Αρχική » Γυναικομαστία αιτίες τα αναβολικά στεροειδή & αλκοόλ

Γυναικομαστία αιτίες τα αναβολικά στεροειδή & αλκοόλ

by admin

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως ο ανδρικός πληθυσμός πάσχει σε σημαντικό ποσοστό από γυναικομαστία. Δηλαδή, την αύξηση του όγκου του στήθους. Αυτό το αισθητικό πρόβλημα φαίνεται πως είναι τόσο συχνό που αγγίζει πλέον το 40 % των ανδρών.

Από τον Ιωάννη Γιαννά, Πλαστικό & Επανορθωτικό Χειρουργο

Οι αιτίες της γυναικομαστίας στους άνδρες

Δεν είναι μόνο η παχυσαρκία που ενδεχομένως δημιουργεί αύξηση του μεγέθους του στήθους σε έναν άνδρα. Τις περισσότερες φορές η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν υπάρχει αιτιολογία για την εμφάνισή της. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή, η οποία εντοπίζεται με αιματολογικές ορμονικές εξετάσεις. Τα σημάδια και τα συμπτώματα γίνονται μόνιμα και πιο έντονα εάν γίνεται χρήση βοηθημάτων με αναβολικά στεροειδή ή άλλα φάρμακα. Ένας ακόμη παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για την αύξηση του μαστού στους άνδρες είναι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.[quote]Η διάγνωση της γυναικομαστίας γίνεται με κλινική εξέταση και η απόφαση για χειρουργείο βασίζεται αποκλειστικά στο μέγεθος του αδένα, τη παρουσία λίπους στο μαστό και στο θώρακα και στο πόσο κοντά είναι ο άνδρας στο φυσιολογικό βάρος του[/quote]

Τι είναι η γυναικομαστία;

Γυναικομαστία είναι ο ιατρικός όρος για το μεγάλο στήθος σε έφηβους και άνδρες, το οποίο σχετίζεται με την υπερβολική αύξηση του μεγέθους του μαζικού αδένα (μαστός). Κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια αύξηση του μαστού, η οποία υποχωρεί συνήθως με φυσιολογικό τρόπο τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ο μαστός αποτελείται από λίπος που είναι μαλακό και από ινώδη ιστό που είναι σκληρός. Το ποσοστό λίπους και σκληρού ινώδους ιστού ποικίλλει στο κάθε άνδρα. Η αύξηση του μεγέθους μπορεί να αφορά μόνο τον ένα μαστό ή και τους δύο. Η διάγνωση της γυναικομαστίας γίνεται με κλινική εξέταση και η απόφαση για χειρουργείο βασίζεται αποκλειστικά στο μέγεθος του αδένα, τη παρουσία λίπους στο μαστό και στο θώρακα και στο πόσο κοντά είναι ο άνδρας στο φυσιολογικό βάρος του.

Το πρόβλημα λύνεται μόνο χειρουργικά

Η θεραπεία της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας γίνεται μόνο χειρουργικά και κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα και δεν είναι απαραίτητη. Το χειρουργείο μπορεί να περιλαμβάνει, ανάλογα με τη σύσταση των ιστών και την περιεκτικότητα σε λίπος, λιποαναρρόφηση, εκτομή του μαζικού αδένα ή και συνδυασμό των δύο, που είναι και η πιο συνηθισμένη πρακτική.

Ειδικότερα, η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει τη διάλυση του λίπους του μαζικού αδένα και του θωρακικού τοιχώματος με μικρές κάνουλες, μέσα από 1-2 τομές των 5 χιλιοστών. Στη συνέχεια, κάνουμε μια μικρή τομή στο κάτω μισό της περιθηλαίας άλω, από όπου αφαιρούμε το μαστό. Οι τομές, αν και είναι μόνιμες, συνήθως επουλώνονται γρήγορα και καλά και είναι δύσκολο να τις διακρίνουμε μετά από μερικούς μήνες. Η διαφορά και η βελτίωση φαίνεται άμεσα και  λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ενώ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να πάρει 3-6 μήνες για να είναι ορατό στον ασθενή. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι περισσότεροι άνδρες λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια ή το αργότερο την επόμενη ημέρα από το νοσοκομείο.

Σε πόσο χρόνο θα αναρρώσετε;

Τις πρώτες 2 εβδομάδες μπορεί να έχετε ευαισθησία στην περιοχή και να χρειάζεται να παίρνετε αναλγητικά φάρμακα. Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες αφαιρούμε πλήρως τις γάζες αλλά συνεχίζουμε με τον κορσέ που είναι απαραίτητος έτσι ώστε ο μαστός να πάρει το σωστό σχήμα του.

Ιωάννης Γιαννάς, MD, FRCS(Eng), FRCS(Plas), FEBOPRAS,

Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

πηγή: thebest.gr

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα