδή λόγω της αθηροσκλήρωσης  (εικόνα 1). Η παροχή αίματος προς την καρδιά μειώνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει σταθερή στηθάγχη, ασταθή στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).

Hart

Εικόνα 1: Τα στεφανιαία αγγεία «αγκαλιάζουν» την καρδιά και της παρέχουν αίμα. Είναι η δεξιά και η αριστερή στεφανιαία αρτηρία. Η αριστερή χωρίζεται στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο και στον περισπώμενο (δεν φαίνεται στο σχήμα).

Η γρήγορη διάγνωση και η θεραπεία για τους ανθρώπους που έχουν πόνο στο στήθος εξαιτίας στεφανιαίας νόσου, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιπλοκών της ασθένειας αυτής.

Διερεύνηση του πόνου

Όταν επισκεφτείτε τον ιατρό σας για να μάθετε τι συμβαίνει, καλό θα είναι να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • πότε ξεκίνησαν τα επεισόδια πόνου;
  • πόσο διαρκούν κάθε φορά;
  • επηρεάζεται ο πόνος με την κίνηση του σώματος ή των χεριών;
  • εμφανίζονται όταν κουράζεστε ή στα καλά καθούμενα όταν είστε ήρεμος;
  • έχετε άλλα συμπτώματα τη στιγμή του πόνου (πόνο στην πλάτη ή στο λαιμό, μουδιάσματα στα χέρια, ιδρώτες);
  • πως υποχωρεί ο πόνος (μόνος του ή με κάποιο φάρμακο);
    [quote]Όταν ο πόνος οφείλεται στην καρδιά και μάλιστα σε έμφραγμα μυοκαρδίου, μπορεί να επεκτείνεται στο αριστερό χέρι, στο σαγόνι, στην πλάτη και γενικώς στο θώρακα[/quote]

Επίσης μεγάλης σημασίας είναι να αξιολογούνται και οι άλλοι παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την καρδιά, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης.

Όταν ο πόνος οφείλεται στην καρδιά και μάλιστα σε έμφραγμα μυοκαρδίου, μπορεί να επεκτείνεται στο αριστερό χέρι, στο σαγόνι, στην πλάτη και γενικώς στο θώρακα. Αν είναι μια κρίση στηθάγχης διαρκεί μέχρι 10 λεπτά και περνάει μόνος του ή με τη χρήση υπογλώσσιων δισκίων (νιτρώδη).  Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος δεν σχετίζεται με τις κινήσεις του σώματος και δεν εντοπίζεται σε ένα σημείο που θα μπορούσαμε να δείξουμε με το δάκτυλό μας, αλλά είναι σαν ένα σφίξιμο, σαν να τοποθέτησαν στο στήθος μας ένα μεγάλο βάρος. Συχνά ο άρρωστος αδυνατεί να περιγράψει με λόγια το είδος του πόνου και φέρνει την σφιγμένη γροθιά του μπροστά από το στέρνο, υποδηλώνοντας έτσι τον συσφικτικό χαρακτήρα του συμπτώματος του (εικόνα 2). Ο πόνος του εμφράγματος διαρκεί μέχρι μισή ώρα και τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ πιο δραματικά.
^9EAA21A044D1847950DC49A680B6F62DABEFF8EC91E4EC26B8^pimgpsh_fullsize_distr

Εικόνα 2: Χαρακτηριστική κίνηση που κάνει κάποιος με πόνο στο στήθος λόγω στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος μυοκαρδίου. Ο ασθενής φέρνει τη γροθιά του στο στήθος, υποδηλώνοντας ότι κάτι τον «σφύγγει», τον βαραίνει.

Σε περίπτωση μυοσκελετικού πόνου συνήθως ο πόνος εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο, αναπαράγεται με την κίνηση, την επαφή και την πίεση του σημείου αυτού, ενώ μπορεί να υπάρχει ιστορικό πρόσφατου τραυματισμού, μυικής κόπωσης ή κρυολογήματος. Μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες και βελτιώνεται με τη λήψη παυσίπονων ή μυοχαλαρωτικών δισκίων.

Ο πόνος από το στομάχι που μπορεί να αντανακλά στο στήθος εμφανίζεται όταν είμαστε νηστικοί, ενώ ο πόνος που οφείλεται σε πάθηση της χοληδόχου κύστης εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η οισοφαγίτιδα ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί έναν καυστικό πόνο (καούρα) που εμφανίζεται κυρίως μετά από πλούσιο γεύμα, κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος και έχει περιοδικό χαρακτήρα (έρχεται και φεύγει). Υποχωρεί μόνος του ή μετά από λήψη αντιόξινων.

Γενικά, αναλόγως το αίτιο διαφοροποιείται ο τρόπος που εμφανίζεται και υποχωρεί ένας πόνος στο στήθος.

Θεραπεία

Γενικά οι άτυποι πόνοι στο στήθος υποχωρούν μόνοι τους ή μετά από χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων. Αναλόγως με το αίτιο του πόνου, ο ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας (π.χ. παθολόγος ή γαστρεντερολόγος για το στομάχι και τον οισοφάγο, ορθοπεδικός για προβλήματα οστών και μυαλγιών κλπ.), θα σας συμβουλέψει τι να αποφύγετε και τι να προσέξετε ή αν είναι απαραίτητο θα σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή.[quote]νιτρώδη υπογλώσσια χάπια μπορεί να ρίξουν απότομα την πίεση. Όχι λοιπόν άσκοπη χρήση.[/quote]

Όταν υπάρχει λόγος ανησυχίας και υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να συμπτώματά σας να οφείλονται στην καρδιά, τότε χρειάζεται διερεύνηση και μάλιστα άμεσα. Το καλύτερο είναι να σταματήσετε ότι κάνετε και να καθίσετε κάπου ήρεμα. Να καλέσετε εσείς ή ο συνοδός σας το ασθενοφόρο. Αν έχετε ήδη πρόβλημα καρδιάς και έχετε νιτρώδη υπογλώσσια χάπια μαζί σας (ή σε μορφή σπρέι) μπορείτε – αφού μιλήσετε με το ιατρό σας – να τα χρησιμοποιήσετε. Προσοχή! Μπορεί να ρίξουν απότομα την πίεση. Όχι λοιπόν άσκοπη χρήση. Επίσης μπορείτε να πάρετε μια ασπιρίνη όσο περιμένετε, αρκεί να μην έχετε πρόβλημα έλκους στομάχου!

Στο νοσοκομείο ο καρδιολόγος θα ελέγξει την κατάστασή σας με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, με υπερηχογράφημα καρδιάς (εάν είναι απαραίτητο) και με εξετάσεις αίματος που θα περιλαμβάνουν και ειδικά καρδιακά ένζυμα (όπως η τροπονίνη). Εφόσον η περίπτωση το απαιτεί θα γίνει εισαγωγή σας στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο, αντιμετώπιση και θεραπεία.

Κάθε πόνος στο στήθος δεν σημαίνει καρδιοπάθεια. Το άγχος, οι πόνοι των αρθρώσεων και των μυών, το στομάχι και ο οισοφάγος είναι πολύ συχνές αιτίες. Όταν υπάρχει φόβος για καρδιακή προσβολή, η ψυχραιμία και η αναζήτηση βοήθειας από το περιβάλλον σας είναι η καλύτερη αντίδραση.

Ιωάννης Α. Ευθυμιάδης

Καρδιολόγος

Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Υπεύθυνος καρδιολόγος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα