Αρχική » Αναβολικά Στεροειδή και ελλείμματα στη λειτουργία της μελλοντικής και αναδρομικής μνήμης

Αναβολικά Στεροειδή και ελλείμματα στη λειτουργία της μελλοντικής και αναδρομικής μνήμης

by admin

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή για τη βελτίωση της μυϊκής ανάπτυξης και της αθλητικής απόδοσης είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουν προβλήματα με τη μνήμη τους, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Northumbria.

Σε ορισμένες ειδικές ομάδες γυμναστικής – όπως οι bodybuilders και οι αρσιβαρίστες  – εκτιμάται ότι το 38% λαμβάνει στεροειδή. Ο Δρ Tom Heffernan από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου είχε ως στόχο να εξετάσει εάν η μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών σε ένα αθλητικό πλαίσιο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μνήμη.

Αξιολόγησε περίπου 100 άνδρες ηλικίας 18-30 ετών που ήταν κανονικοί χρήστες γυμναστικής. Το ήμισυ της ομάδας χρησιμοποίησε στεροειδή και το ήμισυ δεν το έκανε.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Ψυχικής Ψυχιατρικής, The Open Psychiatry Journal αποκάλυψαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν στεροειδή είχαν σημαντικά μεγαλύτερα ελλείμματα στη λειτουργία της μελλοντικής* και αναδρομικής τους μνήμης, καθώς και την ψυχική εκτελεστική τους λειτουργία σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Οι χρήστες στεροειδών ήταν 39% περισσότερο αμνήμονες  όσον αφορά την ενδεχόμενη μνήμη, ουσιαστικά  τη διαδικασία που θυμόμαστε να κάνουμε κάτι που είχατε προγραμματίσει να κάνουμε στο μέλλον, όπως να θυμόμαστε να πληρώσουμε ένα φόρο  προτού να καταστεί ληξιπρόθεσμος  ή να πάρουμε τα φάρμακα μας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ήταν επίσης  ένα ποσοστό 28% περισσότερο αμνήμων,  ξεχνώντας όταν τους  υπενθύμιζαν προηγούμενες αναμνήσεις ή προηγούμενα γεγονότα, γνωστά ως αναδρομική μνήμη, και απέδειξαν μια διαφορά 32% στην ψυχική εκτελεστική λειτουργία τους σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Η εκτελεστική λειτουργία ή «Εκτελεστική Λειτουργικότητα» *είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά γνωστικών διαδικασιών που βοηθούν ένα άτομο να δώσει προσοχή, να συντονίζει τις πληροφορίες και να σχεδιάζει και εκτελεί καθήκοντα. Μια συμβιβασμένη εκτελεστική λειτουργία είναι πιθανό να οδηγήσει σε σύγχυση και κακό σχεδιασμό, ενώ η μειωμένη πιθανή ικανότητα μνήμης οδηγεί σε αμνησία.

Ενώ μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκε ελλείμματα στη μνήμη οπτικοακουστικών χώρων σε μακροχρόνιους χρήστες στεροειδών, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τον αντίκτυπο που έχει η χρήση στεροειδών σε ένα αθλητικό πλαίσιο στη μνήμη για καθημερινές δραστηριότητες.

Ο Dr. Heffernan εξήγησε: «Η μη ιατρική χρήση της χρήσης αναβολικά-ανδρογόνων στεροειδών ήρθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1960 όταν οι ελίτ αθλητές και bodybuilders χρησιμοποίησαν τα φάρμακα για να προωθήσουν την ανάπτυξη των μυών και να βελτιώσουν τα επίπεδα απόδοσης, τέτοια είναι τα στεροειδή σε ένα αθλητικό πλαίσιο το οποίο έχει πλέον γίνει πιο διαδεδομένο σε μη ανταγωνιστικούς αθλητικούς κύκλους αναψυχής.

“Συνολικά, οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών που σχετίζονται με την υγεία είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένοι, αλλά γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τις καθημερινές συνέπειες της χρήσης τους.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση αναβολικο-ανδρογόνων στεροειδών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μνήμη και την ικανότητα ανάγνωσης ενός ατόμου. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές σφαίρες της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαπροσωπικών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και σχετικών με την υγεία πτυχών, πανταχού παρούσα φύση της καθημερινής ανάμνησης.

“Αυτό, σε συνδυασμό με το έργο του καθηγητή Πάπα στο Χάρβαρντ, θα πρέπει να δώσει ώθηση για πολύ αναγκαία μελλοντική δουλειά στον τομέα αυτό”.

Το έγγραφο, με τίτλο “Τα καθημερινά ελλείμματα μνήμης που σχετίζονται με τη χρήση αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών σε κανονικούς χρήστες γυμναστηρίων ”  μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο στη διεύθυνση : http://benthamopen.com/contents/pdf/ TOPJ / TOPJ-9-1.pdf


Ονομάζουμε μνήμη τη δυνατότητα ανάκλησης μίας κατάστασης νοητής στο άτομο. Μνήμες του παρελθόντος εκδηλώνονται με την ανάκληση συμβάντων του παρελθόντος, ενώ αυτές του μέλλοντος εκδηλώνονται με την ανάκληση μίας προβολής του ατόμου στο μέλλον. Ανά πάσα στιγμή το εγώ ή το υπερεγώ προκαλούν την ανάκληση διαφόρων μνημών του παρελθόντος. Αυτό γίνεται είτε δια των συνειρμών ή της φαντασίας, στα πλαίσια μίας διαδικασίας αναζήτησης είτε δια πρόκλησης, λόγω ανεξέλεγκτου γεγονότος του περιβάλλοντος (εξωτερικό ερέθισμα). Η ανάκληση αυτή συνοδεύεται από εκδήλωση συγκινήσεως, που οφείλεται στην αντανακλαστική έγερση συναισθημάτων λόγω μαθησιακού συσχετισμού. Ο συσχετισμός αυτός είναι επίσης μορφή μνήμης εμπεδούμενη σε κώδικα διασυνδεσιμότητας (connectivity).

Με τον όρο «Εκτελεστική Λειτουργικότητα» περιγράφεται ένα σύμπλεγμα γνωστικών διαδικασιών το οποίο περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η οργάνωση, η πειθαρχία, η αυτορύθμιση, το να θυμάται κανείς τι έχει να κάνει, η διαχείριση του χρόνου, η προσοχή και ο έλεγχος της παρόρμησης.

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα