Αρχική » Αυστηροποίηση από τον FDA για τα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ

Αυστηροποίηση από τον FDA για τα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ

by admin

Οι περισσότεροι Αμερικανοί ενήλικες  λαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα διαιτητικό συμπλήρωμα, προϊόντα που περιλαμβάνουν βιταμίνες, βότανα, αιθέρια έλαια  ή αμινοξέα, μεταξύ άλλων συστατικών. Αλλά δεν είναι όλα ασφαλή. Μεταξύ του 2004 και 2013, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε  περισσότερες από 15.000 αναφορές για προβλήματα υγείας που συνδέονται με συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων των 339 θανάτων και περίπου 4.000 νοσηλείων. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν πιθανώς μόνο ένα μικρό κλάσμα της βλάβης που προκαλείται από τα μη ασφαλή συμπληρώματα.

Ως εκ τούτου, ήταν ευπρόσδεκτο το Φεβρουάριο όταν, μερικές εβδομάδες πριν αποκαλύψει τα σχέδιά του να εγκαταλείψει τη θέση του, ο Επίτροπος της FDA, Scott Gottlieb,  ανακοίνωσε  την πρόθεση του οργανισμού να ενισχύσει την εποπτεία των συμπληρωμάτων. Η ανακοίνωση περιγράφει τις σημαντικότερες αλλαγές σε 25 χρόνια στην προσέγγιση του οργανισμού όσον αφορά τα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου εργαλείου για την ταχεία ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια σε προϊόντα ή συστατικά. Επίσης την επικαιροποίηση του συστήματος ώστε οι κατασκευαστές να υποβάλλουν κοινοποιήσεις για νέα συστατικά και τη σύσταση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιολόγηση της ασφάλειας των βοτανικών συστατικών όπως και τη συνέχιση των μέτρων επιβολής κατά των παράνομων απαιτήσεων και συστατικών.

Ο Δρ. Gottlieb ανακοίνωσε επίσης ότι ο οργανισμός θα διεξάγει δημόσιο διάλογο σχετικά με ενδεχόμενη επικαιροποίηση του νόμου περί υγιεινής και εκπαίδευσης των συμπληρώματων διατροφής ( DSHEA ), του νόμου του 1994 που διέπει την εξουσία του FDA σχετικά με τα συμπληρώματα. Συγκεκριμένα, περιέγραψε τη δυνατότητα μιας τροποποίησης που καθιερώνει ως απαίτηση για την καταχώριση προϊόντων, βάσει της οποίας οι κατασκευαστές θα έπρεπε να μοιράζονται με τον FDA ορισμένες πληροφορίες για κάθε προϊόν τους.[quote]Τα συμπληρώματα έχουν διοχετευθεί σε μια  βιομηχανία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο FDA δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό για να μάθει τι πωλούν οι έμποροι λιανικής πώλησης.[/quote]

Στηριζόμενη σε αυτή τη δήλωση, το αίτημα προϋπολογισμού του Προέδρου Donald Trump για το οικονομικό έτος 2020   περιλαμβάνει μια νομοθετική πρόταση που θα απαιτούσε την εγγραφή όλων των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο ως συμπληρώματα διατροφής στον FDA. Αυτό θα επέτρεπε στον οργανισμό να γνωρίζει ποια προϊόντα πωλούνται και, συνεπώς, να μπορεί να ενεργεί αποτελεσματικότερα έναντι μη ασφαλών συμπληρωμάτων. Η πρόταση είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα που η διοίκηση μπορεί να στείλει για την υποστήριξή της στην καταχώρηση προϊόντων. Η εφαρμογή της πρότασης θα αποτελέσει μια πολύ ωφέλιμη αλλαγή για τον FDA. Αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός δεν γνωρίζει καν πολλά  από τα προϊόντα που πωλούνται: Η ανακοίνωση του Dr. Gottlieb ανέφερε μια σειρά από “πάνω από 50.000 – και πιθανόν έως και 80.000 ή ακόμα περισσότερα”.

 

Η απαίτηση καταχώρισης των προϊόντων, θα παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και θα επέτρεπε στον FDA να κατευθύνει τους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη του προς τα συμπληρώματα που με μεγαλύτερο δυναμικό μπορούν να βλάψουν τους καταναλωτές. Θα παρείχε επίσης στους λιανοπωλητές ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει ότι τα συμπληρώματα που πωλούν είναι γνωστά στον FDA και υπόκεινται στην εποπτεία του οργανισμού. Ο υποχρεωτικός κατάλογος προϊόντων θα ενίσχυε επίσης την ικανότητα του FDA να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αναδυόμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Εάν ο οργανισμός μάθαινε ότι ένα συστατικό είναι επικίνδυνο, θα μπορούσε εύκολα να εντοπίσει όλα τα αναγραφόμενα συμπληρώματα που το περιέχουν και να λάβει μέτρα όπως προειδοποίηση των καταναλωτών ή να προβεί σε εντολή ανάκλησης.

 

Όταν ψηφίστηκε το DSHEA πριν από ένα τέταρτο του αιώνα περίπου  4.000 συμπληρώματα  κυκλοφορούσαν στην αγορά τώρα μπορεί να υπάρχουν  20 φορές πιο πολλά . Τα συμπληρώματα έχουν διοχετευθεί σε μια  βιομηχανία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο FDA δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό για να μάθει τι πωλούν οι έμποροι λιανικής πώλησης.

Ο νέος εν ενεργεία Επίτροπος Ned Sharpless, μαζί με το προσωπικό της αντιπροσωπείας, θα πρέπει να συνεχίσουν τη συζήτηση που άρχισε ο Dr. Gottlieb γύρω από την τροποποίηση του DSHEA, δίνοντας προτεραιότητα στην υποχρεωτική καταχώρηση προϊόντων. Και το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει νομοθεσία για να δώσει στην FDA την εξουσία να συλλέγει βασικές πληροφορίες για κάθε είδος στην αγορά, όπως το όνομα, τα συστατικά και την ετικέτα. Οι Αμερικανοί αναζητούν τον FDA για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των προϊόντων και πρέπει να διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζεται.

δείτε επίσης εδώ 

Τι είναι ο έλεγχος σταθερότητας
στα συμπληρώματα διατροφής

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα