Αρχική » Ενδοκρινολογία και φαρμακευτική αγωγή

Ενδοκρινολογία και φαρμακευτική αγωγή

by admin

Οι στόχοι των φαρμάκων είναι η θεραπεία ατόμων που πάσχουν από ασθένειες. Όταν εκείνα χρησιμοποιούνται ορθολογικά  τότε είναι σε θέση  να σώζουν  ζωές. Παρόλα αυτά , οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο ειδικά όταν χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη δόση. Η καταχρηστική λήψη φαρμάκων μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία του αθλητή.

Οι σύγχρονοι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προπονούνται σκληρότερα και όσα το δυνατό από την μικρότερη ηλικία.  Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αθλητικές τους φιλοδοξίες, ορισμένοι δεν διστάζουν και καταφεύγουν σε παράνομα  μέσα, όπως είναι η λήψη μιας απαγορευμένης ουσίας. Δυστυχώς παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της  χρήσης  των τελευταίων από νέους και εφήβους. Σύμφωνα με τις έρευνες η κατάχρηση των αναβολικών στους αθλητές κυμαίνετε από 1 έως 6%. Σήμερα η εξάπλωση της βιομηχανίας των αναβολικών είναι τεράστια και τα παρακλάδια της  φτάνουν και στον χώρο άθλησης όπως τα γυμναστήρια.  Θα αναλύσουμε παρακάτω μερικά προτεινόμενα  φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ίσως η ποιο γνωστή κατηγορία των  απαγορευμένων ουσιών είναι τα αναβολικά στεροειδή, όπως τεστοστερόνη, νανδρολόνη, σταναζόλη, ανδροστενεδιόνη ,ΔΗΕΑ κ.α. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν τεστοστερόνη και τα παράγωγα της , ενώ λαμβάνονται  σε μορφή χαπιών ή ενέσιμα. Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι οι ενώσεις που δρουν με παρόμοιο τρόπο με την ορμόνη τεστοστερόνη.  Η  τεστοστερόνη εκκρίνετε κυρίως  από τους όρχεις και προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου(ανδρογόνος δράση) και την σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

[quote]Οι δόσεις που λαμβάνουν οι χρήστες μπορεί να είναι από 10 έως 100 φορές ποιο υψηλές παρά οι δόσεις που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των ενδοκρινών διαταραχών.,[/quote]

Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να αυξήσουν το μέγεθος και την ισχύ των μυών τους,  δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αθλητές που τα χρησιμοποιούν είναι συνήθως bodybuilders,οι φιλόδοξοι αθλητές και οι φανατικοί της διατήρησης της φόρμας τους.

Οι δόσεις που λαμβάνουν οι χρήστες μπορεί να είναι από 10 έως 100 φορές  ποιο υψηλές παρά  οι δόσεις που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των  ενδοκρινών διαταραχών., προκαλώντας  σοβαρές  παρενέργειες. Στους άνδρες υπερβολική δόση προκαλεί: ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, ανικανότητα, αναστολή της  σπερματογένεσης, συρρίκνωση των όρχεων πρόωρη φαλάκρα, γυναικομαστία, υπερτροφία προστάτου και άλλα. Στις γυναίκες  οι παρενέργειες είναι: ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση της φωνής, διαταραχές περιόδου, συρρίκνωση του στήθους, φαλακρά ανδρικού τύπου, αυξημένη επιθετικότητα. Επίσης,  παρατηρούνται ψυχολογικά προβλήματα  και αυξήσεις του σακχάρου, κακής  χοληστερόλης, της πίεσης του αίματος, βλάβες στο ήπαρ όπως ηπατίτιδα, ίκτερος και καρκίνος.

Αξίζουν να σημειωθούν και οι άλλες ορμονικές ουσίες, με παρόμοιο  δράση με τα αναβολικά ανδρογόνα.  Οι μερικές από αυτές  είναι:

-Χορειακή γοναδοτροπίνη-προκαλεί αυξημένη παράγωγη της τεστοστερόνης  και οι χρήση της  θεωρείται ανάλογη με τη λήψη της τεστοστερόνης.  Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνοντα στους άνδρες  γυναικομαστία και στις γυναίκες διόγκωση των ωοθηκών και πολυδύναμες κυήσεις.

-Αυξητική ορμόνη –ορμόνη της  υπόφυσης-προκαλεί στους αθλητές πιθανόν μυϊκή και ιστική ανάπτυξη.  Οι ορμόνη είναι τόσο  ισχυρή όσο και η τεστοστερόνη στην προτεινοσύνθεση, καθώς  δρα και λυπολυτικά. Οι μερικές παρενέργειες είναι-διαβήτης μυοκαρδιοπάθεια , αρθρίτιδα, υπέρταση.

-Ινσουλίνη- ορμόνη του παγκρέατος-ρυθμιζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.  Οι  αθλητές  χορηγούν μικρής διάρκειας ενέσεις ινσουλίνης με δίαιτα υψηλή με υδατάνθρακες. Πιθανώς ,  αυξάνετε ο μυϊκός ιστός και απόδοση λογω εισροής του σακχάρου στα κύτταρα και αποδίδοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Ερυθροποιητίνη-ορμόνη που παράγετε στα νεφρά για να διεγείρει την παράγωγη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να αυξηθεί ο αιματοκρίτης. Οι αθλητές την χρησιμοποιούν για να αυξηθεί η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς  λογω αυξημένης μάζας των ερυθρών κυττάρων, βελτιώνοντας  έτσι την αντοχή. Οι μερικές παρενέργειες : κεφαλαλγία, υπέρταση. εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανακοπή.

Εν κατακλείδι , πρέπει να σημειωθεί ότι για να πετύχουν τον σκοπό τους οι αθλητές  χορηγούν τεράστιες δόσεις  ορμονών. Η επίσημη ενδοκρινολογία ούτε οι ενδοκρινολόγοι δεν συνιστούν υψηλές, τοξικές  δόσεις. Δεν έχουν μελετηθεί οι δράσεις των υψηλών δόσεων στους αθλητές, διότι είναι ανήθικο να γίνουν τέτοιες έρευνες.  Οπότε  τα περισσότερα δεδομένα αντλούμε από ανακόπηκες  μελέτες.

Οι χρήστες των αναβολικών   πρέπει να γνωρίζουν, ότι είναι παράνομες ουσίες στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και παρασκευάζονται κυρίως στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα σε παράνομα εργαστήρια. Πολλά παρασκευάσματα μπορούν να παραγγελθούν και από το Internet που  κοστίζουν ακριβά και έχουν  σοβαρές προσωρινές και μη παρενέργειες, διότι  φτιάχνονται από μη ειδικούς και έχουν προσμίξεις από τοξικές ουσίες.

Πρέπει να δώσουμε ποιο ουσιαστική υπόσταση στο ρητό νους υγιής εν σώματι υγιεί. Τη σπουδαία αυτή διαπίστωση των Αρχαίων Ελλήνων επιβεβαιώνουν σήμερα και επιστημονικές μελέτες μέσα από τις οποίες καταδεικνύεται η απόλυτη συσχέτιση του υγιούς σώματος με το υγιές μυαλό.

Δαμιανίδης Σέργιος Χ.
Ενδοκρινολόγος -Διαβητολόγος

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα