Αρχική » Η χρήση των αναβολικών από τους νέους: Κίνδυνοι και συμπτώματα

Η χρήση των αναβολικών από τους νέους: Κίνδυνοι και συμπτώματα

by admin

Οι γονείς, οι προπονητές, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες της υγείας, πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σημεία και συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος χρησιμοποιεί αναβολικά.  Πολλοί από τους χρήστες των αναβολικών ουσιών έχουν λανθασμένη αντίληψη για τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι γνώστες των επικίνδυνων και μόνιμων επιδράσεων που έχουν τα στεροειδή αναβολικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.


Η χρήση αναβολικών ουσιών από έφηβους και νέους ενήλικες παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν παρατηρείται μόνο στα αγόρια και στους νέους άνδρες αλλά επίσης στα κορίτσια και νέες γυναίκες. Οι πρώτοι τα χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και τη σωματική τους εικόνα ενώ οι δεύτερες για απώλεια βάρους και βελτίωση της εμφάνισης τους.

Τα στεροειδή αναβολικά είναι σε θέση να προκαλούν πολλά, σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία. Όσο πιο ψηλή είναι η δόση, τόσο σοβαρότερα είναι τα προβλήματα που δυνατόν να προκληθούν.

Μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα των αναβολικών στον οργανισμό των εφήβων είναι ανατρέψιμα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν άλλα τα οποία καθίστανται μόνιμα.

Για παράδειγμα στους έφηβους που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ένας από τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης των στεροειδών αναβολικών, είναι η μόνιμη μείωση του ύψους του σώματος τους.

Ανάγκη για ορθή ενημέρωση

Πολλοί από τους χρήστες των αναβολικών ουσιών έχουν λανθασμένη αντίληψη για τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι γνώστες των επικίνδυνων και μόνιμων επιδράσεων που έχουν τα στεροειδή αναβολικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Παρασύρονται από πληροφόρηση και διηγήσεις άλλων για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η λήψη αναβολικών. Όμως συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις παραγνωρίζονται οι επικίνδυνες και μόνιμες επιπτώσεις που προκύπτουν από την εν λόγω χρήση.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι νέοι και έφηβοι να ενημερώνονται ότι τα θετικά που μπορεί να προκύψουν παροδικά, είναι ασήμαντα και αμελητέα συγκρινόμενα με τις μεγάλες και μόνιμες επιπλοκές που είναι σε θέση να προκαλούν.

Παράλληλα είναι καλό να συζητούνται οι εναλλακτικές λύσεις για βελτίωση της σωματικής τους εικόνας και για να πετύχουν το ποθούμενο. Η καλή διατροφή και σωματική αγωγή, μπορούν να τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Τι είναι τα στεροειδή αναβολικά;

Πρόκειται για μια τάξη φυσικών και συνθετικών ουσιών που έχουν σχέση με την ορμόνη τεστοστερόνη η οποία είναι η κυριότερη ορμόνη στους άνδρες που καθορίζει το φύλο και τα ανδρικά χαρακτηριστικά.

Τα αναβολικά στεροειδή (ανδρογόνα) προάγουν την ανάπτυξη των μυών, κάνουν τα οστά πιο δυνατά και μειώνουν το λίπος του σώματος. Όλες αυτές οι ουσίες, προκαλούν ανδρικά χαρακτηριστικά όπως τριχοφυΐα στο πρόσωπο και βαθύτερη φωνή.

Ταυτόχρονα όμως τα στεροειδή αναβολικά, λόγω της χημικής τους δομής, μπορούν να μεταβληθούν στον οργανισμό σε οιστρογόνα. Αυτό προκαλεί γυναικομαστία στους άνδρες.

Υπάρχουν αναβολικές ουσίες οι οποίες είναι προ-ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι όταν εισέλθουν στον οργανισμό μετατρέπονται σε αναβολικά στεροειδή. Επειδή οι ουσίες αυτές έχουν πολλές επικίνδυνες δράσεις, απαγορεύονται.

Δυστυχώς κυκλοφορούν παράνομα. Μπορεί επίσης να πωλούνται διαμέσου του διαδικτύου και είναι δυνατόν να περιέχονται σε ορισμένα διαιτητικά σκευάσματα.

Μερικά από τα στεροειδή αναβολικά είναι:

  1. Ανδροστενεδιόνη
  2. Ανδροστενεδιόλη
  3. Νορανδροστενεδιόνη
  4. Νορανδροστενεδιόλη
  5. DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη).

Πώς θα αντιληφθείτε ότι κάποιος χρησιμοποιεί στεροειδή αναβολικά;

Οι γονείς, οι προπονητές, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες της υγείας, πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σημεία και συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος χρησιμοποιεί αναβολικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  1. Γρήγορη αύξηση του βάρους σώματος
  2. Αλλαγές στη δομή του σώματος με αξιοσημείωτη αύξηση της μυϊκής μάζας
  3. Φουσκωμένο πρόσωπο
  4. Μεγαλύτερη ανάπτυξη του πάνω μέρους του σώματος
  5. Αύξηση της ακμής
  6. Σημεία ενέσεων στους μεγάλους μυς (γλουτοί, μηροί)
  7. Αύξηση μεγέθους των μαστών σε αγόρια και νέους άνδρες
  8. Μείωση μεγέθους των μαστών σε κορίτσια και νέες γυναίκες
  9. Αλλαγές της φωνής
  10. Αύξηση της τριχοφυΐας στο σώμα και στο πρόσωπο των κοριτσιών και γυναικών
  11. Αλλαγές στη συμπεριφορά, στην ψυχολογία και συναισθηματική κατάσταση.

Οι επιπλοκές στα αγόρια και άνδρες περιλαμβάνουν:

  1. Ανεξέλεγκτη επιθετικότητα
  2. Μόνιμη αύξηση του μεγέθους των μαστών και γυναικομαστία
  3. Μόνιμη απώλεια των μαλλιών
  4. Μείωση του μεγέθους των όρχεων
  5. Μείωση της παραγωγής σπέρματος.

Στα κορίτσια και στις γυναίκες, οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  1. Βαθύτερη φωνή που παραμένει έτσι μόνιμα
  2. Μόνιμη αύξηση του μεγέθους της κλειτορίδας
  3. Αύξηση της τριχοφυΐας του προσώπου που είναι μόνιμη
  4. Μείωση της συχνότητας της περιόδου
  5. Μείωση του μεγέθους των μαστών.

Οι επιπλοκές που μπορούν να υπάρξουν και στα δύο φύλα είναι:

  1. Ψυχολογικά προβλήματα: Απότομες και συχνές αλλαγές της ψυχικής διάθεσης, ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, μείωση της ικανότητας κρίσης, προβλήματα ύπνου, ψευδαισθήσεις, παράνοια. Επίσης η κατάθλιψη μετά από τη διακοπή των στεροειδών αναβολικών έχει συσχετισθεί με αυτοκτονίες
  2. Αύξηση της πίεσης
  3. Υπερπηκτικότητα του αίματος
  4. Ανωμαλίες του ήπατος
  5. Αύξηση της κακής χοληστερόλης LDL
  6. Μείωση της καλής χοληστερόλης HDL
  7. Ψηλή πίεση
  8. Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια
  9. Σοβαρή μορφή ακμής
  10. Μόλυνση λόγω κοινής χρήσης βελονών για τη χορήγηση των αναβολικών
  11. Πιθανή ανάπτυξη εξάρτησης σε ναρκωτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι κίνδυνοι των αναβολικών είναι πολλοί. Δυστυχώς παρατηρείται αύξηση της χρήσης τους μεταξύ των νέων.

Οι αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό παραμένουν για μεγάλο χρόνο μετά τη διακοπή λήψης τους ή ακόμη παραμένουν μόνιμα.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι έφηβοι και οι νέοι για την πραγματική δράση των αναβολικών.

Η πληροφόρηση τους δεν πρέπει να αφήνεται σε αμφίβολες πηγές ή στο έλεος άλλων που θέλουν να εκμεταλλευθούν τις νεανικές τους ανησυχίες και προσδοκίες.

Πηγή : Medlook

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα