Αρχική » Στεροειδή και Ρήξη Τένοντα

Στεροειδή και Ρήξη Τένοντα

by admin

Σε αυτό το άρθρο θα διαπιστώσεις πως μια γοητευτική ιδέα κρύβει κινδύνους την στιγμή της προπονητικής προσπάθειας. Έχεις δει ανθρώπους με κομμένο (ρήξη) δικέφαλο έχεις δει ανθρώπους που έχουν υποστεί ρήξη θωρακικού μυός η πονούν στον δελτοειδή φαινομενικά είναι γυμνασμένοι ουσιαστικά είναι χαμένοι.

Υπερβολική αύξηση δύναμης, ταυτόχρονη αύξηση της μυϊκής μάζας είναι συνήθως η επιβράβευση από την χρήση αναβολικών –στεροειδών ουσιών.

Οι παρενέργειες όμως είναι επώδυνες και διαφορετικές στον κάθε χρήστη στεροειδών.

Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι στους τένοντες, μια ύπουλη επίπτωση που επέρχεται επώδυνα και ξαφνικά με ελάχιστες πιθανότητες να επανέλθει ο τένοντας στην αρχική του κατάσταση. Πρόσεξε! οι τένοντες στερούνται ελαστικότητας, μπορεί να ερεθιστούν από την έντονη προπόνηση ή από την χρήση στεροειδών φαρμάκων να πάθουν διάρρηξη ή και να αποχωριστούν από τα οστά. Σε επόμενο στάδιο εάν αποκοπεί ο τένοντας παύουν και οι μύες να λειτουργούν κανονικά.

tendon[quote]Ο τένοντας είναι σύνηθες να έχει και εκφυλιστικές αλλοιώσεις, δηλαδή να φθείρεται η δομή του, όταν οι δυνάμεις που δέχεται είναι παρατεταμένες [/quote]

Συνήθως η χρήση φαρμάκων αυξάνει την δύναμη με αποτέλεσμα ο χρήστης στεροειδών να συνταυτίζει την άνοδο της δύναμης και την αύξηση του μυϊκού μεγέθους με την ισχυροποίηση των τενόντων. Αυτή η πλάνη έχει ως αποτέλεσμα ξαφνικά να επέρχεται επώδυνος τραυματισμός όπως η ρήξη θωρακικού μυός ή η ρήξη των δικέφαλων μυών σύνηθες φαινόμενο σε αθλητές που ασκούνται με αντιστάσεις- βάρη η στο Bodybuilding. Παρά ταύτα η γοητευτική ιδέα της Μυϊκής ανάπτυξης είναι ισχυρότατη πρόκληση που αναμφισβήτητα αγνοεί τον τραυματικό κίνδυνο.

Σκέψου κάποιον να είναι το επίκεντρο να σηκώνει βάρη ακατάπαυστα με εκρηκτική δύναμη όπου οι μύες του είναι τα πιστόνια που μπορούν να ανταπεξέλθουν στην δυσκολία της προσπάθειας, είναι το όνειρο του κάθε εφήβου και νέου αθλούμενου που επιδιώκει να ξεχωρίσει. Παράλληλα το εσωτερικό οργανικό περιβάλλον δεινοπαθεί από την υπέρμετρη πίεση οι τένοντες δεν ακολουθούν τους μύες στο Game της Μυϊκής ωρίμανσης, είναι σκαλωσιές που δεν μπορούν να στηρίξουν το φορτίο της Μυϊκής οικοδομής.

Παρακάτω θα δούμε την λειτουργικότητα των τενόντων ως εργαλείο υποβοήθησης και ουσιαστικής στήριξης

Τένοντες: Ο τένοντας αποτελείται όπως και ο σύνδεσμος από ίνες κολλαγόνου αυτό που διαφοροποιείται είναι ότι ο τένοντας συνδέει την άκρη ενός μυ σε ένα οστό. Ο Τένοντας είναι μια σκληρή ζώνη ινώδους συνδετικού ιστού που συνδέει  τους μύες με τα οστά και είναι σε θέση έντασης .Η λειτουργικότητα των τενόντων είναι αξιοπρόσεκτη δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και υποστήριξης ο  τένοντας απορροφά την ένταση και την ενέργεια που ασκούν οι μυς ή ασκούνται πάνω στους μυς ενώ έχει την ικανότητα να αντέχει έντονες δυνάμεις και διατάσεις. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, οι τένοντες δεν τραυματίζονται μόνο όπως οι σύνδεσμοι, δηλαδή από κάποια εξωτερική δύναμη ή υπερβολική διάταση.[quote]οι μεταβολές στη δύναμη των τενόντων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αυξήσεις της μυϊκής δύναμης από τη χρήση των αναβολικών, συχνά παρατηρούνται ρήξεις των τενόντων[/quote]

Ο τένοντας είναι σύνηθες να έχει και εκφυλιστικές αλλοιώσεις, δηλαδή να φθείρεται η δομή του, όταν οι δυνάμεις που δέχεται είναι παρατεταμένες και προκαλούν αλλαγές στις ίνες κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε έναν αθλητή που τρέχει με ακατάλληλα ή φθαρμένα υποδήματα ή σε κάποιον εργάτη, ο οποίος κάνει καθημερινά την ίδια επιβαρυντική κίνηση και δεν επιτρέπει στον τένοντα να ξεκουραστεί. Στην περίπτωση μας  το αποτέλεσμα είναι το ίδιο διότι η ακραία προπονητική ακολουθία και η φαρμακευτική αγωγή διογκώνουν το πρόβλημα.

16182861221_a5b61d4fba_z

Λόγω του γεγονότος ότι οι μεταβολές στη δύναμη των τενόντων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αυξήσεις της μυϊκής δύναμης από τη χρήση των αναβολικών, συχνά παρατηρούνται ρήξεις των τενόντων, ενώ δεν είναι σπάνιες και ταυτόχρονες εκτεταμένες κακώσεις των μυών (θλάσεις, διαστρέμματα κ.ά.).

Η χρήση στεροειδών φαρμάκων φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό του κολλαγόνου του τένοντα,με αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός πιο σκληρού τένοντα, ο οποίος αστοχεί σε μικρότερη επιμήκυνση(Σ. Τσιτσιλώνης-Δ. Περρέα)

 Η παγίδα με την χρήση στεροειδών φαρμάκων είναι ότι η αύξηση της δύναμης και της αντοχής στον πόνο είναι ουσιαστική με αποτέλεσμα να παραβλέπεται ότι η φυσιολογική εξέλιξη της φυσικής κατάστασης είναι πάντοτε αποτέλεσμα της φυσικής προπονητικής ακολουθίας (φυσική προπόνηση χωρίς στεροειδή). Με ρεαλιστική λογική έχουμε την δημιουργία ενός Μυϊκού Ανδροειδούς όπου η εξωτερική ώριμη Μυϊκή εικόνα δεν συμβαδίζει με την οργανική υγεία και την πραγματική βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Τελικά όλα για την ψεύτικη εικόνα;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής , καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα