Αρχική » Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων: Και άλλο τζάμπα! που πάμε;

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων: Και άλλο τζάμπα! που πάμε;

by admin

Ψάξε αλλά δεν βρεις πολλά ρεαλιστικά άρθρα για την πραγματικότητα των γυμναστήριων, έχει γεμίσει το διαδίκτυο από ευτυχισμένα άρθρα διατροφής, και εκγύμνασης. Παράλληλα χαρούμενα πρόσωπα ανακινούν σείκερ με πρωτεϊνούχα ροφήματα και προβάλουν selfie. Όμως, ποια είναι η πραγματικότητα των γυμναστήριων;

Εδώ θα σου περιγράψω την πραγματικότητα. Διότι δεν είμαστε όλοι μια ευτυχισμένη παρέα.

Γυμναστήρια που κατέβασαν τα σώβρακα!

Η αγορά έχει προεξοφλήσει την νέα πραγματικότητα. Μειώσεις και προσφορές τιμών, νέα οικονομικά πακέτα και bonus εγγραφής. Η κατάσταση ομοιάζει όπως στο παρελθόν, στην περίοδο εισβολής των μεγάλων πολυκαταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εξανάγκασε χιλιάδες μικρότερους να φύγουν από την αγορά.

Δεν γνωρίζω εάν έχει δίκιο ο οικονομολόγος Τόμας Μάγιερ που αναφέρει : «Μέχρι σήμερα η Αθήνα δεν έχει θέσει τέλος στον πελατειακό  κράτος, στο οποίο η οικογένεια και η φροντίδα των φίλων και συγγενών έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ ότι το κράτος και τη κοινωνία» αλλά σίγουρα οι γυμναστηριούχοι έχουν νιώσει στο πετσί τους την νέα μαύρη εποχή για αυτούς.

Το φανταστικό σενάριο με τους διάσημους της showbiz που ανακάλυψαν την γυμναστική και τη προτείνουν στο Instagram  ή τα γκλάμουρ γυμναστήρια που προβάλλονται ως χώροι της upper class είναι μια μειοψηφία,  μια ουτοπική εικόνα σε ένα πλοίο που μπάζει νερά.

Η κύρια διάφορα εντοπίζεται στο αντικείμενο της απασχόλησης που είναι η παροχή υπηρεσιών. Αντίθετα με το εμπόριο, εδώ έχουμε πρόσφορα υπηρεσιών, ως μια ανάγκη που έχει προωθεί από ένα σύγχρονο και επιβαλλόμενο life style που προς το παρόν σώζει την παρτίδα και για τα μικρότερα γυμναστήρια.[quote]Το νέο επάγγελμα του personal είναι πιο ευέλικτο, τις πιο πολλές φορές είναι και αδήλωτο. Στηρίζεται στις δημόσιες σχέσεις και στις εξυπηρετήσεις[/quote]

Αυτό που παρατηρείται στο πληθυσμό είναι ένας μιμητισμός τρόπου ζωής που τις περισσότερες φορές δίνει την δυνατότητα ενός συμβολαίου ή μιας προεγγραφής που βοηθά στον οικονομικό προγραμματισμό τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων. Είναι ένα σύστημα που η διορατική Νατάσα Μπουγατιώτη των Universal Studios επέβαλε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από τότε πολλοί, αργά και σταδιακά, ακολούθησαν αυτή την νόρμα, μόνο που σήμερα η φορολογία και τα έξοδα είναι υπέρογκα και ταυτόχρονα η πολιτική τιμών έχει ροπή προς την κατρακύλα.

Η μόδα των personal

O ιδιοκτήτης έχει να αντιμετωπίσει ένα συνεταίρο που λέγεται κράτος, με πάγια έξοδα, και φορολογία, παράλληλα χρειάζεται ανανέωση εξοπλισμού και διαφήμιση. Το νέο επάγγελμα του personal είναι πιο ευέλικτο, τις πιο πολλές φορές είναι και αδήλωτο. Στηρίζεται στις δημόσιες σχέσεις και στις εξυπηρετήσεις. Η μοναδική προοπτική που έχει ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου σε αυτή την παροχή υπηρεσιών είναι να συνεργαστεί με έναν personal και να μοιραστούν τα κέρδη ή να αποδίδει λιγότερες αποδείξεις στο κράτος ή να μην κόβει αποδείξεις για να μπορέσει να επιβιώσει …Ναι σου έκανα προσφορά αλλά δεν έχει απόδειξη! Το ίδιο πράττουν και αρκετοί personal προπονητές και προπονήτριες.[quote]Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα οι φοιτητές στριμώχνονται σε γυμναστήρια όπως σε κάποια μικρά μπαράκια κάτω από πολυκατοικίες όπου η κυρία Μαρίκα από το μπαλκόνι έχει απλώσει τα σεντόνια! Ψευδαίσθηση διαφυγής. Φθηνό ποτό, φθηνό σάντουιτς, στριμωξίδι στο γυμναστήριο![/quote]

Τακτικές

Όπως προανέφερα αρκετούς τους βοηθά ο μιμητισμός στον τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα να ποντάρουν σε 3μηνιαίες, 4μηνιαίες η 6μηνιαίες εγγραφές, σπάζοντας τα ετήσια συμβόλαια. Είναι μια τακτική που παρατηρείται σε πιο φτωχές περιοχές ή περιοχές με φοιτητόκοσμο. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα οι φοιτητές στριμώχνονται σε γυμναστήρια όπως σε κάποια μικρά μπαράκια, κάτω από πολυκατοικίες, όπου η κυρία Μαρίκα από το μπαλκόνι έχει απλώσει τα σεντόνια! Ψευδαίσθηση διαφυγής. Φθηνό ποτό, φθηνό σάντουιτς, στριμωξίδι στο γυμναστήριο!

Φυσικά αυτό δεν είναι ο κανόνας, αλλά είναι μια εικόνα της  πραγματικότητας ο μιμητισμός στον τρόπο ζωής (fitness style) είναι προς το παρόν αυτό που κρατά ακόμη το επάγγελμα. Ο ανταγωνισμός συνεχώς αυξάνεται σε μια περίοδο όπου τα έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται. Για τον πληθυσμό είναι λογικό αυτό να μην έχει ουδεμία αξία..είναι πρόβλημα του ιδιοκτήτη. Έτσι, κάποιοι ιδιόκτητες στηρίζονται σε ένα πιο παραδοσιακό μοντέλο ξεπλένοντας χρήμα, κρατώντας το γυμναστήριο ως βιτρίνα.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα