Αρχική » Η κυρία του Ελληνικού Bodybuilding!

Η κυρία του Ελληνικού Bodybuilding!

by admin

Για πρώτη φορά! η Γυναίκα που στήριξε το ελληνικό Bodybuilding & Fitness δίνει μια συνέντευξη ζωής! Επιδίωξη μου δεν ήταν να δημοσιεύσω ακόμη μια συνέντευξη, κυρίως θέλω να προβάλω την κουλτούρα και την ιδεολογία μιας γυναίκας,  που τα έδωσε όλα! εδώ και 30 χρόνια, προσπαθώντας να κρατήσει την αξιοπρέπεια και την εικόνα  του bodybuilding σε ανώτερα πολιτισμικά πλαίσια ..


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΝΥ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΛΕΒΕΝΤΕΛΗ  Γεν. Γραμματέας ΕΟΣΔ, Διεθνής Κριτής  IFBB, Προπονήτρια Bodybuilding της Γ.Γ.Α.

B.X (Bασιλης Χαλκιας): Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή την συνέντευξη να αποδώσουμε για πρώτη φορά την εικόνα σας στο ευρύ κοινό.  Ποια είναι η ιδιότητα σας στην  Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης; Πότε ενασχοληθήκατε για πρώτη φορά:

Ουσιαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ΕΟΣΔ ως διοικητικό μέλος από το 1986. Εκλέγομαι στη θέση της Γεν. Γραμματέως της ΕΟΣΔ από το 1987 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2012. Το 1984 ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης με ανάγκασε να ξεκινήσω πρόγραμμα εκγύμνασης στο γυμναστήριο του Ιορδάνη Λεβεντέλη, ώστε να περάσει ο χρόνος ίασης δημιουργικά και  να αναρρώσω ταχύτερα. Το 1987 παντρευτήκαμε και την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν 20 αθλητικά σωματεία Σωματικής Διάπλασης τα οποία με τη σειρά τους ίδρυσαν την ΕΕΟΣΔ, η οποία αναγνωρίστηκε με την απόφαση 4881/87 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

jordan&penny-delegates-greece

  Ιορδάνης και Πέννυ Λεβεντέλη

[quote]Υπήρχε υπερβολική προκατάληψη σχετικά με το άθλημα μας, το οποίο πολλοί θεωρούσαν περιθωριακό.Ο κόσμος πίστευε ότι  άνθρωποι παραβατικοί, με επιθετική συμπεριφορά ή ακόμα και ιδιόρρυθμοι μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό.[/quote]

 

Β.Χ.: Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να ασχοληθείτε , κυρίως σε μια εποχή όπου η Σωματική Διάπλαση  δεν ήταν ευρέως δημοφιλής  στην πλειονότητα του κοινού.

 –Το ανθρώπινο σώμα με έλκυε ως ιδεώδες από την εποχή που σπούδαζα Καλές Τέχνες στην Σχολή Βακαλό. Οι ιδανικές αναλογίες των αρχαίων αγαλμάτων, το κάλλος, η αρμονία και η συμμετρία διοχετεύονταν από το ιδεώδες στο πραγματικό και αυτό ήταν που πετύχαινε η σωματική διάπλαση.  Μοιράστηκα το όνειρο του Ιορδάνη Λεβεντέλη  να δει κάποια μέρα αυτή την αθλητική δραστηριότητα να μετουσιώνεται σε άθλημα, καθώς διαπίστωνα πόσος κόπος, μόχθος, αυτοέλεγχος, θυσίες  χρειάζονταν για να βελτιώσει κάποιος το σώμα του και να επιτύχει υψηλές διακρίσεις.  Ως δημοσιογράφος (μέλος της ΕΣΠΗΤ και της  IFJ),  απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου Saint George στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και πτυχιούχος πιστοποιημένη προπονήτρια του Bodybuilding από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έθεσα τις ικανότητες μου στην υπηρεσία του αθλήματος και της ΕΟΣΔ.[quote] εμείς οι Έλληνες υπερισχύουμε στο εξής: Γονίδια, γενετικές προδιαγραφές, συμμετρία, αρμονία και ισορροπία μυών, γράμμωσης, ολικού σχήματος, και ακόρεστη δίψα για αγώνα[/quote]

Β.Χ: Περιγράψτε μας την  νοοτροπία, την κοινωνική αντίληψη που επικρατούσε σε αυτό που ονομάζουμε «Σώμα» και «Αγωνιστική προβολή», την εποχή που  για πρώτη φορά ασχοληθήκατε.

Υπήρχε υπερβολική προκατάληψη σχετικά με το άθλημα μας, το οποίο πολλοί θεωρούσαν περιθωριακό. Ο κόσμος πίστευε ότι  άνθρωποι παραβατικοί, με επιθετική συμπεριφορά ή ακόμα και ιδιόρρυθμοι μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό. Όμως ήταν άδικο γιατί αντίθετα με άλλα αθλήματα, αυτή η δραστηριότητα ελκύει χωρίς διακρίσεις, άτομα από κάθε κοινωνικό στρώμα, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, την πολιτισμική και οικονομική κατάσταση τους.  Επειδή στη ζωή μου δεν υπήρξα «ρίψασπις» έθεσα ως στόχο ζωής να επιτύχω την αναγνώριση του αθλήματος μας από τις Αθλητικές Αρχές, δηλαδή από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, κάτι που επιτεύχθηκε μετά από επίπονη εργασία, υπομονή και επιμονή  19 ετών! Και αυτό το έκανα γιατί είχα πλέον ζήσει από κοντά τους αθλητές και τα σωματεία, βιώνοντας την αγάπη τους για το άθλημα και κατανοούσα ότι δεν μπορεί  να εξαιρεθεί κανείς από το δικαίωμα του να καλλιεργεί τη δραστηριότητα που επιθυμεί και να εκπροσωπεί τη χώρα του στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Εν  τω μεταξύ εκείνη την εποχή, δηλαδή πλέον στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρχε παγκοσμίως έντονη η προβολή του καλογυμνασμένου σώματος, είτε μέσω των χολυγουντιανών ταινιών (Ηρακλής, Κόναν, Χουλκ κλπ) είτε μέσω εκπροσώπων τους όπως η Τζέην Φόντα, που επικεντρώνονταν στον υγιεινό τρόπο ζωής, που συνεπάγεται η  σωστή  διατροφή και η σωματική άσκηση.

Penny_GGA_2003

Με τον Ιορδάνη Λεβεντέλη, Πρόεδρο της ΕΟΣΔ, και τον κ. Γιώργο Τσιτρούλη, Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού, όταν έλαβε η ΕΟΣΔ την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

[quote]Όφειλα να βοηθήσω τα σωματεία να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, δηλαδή να πειθαρχήσουν ως προς τον αθλητικό νόμο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις[/quote]

ΒS:  Ποια ακριβώς είναι η προσφορά σας στην ΕΟΣΔ και το άθλημα.

Από την φύση μου επιλέγω να λειτουργώ με βάση τον εθελοντισμό, χωρίς να αποβλέπω σε προσωπικά οφέλη, κέρδη ή  συμφέροντα. Έτσι με μεγάλη χαρά και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος έθεσα τον εαυτό μου  στη διάθεση της ΕΟΣΔ. Τα ουσιαστικά καθήκοντα μου, υπερέβαιναν  τα τυπικά της ιδιότητας μου βάσει καταστατικού. Έτσι, από το 1987, είχα αναλάβει την αποκατάσταση της εικόνας και του κύρους του αθλήματος.  Χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία μου ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και ιδιαίτερα ως Art Director , είχα  την επιμέλεια ενός έργου που περιλάμβανε την καλλιτεχνική δημιουργία κάθε έντυπου υλικού (αφίσες, διπλώματα, πανό αγώνων κλπ), την ιστορική έρευνα σχετικά με το άθλημα και την προβολή του, τις επαφές και τη συνεχή επικοινωνία με τα 37 μέχρι στιγμής αθλητικά  Σωματεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, συνεχή και προσωπική επαφή  με τις Αρχές, και με τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας. Επίσης διατήρηση  της επικοινωνίας με την IFBB (Διεθνής Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες) και τις 192 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της, την ασφαλή οργάνωση και αποστολή  των εθνικών ομάδων της ΕΟΣΔ  στους διεθνείς αγώνες,  τη διοργάνωση εθνικών και διεθνών αγώνων, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (για την 1η και 2η Σχολή Προπονητών Γ’ Κατηγορίας, πού ίδρυσε και λειτούργησε το 2006 και το 2014 η Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού με Υπουργικές Αποφάσεις), την εκπροσώπηση της ΕΟΣΔ σε διεθνείς αθλητικές και όχι μόνο διοργανώσεις, την θεσμική υπεράσπιση της ΕΟΣΔ όπου εγείρονταν νομικά θέματα, ιδιαίτερα εκείνα που είχαν να κάνουν με την αντιποίηση του ονόματος του αθλήματος μας,  με αποτέλεσμα τα Ελληνικά Δικαστήρια να δικαιώνουν  την ΕΟΣΔ πλήρως με καταδικαστικές αποφάσεις εναντίων των αντιδίκων-παράνομων διοργανωτών αγώνων. Όταν το 2003, με την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού η ΕΟΣΔ έλαβε ειδική αθλητική αναγνώριση, αποφάσισα να αφιερώσω όλο τον χρόνο και τις δυνάμεις μου στην ΕΟΣΔ, εφόσον πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε την γνωστή γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις των παράνομων διοργανωτών αγώνων bodybuilding & fitness στην Ελλάδα. Όφειλα να βοηθήσω τα σωματεία να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, δηλαδή να πειθαρχήσουν ως προς τον αθλητικό νόμο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Αυτές οι επιπλέον υποχρεώσεις με ανάγκασαν να απασχολούμαι πολλές ώρες καθημερινά, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να αποφασίσω να μην συνεχίσω τις υπηρεσίες μου, τουλάχιστον τυπικά, προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EBFF).[quote]Το 2002 στις εκλογές που διεξήγε η EBFF στο Μινσκ της Λευκορωσίας εξελέγην παμψηφεί Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες (EBFF )[/quote]

[pp_gallery gallery_id=”16793″ width=”150″ height=”200″]

 

Β.Χ. : Πράγματι για κάποιο χρονικό διάστημα ενασχοληθήκατε ενεργά με τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δρώμενα , περιγράψτε μας την προσπάθεια σας και ποιος ήταν ο ρόλος σας;

Το 2002 στις εκλογές που διεξήγε η EBFF  στο Μινσκ της Λευκορωσίας εξελέγην παμψηφεί Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες (EBFF ), θέση την οποία διατήρησα μέχρι το 2006. Η EBFF αποτελούνταν από 48 κράτη-μέλη και η ΕΟΣΔ ανήκε στα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.  Πέρα από τις υποχρεώσεις μου βάσει καταστατικού, είχα την τιμή να συνεργάζομαι στενά με τον κ. Ραφαέλ Σαντόνχα, Πρόεδρο της IFBB , στην αγωνόδικο επιτροπή της IFBB για την εξαγωγή αποτελεσμάτων, αλλά επίσης συνεργαστήκαμε ακόμα και σε θέματα που άπτονταν της Αθλητικής Διπλωματίας, των Διεθνών Διακρατικών Σχέσεων, της εκπροσώπησης της EBFF στις Πολιτικές και Πολιτειακές Αρχές. Στη βάση αυτών των καθηκόντων είχα την τιμή να γνωρίσω τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Arnold Schwarzenegger, ο  οποίος  εξακολουθεί να είναι προσηνής και επικοινωνιακός. Μία μοναδική εμπειρία ήταν όταν έλαβα εντολή από τον κ. Σαντόνχα, τότε Πρόεδρο της EBFF, σε μία χρονική στιγμή που επικρατούσε αναστάτωση και πολεμικές συρράξεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενα κράτη της Μέσης Ανατολής, να τον εκπροσωπήσω τόσο στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα της IFBB που διεξαγόταν στην Αίγυπτο  όσο και στην επιθεώρηση της Βιομηχανίας Βαρέων Οχημάτων  της  Αιγύπτου, που ήταν μέρος των υποχρεώσεων του.  Εξαιτίας της αγάπης και του σεβασμού αυτών των λαών προς το ιστορικό πρόσωπο του Μ. Αλέξανδρου,  η επικοινωνία μου με τους εκπροσώπους των χωρών δεν έφερε μόνο το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των αγώνων, αλλά συνετέλεσε και στην δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών που δεν περιορίζονται από όρια εθνικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά.

egyptΕκπροσωπώντας την IFBB κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επιθεώρησης της Βιομηχανίας Βαρέων Οχημάτων της Αιγύπτου, με τον Dr. Adel Fahim, Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας και Αντιπρόεδρο της IFBB για την Αφρική – Μπεχέϊρα, Αίγυπτος.

Penny-Rafael_EBFF

Με τον Dr. Rafael Santonja, Πρόεδρο της IFBB και με τα μέλη του Δ.Σ. της EBFF κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βαρκελώνη

Penny-EBFF

Penny-TurkeyEBFF

Στην Αγωνόδικο Επιτροπή της IFBB, κατά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2003, στην Τουρκία.

[quote]Ο Βen Weider ήταν μανιώδης συλλέκτης αντικειμένων του Βοναπάρτη και ιδρυτής της Napoleonic Society [/quote]

Β.Χ.: Πείτε μας για την εμπειρία σας από την συνεργασία σας με τον Ben Weider, τον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας IFBB.

Συγκινούμαι κάθε φορά που αναλογίζομαι πόσο πραγματικά μεγάλος υπήρξε αυτός ο άνθρωπος. Ο Βen Weider, ίδρυσε την IFBB το 1946 και υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας και ελληνολάτρης και με άπειρους τρόπους είχε υποστηρίξει με θάρρος και παρρησία την ΕΟΣΔ και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, ακόμα και σε ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που είχε συμβεί κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IFBB στην Σαγκάη της Κίνας το 1994, ανάμεσα στην Ελληνική Εθνική αποστολή και σε  γείτονα χώρα η οποία αντιποιούνταν με πάθος  ιστορικά εμβλήματα και ονομασία που ηθικά, ιστορικά και αδιαπραγμάτευτα ανήκουν στην Ελλάδα.[quote]Κάποια στιγμή, το 1998, αν θυμάμαι καλά ήταν Δεκέμβρης, ξημερώματα, χτύπησε το τηλέφωνο μου και άκουσα τον Βen να μου λέει ενθουσιασμένος και συγκινημένος “Πέννυ, Νενικήκαμεν. We did it!” [/quote]
Εκείνη την χρονική στιγμή, παράλληλα  αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και με τη βοήθεια του Ελληνικής καταγωγής φίλου του,  Dr. John Fournier, με την υποστήριξη του οποίου εκδώσαμε στην ελληνική γλώσσα, σε συλλεκτική έκδοση, το βιβλίο του Ben Weider  «Η Δολοφονία του Ναπολέοντα». Ο Βen  ήταν μανιώδης συλλέκτης αντικειμένων  του Βοναπάρτη και ιδρυτής της Napoleonic Society και με την έκδοση αυτού του βιβλίου συμμετείχε στην αποκάλυψη των πραγματικών δολοφόνων του Ναπολέοντα, γεγονός που ανέτρεψε τα μέχρι τότε ιστορικά δεδομένα. Για το έργο του αυτό o Ben Weider τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Αντίτυπα του βιβλίου αυτού προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

penny-ben

“To Penny, my favorite friend” Ben Weider, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IFBB, Σαγκάη, Κίνα 1994.

 Κάποια στιγμή, το 1998, αν θυμάμαι καλά ήταν Δεκέμβρης, ξημερώματα, χτύπησε το τηλέφωνο μου και άκουσα τον Βen  να μου λέει ενθουσιασμένος και συγκινημένος “Πέννυ,  Νενικήκαμεν. We did  it!” (όντως πρόφερε την ελληνική λέξη, μια και είχαμε μιλήσει εκτεταμένα για τις ορολογίες των αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα). Τηλεφωνούσε από το Ναγκάνο της Ιαπωνίας, όπου διεξάγονταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, και ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ είχε μόλις υπογράψει την προσωρινή αναγνώριση της IFBB από την Δ.Ο.Ε. Αυτά τα ιστορικά λόγια δημοσιεύθηκαν σε σχετικό άρθρο του Αμερικανικού Περιοδικού Muscle & Fitness εκείνης της εποχής.

bb

  Ben Weider, Πέννυ, Ιορδάνης Λεβεντέλης: Πολύτιμη και πολυετής φιλία


00

Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της IFBB σε εξέχοντα μέλη της IFBB, από τον Πρόεδρο Ben Weider, Mέλακα, Μαλαισία, κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2000

33

Αντώνης Κλίπφελ, Αντιπρόεδρος ΕΟΣΔ, Ben Weider  Πρόεδρος IFBB και Ιορδάνης Λεβεντέλης, Πρόεδρος ΕΟΣΔ

Το 2013 μετά από συνεννόηση με τον κ. Ραφαέλ Σαντόνχα, Πρόεδρο της IFBB,  μάς χορηγήθηκε  το δικαίωμα της διοργάνωσης ενός μεγάλου διεθνούς αγώνα προς τιμήν του Ben Weider και έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το 1st Ben Weider Diamond Cup.

BEN WEIDER D CUP DIPLOMA Final

Το δίπλωμα που δημιούργησα για τον αγώνα αυτόν, ο οποίος ήταν η αρχή ενός αγωνιστικού θεσμού που διοργανώθηκε επίσης στην Κίνα και στο Ιράν, είναι το τελευταίο και πιο αγαπημένο μου. Σε όλα τα διπλώματα των αθλητών τοποθέτησα με τα  ίδια μου τα χέρια  ένα μεγάλο κρύσταλλο Σβαρόφκσι στη θέση του γράμματος «ο» στη λέξη diamond. O αγώνας είχε μεγάλη επιτυχία, διεξήχθη στο ΟΑΚΑ τον Δεκέμβριο του 2013 και έμεινε στην ιστορία του αθλήματος, μαζί με το 14ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της IFBB που διοργάνωσε η ΕΟΣΔ το 2005 στο Ολυμπιακό Στάδιο της ΄Αρσης Βαρών στη Νίκαια.

[pp_gallery gallery_id=”16826″ width=”150″ height=”200″]

Για τον αγώνα αυτό και σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.), εκδώσαμε μία σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων σε φάκελλο-αφιέρωμα, τον οποίο προλόγιζε ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ορφανός. Στην έκδοση αυτή τονίζονται ιδιαίτερα η αγγλική αθλητική ορολογία που περιέχει γλωσσικά δάνεια από την ελληνική γλώσσα π.χ. Athlete, Elastic, Category, Center, Gram, Gastroknemius, Gym, Hormone, Metabolism, Organize, Period, Practice, Trophy, Physique και άλλα.  Το 2011, η ΕΟΣΔ διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη  τον  αγώνα IFBB Elite Pro .  Επίσης επιτυχημένος αγώνας υπήρξε και το 29ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα της  IFBB που διεξήχθη στη Στυλίδα το 2012.

ΕΟΣΔ_ΕΘΝΙΚΗ_ΟΜΑΔΑ_Διπλωμα_2015ΕΟΣΔ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Δίπλωμα_2015

[quote]με πρόταση του Ιορδάνη Λεβεντέλη στο Δ.Σ. της IFBB, έγινε τροποποίηση της επωνυμίας της διεθνούς ομοσπονδίας από “bodybuilders’ federation” σε “bodybuilding federation”, δηλαδή με έμφαση το άθλημα[/quote]

BS : Μετά την πτώση του Πρώην Ανατολικού Μπλοκ αρκετές χώρες συμμετείχαν πιο ενεργά στην Σωματική Διάπλαση ουσιαστικά την ανακάλυψαν. Πιστεύετε ότι μετέφεραν μια διαφορετική κουλτούρα; Επηρέασε αυτή η εισροή χωρών τους συσχετισμούς σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο;

Αυτές οι χώρες είχαν κι έχουν εξαιρετική αθλητική υποδομή.  Φανταστείτε ότι η Τσεχία και  Σλοβακία πρώτη αναγνώρισε τη Σωματική Διάπλαση, δηλ. το Bodybuilding ήδη από τη δεκαετία του 1950. Στη Ρωσία υπάρχει  ανάλογη Ακαδημία και σε όλες αυτές τις χώρες το άθλημα είναι αναγνωρισμένο από τα αντίστοιχα Υπουργεία Αθλητισμού. Η τεχνογνωσία τους πάνω στην αθλητική διοίκηση και στην ειδική προπονητική του αθλήματος μας είναι αξιόλογη με πολύχρονη εμπειρία και μεγάλη οικονομική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους και για λόγους επίδειξης πολιτικής  ισχύος. Όμως εμείς οι Έλληνες υπερισχύουμε στο εξής:  Γονίδια, γενετικές προδιαγραφές, συμμετρία, αρμονία και ισορροπία μυών, γράμμωσης, ολικού σχήματος, και ακόρεστη δίψα για αγώνα, είτε στον αγωνιστικό είτε στον διοικητικό στίβο. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι με πρόταση του Ιορδάνη Λεβεντέλη στο Δ.Σ. της IFBB, έγινε τροποποίηση της επωνυμίας της διεθνούς ομοσπονδίας από “bodybuilders’ federation” σε “bodybuilding federation”, δηλαδή με έμφαση το άθλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς υποστήριξη από την Πολιτεία έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε μετάλλια και διεθνείς υψηλές διακρίσεις, που σε άλλα αθλήματα, ακόμα και Ολυμπιακά, δεν έχουν δει ούτε στα πιο τολμηρά τους όνειρα. Για παράδειγμα το 2015, ήταν έτος εξαιρετικών και υψηλών διακρίσεων, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η ΕΟΣΔ και τα οποία φαίνονται στα φύλλα αγώνων. Οι συμμετοχές αθλητών και αθλητριών στα διεθνή πρωταθλήματα της IFBB εκείνη τη χρονιά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς το σύνολο των μεταλλίων ανήλθε σε:  4 χρυσά, 3 αργυρά, 5 χάλκινα, 16 θέσεις στην 6άδα, και συμμετείχαν διεθνώς συνολικά 55 αθλητές και αθλήτριες. Ένα εξαιρετικό γεγονός ήταν η συμμετοχή της IFBB  με τα αγωνίσματα του Classic Bodybuilding &του  Fitness ως Invitational Sports, στο 1st European Games, που διοργάνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούνιο του 2015. Σε αυτήν την πρώτη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα, η ΕΟΣΔ συμμετείχε με τον πρωταθλητή του Classic Bodybuilding Κωνσταντίνο Τσάφο, ο οποίος διακρίθηκε στην 6η θέση και με διεθνή κριτή τον Ιορδάνη Λεβεντέλη.  Αν σας ενδιαφέρουν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πρόοδο του αθλήματος μας, μπορώ σε μία μελλοντική συνέντευξη να σας δώσω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που διατηρούνται στα αρχεία της ΕΟΣΔ.

TENERIFE-1

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IFBB Juniors & Masters, Τενερίφη, 1999.

 

mm

Μερικά από τα μέλη της Εθνικής Ομάδας της ΕΟΣΔ, στο αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, για τo Μεσογειακό Πρωτάθλημα της IFBB.

[quote]Η ηγεσία μίας αθλητικής ομοσπονδίας δεν είναι εύκολο πράγμα[/quote]

BS : Ας έρθουμε στο σήμερα, πιστεύετε ότι η πολυετή προσπάθεια σας διαμόρφωσε διαχρονικά αθλητική συνείδηση στους ανθρώπους ;  Πως βλέπουν τη Σωματική Διάπλαση οι επιστημονικές κοινότητες στην Ελλάδα και  διεθνώς;

Πιστεύω ότι οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι.  Η καθημερινή τριβή με τα σωματεία και τους εκπροσώπους τους, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν πετυχημένοι αθλητές, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών ανθρώπινων δεσμών όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η θερμή και γόνιμη συνεργασία. ΄Εχω εισπράξει τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη τους, τους θεωρώ οικογένεια μου και επιλέγω να θυμάμαι μόνο τα καλά χαρακτηριστικά ανθρώπων και καταστάσεων.[quote]Εχω μοιραστεί τις χαρές και τις λύπες που είναι φυσικό να υπάρχουν στα 30 χρόνια της κοινής μας πορείας [/quote]

Αυτό με βοηθά να διατηρώ τη χαρά μου, και τη διάθεση να «ισιώνω» ότι πάει να «στραβώσει». Σε αυτό το σημείο, δηλαδή στην τακτοποίηση σημαντικών ζητημάτων όπως η διαχρονική διαμόρφωση αθλητικής συνείδησης στον κόσμο,  έχει παίξει μεγάλο ρόλο και η προσωπικότητα του Ιορδάνη Λεβεντέλη, Προέδρου της ΕΟΣΔ.  Ξέρετε,  κάποιοι άνθρωποι είναι όντως αναντικατάστατοι επειδή συμβαίνει να βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή χρονική στιγμή και να καταθέτουν την ψυχή τους στην επίτευξη ενός σκοπού. Ο Πρόεδρος της ΕΟΣΔ αφήνει ανεξίτηλη την υπογραφή του πάνω στο άθλημα και την ομοσπονδία. Εχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδας επί 8 συνεχή χρόνια (πανευρωπαϊκό ρεκόρ) και έφερε στην Ελλάδα το πρώτο αργυρό μετάλλιο της IFBB, κατά τους Μεσογειακούς Αγώνες στην Κύπρο το 1987. Ηταν ο πρώτος Έλληνας που τίμησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ben Weider  απονέμωντάς του το Χρυσό Μετάλλιο της IFBB. ΄Εχω ζήσει από κοντά το δυναμισμό και τη μαχητικότητα του στην θεσμική προάσπιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του αθλήματος και των αθλητών. ΄Εχω μοιραστεί τις χαρές και τις λύπες που είναι φυσικό να υπάρχουν στα 30 χρόνια της κοινής μας πορείας προς τη διαμόρφωση και καταξίωση του αθλήματος που αγαπάμε.  Και έχω γίνει μάρτυρας της ευφυίας και της  οξυδέρκειας  με την οποία χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Η ηγεσία μίας αθλητικής ομοσπονδίας δεν είναι εύκολο πράγμα, γιατί απαιτεί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν να επιδείξουν.  Επί της δικής του προεδρίας, το άθλημα αναπτύχθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αναγνωρίστηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού,  και η ΕΟΣΔ διοργάνωσε μεγάλους διεθνείς αγώνες της IFBB. Ο  Λεβεντέλης υποστήριξε τις Σχολές Προπονητών διδάσκοντας  ως βασικός εισηγητής του αγωνιστικού bodybuilding.  Συνοδεύει τις εθνικές ομάδες ως μαχητικός διεθνής κριτής αγώνων της IFBB από το 1988 έως και σήμερα.  Η διαμόρφωση αθλητικής συνείδησης άπτεται και της υπόστασης των παραγόντων ενός αθλήματος και όχι μόνο των αθλητών. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την αξιοπρέπεια των στενών συνεργατών μου, του Γιάννη Σταμούλη, Τεχνικού Συμβούλου και  της Αλίκης Χαρόβα, μέλους του Δ.Σ. της ΕΟΣΔ κατά την πολυετή συνεργασία μας στη διεξαγωγή των αγώνων. Επίσης τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη η βοήθεια και συστηματική υποστήριξη της Βάσως Γιαννιώτη και του Χρήστου Χριστούδια.

Η επικοινωνία και η συνεργασία της ΕΟΣΔ με τις επιστημονικές κοινότητες γίνεται είτε απευθείας είτε μέσω της IFBB.  Eφόσον είμαστε αθλητική ομοσπονδία και μέλος μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες της IFBB, συνεργαζόμαστε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε διάφορα διακρατικά  projects που έχουν σχέση με την αθλητιατρική, την Anti-Aging Medicine (στην οποία η IFBB είναι μέλος), τα Πανεπιστημιακά Ιατρικά Εργαστήρια και λοιπά. Πριν από χρόνια η ΕΟΣΔ είχε συμμετάσχει σε ένα Project του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εκεί έγιναν βιοψίες σε αθλητές και αθλήτριες της ΕΟΣΔ από έναν διάσημο Σουηδό εργοφυσιολόγο και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιοποιήθηκαν στα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά.  Το φθινόπωρο του 2016 η ΕΟΣΔ πρόκειται να συνεργαστεί πάλι με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΦΑΑ και εν καιρώ θα αναρτηθεί σχετική ενημέρωση από την ιστοσελίδα της ΕΟΣΔ www.bodybuilding-eosd.gr.

[quote]Ο bodybuilder οικειοθελώς υποβάλλεται σε ακραία και σκληρή προπόνηση και στέρηση τροφής[/quote]

Β.Χ. : Οι αθλητές και οι αθλήτριες σας, διέπονται από μια κουλτούρα σώματος;  Πιστεύετε ότι το σύνολο των ανθρώπων που ενασχολούνται με την  αγωνιστική σωματική διάπλαση διακρίνονται  και  από στοιχεία εγωπάθειας και αυτοπροβολής ; Το θεωρείτε μια ανθρώπινη αδυναμία ;

Η κουλτούρα του σώματος υπάρχει στα γονίδια των Ελλήνων από καταβολής του ελληνικού έθνους  και δεν κατακρίνω την διάθεση των αγωνιστικών αθλητών να αρέσκονται στον προσωπικό έπαινο. Ο έπαινος είναι αυτός που ενθαρρύνει και όχι η επίκριση και η κατάκριση. Η φύση του αθλήματος εφόσον είναι ατομικό και όχι ομαδικό, οδηγεί κατ΄ ανάγκη έναν αθλητή να είναι πιο εσωστρεφής, αυτάρκης και εγωκεντρικός. [quote]ο Ben Weider είχε αναφέρει…επιπλέον, λίγες εβδομάδες πριν από την ημέρα των αγώνων, ένας πρωταθλητής του bodybuilding πρέπει να ξοδέψει τεράστιες ποσότητες ενέργειας κατά την προπόνηση του, ακόμα κι αν τα αποθέματα της ενέργειας του έχουν εξαντληθεί από την αυστηρή δίαιτα[/quote]Στοιχεία αυτοπροβολής, και μάλιστα αχαλίνωτης,  υπάρχουν και στους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους πολιτικούς και ούτω καθεξής. Η ανάγκη που έχουν οι αθλητές μας να προβάλλονται είναι φυσικό επόμενο της όλης κοπιαστικής διαδικασίας κατασκευής ενός μυώδους και αρμονικού σώματος. Οι αθλητές μας είναι ταυτόχρονα οι γλύπτες και τα γλυπτά. Όταν σμιλεύεις τον πέτρινο όγκο και κατόπιν του δίνεις τη μορφή του αγάλματος που βλέπουμε σήμερα στα Αρχαιολογικά μουσεία, δεν κάνεις τόσο κόπο για να κρύψεις στο τέλος αυτό το αριστουργηματικό πόνημα.  Είναι προς έκθεση. Γιατί να νιώθουν οι αθλητές μας ένοχοι επειδή επιθυμούν προβολή; Σε τελευταία ανάλυση, το άθλημα λέγεται «Σωματική Διάπλαση», δεν παράγει άθλο σε χρόνο ούτε σε δύναμη ή ενέργεια. Παράγει  αγωνιστικό θέαμα,  για το οποίο έχει προηγηθεί σκληρή προπόνηση και όσοι αγωνίζονται συγκρίνονται στο πόσο αποτελεσματικά ανέπτυξαν τη συμμετρία, την αρμονία, τη μυικότητα, την πυκνότητα και τη γράμμωση όλων των μυικών τους ομάδων. Στην αίτηση της IFBB για συμμετοχή του Bodybuilding  στην Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, ο Ben Weider είχε αναφέρει ότι, «…επιπλέον, λίγες εβδομάδες πριν από την ημέρα των αγώνων, ένας πρωταθλητής του bodybuilding πρέπει να ξοδέψει τεράστιες ποσότητες ενέργειας κατά την προπόνηση του, ακόμα κι αν τα αποθέματα της ενέργειας του έχουν εξαντληθεί από την αυστηρή δίαιτα, η οποία στο τέλος θα του επιτρέψει να δείξει την σκληρή μυικότητα, που με τόσο κόπο απέκτησε, και δεν θα την κρύβει πλέον κανένα στρώμα υποδόριου λίπους. Ελάχιστα αθλήματα απαιτούν αυτόν το βαθμό αυτοθυσίας και αφοσίωσης. Πάρτε για παράδειγμα το σίδερο όταν το επεξεργαζόμαστε για να γίνει χάλυβας.  Πρέπει να το θερμάνουμε σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες και μετά να το βυθίσουμε μέσα σε κρύο νερό. Αυτή η εναλλακτική έκθεση του μετάλλου στη θερμότητα και στο ψύχος, το σκληραίνει. Η κατασκευή του χάλυβα μοιάζει με την κατασκευή του σώματος μέσω του bodybuilding, επειδή ο κάθε bodybuilder πρέπει να υφίσταται ακραία κατανάλωση ενέργειας και αυστηρή δίαιτα, προκειμένου η σωματική του διάπλαση να γίνει σκληρή σαν ατσάλι όταν θα πατήσει το πόδι του στη σκηνή, την ημέρα των αγώνων. Ο bodybuilder οικειοθελώς υποβάλλεται σε ακραία και σκληρή προπόνηση και στέρηση τροφής, και στη συνέχεια «σκληραίνει» το σώμα του και ατσαλώνεται το πνεύμα του.   Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να είναι κανείς πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα προκειμένου να γίνει επιτυχημένος bodybuilder.» Το κίνητρο της θεμιτής οικονομικής απολαβής από την προβολή των αθλητών είναι αποδεκτό σε όλα τα αθλήματα, ιδιαίτερα τώρα, επειδή ζούμε σε κρίσιμους καιρούς, δύσκολους στην αντιμετώπιση τους.[quote]Δεν μπορώ να αποκόψω τους αθλητές μας από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί είναι μέρος του, που σημαίνει ότι επηρεάζονται και επηρεάζουν, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.[/quote]

BS : Πως ορίζεται η συμπεριφορά «αθλητής ως στάση ζωής»; Ποια είναι τα στοιχεία που βοηθούν να γίνουν ελκυστικοί στην κοινωνία και να μην μετατραπούν ως μυϊκά απωθητικά μοντέλα;  (ουσιαστικά αναφέρομαι στο τρόπο που προβάλουν το σώμα τους και ταυτόχρονα το πως χειρίζονται την εικόνα τους και την εικόνα του αθλήματος, επηρεάζοντας την κοινωνία) Διακρίνετε ταυτόχρονα ότι περνά το μήνυμα σας για τον τρόπο συμπεριφοράς  και  αγωνιστικής  νοοτροπίας που πρέπει να διακρίνει τους αθλητές και τις αθλήτριες;

Δεν μπορώ να αποκόψω τους αθλητές μας από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί είναι μέρος του, που σημαίνει ότι επηρεάζονται και επηρεάζουν, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Στην ουσία οι αθλητές μας καλούνται να διαπλάσουν όχι μόνο το σώμα αλλά και τον χαρακτήρα τους. ΄Εχω δει εξαιρετικούς από σωματική άποψη αθλητές και αθλήτριες να χάνουν πολλές σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή τους επειδή ακριβώς απέτυχαν να απομακρύνουν  τις αρνητικές πτυχές της προσωπικότητας τους. Ένα γνωμικό λέει: «Η υπερηφάνεια προηγείται της συντριβής και η υπεροψία του ολέθρου». ΄Οποιος αποφύγει αυτή την παγίδα, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Οι αλαζόνες και υπερόπτες απωθούν, κάνουν τραγικά λάθη στη ζωή τους και σχεδόν πάντα έχουν ημερομηνία λήξης, αντίθετα οι αθλητές, και όχι μόνον,  που έχουν αυτογνωσία και είναι πρόθυμοι να μαθαίνουν, να βελτιώνονται και να προσπαθούν για το καλύτερο, είναι συμπαθητικοί, ελκυστικοί, έχουν διάρκεια  και οι άνθρωποι επιζητούν να τους θεωρούν πρότυπα. Αυτή είναι και η πραγματική τους επιτυχία. Ναι, η νοοτροπία και η συμπεριφορά των αθλητών και αθλητριών μας έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στην συνεχή εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται  τα σωματεία, οι προπονητές και τα αγωνιστικά μέλη των σωματείων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. Η συστηματική και αναβαθμισμένη παιδεία που προωθεί και προβάλλει η ΕΟΣΔ , και όχι μόνο η αθλητική, έχει βοηθήσει πολλά μέλη μας να διαχειρίζονται με ποιο σωστό και συνεπώς αποτελεσματικό  τρόπο την εικόνα τους.

Penny Αrnold Rafael

Η Γεν. Γραμματέας της ΕΟΣΔ με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ

BS: Ποια είναι η πολιτική της ΕΟΣΔ για την προπονητική του αθλήματος και ποιος είναι ο ρόλος των προπονητών;

Η πολιτική της ΕΟΣΔ ήταν ανέκαθεν η επιμόρφωση των προπονητών της αλλά και η αποκατάσταση τους ως επίσημοι προπονητές της Σωματικής Διάπλασης, πτυχιούχοι του ανώτατου Αθλητικού Φορέα στην χώρα μας.  Έτσι, είχα την εξαιρετική εμπειρία να διοργανώσω σε συνεργασία με την Επιτροπή Διοίκησης της  Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  δύο Σχολές Προπονητών Σωματικής Διάπλασης  Γ’  Κατηγορίας, τις οποίες ίδρυσε και λειτούργησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 2006 στο ΟΑΚΑ (Α΄ Σχολή)  και το 2014 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου (Β΄ Σχολή).

2014 GR School for Coaches, photo

Mερικοί από τους 59 σπουδαστέςτης 2ης Σχολής Προπονητών Σωματικής Διάπλασης Γ’ Κατηγορίας της Γ.Γ.Α., 2014

Συνολικά αποφοίτησαν  78 πτυχιούχοι προπονητές Σωματικής Διάπλασης, πολλοί από τους οποίους  εξασκούν το επάγγελμα με την άδεια άσκησης επαγγέλματος που τους χορήγησε  η ΓΓΑ. Για την ιστορία αναφέρω ότι το πτυχίο προπονητών της ΕΟΣΔ που είχα δημιουργήσει το 2006, άρεσε τόσο πολύ στον κ. Ραφαέλ  Σαντόνχα, Πρόεδρο της IFBB,  όταν παρευρέθηκε στην τελετή λήξης της 1ης Σχολής, ώστε μου ζήτησε την άδεια να το χρησιμοποιήσει η IFBB ως πτυχίο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, και με μεγάλη μου χαρά το προσέφερα. Η κορυφαία προτεραιότητα στην διαμόρφωση πραγματικών  προπονητών Σωματικής Διάπλασης, ήταν  η απόκτηση ευρείας παιδείας όχι μόνο στον αγωνιστικό κι επιστημονικό τομέα αλλά και στο επίπεδο της αθλητικής νομοθεσίας, αθλητικής ψυχολογίας, αθλητικού μάρκετινγκ, και της ιστορίας του αθλήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. ΄Ετσι ο ρόλος των προπονητών να είναι διευρυμένος, πολυσήμαντος, ώστε να εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όσους συνεργάζονται μαζί τους, ιδιαίτερα στους γονείς που  εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους προπονητές. Και εκτός όλων των άλλων αυτή η παιδεία  είναι και  η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των πιστοποιημένων προπονητών της ΕΟΣΔ και κάποιων άλλων αυτο-αποκαλούμενων προπονητών Σωματικής Διάπλασης ή personal bodybuilding & fitness trainers .

diploma

Diploma Coach – Δίπλωμα προπονητών ΕΟΣΔ

Β.Χ. : Ποια είναι η άποψη σας για αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονη βιομηχανία του fitness–Bodybuilding – εμπορευματοποίηση». Συμβαδίζει με το αρχαιοελληνικό πρότυπο ή ακούγεται ως μια παρωχημένη ιστορική αντίληψη που νικήθηκε στον χρόνο;

Γενικά ο αθλητισμός ήδη από τα αρχαία χρόνια ήταν εμπορεύσιμος και έλκυε κάθε λογής καιροσκόπους. Σήμερα βέβαια μιλάμε για κανονικό και καθόλου προσχηματικό  εμπορικό αθλητισμό, με παντοδύναμες πολυεθνικές, ισχυρούς κρατικούς μηχανισμούς  χειραγώγησης  και δυσεπίλυτα ηθικά προβλήματα που βάλουν την ίδια την υπόσταση του αθλητικού ιδεώδους. Το «ευ-αγωνίζεσθαι» υπάρχει ακόμα αλλά τρέχει ασθμαίνοντας και πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα υπερισχύσει της θηριώδους οικονομικής μηχανής που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμα της. Είναι κι αυτό σημείο των καιρών. Δυστυχώς τα ευγενή και υψηλά ιδανικά και οι διαχρονικές αρχές και αξίες  είναι σπάνια γνωρίσματα και οι ακόλουθοι τους πιστοί και  λίγοι. Στον χώρο μας γίνονται ακόμα φιλότιμες προσπάθειες ώστε να υποστηριχθούν οικονομικά οι κορυφαίοι αθλητές, ωστόσο είναι κι αυτό σταγόνα στον ωκεανό της κρίσης.

Β.Χ.: Πριν κλείσουμε, θα θέλατε να κάνετε ένα προσωπικό σχόλιο για τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ο ρόλος μου μέσα στο άθλημα περνάει σε νέα διάσταση. ΄Εχουν   πλέον εκπαιδευτεί άτομα ώστε να μπορέσουν να διεκπεραιώνουν διάφορες εργασίες. Για παράδειγμα, η τελευταία φορά που δημιούργησα το εικαστικό της αφίσας των αγώνων μας και το πανό ήταν το 2014 και από τις πιο αγαπημένες μου δημιουργίες ήταν η αφίσα και το δίπλωμα του 1ου Ben Weider Diamond Cup το 2013. Τώρα καλούνται οι αντικαταστάτες να προσπαθήσουν για την καλύτερη προβολή των αγώνων μας. Επίσης τα σωματειακά θέματα διαχειρίζονται πλέον οι συνεργάτες μου και προς το παρόν κρατώ τα νομικά θέματα, τις δημόσιες-διεθνείς-διακρατικές σχέσεις  και συνεχίζω την εκτεταμένη συνεργασία με την IFBB καθώς και την εκπροσώπησή της όπου μου ανατεθεί.  ΄Ηδη, με απευθείας διορισμό από τον Πρόεδρο της IFBB κ. Ραφαέλ Σαντόνχα,  εκπροσώπησα την IFBB στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του International Council for Coaches Excellence  (ICCE) το οποίο διοργανώθηκε στις 23 και 24 Μαϊου 2016 στην Αθήνα  σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού  και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων.  

25

Με τον Ladislav Petrovic, Γεν. Γραμματέα της ICCE

Ο εθελοντισμός ,  όπως σάς ανέφερα στην αρχή, είναι μία άλλη πτυχή των μελλοντικών μου σχεδίων. Για τον λόγο αυτό, συμμετέχω σε έναν παγκόσμιο οργανισμό που προάγει την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, με ιδιαίτερη έμφαση στην μετάδοση της ελπίδας ότι, μετά τις θλίψεις και τις κάθε είδους θύελλες που βιώνει η ανθρωπότητα  παγκοσμίως,  σίγουρα θα έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους μας.  

tt

Με την Prof. Daniela Dasheva, D. Sc., Chief of Department “Theory of Sport”, National Sports Academy “Vassil Levski” of Sofia, Bulgaria.

Ένα νέο πεδίο δράσης περιλαμβάνει και την ανακούφιση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας  και μού δίνει μεγάλη χαρά καθώς επικοινωνώ μαζί τους, ιδιαίτερα με τα παιδιά. Μου υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε στα υλικά αποκτήματα γιατί  τίποτα στη ζωή πλέον  δεν είναι δεδομένο, ότι μπορεί τα πράγματα να χειροτερέψουν από τη μια στιγμή στην άλλη, ότι μπορεί ξαφνικά να τα χάσουμε όλα, και ότι μπορεί να μας δοθεί ως λάφυρο μόνο η ζωή μας . Αυτή η μεγάλη αλήθεια με κρατά προσγειωμένη στην οδυνηρή πραγματικότητα που υπάρχει και την οποία βιώνουν πολλοί άνθρωποι, πρόσφυγες και μη, με τον πιο άδικο τρόπο. Επίσης, με ενδυναμώνει ώστε να εξακολουθώ να υποστηρίζω υψηλά ιδανικά και διαχρονικές αρχές. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο και τον χώρο που μού διαθέσατε και να κλείσω αυτή την κατάθεση ψυχής με τα λόγια ενός αρχαίου σοφού τα οποία εκφράζουν πλήρως τη αγωνιστική διαδρομή μου – αν και όχι ως αθλήτριας –  μέσα στο χρόνο: «΄Εχω αγωνιστεί τον καλό αγώνα,  έχω τρέξει τη διαδρομή μέχρι το τέρμα,  έχω τηρήσει την πίστη».

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα