Αρχική » Ασβέστιο: Γυναίκες και υγιή Οστά

Ασβέστιο: Γυναίκες και υγιή Οστά

by admin

Λήψη και χρησιμότητα

Το Ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό στοιχειό του οργανισμού ωφέλιμο για τους άντρες και τις γυναίκες, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο και καθημερινά αποβάλλει αρκετή ποσότητα, το ασβέστιο συμβάλει στην πήξη του αίματος, στην μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων και είναι απαραίτητο στις μυϊκές συσπάσεις. Κυρίως στις γυναίκες παρατηρείται:

Α. Στην εφηβεία ο οστικός ιστός σχηματίζεται με αυξημένο ρυθμό όπως και στους άντρες μόνο που στις γυναίκες αποτελεί ουσιαστική περίοδο διότι η διατροφή και η εκγύμναση (η εκγύμναση στηρίζει την αύξηση της οστικής μάζας) δημιουργεί την βάση για την αποφυγή μελλοντικών φαινομένων οστεοπόρωσης στην τρίτη ηλικία.

Β. Τα οστά στις γυναίκες επηρεάζονται από τις ορμονικές αλλαγές που επέρχονται από την εμμηνόπαυση, όπου έχουμε απώλεια οστικής μάζας .

Γ. Εγκυμοσύνη, την συγκριμένη περίοδο οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνονται για την μητέρα και το έμβρυο.

Επιλογές

Η λήψη ασβεστίου σε συμπληρωματική μορφή χαπιού είναι :

  • 800mg έως 1000mg στις νέες γυναίκες
  • 1000mg έως 1.500mg στις γυναίκες άνω των 50 ετών
  • 1000 έως 1200mg τους τελευταίους 2-3 μήνες της εγκυμοσύνης και την περίοδο θηλασμού.[quote]επαρκή ποσότητα σε μαγνήσιο βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου.[/quote]

Το ασβέστιο στις τροφές
Το ασβέστιο βρίσκεται : γάλα, γιαούρτι, τυρί. Ψάρια: σαρδέλες, σολομό,  τόνο, ξιφία, πέστροφα. Καρποί : καρύδια και αμύγδαλα. Φρούτα Σύκα.

 

Η απορρόφηση του ασβεστίου

  • Η απορρόφηση του ασβεστίου αυξάνεται με την παράλληλη λήψη βιταμίνης D την οποία ανασυνθέτουμε δωρεάν με 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο 2-3 φορές την εβδομάδα αποδίδοντας χρήσιμες ποσότητες βιταμίνης D.
  • τροφές που εμπεριέχουν D είναι: Ψάρια, σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, τόνος . Το αυγό. Οι ποσότητες είναι καλό να υπερβαίνουν τις 600 IU’s διεθνείς μονάδες.
  • στην εγκυμοσύνη ο πλακούντας παράγει επιπλέον βιταμίνη D και η δράση των οιστρογόνων και της προλακτίνης βοηθούν στην περαιτέρω απορρόφηση του ασβεστίου.
  • To μαγνήσιο εμπλέκεται άρρηκτα με το ασβέστιο στο μεταβολισμό , επαρκή ποσότητα σε μαγνήσιο βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου.[quote]Η λήψη πρωτεϊνών ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, η υπερβολική κατανάλωσή αποφέρει αντίθετο αποτέλεσμα αυξάνοντας την αποβολή ασβεστίου [/quote]

 

Λάθη

  • Δημητριακά όπως η βρώμη –κουάκερ μειώνουν την απορρόφησή Ασβεστίου ,όπως και το αυξημένο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες και τις πιο πολλές φορές είναι προστιθέμενες στα προϊόντα που προβάλλονται, ουσιαστικά πρόκειται για φυτικές ίνες, με τη μορφή σκόνης, ίνες που σε πρώτη φάση απομονωθήκαν από τον φορέα τους και προσφέρονται.
  • Το αλάτι αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου οδηγεί στην απώλεια οστικής μάζας . Μην προσθέτετε ποσότητες αλατιού στο φαγητό, ιδίως σε σαλάτες αποφύγετε τροφές εμπλουτισμένες με αρκετό νάτριο, όπως κονσέρβες ,επεξεργασμένες τροφές, αλατισμένα σνακ
  • Το αλκοόλ εμποδίζει την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Τα κορεσμένα λιπαρά και Trans λιπαρά μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου.
  • Καφές είναι χρήσιμος για τις διουρητικές του ιδιότητες η υπερβολική λήψη αυξάνει τον ρυθμό αποβολής ασβεστίου.
  • Η λήψη πρωτεϊνών ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, η υπερβολική κατανάλωσή αποφέρει αντίθετο αποτέλεσμα αυξάνοντας την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα. Προσοχή στην υπερβολική ποσότητα κόκκινου κρέατος , αγελαδινού γάλακτος, και πρωτεϊνούχων σκευασμάτων.

 

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα