Αρχική » Κατανοώ και ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση

Κατανοώ και ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση

by admin

Ιωάννης Α. Ευθυμιάδης

Καρδιολόγος

Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Υπεύθυνος καρδιολόγος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης

 

Τι είναι η πίεση του αίματος;

Η καρδιά σου είναι μια αντλία που σαν στόχο έχει να στέλνει μέσω των αγγείων το αίμα σε όλο το σώμα σου, μεταφέροντας χρήσιμα συστατικά και οξυγόνο.. Η αρτηριακή πίεση είναι η «τάση», η πίεση που ασκεί το αίμα καθώς κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία. Η πίεση του αίματος δεν μένει σταθερή κατά τη διάρκεια του 24ώρου αλλά αντίθετα μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού μας σε αίμα. (είναι υψηλότερη όταν ασκούμαστε, κουραζόμαστε ή έχουμε άγχος και χαμηλότερη όταν είμαστε ήρεμοι, ξεκουραζόμαστε ή κοιμόμαστε).

Όταν η πίεση είναι μόνιμα υψηλή πάνω από 140 και 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου σε πολλές μετρήσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ασκείται πολλή δύναμη στα τοιχώματα των αγγείων σου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Η κατάσταση της υψηλής πίεσης του αίματος λέγεται Υπέρταση. Το παραπάνω όριο της πίεσης ισχύει για όλες τις ηλικίες!

Η Υπέρταση είναι μια πολύ συχνή ασθένεια που προσβάλλει στη χώρα μας το 28% του πληθυσμού. Όσο αυξάνεται η ηλικία, η συχνότητα αυτή μεγαλώνει, με αποτέλεσμα στις ηλικίες 60 με 70 ετών οι μισοί άνθρωποι να έχουν υπέρταση.
[quote]σε νέα άτομα, η υπέρταση οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο νόσημα (ονομάζεται «δευτεροπαθής υπέρταση») [/quote]

 

Doctor checking a woman's blood pressure --- Image by © Glowimages/Corbis

Που οφείλεται;

Συνήθως, σε ποσοστό 95%, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την υπέρταση (τότε ονομάζεται «ιδιοπαθής υπέρταση»). Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι όταν καταναλώνει πολύ αλάτι, είναι παχύσαρκος, καπνίζει, δεν ασκείται, πίνει πολύ αλκοόλ και καφέ είναι ευκολότερο να αναπτύξει υπέρταση. Σημαντικό ρόλο παίζει το άγχος και η κληρονομικότητα του κάθε ατόμου.

Σε λίγες περιπτώσεις (σε ποσοστό 5%) και συνήθως σε νέα άτομα, η υπέρταση οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο νόσημα (ονομάζεται «δευτεροπαθής υπέρταση»), το οποίο μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της υπέρτασης. Συχνότερα αίτια δευτεροπαθούς υπέρτασης είναι η χρόνια νεφροπάθεια, η άπνοια κατά τον ύπνο και η στένωση των νεφρικών αρτηριών. Άλλα σπάνια αίτια είναι ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, το φαιοχρωμοκύττωμα, το σύνδρομο Cushing, η στένωση του ισθμού της αορτής, κ.α.[quote]Η υψηλή πίεση συνήθως δεν κάνει συμπτώματα για πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, μέχρι τελικά να προκαλέσει τις αρνητικές δράσεις της[/quote]

 

Τι προκαλεί η υπέρταση;

Συνέπεια της υπέρτασης είναι να «ζορίζονται» η καρδιά και τα αγγεία σου και να είναι πιο εύκολο να πάθεις έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αθηροσκλήρωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νεφρική ανεπάρκεια. Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε νωρίς την υπέρταση για να την αντιμετωπίσουμε.

 

Πόσο συχνά πρέπει να μετράω την πίεση μου;

Ανεξάρτητα από το αν έχεις ή όχι υπέρταση, πρέπει τακτικά να ελέγχεις την πίεση σου.

Η υψηλή πίεση συνήθως δεν κάνει συμπτώματα για πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, μέχρι τελικά να προκαλέσει τις αρνητικές δράσεις της. Γι αυτό ονομάζεται «σιωπηλός φονιάς».

Όπως σίγουρα γνωρίζεις η πίεση του αίματος αποτελείται από 2 τιμές. Την μεγάλη και την μικρή πίεση ή πιο σωστά την συστολική και την διαστολική. Η συστολική πίεση είναι η δύναμη με την οποία η καρδιά σου συστέλλεται. Η διαστολική πίεση είναι η τάση που ασκείται στα αγγεία σου όταν η καρδιά διαστέλλεται και γεμίζει με αίμα. Και τα δύο νούμερα είναι σημαντικά.

 

Πως μετράω την πίεση μου;

Πριν τη μέτρηση στο ιατρείο καλό είναι να είναι κανείς ήρεμος, χωρίς προηγουμένως να έχει φάει βαρύ γεύμα, πιεί καφέ ή αλκοόλ, ή να έχει καπνίσει.

Το ίδιο ισχύει και για τις μετρήσεις στο σπίτι. Η σωστή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι γίνεται με πιεσόμετρο κλασικό ή ηλεκτρονικό στο μπράτσο. Καλό είναι να γίνονται 2 ή 3 μετρήσεις (με μισό ή ένα λεπτό μεσοδιάστημα) και να καταγράφεται ο μέσος όρος ή η τελευταία μέτρηση. Οι μετρήσεις στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές γιατί δίνουν τιμές πίεσης σε φυσιολογικές καθημερινές συνθήκες. Κρατήστε αρχείο από τις μετρήσεις αυτές!

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ή όχι υψηλή πίεση (ειδικά όταν οι τιμές είναι οριακές) είναι η περιπατητική καταγραφή της πίεσης για 24ώρες ή αλλιώς το Holter πίεσης 24ώρου, από όπου προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να μάθω αν έχω πίεση, ή αν η πίεση με βλάπτει;

Είναι μεγάλης σημασίας όλοι οι άνθρωποι, κυρίως πάνω από 35-40 ετών, να κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Ειδικότερα εφόσον διαπιστωθεί από τις μετρήσεις της πίεσης ότι υπάρχει πρόβλημα.

Όταν υπάρχει η υποψία δευτεροπαθούς υπέρτασης τότε ο ιατρός θα συμβουλέψει μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις για να ανακαλύψει το αίτιο.

Εργαστηριακός έλεγχος

  • (γεν. αίματος, γεν. ούρων, χοληστερίνη, σάκχαρο, έλεγχος νεφρικής λειτουργίας, κλπ)
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Υπερηχογράφημα καρδιάς
  • Δοκιμασία κόπωσης
  • 24ωρη καταγραφή πίεσης – Holter πίεσης (εφόσον υπάρχει ένδειξη)

Εξετάσεις για τη διάγνωση ή τον έλεγχο της υπέρτασης

Τι πρέπει να κάνω και τι όχι;

Πρώτα απ’όλα πρέπει να αλλάξουν ο τρόπος ζωής και οι διατητικές συνήθειες.

  • Ξεκίνα άσκηση
  • Περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο κλπ Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα (περίπου 30 λεπτά άσκησης κάθε φορά 4-5 φορές/εβδ)
  • Θυμίσου ότι η λίγη έστω άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα
  • Να τρως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, προϊόντα χαμηλών λιπαρών, λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
  • Να ελαττώσεις το αλάτι, τα κόκκινα κρέατα, το έτοιμο φαγητό, τα γλυκά
  • Αν είσαι υπέρβαρος, η απώλεια 4-5 κιλών θα μειώσει την πίεσή σου περίπου κατά 1 μονάδα
  • Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Διέκοψε το κάπνισμα

Όταν αυτά δεν επαρκούν χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και σωστή παρακολούθηση.

δες επίσης Πόνος στο στήθος

 

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα