Αρχική » Και την ντοπαρισμένη καρδιά θα στην αλλάζουν στο μέλλον

Και την ντοπαρισμένη καρδιά θα στην αλλάζουν στο μέλλον

by admin

Είναι μια χαρμοσύνη είδηση για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας αλλά και για πολλούς άντρες που βιο-  κακοποίησαν από τα αναβολικά ή τα ναρκωτικά το συκώτι τους, την καρδιά τους, τα νεφρά τους. Σκέψου, δεν είναι μόνο για τους συνήθεις καρδιοπαθείς.  Στην περίπτωση των χρηστών αναβολικών στεροειδών πρόκειται για μια μελλοντική ευτυχία, διότι θα μπορούν να «χτυπούν» τις δόσεις τους, και να αλλάζουν την προβληματική καρδιά τους!

Eρευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρουσίασαν στους δημοσιογράφους αυτή την αδρανή καρδιά μεγέθους κερασιού, βυθισμένη μέσα σ’ ένα υγρό.


[youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”c8aFrXiqUI8″]


Η διαφορά με τη φυσική καρδιά, είναι  στο μέγεθος,  η εκτυπωμένη καρδιά είχε μέγεθος κερασιού. Οι  επιστήμονες δηλώσαν ότι σε δύο χρόνια  θα έχουν εκτυπώσει ίσες σε μέγεθος καρδιές, αλλά  έτοιμες προς μεταμόσχευση! «Είναι η πρώτη φορά που τυπώνουμε μια καρδιά ολόκληρη μαζί με τα κύτταρά της και τα αιμοφόρα αγγεία της, είναι επίσης η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε ύλη και κύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή», είπε ο καθηγητής Ταλ Ντβιρ, που διηύθυνε τις έρευνες.

Σην επιστημονική επιθεώρηση Advanced Science, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως επινόησαν μια διαδικασία που επιτρέπει όχι μόνο να παράγεται, από κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον ιστό του ασθενούς, η υδρογέλη που χρησιμεύει για να κατασκευασθούν καρδιακά επιθέματα με αγγεία απολύτως συμβατά με τον δέκτη, αλλά και ολόκληρες κυτταρικές δομές μαζί με τα κύρια αγγεία τους, όπως καρδιές. Εντούτοις, «μολονότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θεωρείται πως είναι μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη δημιουργία ολόκληρων οργάνων, εξακολουθούν να παραμένουν πολλές δυσκολίες», σημειώνουν.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες κατάφεραν  να παραγάγουν τη δομή μιας καρδιάς, όμως με συνθετικά ή φυσικά στοιχεία τα οποία δεν προέρχονταν από τον ασθενή, με κίνδυνο να υπάρξει ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν  στο Τελ Αβίβ ένα πρωτότυπο ανθρώπινης καρδιάς τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανθρώπινους ιστούς και με αγγεία, η τρισδιάστατη εκτύπωση θεωρείται πως είναι μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη δημιουργία ολόκληρων οργάνων. «Είναι απόλυτα συμβατή και ταιριάζει “γάντι” στον ασθενή. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απόρριψης», ανέφερε ο Ταλ Ντβιρ, υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής μηχανικής ιστών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Ελπίζουμε σε 10 χρόνια το κάθε νοσοκομείο να έχει τον δικό του τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα παράγει ανθρώπινους ιστούς και όργανα. Ωστόσο, από τη μία η τεχνολογία εξελίσσεται, από την άλλη εμφανίζονται νέες δυσκολίες και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Άρα θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και εγκρατείς»  όπως αναφέρει και το Protagon.gr

[youtube width=”400″ height=”250″ video_id=”aQC2FXDqNCA”]

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα