Αρχική » Αναβολικά από από τουρκοκυπριακά φαρμακεία

Αναβολικά από από τουρκοκυπριακά φαρμακεία

by admin

Οι κύπριοι έχουν πρόβλημα, διότι πολίτες αγοράζουν φάρμακα από τα κατεχόμενα και τα εισάγουν στην ελεύθερη Κύπρο. Μέσα σε όλο αυτό τον φαρμακευτικό πανζουρλισμό που αφορά φάρμακα για παθήσεις, πολλοί χρηστές που θέλουν να βρουν γρήγορα και άμεσα τη ντόπα τους προσφεύγουν και αυτοί σε φαρμακεία στα κατεχόμενα.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), τονίζει ότι η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα εμπερικλείει σοβαρότατους κινδύνους  για την υγεία των ασθενών και εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για μη απαγόρευση της αγοράς φαρμάκων για προσωπική χρήση.

Όπως αναφέρεται τα σκευάσματα πωλούνται παράνομα από φαρμακεία τα οποία κανείς δεν γνωρίζει αν πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης  και συντήρησης, δεν  τυγχάνουν ελέγχου από την ΕΕ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή κατέχουν τον ανάλογο τίτλο σπουδών για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα και απουσιάζει πλήρως ο οποιοσδήποτε μηχανισμός ο οποίος θα επέτρεπε τον έλεγχο και θα διασφάλιζε την ποιότητα των φαρμάκων που πωλούνται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

 

Σε τελευταία ανακοίνωση αναφέρεται:

Ως νέα κυβερνητική απόφαση είδε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ) τη διευκρίνιση που ανήρτησε το καλοκαίρι το Τμήμα Τελωνείων, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων που αγοράστηκαν από τουρκοκυπριακά φαρμακεία, εφόσον πρόκειται για προϊόντα που δεν προορίζονται για εμπορική εκμετάλλευση (δηλαδή μικρές ποσότητες για θεραπεία διάρκειας ενός μήνα). Σύμφωνα ωστόσο, με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Τελωνείων και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν από το 2007 σχετική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα (συνταχθείσα από τον νυν δικαστή του ΔΕΕ δρα Κωνσταντίνο Λυκούργο), η οποία ξεκαθαρίζει ότι αν τα φάρμακα δεν είναι ελεγχόμενα (δηλαδή ναρκωτικά, ψυχοτρόπα και αναβολικά) επιτρέπεται η προμήθειά τους από τ/κ φαρμακεία εάν είναι σε μικρές ποσότητες. Σχολιάζοντας το άρθρο 4 του Κανονισμού 886/2004 του Συμβουλίου της ΕΕ, ο γενικός εισαγγελέας σημειώνει το 2007 ότι εξαίρεση επιτρέπεται για «εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των προσώπων που διέρχονται από τη γραμμή, εφόσον δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα 135 ευρώ κατ’ άτομο».

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, «είναι κατά συνέπεια ζήτημα πρακτικής των αρμόδιων αρχών της χώρας κατά πόσον θα διενεργούν ελέγχους για να διαπιστώνουν εάν τα φάρμακα που μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των προσώπων που διέρχονται από τη γραμμή συμμορφώνονται με τη νομοθεσία». Βάσει της γνωμάτευσης του 2007, από τις 14 Μαΐου του 2008 βρίσκεται σε ισχύ εγκύκλιος της τότε διευθύντριας Τμήματος Τελωνείου (νυν υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου) προς όλο το τελωνειακό προσωπικό, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η διέλευση ελεγχόμενων φαρμάκων (ναρκωτικών και ψυχοτρόπων), αναβολικών στεροειδών και άλλων ουσιών που δυνατό να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ντόπινγκ» ενώ «σε περίπτωση φαρμακευτικών προϊόντων που δημιουργούν αμφιβολίες ότι προορίζονται για προσωπική χρήση θα παρέχεται η ευχέρεια στο άτομο που τα μεταφέρει, να τα επιστρέψει στις περιοχές που τελούν εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της κυβέρνησης». Συνεχίζοντας η εγκύκλιος του 2008 που ισχύει μέχρι σήμερα σημειώνει ότι «σε περίπτωση φαρμακευτικών προϊόντων που προορίζονται για προσωπική χρήση, δηλαδή ποσότητα για έναν μήνα θεραπείας», το άτομο που τα μεταφέρει θα καλείται να υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση» (Φωτό). Το τελωνειακό προσωπικό υποχρεούται από το 2008 να τηρεί και αρχείο με τις διελεύσεις φαρμάκων που αγοράστηκαν στο βόρειο μέρος της Κύπρου και μεταφέρθηκαν μέσω οδοφραγμάτων για προσωπική χρήση. Τέτοιο αρχείο δεν φαίνεται να τηρήθηκε, όπως δεν εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα η εγκύκλιος του 2008.

πηγή http://politis.com.cy

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα