Αρχική » Νάτριο (Sodium), Κάλιο, Ηλεκτρολύτες & Ενυδάτωση

Νάτριο (Sodium), Κάλιο, Ηλεκτρολύτες & Ενυδάτωση

by admin

Καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά η σωστή αντίληψη για την εξάσκηση είναι ουσιαστική παράμετρος για την υγεία, παράλληλα η σωστή χρήση των υγρών δίνει την ποιότητα ζωής που επιδιώκουμε.

Πρόσληψη υγρών

Χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή από τους ασκούμενους σε ότι αφορά τις συστάσεις πρόσληψης υγρών. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε την δραματική   ανισορροπία που προκαλούν τα διουρητικά -παρεμφερή φάρμακα που χρησιμοποιούνται ανεύθυνα κυρίως για την μείωση βάρους σε βαρέα και ταχυδυναμικά αθλήματα η την ακραία επιδίωξη της εμφανέστερης προβολής των μυών στο Bodybuilding όπου είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα άμεσα και μακροπρόθεσμα.[quote]Οποιαδήποτε διαταραχή του ισοζυγίου υγρών έχει άμεση αρνητική επίπτωση στη διαδικασία ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας [/quote]

Woman running                  Είναι σημαντικό να ιδρώνουμε στην προπόνηση,  είναι φαινόμενο καλής υγείας

Ένας αθλητής που πίνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υγρών και ιδρώνει λίγο, υπερκαλύπτει το ισοζύγιο υγρών με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος του φαινομένου  της υπονατριαιμίας. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην αφυδάτωση είναι η υποϋδάτωση, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία ένας ασκούμενος ξεκινάει την προπόνηση με μειωμένα τα επίπεδα υγρών του σώματος. Οποιαδήποτε διαταραχή του ισοζυγίου υγρών έχει άμεση αρνητική επίπτωση στη διαδικασία ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας  του σώματος προκαλώντας την απότομη αύξησή της, την πρόωρη κόπωση και μια σειρά θερμικών διαταραχών.

Παρακάτω παρατηρούμε πως χρησιμοποιούνται τα υγρά στο σώμα

  • Όταν καταναλώνουμε κρύα υγρά (5°C) απομακρύνονται από το στομάχι με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τα υγρά που έχουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Η κατανάλωση υγρών σε ποσότητα μικρότερη ή ίσης των 250ml κάθε 15 λεπτά αποτελεί μια ικανοποιητική ποσότητα πρόσληψης υγρών κατά την άσκηση(υπολογίζουμε για το γυμναστήριο 500ml εως 750ml σε χρονικο διάστημα 1 ώρας). Μεγαλύτερες ποσότητες ίσως προκαλέσουν δυσφορία, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση.
  • Η εντερική απορρόφηση των υγρών που καταναλώνουμε εξαρτάται
  1. Από την περιεκτικότητα των υγρών σε υδατάνθρακες.
  2.  Νάτριο.
  • Τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα γλυκόζης & νατρίου αυξάνουν την απορρόφηση υγρών. Το αίσθημα της δίψας δεν είναι το πιο ασφαλές μήνυμα, για να αντιληφθεί κανείς τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού και συνεπώς την ανάγκη πρόσληψης νερού.
  • Ο ρόλος του νατρίου (Sodium) είναι η διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος, ουσιαστικά η διατήρηση του όγκου & πίεσης του αίματος ,σημαντικός παράγοντας και για την απόδοση.
  • Eίναι αυξημένη η πιθανότητα τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης να μην ανταποκρίνονται στο αίσθημα της δίψας τότε είναι  πιθανό να είναι κανείς αφυδατωμένος και να μη διψάει. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συχνά στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Nάτριο (Sodium)

Ο κύριος ρόλος του νατρίου (Sodium) είναι η διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος, δηλαδή διατήρηση του όγκου και της πίεσης του αίματος.  Το νάτριο ρυθμίζει τον εξωκυτταρικό όγκο των υγρών, ένας αριθμός μηχανισμών που ρυθμίζουν τον όγκο του αίματος και την αρτηριακή πίεση και είναι υπεύθυνα για να ρυθμίζουν την περιεκτικότητα του σώματος σε νάτριο. Ως γενικό φαινόμενο, η κατακράτηση νατρίου οδηγεί και σε κατακράτηση νερού (με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του αίματος και της πίεσης) και η απώλεια νατρίου σε απώλεια νερού και αφυδάτωση.

  • Η σωστή απορρόφηση του νατρίου επηρεάζει και τη σωστή απορρόφηση του χλωρίου, των αμινοξέων, της γλυκόζης, ακόμα και του νερού.
  • Η σοβαρή έλλειψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των ιόντων νατρίου και χλωρίου από το σώμα το οποίο οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταβολική αλκάλωση και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του pH του αίματος αλλά και την αποβολή καλίου από το σώμα, η οποία (αν γίνει σοβαρή) έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα υγείας που μπορούν ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή.[quote]αφυδάτωση του ύψους του 1% του σωματικού βάρους είναι δυνατόν να προκληθεί μέσα σε 20 λεπτά έντονης άσκησης σε θερμό περιβάλλον.[/quote]

Σε ότι αφορά τους αθλητές , τα φυσιολογικά επίπεδα υδάτωσης πέρα από το γεγονός πως διαφυλάσσουν την υγεία, δρουν και ως εργογόνα στοιχεία  καθυστερώντας την εμφάνιση της κόπωσης και αυξάνοντας την απόδοση. Η εφίδρωση και η εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία του ανθρώπινου σώματος  διαμέσου της οποίας o άνθρωπος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε θερμό περιβάλλον. Η τεχνητή λοιπόν μείωση της εφίδρωσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο.(διουριτικά κ.α) Από την άλλη πλευρά, η μείωση των υγρών του σώματος κατά 1% του σωματικού βάρους είναι ικανή να επιφορτίσει το καρδιαγγειακό σύστημα με αποτέλεσμα να μειώσει δραματικά την αθλητική απόδοση και να αυξήσει την πιθανότητα για φαινόμενα θερμικών διαταραχών.  Φαινόμενο αφυδάτωσης  ύψους  1% του σωματικού βάρους είναι δυνατόν να προκληθεί μέσα σε 20 λεπτά έντονης άσκησης σε θερμό περιβάλλον.

Ηλεκτρολύτες

Με την εφίδρωση  εκτός από την απώλεια υγρών, προκαλείται και απώλεια ηλεκτρολυτών εκ των οποίων ο πιο σημαντικός είναι το νάτριο. Διαταραχές στους ηλεκτρολύτες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων και  των οργάνων του ανθρώπου με αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης και  την λειτουργία της φυσιολογικής νοητικής διαδικασίας την περίοδο της προπόνησης η του αγώνα. Όταν οι διαταραχές από την απώλεια ηλεκτρολυτών είναι υψηλές  διαταράσσεται η υγεία έως και το ακραίο επίπεδο επιβίωσης των αθλητών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτός από την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, χάνονται και μεγάλα ποσοστά υδατανθράκων που είναι η βασική ύλη ενέργειας των μυών.

Το κάλιο ο ρόλος

Εάν τα αποθέματα των υδατανθράκων είναι χαμηλά, η μείωση των αποθεμάτων τους προκαλεί κόπωση και εξαναγκάζει την διακοπή της άσκησης ή την μείωση της έντασής της σημαντική παράμετρος για αυτούς που επιδιώκουν την επίδοση. Το κάλιο είναι το κύριο ενδοκυτταρικό κατιόν στοιχείο και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Η βασική λειτουργία του καλίου είναι η ρύθμιση της κυτταρικής λειτουργίας, διατηρώντας σταθερό το ηλεκτρικό φορτίο των κυτταρικών μεμβρανών.  Το κάλιο είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις των κυττάρων, στη διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο αίμα και βασικός παράγοντας της οξεοβασικής ισορροπίας. Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κρέας. Επαρκής πρόσληψη καλίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί καταναλώνοντας διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

  • Η μείωση του καλίου στο σώμα μας (υποκαλιαιμία) μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, μυϊκή αδυναμία, διαταραχή στη ρύθμιση της γλυκόζης και υπέρταση, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά) και οστεοπόρωσης (λόγω αυξημένης νεφρικής αποβολής ασβεστίου).
  •  Ανεπαρκής πρόσληψη καλίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και ιδιαίτερα εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Το κάλιο παρουσιάζει προστατευτική δράση στην οστεοπόρωση, σε αντίθετα με το νάτριο που επιβαρύνει ταυτόχρονα το νάτριο αυξάνει τη νεφρική απέκκριση του ασβεστίου, το κάλιο την μειώνει.

Αντικαθιστώντας το κάλιο στη διατροφή και μειώνοντας το νάτριο, ενδυναμώνουμε την προστατευτική δράση και αυξάνουμε την εξοικονόμηση ασβεστίου βασική παράμετρος και για τα οστά. Εδώ Προσοχή η  υπερβολική κατανάλωση καλίου οδηγεί στήν υπερκαλιαιμία (υψηλά ποσοστά καλίου)  ένα  τοξικό φαινόμενο που προκαλεί καρδιακές διαταραχές. Είναι σπάνιο πάντως να προκληθεί σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, μιας και το κάλιο ελέγχεται από τον οργανισμό εντός ενός στενού εύρους φυσικής ομοιοστασίας του οργανισμού με μεγάλη ακρίβεια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής , καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον MIke Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side . Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα