Αρχική » Crossfit & Συμπληρώματα διατροφής

Crossfit & Συμπληρώματα διατροφής

by admin

Μιας και το crossfit έχει αλματώδη άνοδο κ΄ ανεξάρτητα αν θεωρείται το πιο δυναμικό άθλημα, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, είναι λογικό να υπάρχουν ποικίλες απόψεις κ΄όχι πάντα εμπεριστατωμένες σχετικά με την χρήση η όχι των συμπληρωμάτων. Εδώ θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα.

cross w

   City of Thessaloniki/ Underground Box “Crossfitaris”

[quote]Το crossfit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με συνεχώς μεταβαλλόμενες λειτουργικές ασκήσεις σε υψηλή ένταση[/quote]

Η άποψη του crossfit για τα συμπληρώματα διατροφής είναι ότι… δεν τα συστήνει! εκτός απ τα Ω3 λιπαρά οξέα. Βέβαια δεν τα απορρίπτει, το αντίθετο, υπάρχουν περίοδοι που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας! Το crossfit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με συνεχώς μεταβαλλόμενες λειτουργικές ασκήσεις σε υψηλή ένταση, κάτι που σημαίνει πως η ανάγκες του οργανισμού μας είναι αυξημένες! Με μία ιδανική -ιδεατή πλήρως ισορροπημένη διατροφή μάλλον δεν θα χρειαζόμασταν κανένα συμπλήρωμα, αλλά επειδή αυτή η διατροφή είναι σχεδόν αδύνατη κ επειδή υπάρχουν περίοδοι έντονης προπόνησης -προετοιμασίας η απαιτητικής καθημερινότητας, χρειαζόμαστε την βοήθεια των συμπληρωμάτων.

cross-power

Ας ξεκινήσουμε την αναφορά μας απ’ τα Ω3 .Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, απαραίτητη για έναν crossfiter που ασκείται σε υψηλή ένταση. Βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μεταβολισμό, δίνουν πνευματική διαύγεια ρευστότητα στην κυτταρική μεμβράνη, δηλαδή ενέργεια στο κύτταρο.

Ίσως το συνηθέστερο συμπλήρωμα, είναι η πρωτεΐνη. Είναι το απαραίτητο δομικό συστατικό των μυών ,ειδικά μετά από προπονήσεις δύναμης και άρσης βαρών (που κάνουμε συχνά στο crossfit) η κατανάλωση της θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην μυϊκή αναδόμηση και διάπλαση. Ένας crossfiter έχει σαν στόχο περίπου το 10% του σωματικού του βάρους σε λιπώδη ιστό επομένως μια πρωτεΐνη καθαρή κατά 70%-80% και το υπόλοιπο σε υδατάνθρακα και αμινοξέα είναι ιδανικό.

Αμινοξέα, το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών, απαραίτητα για την αποκατάσταση των μυϊκών βλαβών .Τα πιο γνωστά είναι η λεύκινη, γλουταμίνη, αργινίνη.

Διαιρετικές ουσίες όπως η καφείνη, κατυχίνη, ταυρίνη,Β6, Β12, Β αλανίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην διέγερση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ( Κ.Ν.Σ.) και στην νευρομυϊκή σύναψη. Το crossfit συνδυάζει ασκήσεις δύναμης – αερόβιες κ ενόργανης, εναλλασσόμενες σε υψηλή ένταση που δίνουν πολλαπλά ερεθίσματα στο Κ.Ν.Σ.[quote]Κρεατινή Απαραίτητη στην άρση βαρών και power lifting όπως και σε ασκήσεις που απαιτούν έκρηξη γιατί δίνει δύναμη και αντοχή στην δύναμη των μυών.[/quote]

creatine

Κρεατίνη, ίσως το πιο παρεξηγημένο και παράλληλα ωφέλιμο συμπλήρωμα. Αποτελεί την πρωτογενή πηγή ενέργειας, το σώμα μας παράγει τη δική του κρεατίνη, αλλά το συμπλήρωμα μπορεί να ενισχύσει τα αποθέματα κατά 1/3. Απαραίτητη στην άρση βαρών και power lifting όπως και σε ασκήσεις που απαιτούν έκρηξη γιατί δίνει δύναμη και αντοχή στην δύναμη των μυών. Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν βοηθάει τους crossfiters γιατί θα προσθέσει βάρος. Αυτό ισχύει μόνο όταν κάποια κρεατίνη έχει αυξημένο νάτριο που προκαλεί κατακράτηση υγρών ( κακής ποιότητας) ή, η διατροφή μας περιέχει πάνω από 40% υδατάνθρακες. Η κρεατίνη ίσως είναι το πιο ωφέλιμο και σημαντικό συμπλήρωμα, αν και παρεξηγημένη.

Τέλος, μετά την ανάλυση των συμπληρωμάτων κάποια στοιχεία για την σωστή τους χρήση.

  • Πρώτον, κανένα συμπλήρωμα δεν αντικαθιστά μια ισορροπημένη διατροφή, αυτό που κάνει είναι να μας δώσει ,όταν το έχουμε ανάγκη, μια πρόσθετη ώθηση.
  • Δεύτερο τα συμπληρώματα το καταναλώνουμε πάντα σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες.
  • Τρίτο υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που έχουν πρωτεΐνη μαζί με υδατάνθρακα και αμινοξέα, η έχουν πολλές διαιρετικές ουσίες μαζί με αμινοξέα. Είναι προτιμότερα αυτά τα “συνδυαστικά” συμπληρώματα που μπορεί να έχουν και τις ιδανικές αναλογίες από τη μεμονωμένη χρήση τους.

Και τέλος χρησιμοποιούμε το συμπλήρωμα όταν ο οργανισμός μας το έχει ανάγκη και κατόπιν συμβουλής ειδικών.

Εύχομαι να ήταν χρήσιμες οι αναφορές μου. Εύχομαι δυνατές, ασφαλείς προπονήσεις με τα επιθυμητά αποτελέσματα

Θανάσης Ζησιόπουλος

Τηλ.επικοινωνίας 694 694 0808

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα